Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:44, 31 maj 2012

Do góry
Aguś GRATULACJE idziesz jak burza

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:42, 31 maj 2012

Do góry
Moja nowa rabata - będzie ładna jak się rośliny rozrosną, teraz wygląda tak:

Trawy, rozchodniki, bukszpany variegata w roli glownej. Na dole hakone

Rh kwitnie jak szalony - kupiony jeszcze w Warszawie

Oleander mocno przycięty wiosną (wyciągną się do słonka) ładnie odrasta i spędza lato na tarasie.

Żurawkowa rabata - czosnki przekwitły, ale 3 tygodnie były ozdobne

Różany żywopłot kwitnąć zaczyna

Pęcherznicę Diabolo uwielbiam - nawet jak nie kwitnie. A teraz kwitnie! Tylko czemu ona taka wielka rośnie...

Borówki będą!

I owoce morwy

I całe drzewo - musimy mu zrobic porzadną podpórkę.
Mój kawałek raju 11:41, 31 maj 2012

Do góry
nad kompostownikiem zakwitła akacja jaśminowiec kwitnie i pachnie ładnie czyż kalina Roseum nie jest piękna? a teraz do ogrodu w nocy trochę popadało co mnie bardzo cieszy,ale jest chłodno, bo tylko 14 stopni, nie ma słoneczka
Początki 11:40, 31 maj 2012

Do góry
Słuchajcie, mam cztery wielkie dylematy ogrodowe.

Pierwszy: Tak własnie sobie siedzę i patrzę, i nie wiem czy nie zrobiłam źle, że nie pociągnęłam dluższych linii tujek do wysłonienia. Martwią mnie boki gdzie moi sąsiedzi mają zaniedbane ogrody i siatka jest w fatalnym stanie, ale niestety nie chcę jej wymieniać a ja sama takiej ilości nie dam rady . Wysłoniłam si trochę ale odległości między bokami domu a ogrodzeniem są wąskie i dlatego nie chciałam dawać wszędzie dookoła rzędów iglaków bo nie miałabym już miejsca na nic innego. Ale może jednak źle zrobiłam
Nie moge znieść widoku tej siatki.

Na przyklad tutaj. Uznaliśmy z Robertem-Ogrodnikiem, że jak pociągnięmy Szmaragdy dalej to nie będzie miejsca dla oczara, magnolii i jarzaba szwedzkiego...ale może by jednak weszło. Myślałam z tyłu o bluszczu (chciałabym coś co nie zrzuca liści) albo wiciokrzew ale się boje trochę, że jak rośliny urosną to ja nie zapanuję nad nimi na tyłach - a wiciokrzew to chyba nwet ciężki i mógłby tę siatkę załamać w końcu....Nie mam pomysłu co tu dać

Ten sam dylemat mam tutaj. Te brabanty sąsiada z boku są średnio zadbane. Tam jest naprawdę wąsko ale może przesadzić Hakuro i Wiltoniego i powtórzyć te szmaragdy przynajmniej do linii malin?

Z kolei na wprost (tam chociaż ogrodzenie jest nowe i czyste bo zrobiliśmy sami teraz) zostawione jest za abmrowcem miejsce na iglaki (tak min 3) i nie wiem czy dać coś innego dla odmiany czy nie kombinowac i dosadzić te Yellow Ribbon? Pęcherznice też wtedy albo zostawić albo przesadzić. Ale ona potrafi być wysoka (tam dosadziłam teraz więcej krzaków). O tak to wygląda:

Co radzicie?
Dla odmiany czas na zmiany... 11:13, 31 maj 2012

Do góry
Ja tez uwielbiam wisterie, uważam że jest cudna.U siebie posadziłam ją przy domu i będę prowadziła na skraju dachu żeby kwiaty zwisały jakby z dachu..też widze to oczyma wyobrażni U ciebie wyglądałaby tam bosko moim zdaniem.Moja którą kupiłam w zeszłym sezonie....w kwietniu tego roku miała już dwa kwiatki To bardzo cieszy
Fotka z kwietnia

A teraz wygląda tak...wspina się juz powolutku Oczywiście nie jest to jakiś ogromny okaz, ale rośnie niesamowicie szybko...

Jestem totalna fanką wisterii !!! Uważam że są cudowne
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 10:59, 31 maj 2012

Do góry
nika napisał(a)
A to moje wczorajsze zakupy

3x - wierzba Hakuro-nishiki
10x - żywotnik zachodni Smaragd
1x - świerk Inversa
10x - tawuła japońska Golden Princess
20x - trzmielina Emerald 'n' Gold
10x - żurawka Obsidian
3x - konwalnik
i kilka goździków

Ale zakupy !!! Ja też mam w najbliższych planach Hakuro-nishiki i świerk Inversa ( posadzę go za kaskadą)
Czekam na fotorelacje sadzenia.Ależ się nasadzisz.............. już wyobrażam sobie efekt
Aktinidia ostrolistna - Actinidia arguta 10:58, 31 maj 2012

Do góry
Iwono, moja ma już pewnie ponad 10 lat i wygląda tak:
(zdjęcia z maja tego roku):

Tak wygląda od strony placyku gospodarczego (czyli część niewidoczna od strony ogrodu):

Wiecej zdjęć w wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-gaszcz-dorodnych-drzew-w-malym-ogrodzie
(przepraszam, ale nie mogę moich niektórych wpisów w tamtym wątku edytować, więc nie mogę przekleić zdjęć do tego wątku).

Mur,widoczny na zdjęciu ma ponad trzy metry, to obrazuje, jak silnie rosnące to pnącze.
Nigdy mi nie wymarzła, ale pewnie dlatego, że rośnie w miejscu osłoniętym.

Zbyszku, nie wiem, co masz na myśli, że koty ją lubią - żaden kot (a mam dwa własne i kilka pałęta sie po okolicy, więc i mój ogród odwiedzają) nigdy żadnej szkody temupnączu nie zrobiły.
Lecę w kulki... 10:46, 31 maj 2012

Do góry
Wszystko ładnie, pięknie ....ALE....na przyszłość więcej zdjęć poproszę!!!!!!
Gratuluję stówki!
Lecę w kulki... 10:43, 31 maj 2012

Do góry
Ania im bardziej z nami w kulki leci
Tym więcej ma ogrodowych dzieci.
W ogrodzie wszystko zaokrągliła pięknie
Na żadnym kancie nasz but nie pęknie.

Aniu wszystkiego najlepszego - na stówę !!!

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 10:38, 31 maj 2012

Do góry
A piwonia powolutku się rozwija

Mój 4 arowy azyl... 10:36, 31 maj 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
A tymczasem mam już pierwsze kwiaty róż: rabatowej i pnącej

Basiu ta pierwsza to Papageno? u mnie jeszcze w pączkach
Michael my Garden 10:36, 31 maj 2012

Do góry
Trochę żurawek z mojego ogrodu

Żurawka "Caramel"

Żurawka "Palace purple"

Żurawka "Citronelle"

Żurawka "Lime Marmelade"

niebawem może kolejna jakieś nowinki że swiata ogrodu pozdrawiam wszystkich odwiedzających moj garden
Początki w Kruklandii 10:35, 31 maj 2012

Do góry
Jednak się nie doczekam tej runianki.... no i pali mi sie na słońcu.
A co myślicie o macierzance ?????

Lecę w kulki... 10:34, 31 maj 2012

Do góry
To Aniu na seteczkę
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:06, 31 maj 2012

Do góry
O, są namiary. Dzięki! Moze jak pogadam i przy 100 szt ciut obnizy

Popstrykałam dzisiaj rano trochę, bo chwalę się (znów!!!) zakupami u mojej pani ogrodniczki z bazarku. Jak tu można przejsc obojetnie skoro miala z 5 gatunkow funkii? I tak kupilam tylko 3 i to po 1 z gatunku? Za to 2 z nich rosna sporych rozmiarow (u Irenki rosnie mega funkia - tez taka chce!
Poniewaz liscie ciut przypalone u tych duzych, za 3 doniczki zaplacilam 30 zl, po 10 zl/szt

Owoce się "robią"

Moja szpalerowa jabłonka pierwszy raz zawiązała owoce

I pierwsze brzoskwinie na drzewku które miało iść pod topór na wiosnę

I poziomki kolejne niedługo

I pierwsze cukinie żółte:
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:02, 31 maj 2012

Do góry
Agatko - ja mam drugi kran bezposrednio przy warzywniku (pomyslalam!) ale nie dziala - musze zmotywowac M, bo costam bylo nie tak i kranika niet
Poprosze o namiary Szukalam po uzytkowniku, ale wyszukiwarka nic nie znajduje Moje poziomki rosna za plotem, na prostokacie wyrwanym chwastom (poletko po zmrozonych pomidorach), wygladaja tak - o ile cos widac fota zza plotu:

Rosną
Nika, Viva - dzięki za info! Więc pewnie u niego też kupię
Lecę w kulki... 10:01, 31 maj 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)

Gości chyba z tego zakątku musisz wypraszać?
Ogród średniowieczny i nie tylko 00:38, 31 maj 2012

Do góry
A tak się prezentuje kocimiętka i lawendy, które zakwitną trochę później

i konwalie co już skończyły pokaz
Ogród średniowieczny i nie tylko 00:34, 31 maj 2012

Do góry
Na koniec ogólne widoki na rabatę, co ma być angielską Póki co sadzę tam wszystko co uda mi się zdobyć - choć ambitny plan jest taki aby była to rabata biało niebieska

i kwatery bukszpanowe

Miniaturowy ogródek 00:23, 31 maj 2012

Do góry
Tawułki rosną bez opamiętania. Zastanawiałam się, czy w ogóle wyjdą z ziemi po zimie, a tu proszę:

W kącie parzydło leśne, które w zeszłym roku było maleńką kępką, o wysokości 10 cm:

Pod płotem kokoryczka - ominęła włókninę, która jeszcze tam leży i znalazła drogę na powierzchnię:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies