Dziś nazbierałam całkiem sporą miskę. W piekarniku rośnie ciasto z malinami na jutrzejsze przyjęcie gości ze słonecznej Italii. Ciekawa jestem jakie wrażenie wywrze na nich nasz ogród? Tylko oby pogoda dopisała w ten weekend, abyśmy mogli trochę posiedzieć w ogrodzie i nacieszyć oko
Na tych zdjęciach jest tez dzisiaj wykonane nasadzenie, po prawej ta mała to hortensja anabelka, kupiona wczoraj i nie będzie miała w tym roku kwiatostanów
Dzisiaj u nas deszczowo i pochmurnie, weny do prac ogrodowych nie ma...
Za to wybrałam się w odwiedziny do ogródka znajomej i przywiozłam łupy dwie sadzonki bodziszka olbrzymiego. Siedzą już przycięte w doniczce i mam nadzieje, że ładnie się rozrosną.
Mam parę zdjęć na wspomnienie wczorajszego słonecznego dzionka bo podobno niestety przed nami zimne i deszczowe dni....
bzyczek
lubię te delikatne kwiatki
moja skrzynkowa hodowla - pomidory, bazylia i roszponka
Mam prośbę o identyfikację żurawki bo niestety była bezimienna może ktoś z was ma taka samą i mnie oświeci
Dzisiejszy dzień był pracowity, dlatego, że w sobotę długo oczekiwany rodzinny wyjazd wakacyjny do Szklarskiej Poręby, chciałam dać mojemu ogrodowi całą siebie i wypoczywając wiedzieć, że zrobiłam wszystko co zrobić powinnam. Rankiem wyjazd po dwa bukszpany widoczne na zdjęciu już posadzone (szkoda tylko że brakuje im jeszcze kompana do trójki) ale po przyjeździe będę poszukiwać.
Na wczorajszej wycieczce spotkałam roślinę, która jest rośliną-symbolem narodowym Szkocji, a mianowicie popłoch pospolity
Nie był zbyt wielki - a może wyrastać do 2,5 m! - bo rósł na przydrożu, zachwycił mnie jednak swoimi pięknymi i okazałymi koszyczkami kwiatowymi
wśród bylin na rabatach angielskich nie może zabraknąć liliowców. każda kompozycja z nimi nabiera słonecznego wyglądu dzięki pięknym barwom . Nie posiadam dużej kolekcji , bo odmian jest duża ilość , ale bardzo cenie sobie te roślinę , choć kwiaty szybko przekwitają