Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród zmyślony 10:51, 01 cze 2011

Do góry
Całe lato to Kasiu tylko lobelia. Bylin nie ma tak długo kwitnących, trzeba by było je ciągle zmieniać, a z tym to chyba nikt nie da rady. Ja też mam lobelię na ulicy. No może lawenda Hidcote, ale też przestanie kwitnąć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:48, 01 cze 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, zostaw ten róż w tym kąciku. On łagodzi soczystą zieleń i jest taki kameralno-buduarowy (może się okazać, że będzie to kącik dla kobiet ) A ten malinowy kolor też jest OK ale - wg mnie - musiałby mieć jakieś towarzystwo obok siebie, bo tak (jak zauważyła Hania) bardzo prowokuje zmysł wzroku. Pięknie.

Dołożę go do bordowej żurawki, zobaczymy jak wyjdzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:47, 01 cze 2011

Do góry
ewfcia napisał(a)

Ja szykuję się właśnie do zakupu lizaków tj. kulek cisowych na pieńku czy mogłabyś doradzić na co zwrócić uwagę.
Zastanawiam się czy skoro są im ścinane stożki wzrostu przy formowaniu to czy w ogrodzie jak je posadzę to jeszcze mi urosną trochę czy już tylko będzie pogrubiał się pień? Bo nie jestem pewna czy przy zakupie muszę zwrócić uwagę na wysokość.

One mają odpowiednią wysokość już w czasie kupna, będzie im tylko grubiał pień i rosła średnica kuli, albo nie, jak będziesz mocno cięła. Trzeba kupować np pieniek o wysokości 1,50 albo mniej jak Ci pasuje do ogrodu.
Agnieszkowy ogródek 09:00, 01 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Agnieszko, wielki trud poniosłaś ale opłaciło się
Wielkie uznanie, zwłaszcza upodobałaam sobie trzecie zdjęcie ze scieżką prowadzącą przez trawnik

Czeka z niecierpliwością na więcej zdjęć. Przepieknie Ci wyszło, Jak widać trzeba czasem zrobić jakąś rewolucję.

Dzięki, Danusiu! Ty najlepiej wiesz, ile radości daje totalna przemiana w ogrodzie. Na pewno nie raz i nie dwa zdarzyło Ci się wchodzić do zaniedbanego ogrodu i wyczarowywać z niego cudeńko. I wiesz też doskonale, że wymaga to dużego wysiłku. Zwłaszcza, jeśli tych przemian chce dokonać dwoje ludzi popołudniami w przerwach między obiadem, kolacją i myciem dzieci. Ja chyba nie do końca zdawałam sobie z tego sprawę.... .

Tak naprawdę uzmysłowiliśmy sobie z mężem, że nasze dzieci przez cały ten czas były jednak niedopieszczone i musiały się zajmować same sobą. Oczywiście nie zostawały bez dozoru, ale to nie była pełnowartościowa opieka, jaką zwykliśmy otaczać nasze dzieci. Widać to było ostatnio.... Musimy to wszystko nadrobić... Już zaczęliśmy .
Rutewka orlikolistna (Thalictrum aquilegifolium) 08:15, 01 cze 2011

Do góry
Mam dla odmiany rutewkę o białym kolorze kwiatów. Także jest atrakcyjna, wygląda jak biała chmurka.
Ogród w Tarnowie 23:55, 31 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Te kępy to giganty

Dzięki Danusiu za te giganty,grunt to dobry humor...
Ach ta moja wyspa:( 23:48, 31 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
więc nie umiem tutaj doradzić.

Wydaje mi się, że te wolne miejsca trzeba obsadzać dużymi polami kolorystycznymi - iglaki po 5-7 szt, żurawki po 25 szt, a np. wrzośce po 35 szt - 50 szt.

Tu gdzie rośnie coś żółtego dosadzaj bordowe, a tu gdzie bordo - dosadzaj żólte.
Dodaj rośliny o biało obrzeżónych liściach np. hosty, dereń biały Elegantissima, aby nie było tak nudno.

O widzisz...a jednak doradziłaś
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:23, 31 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Zawijaski górą Ładnie zadbany kawał ogrodu

no musiałam sobie jakiegoś zawijaska wywinąć musiałam kiedyś pójdzie w inne miejsce, a teraz będzie powodem do rozmyślań nad projektem ogrodu tak, tak Danusiu - cały czas myślę o tym
Naprawdę uważasz, że idziemy w dobrym kierunku? wiem, że jest wiele niedoskonałości, ale staramy się
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:19, 31 maj 2011

Do góry
Funkcje lubiłam, byłam w klasie mat-fiz, same baby
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:17, 31 maj 2011

Do góry
grama napisał(a)
Danusiu, ile masz doniczek do podlewania? A może podlewają się same? Jutro policzę moje ręcznie podlewane.

Ja też policzę Gramo, sama jestem ciekawa
Laurowiśnia wschodnia - Prunus laurocerasus 23:15, 31 maj 2011

Do góry
Ana, ogłoś w Oddam - na pewno zgłoszą się chętni
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 23:14, 31 maj 2011

Do góry
Larvanen, ale dopiero wczesną wiosną.

Grzybobójcze zastosuj naprzemiennie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:12, 31 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Tak, Sebek jak zwykle wszystko pamięta.
To jest coś w rodzaju kompostu - gruba warstwa. wzoruję się na Anglii
W Hampton Court było nasypane chyba z 15 cm.

Te 15 cm to przy roślinach? Zastanawiam się czy wszystkim taka warstwa by odpowiadała. Niektóre chyba nie lubią przysypanej łodygi? A może nie tolerują tylko przysypanej ziemią? Przez taką warstwę na pewno nie rosną chwaściory, ale czy dobrze przepływa woda? Planuję nowe rabaty, więc jestem ciekawa.
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 23:10, 31 maj 2011

Do góry
Chetni się znajdą, ławka czeka żeby przysiąść z tym "baranem"
Ogród w Tarnowie 23:07, 31 maj 2011

Do góry
Te kępy to giganty
Bodziszki - Geranium 23:06, 31 maj 2011

Do góry
Atanka napisał(a)
a co wiesz Danusiu o geranium Rozanne? widziałaś je kiedyś na żywo?

Na pewno robiłam mu zdjęcia w ogrodzie Geoffa Hamiltona, podoba mi się. Został wprowadzony na salony ogrodowe właśnie na wystawie Chelsea Flower Show 2000 r przez Bloomów - byłam dwa razy w ich szkółce i ogrodach. Pewnie tam też go widziałam. Jego błękit jest piękny- jasny.
Kwitnienie całe lato, od czerwca do października, nie zawiązuje nasion.

W Polsce może wymarzać, dlatego nie polecam tej odmiany na 100 %

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:05, 31 maj 2011

Do góry
Atanka napisał(a)
a co wiesz Danusiu o geranium Rozanne? widziałaś je kiedyś na żywo?

Na pewno robiłam mu zdjęcia w ogrodzie Geoffa Hamiltona, podoba mi się. Został wprowadzony na salony ogrodowe właśnie na wystawie Chelsea Flower Show 2000 r przez Bloomów - byłam dwa razy w ich szkółce i ogrodach. Pewnie tam też go widziałam. Jego błękit jest piękny- jasny.
Kwitnienie całe lato, od czerwca do października, nie zawiązuje nasion.

W Polsce może wymarzać, dlatego nie polecam tej odmiany na 100 %

Bodziszki - Geranium 22:48, 31 maj 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

moje ostatnie znalezisko-czy to też bodziszek?

To też bodziszek, chyba korzeniasty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:42, 31 maj 2011

Do góry
Jutro Bogda zajrzę mu w "metkę", powinna wisieć
Ogród muzy czyli kaliope z motyką w dłoni 22:42, 31 maj 2011

Do góry
Te funkie to gwiazdy rabat

Czerwone do dodania to żurawki albo berberysy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies