Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:09, 29 sie 2012

eliza3 napisał(a)
Witaj wieczorkiem Bogdziu, tylko chwilę mnie nie było, a tyle mnie ominęło, ale nadrabiam, nadrabiam... wierszyk czytałam, widzę wiele miłośniczek dziewanny... u na nie ma jej zbyt wiele w stanie dzikim, a w ogrodach jeszcze nie spotkałam.

Słuszne spostrzeżenie , ja tez zauważyłam że jej coraz mniej w stanie dzikim.To dośc duża roślina wiec w ogrodzie dobrze wygląda no i kolor żółty słoneczny też przysparza jej miłośników.Pozdrawiam Elizko.
Dzidka 21:11, 29 sie 2012

Bogdzia napisał(a)

To ja w niedługim czasie taką szkarłatkę mieć będę.Sąsiad działkowy taką ma, a od niego do mnie....rzut beretką!

Haniu jak to sie tak rozrasta i trudno sie tego pozbyc to się zastanów czy chcesz miec. Pozdrówka.

Idę o zakład, że nawet jak nie weźmie nasion od sąsiada, to i tak najprawdopodobniej w przyszłym sezonie będzie ją miała.

Ja tam wolę dziewanny. Też się sieją, ale są bardziej swojskie i użyteczne.
Bogdzia 21:21, 29 sie 2012

irena_milek napisał(a)
i jak tu po takim wierszu i ilustracjach, nie kochać dziewanny

wielka jakaś i inna

skoro wy takie okazy przesadzacie, to ja tym bardziej przystępuję do dzieła bez strachu
taki zgrany z was duet, że syn nic nie może pomóc ...u nas podobnie

Przesadziliśmy 23 krzaki poza jednym kielichowcem wszystkie duże krzaki. Syn jak ma pomóc to trzeba czekac kiedy ma czas a my sami to jak nas najdzie od razu idziemy i robimy. Do tej roboty więcej niż dwóch osób nie trzeba to jak jest syn to ja nie mam co robic więc nic nie mówimy tylko sie sami bierzemy. Raz przyjechał niespodziewanie to jednego rh pomógł przesadzic ale i bez niego dobrze sobie radzimy różnymi sposobikami.Jeszcze tej jesieni musimy przesadzic jedną azalię a nie bedzie to łatwe bo nie ma do niej dobrego dojścia ale mus to zrobic bo sie kolory strasznie gryzą.
monteverde 21:24, 29 sie 2012

Bogdzia napisał(a)
Smukła , wysoka w sukience w kwiatki
stała przy płocie mojej sąsiadki,
w słoneczny kolor tak wystrojona
zgadnijcie proszę kim była ,,ona".
Dodam że była w dobrym humorze
no bo słoneczko świeci na dworze
i kto przechodził tuż koło płotka
musiał tą panią słoneczną spotkac.
Choc była skromna i cicho stała
uśmiech u wszystkich ludzi wzbudzała.
Jak nie usmiechnąc się do sąsiadki
która sukienkę ma w zółte kwiatki?
No jak tam, proszę, czy już zgadliście?
wy też ją przecież gdzieś spotkaliście,
a może nawet w swej życzliwości
przyszła i w waszym ogrodzie gości?
No już nie bedę dłużej czekała
i w tajemnicy tego trzymała
że ta nadzwyczaj przystojna panna
to była sobie polna dziewanna.

Zakwitła równiez w moim ogrodzie
i mogłam pannę podziwiac co dzień
była wysmukla, radosna była
co dzień me oczy słonkiem cieszyła.
A ja jej przeciez tutaj nie siałam
i skąd się wzięła tez nie wiedziałam.

Bogdziu świetny wierszyk a ja się zawsze bałam dziewanny, wysiewała się u mnie w jednym z ogrodów od sąsiadki, ale ja ją wyrywałam, bo mówiono " gdzie rośnie dziewanna, tam stara panna mieszka", a ja się strasznie bałam nią zostać, no cóż przed przeznaczeniem nie uciekniesz, mam w tym roku po raz pierwszy dziewannę przepiękną austriacką, pozdrawiam

Bogdzia 21:27, 29 sie 2012

Odpisałam Dzidce ale chyba wysyłałysmy równocześnie z Ania Monte bo mnie napisało error i zjadło.Dzidko mam takie samo zdanie na temat szkarłatki i dziewanny jak Ty.Pozdrawiam Z M wspominamy pobyt u Was bardzo miło i czesto.
Bogdzia 21:32, 29 sie 2012

monteverde napisał(a)

Smukła , wysoka w sukience w kwiatki
stała przy płocie mojej sąsiadki,
w słoneczny kolor tak wystrojona
zgadnijcie proszę kim była ,,ona".
Dodam że była w dobrym humorze
no bo słoneczko świeci na dworze
i kto przechodził tuż koło płotka
musiał tą panią słoneczną spotkac.
Choc była skromna i cicho stała
uśmiech u wszystkich ludzi wzbudzała.
Jak nie usmiechnąc się do sąsiadki
która sukienkę ma w zółte kwiatki?
No jak tam, proszę, czy już zgadliście?
wy też ją przecież gdzieś spotkaliście,
a może nawet w swej życzliwości
przyszła i w waszym ogrodzie gości?
No już nie bedę dłużej czekała
i w tajemnicy tego trzymała
że ta nadzwyczaj przystojna panna
to była sobie polna dziewanna.

Zakwitła równiez w moim ogrodzie
i mogłam pannę podziwiac co dzień
była wysmukla, radosna była
co dzień me oczy słonkiem cieszyła.
A ja jej przeciez tutaj nie siałam
i skąd się wzięła tez nie wiedziałam.

Bogdziu świetny wierszyk a ja się zawsze bałam dziewanny, wysiewała się u mnie w jednym z ogrodów od sąsiadki, ale ja ją wyrywałam, bo mówiono " gdzie rośnie dziewanna, tam stara panna mieszka", a ja się strasznie bałam nią zostać, no cóż przed przeznaczeniem nie uciekniesz, mam w tym roku po raz pierwszy dziewannę przepiękną austriacką, pozdrawiam

Aniu dziewanna tak się dobrze rymuje z panną że ludzie ułożyli takie powiedzonko ale kto by w to wierzył. Zresztą małżeństwo to nie zawsze to co najlepszego nas spotyka, zdarza się że i najgorsze może byc. Twoja austriacka dziewanna jest piekna i chyba tez wysoka. Na spotkaniu u mnie dostaliśmy od Ell dziewannę w podobnym do Twojej kolorze ale nie rośnie taka wysoka.Pozdrówka.
hanka_andrus 21:36, 29 sie 2012

Ta szkarłatka, to mnie się nie podoba,ani z liści,ani z kwiatów,a owoce? Też mnie nie powalają z nóg.Owszem, ciekawostka,ale jej nie chcę,i rwać będę ,jak tylko się zjawi.Sieją te ,,niespodzianki" ptaki,
Wiele roślin wypieliłam przez nie zasianych.
Bogdzia 21:51, 29 sie 2012

hanka_andrus napisał(a)
Ta szkarłatka, to mnie się nie podoba,ani z liści,ani z kwiatów,a owoce? Też mnie nie powalają z nóg.Owszem, ciekawostka,ale jej nie chcę,i rwać będę ,jak tylko się zjawi.Sieją te ,,niespodzianki" ptaki,
Wiele roślin wypieliłam przez nie zasianych.

I masz racje Haniu. Nie wiem co na to powie Irenka bo ona ja lubi ale my nie musimy.
dajana 22:39, 29 sie 2012

Jaki śliczny wiersz na cześć dziewanny Bożenko.Ty to masz wenę twórczą a u mnie pustka Piekna ta dziewanna szczególnie ta biała ,,nie pogardziłabym taką Nie wiem dlaczego ale nic co żółte nie podoba mi sie Nawet kwiaty mnie nie zachwycają .tego koloru Moze kiedys mi sie odmieni
Bogdzia 22:53, 29 sie 2012

dajana napisał(a)
Jaki śliczny wiersz na cześć dziewanny Bożenko.Ty to masz wenę twórczą a u mnie pustka Piekna ta dziewanna szczególnie ta biała ,,nie pogardziłabym taką Nie wiem dlaczego ale nic co żółte nie podoba mi sie Nawet kwiaty mnie nie zachwycają .tego koloru Moze kiedys mi sie odmieni

Jaką tam wenę? Miałam wkleic same zdjęcia ale zmieniłam zdanie i napisałam kilka rymowanych słów. Byle nudno nie było. Nie wiem dlaczego nie lubisz żóltego koloru , może zbyt krzykliwy jest? A wczesna wiosna to głównie żółte kwiatki. Nie sadzisz ich? Ja lubię wszystkie kolory ale przez to mam galimatias w ogrodzie, ale nie jest nudno.W moim wieku juz na mody nie musze patrzec zresztą chyba nigdy nie patrzyłam bo zawsze ze mnie przekorny charakter wychodził.Byłam dziś u Ciebie Dajanko ale jakies spotkanie planujecie wiec sie nie odzywałam. Pozdrawiam Cie serdecznie.