jak mogłam ... przy opisywaniu ogródka zapomniałam dać zdjęcie naszych pierwszych bałwanków ( zima 2012) wrzucam teraz, może komuś zrobi się przyjemnie chłodno
Bogdziu późno dziś tu zawitałam ale jeszcze na fajną imprezkę się załapałam
Tysiąc stron to nie bagatela i nie każdego dosięgnie obywatela
Gratuluję i za Twoje tu na Ogrodowisku istnienie dziękuję
nie wiem co to za roślina, ale cudna; rano kwiat sie otwiera, a potem zamyka
To trzykrotka..mam dwa kolory..widziałąm też biały i rośnie wialka bezproblemowa kępa
Moja mama ma ją u siebie .... pokazuje swoje kwiecie rano a jak słoneczko zaświeci mocniej to się kwiecia chowają ..... Natomiast moja ciotencja stwierdziła , że już jej ten kwiateczek przekwitł (bo dojeżdża na działkę kiedy już słońce świeci) to wszystkie pączki poobcinała a potem dowiedziała się od swojej siostrzyczki czyli mojej mamy , że to kwiecie tak ma
pozdrówka
jstem pewna, że moja skończyłaby jak ta u cioci ... no ale teraz !!! ... to już wiem ...
A teraz toast za wszystkich ogrodowiskowych ,
oglądam od kilku miesięcy wiele ogrodów, zachwycam się
to trawką, to skalniaczkiem,ławką pojedynczym kwiatkiem,, przebudową,ogrodem w świecie
można by wyliczać i wyliczać .................
Wasze zdrowie i żeby te wątki były i były
dla Was
dwie na drugą !
O matko, ileż się tu działo: 1000 strona, spotkanie z Hanią, cudne fotki liliowców, karmienie żaby!
A ja z braku czasu rzadko do Ogrodowiska zaglądam...
Spóźnione gratulacje, Bogdziu!
Nie są wiele spóźnione. Dziekuje Basiu.Bardzo dużo przejrzałaś jak tyle wiesz.Jeżówka piękna i zdjęcie pieknie zrobione.
Tutaj słoneczniki i moje Młode, docelowo w tym miejscu ma być ściana z cisa (widać takie małe coś między słonecznikami) a dołem barwinek
Pomiędzy słonecznikami rosną cisy, dobrze zrozumiałam? Wydaje mi się, że nie jest dobre dla tych cisów to sąsiedztwo słoneczników. Wiem, że chcesz mieć już coś zielonego, a te cisy małe są, tła nie dają, ale nie urosną, jeśli będą musiały konkurować ze słonecznikami. Słoneczniki radzą sobie w kazdych warunkach, uważa się, że nie są wymagające do do zasobności gleby, ale jest tak właśnie dlatego, że mają silny system korzeniowy i wyjadają i wypijają wszystko wokół.
W tym przypadku - kosztem cisów. Tak mi sie wydaje.
Śliczne Młode
Oczywiście, że masz rację, ale cisy są solidnie nawiezione, słoneczniki tylko w tym roku tam będą, bo nie miałam sumienia odmówić Młodym samodzielnego wysiewu zapomnianych z zeszłego roku nasionek.
W przyszłym roku dla tła będą wilce (lub clematisy, jeżeli tegoroczne przetrzymają zimę) - i to pojedyncze sztuki, bo będę potrzebowała miejsca i światła dla barwinka który dołem się rozrasta.
Na razie z 20 chyba cisów jeden odmawia współpracy (i to akurat w miejscu gdzie słonecznika nie ma) gubiąc igiełki
Witam wszystkich w ten letni ciepły wieczór
uffff już nie upalnie
wszędzie po ogrodach jak nie imieniny, urodziny, okrągłe stronki to na dodatek
R O C Z N I C A O G R O D O W I S K A
D R U G A
więc pozwoliłam sobie dziś na dłużej pobuszować i będę jeszcze zaglądać to tu to tam
ale chcę u siebie poimprezować z tej okazji
zatem dla OGRODOWISKA sto lat ! - piję za zdrowie ogrodowiskofanów i pomyślność
po pierwsze za Danusię i Jej ekipę - Danusiu zdrowia, sił, zapału, mocy i nieustających pomysłów
niosących Tobie i nam wiele radości, a także satysfakcji
i ciekawych pomysłów wycieczkowych na kolejne eskapady