Dzięki za kwiatucha.... i natychmiast przyjeżdżać na spotkanie... 4 sierpnia... nawet nie mów, ze nie mozecie... miałam nawet do Ciebie dzwonić.. boś zginęła...
I od razu na kozetke do psychoterapeutki doktor Ani z firmy ASC... ja ci dam nie będę mieć pięknego ogrodu.. będzeisz bo chesz.. tylko trza czasu.. rób mniej rabatek. tyle co potrafisz obrobić, a reszta trawnik.. na którym mogą być rozsypane liscie.... i nie drażnia wtedy....
Ty robisz przetwory, aj a bijerekordy jak wielkiego ogóka potrafiewychodować.. bo nie ma mkeidy ich nawet zerwać.... i co.. i niech rosną.... Mam spotkanei to trochema mstresa z powodu spotkania, bo nie pot oludzie przyjeżdzajaby ogladać zaniedbany ogród, bo soibe wystawiam świadectwo, ale normalnei na codzień nie przezywam ani lisci a ni chwastów.... jedno i drugie mus ibyć w ogrodzie. Moje ostatnie przymyślenia, to ile czasu potrzebuje, aby mieć zadbany wzorcowo ogród.. to tak minimum 3 dni w tygodniu.... a wokresie intensywnych prac ogordowych i 7 dni w tygodniu. na ogrodnika mnei nie stać, poza tym nie oddam tego co najbardzie jlubierobić obcej osboie.. wiec mam w nosie chwasty , liscie i cieszęsietym co mam . Na zdjeciu poakzałąm ja kbyo 4 lata temu.. i ta fota mojej peirwsze rabaty napełniła mnie takądumai radoscią, że aż uwieczniłąm ja kmi sierobi pieknei..... I siezrobiło, na szcżęsice wtedy nei weidzieałm ,że to nie jest piękeni.. ważne że dla mnie było.. nos do góry..... przetwory robisz pyszne.. ostanio zjadałm Twoje buraczki z papryczką....
Poza tym korek sie znalazł....
A jesienia po sadzonki do dosadzenia w ogrodzie też masz przyjechać i zrobimy terapię lisciową... co zrobić by nie wiedziec tych lisciorów.... Ja ma morzechy sąsiadów.... wielkei orzechy.... chore orzechy.. próbuje je tolerować, bo nie l polubie napewno..
Acha .. edytuje posta... w ogrodzie zrobiłam z nasadzeń nową rabatę rózaną (ale juz chyba była jak byłaś ).. ogród siezmienia, bo sie zmienia pora roku, a ja ma mtak gęst owszystko posadzone, że moje rabaty co miesiąc wyglądaja jak nowe I dla tej zmiennosci wlaczę z nimi.... chociaż są pracochłonne...
Na potwierdzenie moich słów do Ani asc zdjęcie śledzonego przeze mnie ptaka. Przelatywał dziś nad samym domem i miałam włączony aparat w ręku, więc mogłam zrobić naprawdę niezłe zdjęcia, ale... aparat miałam ustawiony na makro, bo robiłam zdj. kwiatków i zanim przełączyłam, to zostało już tylko to, a był tak blisko
Kto nie próbował uchwycić przelatującego drapieżnika, może nie uwierzyć, ale wszystko rozgrywa się w ciągu kilku sekund.
Reniu,begonie mam tylko w donicach.uWAŻAM,ZE SZKODA ICH DO GRUNTU,BO ONE NIE LUBIA GWAŁTOWNYCH DESZCY,w wiekszości są zwisające,mogę z nimi polatać po całym ogrodzie,a tak są skazane tylko na męczarnie w jednym miejscu.
AQniu,ja się szybko nudzę,a tak jak jest kolorowe jest zawsze czym oko popieścić,mając ogród w jednej tonacji trudniej dobrać rosliny tak,żeby systematycznie cos kwitło.
Haniu,kiedy taki misz masz bardzo mi się podoba,taka kontrolowana łąka,to jest dla mnie najpiękniejsze.
Będąc dziś w pracy zdążyłem przez ulewą przejść się i zrobić parę zdjęć.
Ogród przelewicki to historyczny park o naturalistycznym założeniu. Jego kolekcją są drzew i krzewy z całego świata.
Zaraz po wejściu do ogrodu widać pałac z 1800 roku. Do roku 2004 był on totalną ruiną, jednak w latach 2004 - 2006 dzięki funduszom unijnym gminie udało się pałac odbudować. Obecnie mieści się tam Botaniczne Centrum Badawczo - Wdrożeniowe należące do ogrodu. Tam też na recepcji pracuję ja.
Widok z tyłu na część z tarasem ziemnym.
Tuż przy pałacu znajduje się ogród japoński, gdzie rosną drzewa i krzewy pochodzenia azjatyckiego, między innymi symbol ogrodu - drzewo chusteczkowe, czyli Dawidia chińska. Jest to jedno z piękniejszych miejsc jesienią, gdy liście przybierają wszelkie barwy od żółci, poprzez pomarańcz do ognistej czerwieni.
Mam nadzieję,że odwiedzicie moją ,,Oazę spokoju ''i ocenicie,czy nastąpiły zmiany na lepsze,a może macie jakieś uwagi,pomysły bardzo chętnie wysłucham rad doświadczonych koleżanek i kolegów.Zapraszam na degustację cukinii.Pozdrawiam i życzę smacznego