Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

monteverde 01:58, 31 maj 2011

fajnie się hosty rozrosły, a ja bym dala jakieś drobne kamyki, wtedy hosty ładnie by odbijały i odbicie koloru było by od wierzby)
zbigniew_gazda 07:49, 31 maj 2011

monteverde napisał(a)
fajnie się hosty rozrosły, a ja bym dala jakieś drobne kamyki, wtedy hosty ładnie by odbijały i odbicie koloru było by od wierzby)

Myślę że jak się hosty rozrosną to ziemi nie będzie widać wcale.
zbigniew_gazda 09:13, 01 cze 2011

A co u mnie słychać? Najbardziej to pewnie się cieszę tym że bonsai "ruszył" po operacji. Widać że wypuszcza odrosty. Będę przycinał i formował na "talerze". Zobaczcie jak to w tej chwili wygląda :

zbigniew_gazda 09:33, 01 cze 2011

A w innej części ogrodu ? Przyszedł czas na irysy , paprocie, piwonie .

Paprocie mają wyśmienite warunki. Rosną od północnej strony domu .

Irysy walczą z paprociami , hostami o pokarm. Chyba paprocie wygrywają.

Zobaczcie na takie dzieło natury.

Te iryski są w nowym miejscu po przesadzeniu. Trochę są spóźnione ale dają rady.

jotka 09:42, 01 cze 2011

Zbyszku, śliczne te irysy
Teraz żałuję, że swoich się pozbyłam może do nich wrócę?
Fajnie wyglądają paprocie -ja mam obiecane takie, które nie wędrują
Gardenarium 10:58, 01 cze 2011

Paprocie dają piękne tło dla białych irysów, dzięki temu iryski są ładniejsze

Te paprocie to pióropusznik strusi - roślina dość ekspansywna, bo wyrasta w całkiem dziwnych miejscach, nawet w szczelinach. Ja w starym ogrodzie pozbyłam się jej, bo mi zaduszała wszystko wokół. Jednak u Ciebie Zbyszku, jak widzę, wszystko pod kontrolą i w równowadze

Instagram Ogrodowiska
monteverde 11:19, 01 cze 2011

Zbyszku bonsai masz powiązane w kilku miejscach? tak trzeba ? i czy na stałe tak zostanie? iryski super, a z ta paprocią miałam taki sam "cyrk" jak Danusia, w starym ogrodzie posadziłam kawalątek, a potem nie mogłam jej opanować na wszystkie kwiatki właziła, wywaliłam)
zbigniew_gazda 12:36, 01 cze 2011

gardenarium napisał(a)
Paprocie dają piękne tło dla białych irysów, dzięki temu iryski są ładniejsze

Te paprocie to pióropusznik strusi - roślina dość ekspansywna, bo wyrasta w całkiem dziwnych miejscach, nawet w szczelinach. Ja w starym ogrodzie pozbyłam się jej, bo mi zaduszała wszystko wokół. Jednak u Ciebie Zbyszku, jak widzę, wszystko pod kontrolą i w równowadze

Jest pod kontrolą ale zaczyna się wymykać. Co roku eliminuję te które zawędrowały najdalej. Pewno też mnie czeka gruntowna eliminacja. Trochę mi szkoda bo bardzo piękne tło tworzą.
zbigniew_gazda 12:39, 01 cze 2011

monteverde napisał(a)
Zbyszku bonsai masz powiązane w kilku miejscach? tak trzeba ? i czy na stałe tak zostanie? iryski super, a z ta paprocią miałam taki sam "cyrk" jak Danusia, w starym ogrodzie posadziłam kawalątek, a potem nie mogłam jej opanować na wszystkie kwiatki właziła, wywaliłam)

Tak Aniu. Witek i Ryszard powiązali gałęzie niektóre razem aby nie były końcówki za blisko siebie. Podobno z czasem razem się zrosną. Wymienię drucik na inny kolor bo bardzo się rzuca w oczy.
Martek 13:12, 01 cze 2011

Ja dziś przytępiona musiałam wracać i patrzeć gdzie te druciki .Przy okazji ja też związałam tak dwie do siebie gałęzie jałowca i dowiedziałam się ,że jest szansa na zrost ...Fajnie
Piękne bonsai i kompozycja paproci z irysami .U mnie irysy już miały swoje 5 min .Paproć rośnie za ogrodzeniem i nie panoszy się ...
Pozdrawiam Zbyszku