Masz kobitko rekę do rozmnażania róż
Co to masz za gąszcz na tej pergoli,nie mów ze róże ....
Odnośnie wiciokrzewu,czy to jest odmiana pachnąca ? Jeśli tak,ja bym go przesadziła gdzieś z boczku,trochę za duży jest na tym środku.
Ja bym tam podobna rabatkę zrobiła ,jak ta pod ścianą,żeby za duzo nie było wszystkiego. Róże ostróżki środkiem a na obwódce,szałwia,kocimiętka i przywrotnik-chyba tak to leciało ... ? Za daleko do ciofania
Odnośnie zagadki,jest to pewnikiem jakaś odmiana róży pomarszczonej, inaczej rugosa.
Dobry materiał na różaną konfiturę do pączków i naleweczkę z owoców
Musisz ją pilnować,żeby się za bardzo nie rozlazła,bo jak sama zauważyłaś,rozmnaża się przez rozłogi.
A warzywnik to już totalna bajka. Czy u Ciebie nie ma ślimaków? Mi zjadają wszystko! Połowa sałat, szpinaku, rzodkiewki, bazylii... zapłaczę się jak tak dalej pójdzie. Morduję je przy każdej okazji, ale to nierówna walka :/
Żeby nie było, że tak nic nie robię w tym tygodniu to krótka relacja z ogrodu ekologicznego i ogrodu bezobsługowego
Ogród ekologiczny
-gnojówką z pokrzyw podlany cały ogród oprócz smaragdów( zabrakło gnojówki)
- oprysk wszystkich roślin naturalnym stumulatorem roślin
-trawnik skoszony
Ogród bezobsługowy
-mszyca na różach ( 2 szt. Chopin) po dwóch tyg. od zauważenia zniknęła sama
- brak mszyc na bluszczu
-podlewanie drugi raz w sezonie ( pierwsze było zaraz po posadzeniu)
-kwitnie przetacznik i szałwia
Ewuniu, dziękuję za sugestię. Obejrzałąm jeszcze raz odcinek Maji, ładnie pokazany jest początek Danusiowego ogrodu. Jestem na etapie czytania pierwszego wątku Danusiowego i też analizuję te nasadzenia. Na ten moment obsadzałam tym, czym dysponuję. Specjalnie poleciałam jeszcze raz wieczorem sfocić rabatę. Proszę nie patrzeć na brak trawnika, będzie później
U Danusi jest inny układ, koniec ogrodu i z prawej strony ma rododendrony - u mnie zbyt słonecznie na nie.
Z tyłu mam szmaragdy, kiedyś mam nadzieję, ze zrobią ładną ścianę
Dąb i wysoka tuja dają cień na tej rabatce w południe
Pod dębem znajdują się 2 hosty i szałwia, nie wiem tylko czy biała, czy niebieska - od Małgosi.
Przed szmaragdami jest 5 hortensji Limelight, jak się rozrosną, dadzą ładny szpaler, posadzone wiosną.
Przed nimi trochę wolnego miejsca. W rzędzie posadziłam bukszpan - będę cięła na kulki, a przed nim Ice Dance- - prezent od Any
Z prawej strony ciurkadełka rosną 3 trzcinniki w plecach i ponieważ jest tam trapez - posadziłąm w plamach żurawkę limonkową i berberys bagatelle. Jest jeszcze malutki. Podobał mi się u Madżenki, pasowałaby tam jeszcze rozplenica rubrum, ale jej nie dostałam.
Wzdłuż brzegów sadzawki posadziłąm z lewej strony bordową żurawkę, jako powtórzenie koloru bagattele, a z prawej 5 sztuk stipy - mogę zamienić na trawkę ptasie łapki - bo mam, ale nie jestem pewna. Stipa, jak podrośnie, będzie ładnie falowała. Carex jest mały.
Nie wiem, co u Danusi było podsadzone żółtego przy bukszpanach. Ładnie by tu wyglądało https://www.pinterest.com/pin/529876712384729266/
Szkoda, że tak daleko jesteś. Szałwi mi się dużo wysiewa. Obdarowałabym Cię
A z tymi podpórkami to kombinowałam jak Pomysłowy Dobromir, nie wiem, czy pamiętasz taką dobranockę Choć M. musiał poprawić, jednak męska ręka więcej ma siły. Czasami się przydaje
Kasiu - to nasze ognisko jest zrobione z 4 krawężników - takich dużych, drogowych. Są wkopane ścięciem w dół - nad ziemią wystają tylko prostokątne ściany. Robiliśmy je dwa lata temu, wiosną... szukaj w tym okresie
Nicol - mam coś dla uzależnionych
Marzenko - stipa wciąż czeka na wsadzenie przy różach... próbuję się odplewić
MAD - witaj w moim zielonym świecie... zielonym do kwadratu
szałwia już zaczyna szaleństwo
tak w części wygląda moja różanka... a raczej jeden z boków. Wciąż nie dosadziłam stipy... ech...
Doczytuję że to ogrodniczy powinien się spalić ze wstydu. Szkoda gadać! ale dobrze że udało się podmienić to wielkie drzewo i że teraz jest to właściwe.
Fajne te podpory, no grusze też ! w ogóle ładnie u Ciebie! szałwia piękne się prezentuje, a ja ciągle na swoją czekam.
jak Cię uwodze to może z tego coś będzie sama jestem zdziwiona jak szybko one rosną, kto by pomyślał... rok temu
tutaj widać jaka tycia była szałwia ciemnopurpurowa... aż zrobie dzisiaj zdjęcie by było widać ją całą bardzo mi się podoba kształt, kolor, no i jej zimozieloność również
Rok temu
Wszystko piekne, perfekcyjne zestawienia, w ogrodzie jednoroczne begonie no i rodki dają po oczach a juz przedpłociem to mnie uwodzisz, te bodziszki, te przywrotniki i szałwia.....cudnie to wyszło