Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Milka 13:17, 13 lip 2012

agata_chroscicka napisał(a)
No właśnie z tym dereniem coś trzeba zrobić, bo on nagle tak wybujał, a już się bałam, że grzyb go zjada i uschnie. Bo on stary jest dość. ALe teraz za dużo go się tu zrobiło. A jak można go uformować?
Z tą trawą to masz rację. Na zdjęciu to nawet bardziej ginie niż w rzeczywistości. Ale szkoda jej tam.

derenia możesz formować w kulę i aby ładniej wyglądał po cięciu, to tnij tak aby nie uciąć liści; ja moje tak prowadzę i lepiej wyglądają; jak rośnie jako soliter, to może bujać, a le w grupie roślin lepiej ciąć go

wrzucę ci na chwile foto moje złotego, tnę go delikatnie nożyczkami
GabiK 13:30, 13 lip 2012

Irenko, a kiedy go tniesz? Skoro uważasz na liście, to nie na samym początku wegetacji? Ja też będę musiała jakoś poprowadzić moje 3 za ławką.
agata_chrosc... 16:00, 13 lip 2012

Ale ten mój ma dużo pędów wychodzących od dołu, to musiałabym wszystkie wyciąć chyba. To trochę szkoda...
Milka 16:13, 13 lip 2012

GabiK napisał(a)
Irenko, a kiedy go tniesz? Skoro uważasz na liście, to nie na samym początku wegetacji? Ja też będę musiała jakoś poprowadzić moje 3 za ławką.

cięłam tydzień temu, a potem w miarę jak rośnie za dużo to poprawiam
Milka 16:14, 13 lip 2012

Ale ten mój ma dużo pędów wychodzących od dołu, to musiałabym wszystkie wyciąć chyba. To trochę szkoda...

Od dołu nie, niech się zagęszcza; wytnij to co jakby poza koronę wystaje, dasz radę
agata_chrosc... 16:16, 13 lip 2012

Myślisz? No, ale te takie proste pędy co z ziemi wyłażą, obok tego starego pędu. Bo on ma zostawiony jeden stary - i ten jest najwyższy i kilka , które odbiły całkiem niedawno z samego dołu. Tak jakby obok stoją. To te wyciąć myslisz?
Milka 16:27, 13 lip 2012

Tych nie wycinaj, bo to one powodują, że będzie gęściejszy; każde cięcie zagęszcza; powodzenia
JulkAd 22:07, 13 lip 2012

Sunia na trawniku to jest problem. Do nas przychodziła sunia sąsiadów, bardzo miła, ale własnie zasilała mi trawnik więc uszczelniliśmy ogrodzenie. A co to jest chwastnica?

Chwastnica to takie "cóś", które udaje trawę, a w rzeczywistości nią nie jest (od razu ją widać na trawie)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/790-klopoty-z-trawnikiem?page=14

w dodatku podczas koszenia rozkłada się przy ziemi (złośliwa bestia) i nie pozwala się ściąć, dlatego chodzę i wyrywam ręcznie.
JulkAd 22:26, 13 lip 2012

No a jak juz mi się udało na chwile wpaść do ogrodu, to jeszcze fotka starej rabaty z małymi zmianami - do konsultacji. Jak sądzicie - z tymi trawami dobrze jest? Ta w środku to stipa tenuissima, którą w zasadzie w innych celach kupiłam, ale jak tam postawiłam to jakoś mi się spodobało. Co myslicie?

Trawka ładna, ale faktycznie z daleka, gdybyś nie napisała trudno byłoby ją zauważyć...Jestem zdecydownie za czymś bordowym na kiju, klon palmowy?...może?

Hm..., a gdyby zamienić tą jedną setaceum rubrum od prawej z tą stipa tenuissima (oj ta Łacina - język mi wygina) i za nią posadzić coś bordowego...może wtedy ten klon?, ale to moje przemyślenia, a Twój ogród Agatko
Przetacznik 22:27, 13 lip 2012

No a jak juz mi się udało na chwile wpaść do ogrodu, to jeszcze fotka starej rabaty z małymi zmianami - do konsultacji. Jak sądzicie - z tymi trawami dobrze jest? Ta w środku to stipa tenuissima, którą w zasadzie w innych celach kupiłam, ale jak tam postawiłam to jakoś mi się spodobało. Co myslicie?

Moim zdaniem bardzo dobrze to wygląda, bo trawy nawiązują barwami do tego mojego ulubionego płotu. Ale rzeczywiście ta trawka centralna jest delikatniejsza, tylko, że ja bym jej nie zabierała stamtąd, tylko za nią w tle posadziła takiego bordowo - brązowego kolumnowego berberysa. Dałby wyższy punkt wierzchołkiem i rabata miałaby taki podkreślony trójkątny kształt... Tak mi się wydaje...