Ogród nie tylko bukszpanowy - część I
11:20, 01 cze 2011
Danusia to raczej z lupą na poszukiwanie chwasta ruszy
Pewno nawet upoluje jakąś zawieruszoną, małą trawkę w ilości : sztuk jedna, żeby nam nie było przykro że musimy pielić swoje ogródki
Kasiu, muszę Ci powiedzieć, że na Chelsea był zestaw 3 balii, od najmniejszej do największej i tą najmniejszą postanowiłam kupić, weszłaby do walizki, ale Witek zrobił taką groźną minę...i zastrzegł : ja tego nie będę pakować! , nie zmieści się....
no i uwierzyłam, ale chyba by weszła
Danusiu, zrób zdjęcia jakiegoś chwaścika w swoim ogrodzie)
Masz nawadnianie Kasiu, spokojnie możesz sadzić morze żurawek. Ja bym chciała jasno zieloną, ale ona tam nie ma szans, dokąd wody w ogrodzie nie będzie.Widziałam jedną odmianę zieloną z zielonym kwiatami.Cudo.
Danusiu, zostaw ten róż w tym kąciku. On łagodzi soczystą zieleń i jest taki kameralno-buduarowy (może się okazać, że będzie to kącik dla kobiet) A ten malinowy kolor też jest OK ale - wg mnie - musiałby mieć jakieś towarzystwo obok siebie, bo tak (jak zauważyła Hania) bardzo prowokuje zmysł wzroku. Pięknie.
Ja szykuję się właśnie do zakupu lizaków tj. kulek cisowych na pieńku czy mogłabyś doradzić na co zwrócić uwagę.
Zastanawiam się czy skoro są im ścinane stożki wzrostu przy formowaniu to czy w ogrodzie jak je posadzę to jeszcze mi urosną trochę czy już tylko będzie pogrubiał się pień? Bo nie jestem pewna czy przy zakupie muszę zwrócić uwagę na wysokość.
Agnieszko, wielki trud poniosłaś ale opłaciło się
Wielkie uznanie, zwłaszcza upodobałaam sobie trzecie zdjęcie ze scieżką prowadzącą przez trawnik
Czeka z niecierpliwością na więcej zdjęć. Przepieknie Ci wyszło, Jak widać trzeba czasem zrobić jakąś rewolucję.
Te kępy to giganty
więc nie umiem tutaj doradzić.
Wydaje mi się, że te wolne miejsca trzeba obsadzać dużymi polami kolorystycznymi - iglaki po 5-7 szt, żurawki po 25 szt, a np. wrzośce po 35 szt - 50 szt.
Tu gdzie rośnie coś żółtego dosadzaj bordowe, a tu gdzie bordo - dosadzaj żólte.
Dodaj rośliny o biało obrzeżónych liściach np. hosty, dereń biały Elegantissima, aby nie było tak nudno.
Zawijaski górąŁadnie zadbany kawał ogrodu
Danusiu, ile masz doniczek do podlewania? A może podlewają się same? Jutro policzę moje ręcznie podlewane.