Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:36, 26 cze 2011

Do góry
Philadelphus o nakrapianych liściach "Gold ...."

nazwa zamazana niestety, ale może później uda się rozszyfrować

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:34, 26 cze 2011

Do góry
Ławka z zakupami roślinnymi

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:31, 26 cze 2011

Do góry
Moje róże

oczywiście nie mogłam sobie odmówić tej białej i delikatnej róży z okazji ślubu księcia Wiliama

I modna na Chelsea Rosa gallica "Tuscany Superb"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:27, 26 cze 2011

Do góry
A to dziś, jak już je rozwinęłam

Rosa "Wedgwood Rose" dla AniDS (w podzięce za artykuły)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:24, 26 cze 2011

Do góry
Wstałam rano, spałam tylko trzy godzinki, a potem walczyłam ze zdjęciami, a mam ich 12.500 sztuk. Ja zrobiłam 9.200 Witek 3.200. To strasznie długa robota. dopiero teraz od rana wgrałam...uffff...
Nic chyba nie pominęłam. Kasia była w międzyczasie. dobrze że nam ugotowały dziewczyny obiad na niedzielę, inaczej na głodniaka bym siedziała dziś. Dzięki Kasiu i Wiesiu.

Kochani nie wiem zupełnie, jak się ogarne z relacją, ale będę próbować.

Wczoraj po nocy zrobiłam fotki mojej walizki po otwarciu

Róże poukładane jak szprotki w puszce

Oto dowód, że kwiaty są nawet na różach

Ogród Marty 18:14, 26 cze 2011

Do góry
Każde, nawet mniej wymagające rośliny w początkowej fazie po posadzeniu potrzebują dużo uwagi i podlewania. Jak się uda zrób większy dołek i podsyp kompostem, to bardzo jest roślinkom potrzebne, gdyż w tych korzeniach nie mają szansy.

Hosty są dobrym pomysłem, można jeszcze irgi np. "Ursynów" posadzić, brunnerę (choruje czasem na mączniaka. Pod drzewami koolorowe odmiany host stworzą ładne plamy. Jeszcze polecam bodziszek korzeniasty o zapachowych liściach.

Ogródki ziołowe - zioła 17:28, 26 cze 2011

Do góry
Otrzymałam zapytanie na maila:

Witam serdecznie.
Nie mogę znaleźć nigdzie informacji na temat przekwitania bazylii
(takiej doniczkowej w domu) dlatego zgłosiłam się do Państwa z prośbą
o poradę.
Mam w domu na parapecie bazylię, urosła i ma już 50cm. Każdego
praktycznie dnia razem z mężem obskubujemy ją z liści i zjadamy Te
najdłuższe pędy są już łyse, mają tylko na końcach jeszcze liście, na
samych czubkach, w tym jeden pęd wypuścił już na samym końcu kwiaty i
wypuszcza nowe a reszta tych krótszych pędów jest jeszcze liściasta
ponieważ nie obskubywaliśmy jeszcze ich. I teraz pytanie co robić
dalej? Mam odciąć te łyse pędy, odciąć pęd z wypuszczonym kwiatem?
Zauważyłam że tam gdzie zostały oskubane z liści to zaczęły wyrastać
na to miejsce jakby nowe listeczki, takie malutkie. Nie mam zielonego
pojęcia o uprawach roślin, nie znam się na ogrodnictwie Bardzo
proszę o pomoc, chciałabym zachować bazylię, nie wyrzucać jej...

Bazylia w naszym klimacie jest rośliną jednoroczną, niezbyt trwałą. Należy ją regularnie oskubywać i nie dopuszczać do zakwitnięcia. Najlepiej w międzyczasie przyciąć jej pędy, albo co drugi pęd aby nieco się rozgałęziła.
Bazylia nie lubi przesuszenia w początkowym okresie, gdyż więdnie mocno i potem słabo odbija oraz niezbyt estetycznie wygląda. Można zostawić pęd kwiatostanowy aby mieć własne nasiona. Zbieramy je jak dojrzeją i przechowujemy w suchym miejscu odpowiednio opisane w kopercie.

Nie należy jednak nastawiać się na długowieczność tej rośliny.

Od kilku lat uprawiam zioła zwłaszcza bazylię, ale kupuję ją gotową. Co jakiś czas wymieniam na nową i świeżą. Siew jest jedną z metod oszczędności, ale niewielkich. Za to własne zioła będą lepiej rosły i miały mocniejszy aromat od tych szklarrniowych (wydelikaconych), więc warto spróbować.
Lubię bazylię o bordowych liściach, jest "mocniejsza" od zielonej.

Widziałam bazylię w Egipcie, rosła i kwitła na potęgę, a kępy były wielkie. U nas jest za krótki dzień kiedy przyjdzie zima.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:39, 26 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
No witaj Danusiu z powrotem. Bardzo się cieszę, że już jesteś i czuję, że wróciłaś szczęśliwa i to bardzo.

PS - MMS doszedł?
Doszedł, dziekuję za kwiaty, tylko nie mogłam odpowiedzieć
Ogródek Agam 12:33, 26 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Tutaj wg mnie brakuje wyższych punktów przyciągających uwagę.
Cały ogród pięknie dopieszczony, wielkie uznanie dla systematyczności w działaniach ogrodowych.

O jakich wyższych punktach myślisz?
Ogródek Agam 12:32, 26 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Nie zawsze nadmiar roślin jest dobrym rozwiązaniem. Można poszerzyć rabatę i dodac wyłacznie hortensje np. Annabelle lub Limelight (nasze ulubione na forum) wtedy zyskasz efekt spektakularny. Dosadzanie na siłe zawsze odradzam.

Witam na Forum po powrocie

Dziękuję bardzo Danusiu za poświęcenie uwagi i porady.
Wiem że nadmiar roślin to niezbyt dobry pomysł, ale tak się składa że cały mój ogród jest "kolorowy" i większość roślin tu rosnących to te "śmieciowe" Gdybym robiła go teraz wyglądałby zupełnie inaczej. Teraz muszę bazować na tym co mam.

Kupiłam już 2 szt. hortensji Limelight (więcej nie mieli, muszę dokupić), 3 szt. derenia białego Ivory Halo i 1 szt. derenia białego Elegantissima.

Proszę o pomoc w rozmieszczeniu roślin, nie chcę narobić sobie bałaganu, a mi przychodzi to bardzo łatwo Czy można gdzieniegdzie posadzić miskanta gracillimusa?

Cała rabata wygląda tak

i chciałabym ją połączyć w jakiś sposób z tym czymś Myślę o przedłużeniu tej rabaty do rogu chodnika i całkowitej zmianie nasadzeń, tylko jeszcze nie wiem co tu posadzić.

Z wizytą u Jana van den Top czyli hostowy zawrót głowy 08:35, 26 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ja bym też nie wyszła aż zapełnię bagażnik.

Czekamy co Gosiu przywiozłaś.

Zapełniliśmy całą przyczepkę, auto w środku i jeszcze czekamy na przesyłkę kurierską.
Oczywiście głównym zakupem były hosty ale inne roślinki też kupiłam.
Kilka najnowszych odmian hortensji : Pink Anabelle, Strong Anabelle, Incredible, miniaturową Bombshell.
Przywiozłam też werbenę patagońską

gardenarium napisał(a)
A ja byłam dla odmiany w ogrodzie znanej w Anglii autorki książek o hostach.

Z niecierpliwością czekam na fotki !!!.
Kalendarium 03:11, 26 cze 2011

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=co+robimy+w+ogrodzie+w
Też chcę mieć piękny ogród 03:07, 26 cze 2011

Do góry
Witam także po powrocie z wojaży.

Dobre poczatki pięknego ogrodu.
Ogród Marty 03:05, 26 cze 2011

Do góry
Marta napisał(a)

sosnę podsadzilam hostami, a świerk ogołociłam z uschniętych gałęzi..
I tu zaczyna się problem. Chciałam zasadzić tu 1 lub 2 Rh i podsadzić np. żurawkami, ale nie wiem czy będzie tu cokolwiek rosło. Ziemia jest tu zbita i sucha. oczywiście sadzilabym w lepszej ziemi. Nawet kupiłam już torf, Rh też już czeka.

Będę bardzo wdzięczna za radę.

To trudne stanowisko w tym momencie bo glebę na pewno poprzerastały korzenie drzew.
Jeśli da się to przekopać zruszyć, wykopać spore dołki to może się udać, ale różaneczniki będą pewnie pod okapem drzew cierpiały na brak wody, bo od deszczu tam za wiele jej nie dotrze.

Sam torf nie wystarczy, gdyż RH muszą mieć także materię organiczną w glebie no i kwaśne podłoże.
Poczytaj o RH w artykule https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/176-rozaneczniki-ogrodowa-arystokracja

Ja bym chyba zaryzykowała, ale trzeba przygotować stanowisko inaczej RH padną. Nie zapominaj też o podlewaniu.
Pokażę nasz ogród 02:56, 26 cze 2011

Do góry
Bogdzie chyba nie chodziło o wykonanie stałych obrzeży tylko o docięcie kantów
Wystarzy je ładnie przyciąć i poprawia się wygląd ogrodu na wielki plus.
Ogródek Agam 02:52, 26 cze 2011

Do góry
agam napisał(a)
Pwl dziękuję bardzo za słowa uznania. Tak na prawdę to wszystkie drzewka i krzewy sadzone były bez jakichkolwiek planów i głębszych przemyśleń.
Jedyna zaplanowana rabata znajduje się pod tylną ścianą domu i została wykonana w tym roku.

Tutaj wg mnie brakuje wyższych punktów przyciągających uwagę.
Cały ogród pięknie dopieszczony, wielkie uznanie dla systematyczności w działaniach ogrodowych.
Ogródek Agam 02:50, 26 cze 2011

Do góry
agam napisał(a)
hanka_andrus pod szpalerem mam perukowca żółtego i bordowego, berberysa bordowego i pęcherznicę zieloną. Co jeszcze mogłabym tam wsadzić?

Nie zawsze nadmiar roślin jest dobrym rozwiązaniem. Można poszerzyć rabatę i dodac wyłacznie hortensje np. Annabelle lub Limelight (nasze ulubione na forum) wtedy zyskasz efekt spektakularny. Dosadzanie na siłe zawsze odradzam.

Witam na Forum po powrocie
Dziurki w pniu jarzębiny 02:46, 26 cze 2011

Do góry
Czy tam jeszcze są jakieś objawy inne niż dziurki, czy kora jest martwa?
Czy widać ślady żerowania?
Ogród Moneta w Giverny 01:54, 26 cze 2011

Do góry
Pamiętam ten ogród z angielskich programów, ale jeszcze tam nie dotarłam. Bardzo chciałabym zobaczyć słynny mostek i wyspy grzybieni.
Gdzie przechowujecie fotki? 01:46, 26 cze 2011

Do góry
Ja mam na dysku zewnętrznym, mam tam 100 tys zdjęć które są jakby sprzężone z programem Picassa, są w folderach. Chcąc je zamieścić eksportuję zmniejszone 800x600 na pulpit i dodaję a potem do kosza. Na dysku mam w oryginalnej wielkości.

Musisz sobie wgrać ten program i tam archiwizować fotki jak masz niedużo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies