Witam, Ogród to chyba za dużo powiedziane. A gruszka...no cóz, stoi samotnie na 10 arowej działce i dzieli miejsce razem z domem dla na razie 5 - osobowej rodziny

Od poł roku mieszkamy w naszym wymarzonym domu, który starałam sie urządzić w angielsko-francuskim stylu śledząc rózne fora internetowe i czasopisma. Teraz przyszedł czas na ogród. Niestety samotnie urządzając dom już się chyba wyeksploatowałam dlatego pierwszy raz w życiu zarejestrowłam się na forum i szukam pomocy fachowej. Od miesiąca śledzę ogrodowiskowe strony i doceniam fakt iż kazdy ma tutaj swój punkt widzenia, co bardzo może mi pomóc.
A więc na działce na prawdę nie mam jeszcze nic prócz tej paroletniej gruszki którą za nic w świecie nie dam ściąć. Jestem na etapie rozplanowywania dobrej ziemi na całej powierzchni. Wcześniej użyłam broni w postaci rundapu zgodnie z instrukcjami jakie znalazłam w jednym z wątków. Potem starałam się usunąć resztki korzeni i nawieźliśmy dobrej ziemi która w postaci ogromnej hałdy czekała za domem. no i walcowanie, polewanie, walcowanie....Dużo nas to kosztowało czasu a efektu nie widać gdyż nie jest to jeszce dobrze wyrównane. Ta sama praca czeka nas za domem ale ze względu na trwającą budowę garażu jeszce nie możemy tego zrobić. Bardzo proszę o sugestie dotyczące mozliwości urządzenia tej powierzchni. Jeśli chodzi o moje gusta to są to klimaty raczej angielskie. Tak też trafiłam do tego forum szukając bukszpanowych inspiracji, klasyki, symetri, i umiaru. Najbardziej interesuje mnie teraz pomysł aranżacji przed domem. Piekne bukszpanowe obwódki, symetria, może róże...ech..rozmarzyłam się. Przyjrzyjcie się proszę i podpowiedzcie jak te bukszpany ułozyć.