Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Holandii 20:11, 07 lip 2012

Do góry

Ogród w Holandii 20:08, 07 lip 2012

Do góry
A teraz obiecana relacja z wyprawy do wyjątkowej szkółki w starym, zabytkowym miasteczku Zaltbommel. To nawet właściwie nie jest tylko szkółka. To ogród, historia, przepiękne miejsce. Nietypowo mieści się prawie w centrum miasteczka i stąd nazwa Stadskwekerij czyli szkółka miejska. Mam nadzieję, że udało mi się uchwycić tę atmosferę chociaż odrobinkę.

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 20:06, 07 lip 2012

Do góry
Skoro wkleiłam taras to wypada pokazać tez wejściową werandę

Ogród w Holandii 19:58, 07 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Trudno, chyba będę jej robiła codziennie zdjęcie, zanim nie przekwitnie, bo pięknieje z każdym dniem.

Masz rację fotografuj codziennie, będzie co oglądać w zimowe wieczorki

róża z wielu serduszek stworzona

Ładnie to ujęłaś!
Ogród w Holandii 19:57, 07 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Przeczytałam pomysł z kratą i pnaczami i już chciałabym patrzec jak powstaje ten zakątek...a krata już jest? Będziesz szukac używanej czy stylizowac nową?? Ależ będzie cudnie!

Zazdroszczę w Holandii tych pchlich targów, gdzie faktycznie za grosze mozna znaleźć cuda, wystawek...mam nadzieję, że z czasem i u nas ludzie zaczną w ten sposób "pozbywac" się niechcianych rzeczy...ja kocham przeróbki i stare klamoty, lubię sobie wyobrażać gdzie stały, czego były świadkami, ile mają lat...czasem dopowiadam im historię

A ja lubię thuje - i pewnie zostanę zlinczowana...mam je dookola domu, sztampowo, 6 lat temu nawet posadzenie ich było ponad moje ogrodowe mozliwości, robił to M Teraz są już duże, zrobiło się klimatyczniej w ogrodzie i tworza zieloną scianę-tło dla innych roślin, nie widac siatki....a część poświęcę w tym i przyszłym roku na eksperymenty spiralkowe Z thui mam też kulki w lawendowym zakątku...no i lubię je za to, że bezproblemowe i w zasadzie bezobsługowe...

Ana - tym razem Cię rozczaruję. Ta krata to całkiem nowa konstrukcja, którą kupujemy razem z sąsiadami. Można sobie wybrać kratę ocynkowaną albo zardzewiałą. Na szczęście sąsiedzi też woleli zardzewiałą. I jako tło tej kraty (w końcu to ma być jednak płot!) można sobie wybrac dowolny materiał - od bambusów, przez wiklinę, po kawałki kory. A po kracie oczywiście można dowolną roślinkę puścić. Widziałam to u znajomych naszych sąsiadów i wygląda bardzo fajnie. ALe ja też uwielbiam stare przedmioty. Wolę je zdecydowanie od nowych. Ławeczka w moim awatarku rok temu wyglądała tak:

Każdą deseczkę odkręciłam, wyszlifowałam i pomalowałam! Żeby nie było!
Ogród w Holandii 19:43, 07 lip 2012

Do góry
Magda - mówisz, masz
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 19:20, 07 lip 2012

Do góry
a tu z tarasu

kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 19:19, 07 lip 2012

Do góry
i kilka fotek...

widok z okna pokoju mojego dziecka

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 19:09, 07 lip 2012

Do góry
doszłam do wniosku, że dziś jest ten dzień ... bo zawsze gdy odkryjemy, że życie nasze zmienia bieg jest jakiś dzień, który to zaczyna ... na początku się tego nie wie ... tego dnia ... szuka się dopiero z perspektywy czasu i z reguły jak się go odnajdzie odzyskuje się spokój ...

no a ja taka mądrala jestem, że od razu wiem ... TO JEST TEN DZIEŃ ...

w dodatku społeczności ogrodowiskowa nie mogę powiedzieć, że nie byłam ostrzegana ... byłam ... przyjmowałam kolejne porcje infekcji regularnie ... intensywnie ... i ba chętnie ...

po tym przydługim wstępie przejdę do meritum ... niniejszym ogłaszam, że stwierdzam u siebie pełnoobjawowy zespół zielonego uzależnienia od pochruścia ... które to nabywam coraz częściej ... legalnie ... sama sobie i małżonkowi ... a nie na psa na ten przykład

"zioło" tu popularnie zwane owym pochruściem wywołuje u mnie i małża też stan euforii tak wielkiej, że jedyna córka nasza (urocza licealistka skądinąd częściowo lawendowa - choć jakimś cudem to nie krzak) jest naszym stanem mocno zaniepokojona i przyrzekła, że dołoży wszelkich starań na zjednoczenie latorośli członków niniejszej społeczności i wespół zamierza opracować jakiś plan na uzdrowienie ... detoks znaczy ...

a wszystko to bo pojechałam do OBI po melisę i Austinkę ... kupiłam

2 stożki bukszpanowe - każdy ok 50 cm w cenie 20 zł za jeden !!!

i 6 krzaczków ... każdy ok 35-40 cm ... w cenie 8 zł za jeden !!!

nie patrzeć na niewyburzony stary wiatrołap i ogólną nędzę estetyczną otoczenia ... patrzeć na perspektywy )) ...

Marzy mi się Siedlisko.... 19:09, 07 lip 2012

Do góry
Z dwóch stron domu mam dość duży taras i żeby trochę przałamać tę dużą ilość kostki na tarasie, zrobiliśmy okrągłą rabatkę.Obwódka miałabyć z bodziszka,dalej krąg lawendy, a w środku róża pienna.
Lawenda niestety nie miała nazwy i okazała się dziwną lawendą, wysoką i z bardzo jasnymi kwiatkami, nie podobała mi się i zima rozwiązała problem za mnie.
Tak wyglądała w 2009

Nizbyt fajnie,róża mała lawenda duża, nie tak to miało wyglądać.
Róża zmarzła, lawenda również, został tylko bodziszek.Posadziłam drugą lawendę już ciemniejszą, ale też zmarzła, więc w tym roku posiałam za bodziszkiem krąg maciejki i posadziłam aksamitki te drobniutkie (jeszcze nie kwitną) i osteospermum, a ponieważ brakuje cienia na tarasie więc zdecydowałam się na wiąza Camperdowni, który ma utworzyć naturalny parasol(niestety jest to tzw.patelnia, ale też jest bardzo wietrznie i dwa parasole po prostu się złamały), mam nadzieję, że ten naturalny przetrzyma.
Zobaczymy czy będzie mu dobrze w tym miejscu i czy przeżyje zimę.
Czerwiec 2012

Co będzie w przyszłym roku jeszcze nie wiem, może tam coś zimozielonego posadzić??
Pomysły mile widziane
Ogród Sylwii od początku :) 18:53, 07 lip 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Dla zaglądających kwiatuchy i szeroki uśmiech

Witaj , przepiękne te kwiatki...
Ogród w Tarnowie 17:56, 07 lip 2012

Do góry
..i już po emocjach tenisowych ale jeszcze dzisiaj mam żużel i siatkówkę do obejrzenia ...

Bajkowy ogród Weroniki 17:16, 07 lip 2012

Do góry
Clematis wciąż kwitnie, i tak będzie do jesieni.

Weroniko czy to Dr Ruppel? piękny jest.
Taka sobie rabatka pod oknem 17:14, 07 lip 2012

Do góry
Marta, wezwana do tablicy odpowiadam

Masz pięknie poprowadzone linie, koła na kostce i ja bym to wykorzystała.Trochę pobazgrałam na twoim rysunku

Od góry rysunku: koło z kostki podresliłabym bukszpanem ( 1/4 koła), dalej na lewo niski żywopłot z cisa.

Niżej też wykorzystałabym te linie (ta gdzie napis bukszpan) i wzdłuż linii posadziłabym trawy z hortensjami.

A to wysokie drzewo zawinełabym żywopłcikiem z bukszpanu - po prawej stronie gdzie studnia też bym go przedłużyła aby było widac że to całość.

Wypełniacze to jak już chcesz - żurawki, niższe trawy, tawuły. Tylko sprawdź wysokość docelową aby na zewn były najniższe.

A tak na końcu to ci powiem że zrobiłam to na "swoje kopyto" bo też mam niemały problem z frontowa i jesli popatrzysz to duuuzo tu dałam od swojego pomysła.... tak jestem zafiksowana, że nic innego nie może mi przyjśc do głowy tak że przepraszam...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 17:02, 07 lip 2012

Do góry
Magnolie dla EV
Susan lub Betty - drzewko na rabacie nad różami

Magnolia soulangina otoczona bukszpanami

Yellow river w kącie ogrodu po przekątnej - przy samym płocie. To kiedyś bedzie wielkie drzewo ale leciutko cierpi (mniejsze liście) po przesadzeniu jesienią

Po drodku rabaty jest biała gwiaździsta, jeszcze malutka ale urośnie do 150 cm Pod nią i obok niej azalie.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:59, 07 lip 2012

Do góry
Na tarasie kuchennym dzisiaj znośnie bo tylko 29 stopni....
Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:47, 07 lip 2012

Do góry
A na tarasie kuchennym niebiesko. mimo, ze zalewają kwiaty deszcze (donica za cięzka aby ja przestawiać) dają radę

I gość w kolorze żółtym

I pod kolor motylka lilia

I dzisiejszy stan liliowców przy tarasie. trzeba oglądać bo jesienią czeka je eksmisja w inne miejsce

Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:41, 07 lip 2012

Do góry
Trud mojej wczorajszej pracy przy towarzystwie komarów.
wykopałam takie obrzeża trawniaczka. Wygląda teraz schludnie i nie ma wąsów. M mówi, że to głupota a ja twierdzę, że jestem hobbystą

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:17, 07 lip 2012

Do góry
Cos takiego zmalowałam

żółte - citronelle
czarne pajączki - konwalnik w żwirku (w w korze "ginie")
kolorowy wachlarz - rózne odmiany żurawek
turkus - hortensje everbloom
zielone kule całe - kule bukszpanu
zielone kółka puste - morning light

Z tego co wyrysowałam tylko łuk z bukszpanu istnieje - reszta tylko na papierze

Główne problemy
1) - dzis obserwuję słońce jak operuje - głównie chodzi mi o miejsce na citronelle - i nie do końca jestem pewna czy tam przetrwają. Ale one mi się taaak podobają, że za przykładem everbloom postawię je najpierw w doniczkach i poobserwuję parę dni. Jak bedzie im tam źle to znajde inne a dla citronelle będe szukać innego miejsca

2) - ophiopogon - czy ten łuk nie jest taki wymuszony? ale innego pomysła na czarną trawkę nie mam...

3) - wydaje mi się że i citronelle i ophiopogon chce wcisnąć na siłę - tak bardzo mi sie podobaja...

4) - czy same żurawki tam w ogóle maja sens - może zamiast jednego lub dwóch wachlarzy dac trawę ozdobną? ale jaką ????

5) - kule bukszpanu - mam 3 i 3 stożki i tak je tylko tam wyrysowałam żeby nie było tak "nisko", żeby coś wystawało z tych żurawek. Też nie wiem czy tak może zostać...

6) - wg moich obserwacji everbloom w tym miejscu dają radę ale wtedy nie wiem czy nie będą sie kłócić z hortesjami 'Silver Dollar', które chciałam dać za miskantami...
Może miskanty bardziej przykleic do łuku z bukszpanu ale problem i tak zostaje - co z tyłu... ????

Czy ktoś mi pomoże ???? Help, help, help....
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 16:12, 07 lip 2012

Do góry
dajana napisał(a)

Jako pierwsza strona wschodnia

Jaka prześliczna weranda - no i sam domek! Cudnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies