Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:26, 13 cze 2012

Do góry
Pastella c.d.

Pąk Leonardo Da Vinci

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:25, 13 cze 2012

Do góry
no dobra, jako maly przerywnik - w końcu to Ogrodowisko Jeszcze różyczki

Cottage Rose

Mrs John Laign

Pastella

To będzie zaczarowany ogród 17:10, 13 cze 2012

Do góry
greglis napisał(a)

Uff... skończyłam obsadzanie mojej rabaty kwaitowej, teraz tylko czekać aż sie rozrośnie i zakwitnie w pełni

piękna rabata
czy tam tylko jednoroczne? i czy one w cieniu dadzą radę, np. słońce do 12, a potem cień i może info jakie rośliny tam rosną

Rabata jest w słońcu praktycznie cały dzień, dopiero po 17 jest w cieniu.
Co na niej rośnie... chyba łatwiej powiedzieć czego tam nie ma
nie pamietam wszystkich roślin ale sa na pewno : ostrózki, ostrózki jednoroczne ( ale nie wiem gdzie wyrosły ) łubin, naparstnice , szałwie, lilie, mieczyki, róże, anabellka, i cała masa jednorocznych kwiatuszków których nzaw nie pamietam , sianych z nasionek. Caloś uzupełnia niezliczona ilość surfini, czekam teraz aż zakryja beton, Może teraz tego nie widac ale tak naprawde kwitnie tam dopiero polowa roślin, czekam na lipiec

dzięki za info, czyli trudne u mnie do skopiowania, z powodu słońca;
powiem, że mnie ten beton bardzo sie podoba w połączeniu z kolorystyką tej rabaty, udany mariaż
Ogrodnik mimo woli 16:59, 13 cze 2012

Do góry
Moje wczorajsze zakupy.... tyle udało się wstawić do malutkiej osobówki... nie liczę zakupów spozywczych i rzeczy do pracy..... po ułożeniu okazało się, ze jeszcze jedna doniczusia by weszła...ale padało i nie chciało mi się wracać Rano M pędzi do pracy...na ostatniachwilę...otwiera auto..a tu takie akuku..... nie dość że spóźniony, to zapakowane auto...musiałbiedak t orozłądować... problem w tym jak to wyjąć by nie połamać...bo awantura rodzinna gotowa...
To najwyższe to hortensja Starbrust za 20 zł.
Ogród w Holandii 16:24, 13 cze 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Teraz to wszyscy oglądają co się u Gabika dzieje. I wcale się nie dziwię, bo wielka przemiana tam nastepuje! A ja tymczasem małymi kroczkami do przodu...
Dzięki linkowi u Gabika i poradom specjalisty od żurawek - Igora, zrobiłam pierwsze w życiu sadzonki. Zakupiłam dużą żurawkę Black Beauty i oddzieliłam małe odrosty. Powstało 7 sadzonek, na prawdę niewiele mniejszych niż te sprzedawane po 4 euro. Tylko pytanie czy zaczną rosnąć?
Oto dumna mama z przychówkiem:

to naprawdę musiała być duża, jak tyle sadzonek!
Ogród w Holandii 16:12, 13 cze 2012

Do góry
A teraz najwazniejsza w tej chwili rabata - różana. Na razie in spe, chociaż jedna róża - rambler już tam rośnie i ma się po drabinie wspinać. Duży bukszpan z lewej pójdzie bardziej pod płot, ale dopiero gdy płot stanie czyli na jesieni. Od małego bukszpanu w prawo posadzone są białe firletki, w lewo od niego na razie jedna phalaris picta, ale ze 2 jeszcze dosadzę. A potem w prawo pójdzie 20 sztuk holcus mollis. Drugi pas będzie zrobiony z żurawek - właśnie tych Black Beauty i jakichś jasnych chyba Caramel. I reszta dla róż. Na liście są na razie Eden Rose, Sharifa Asma, Aphrodite, polecane przez AnięDS Granny i Heritage. I teraz pytanie jak to rozsądnie umieścić. Jeśli ktoś chciałby pomóc i zabawić się w projektanta to ja będę bardzo wdzięczna.
Ogród w Holandii 16:04, 13 cze 2012

Do góry
Teraz to wszyscy oglądają co się u Gabika dzieje. I wcale się nie dziwię, bo wielka przemiana tam nastepuje! A ja tymczasem małymi kroczkami do przodu...
Dzięki linkowi u Gabika i poradom specjalisty od żurawek - Igora, zrobiłam pierwsze w życiu sadzonki. Zakupiłam dużą żurawkę Black Beauty i oddzieliłam małe odrosty. Powstało 7 sadzonek, na prawdę niewiele mniejszych niż te sprzedawane po 4 euro. Tylko pytanie czy zaczną rosnąć?
Oto dumna mama z przychówkiem:
Miniaturowy ogródek 16:01, 13 cze 2012

Do góry
GabiK napisał(a)
Danusiu, chyba nie lubią Wieloszki, złośliwe są, bo chyba kiedyś pisała, że nie chce, żeby kwitły.

Tak, tak..pisała, a ja się dziwiłam dlaczego, bo w perukowcach najfajniesze są właśnie peruczki...i mam aż 3 różne ..
Zaraz lecę czytać dalej.... oglądać obrazki....... GabiK teraz zostaniesz celebrytką ogrodową z telewizji
Ogród faktycznie wydaje sie teraz większy, a weszło wiecej roślin.... z gumy płotek.... ale biała guma piekniejsza..taka małą rzecz a jak już zmienia wygląd...
Spóźnione gratulacje.. z okazji setki..... ale to nie moja wina, że tak sie rozpędziło Jeszcze późno zaglądałąm czy nie ma nowych odcinków..i nie było......

Gratuluję setki i niech ogród będzie jak marzenie
Moja peruczka Young Lady pozdrawia Twoją
Kolorowy ogród na piasku 15:20, 13 cze 2012

Do góry
viva napisał(a)
..................................

Tu się zatrzymałam na dłużej....
Weronika

Wejście do domu, widok z okna kuchennego, róża flamentarz

rabaty przy domu

rabaty przed domem

Układanka :) Kto pomoże? 15:16, 13 cze 2012

Do góry
Na tym forum już troszkę jestem a także na innych ogrodowych. Czytam, szukam i jakoś mi nic nie wychodzi. Czas mam ograniczony bo dwie malutkie córcie na stanie. Z braku czasu zleciłam nawet projektowanie pewnej studentce - projektantce ale że ona także ma małe dziecko to podesłała mi gotowce w ogóle nie pasujące nawet kształtem do rabat więc zrezygnowałam ze współpracy. Chyba ona troszkę mi namieszała z ta ilością roślin - u niej królowało pojęcie - im więcej gatunków tym lepiej Potem zaprojektowałam sama i poczyniłam zakupy. I to był mój błąd - mogłam najpierw się do Was zgłosić. Z jednej strony smutno mi, że nadal nic nie wiem ale z drugiej strony cieszę się, że mnie kierujecie na dobra drogę - w sumie jeszcze nic straconego. Skoro klon jest duży posadzę go w rogu aby zasłonić kompostownik sąsiadki a daglezje przekażę komuś kto ma na nie miejsce. U mnie tak wielkich drzew niestety nie da się wkomponować skoro przycinanie nie wchodzi w grę

Jeśli chodzi o fotki rabat to niestety nie mam nic konkretnego. Tak na prawdę to musimy je z mężem najpierw solidnie przygotować. Pokażę może troszkę działki aby łatwiej było sobie cokolwiek wyobrazić.

Wzdłuż siatki będzie jedna rabata. Myślałam osłonić się od sąsiadów matą słomianą i na jej tle usadawiać poszczególne roślinki.

Tu stara fotka ale widać na niej rabatę - wzdłuż żywopłotu - w narożniku są już te hosty i żurawki a reszta czeka na obsadzenie.

Kolejna stara fotka, na betonowisku teraz stoi domek z pierwszego zdjęcia. Widać tu tę krótką rabatkę 3m i tę 10 m przy sąsiadach.

W sumie są to dwie litery L do góry nogami

Wkrótce zniknie betonowa ścieżka i zamierzamy zadbać o trawnik - być może od zera

Aha, tam w rogu, na pierwszej fotce to warzywnik, nie piaskownice
Rododendronowy ogród. 15:06, 13 cze 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
9 setek...gratulacje dla miłośniczki rh i właścicielki przepięknego ogrodu ,czekam na więcej....

Bogusiu dziękuję. Nie wiem czy nadal zawracac Wam głowę bo już wszyscy mój ogród znacie, może pora na odpoczynek od rododendronowego i ode mnie.Anemonek śliczny i mój ulubiony kolor w tych anemonach.Dzięki.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:04, 13 cze 2012

Do góry
Wreszcie wyszłam na chwilę - ale słonko mocno świeci! I jak ciepło!
Zapraszam na kilka prześwietlonych zdjęć

Morwa niedługo dojrzeje!

Fasolka kwitnie

Czereśnia się nadal skręca - może dzisiaj jak nie będzie padać znów pryśniemy...

Sałatka na dzisiejszy obiad jeszcze rośnie

Marchew niedługo trzeba przerwać:

Fasolka pnąca w końcu się wspina -strasznie długo jej to zajęło..

Poziomki niezmordowanie dojrzewają i kwitną na nowo

Borówki coraz większe!
Rododendronowy ogród. 15:03, 13 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)

Dostałam dzisiaj e-maila z wiadomością ze dziś jest dzień internetowego przyjaciela a poniewaz Wy jesteście moimi internetowymi Przyjaciółmi to serdecznie pozdrawiam i dodaję odpowiedni obrazek.

To prawie jak u nas..... codzinnie ktoś komuś przez internet daje kwatki...... my mamy święto codziennie...

To z bardzo eleganckimi ludźmi pracujesz jak Ci co dzien kwiatki dają, to bardzo miłe.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:58, 13 cze 2012

Do góry
Ballade

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:53, 13 cze 2012

Do góry
karmnik kwitnie i już podwoił objętość od posadzenia

Na kratce pojawił się wieszak (przetarłam na kremowo-brązowo taki zwykły czarny z nomi) na kwiaty i kosz z kremowymi surfiniami (słupy mają niepomalowane glowy, wiem, poprawię się)

I mała różanka nabiera rumieńców, New Dawn w pąkach, muszę podwiązać ją do kratki już

Na drugim planie Ballade
Kwiaty polne 14:47, 13 cze 2012

Do góry
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:46, 13 cze 2012

Do góry
jeszcze raz ziółka

I troszkę rabaty przy patio, czekam niecierpliwie aż wszystko rozkwinie

Ogródek Hanusi po zimie 14:41, 13 cze 2012

Do góry
Karolinko,dzięki za odwiedziny.Współczuję deszczowej pogody,my z kolei wyglądamy deszczu ,bo u nas było zimno,ale sucho.Przydałoby się dolać.

Czosnek karatawski zawiązał mnóstwo nasionek.Czy ktoś wysiewał je do uzyskania cebul za kilka lat?

Kwitnie już żółty czosnek,gdzieś wsadzałam biało kwitnący,ale nie mogę umiejscowić.....

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:40, 13 cze 2012

Do góry
aga_pe napisał(a)

Irenko ja też lubiłam wspinaczki ale teraz siedzenie za ciężkie mnie biała lawenda zmarzła pozdrawiam

Tak przypuszczałam, że wspinaczki i twoja domena
lawenda przetrwała, ale nie wszystkie, w innym miejscu też mi wymarzła

i brunery Jack Frost chyba; posadziłam wokół tulipanowca i białych lilii, taka chyba skarpeta
w sumie posadziłam tam 12 szt., jak się rozrosną powinno być chyba dobrze

A mi brunera wymarzła. W przyszłym tygodniu jadę po nową.
Pozdrawiam Irenko, nie nadązam za Twym wątkiem

oj, nie wiedziałam, że ona taka delikatna; mam nadzieję, że ta co mam przetrwa!
Aga, u mnie stronki powoli idą, u Marzenki to dopiero tempo!
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:37, 13 cze 2012

Do góry

Rabata przy patio obsadzona, brakuje jeszcze kory tylko

zamieszkaly ziółka - oregano, tymianek, mięta, melisa, szczypior i pietruszka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies