Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogródki z iglaków z nazwami roślin 17:40, 29 maj 2011

Do góry
O, pięknie wszystko utrzymane, te ogrody to wzór dla miłośników iglaków.
Bogda, tutaj masz dokładne odpowiedzi jak obsadzać swoją wyspę,
Po kilka gatunków i pięknie skmponowane.
Dziekuję także za ten link, jest to przykład że z iglaków i krzewów liściastych nie musi być nudno i smutno.
Piękne kompozycje.
Szkodniki róż - problemy 17:35, 29 maj 2011

Do góry
Na różach żerują różne larwy: psowacz różany, śluzownica różana, zwojówka.
Co by to nie było, trzeba usunąć zaatakowane liście, bo szpecą bardzo i opryskać np. Fastac - kontaktowy lub Confidor - systemiczny (krąży z sokami w roślinie). Trzeba cały czas kontrolować rośliny.
Ogród pałacowy w Kozłówce 17:22, 29 maj 2011

Do góry
Powiedz, czy to jest teraz w rękach prywatnych? Pięknie utrzymany i robi wrażenie.
To ja też o pomoc poproszę.... 17:20, 29 maj 2011

Do góry
Witaj na Ogrodowisku, Najgorszy tutaj jest słup, trzeba go zamaskować, najlepiej winobluszczem pięciolistkowym, który szybko zarosnie. Zajrzyj w poczatki mojego wątku, jest tam taki słup, którego prawie wcale nie widać. To jedyny sposób.
Postaram sie rozrysować układ nawierzchni u rabat, już wydrukowałam plan.
Gdyby sad doprowadzić do ładu, móglby stanowić element ogrodu. Zaniedbany i z tym słupem będzie odniżał efekt ładnego ogrodu.
Ach ta moja wyspa:( 16:26, 29 maj 2011

Do góry
Wiesz Bogda, że ja byłam przeciwna wyspie w tej postaci. Co prawda ona zmieniła kształt ale ścieżki zostały... No może jakby się uprzeć przy tej koncepcji, to mogłoby coś powstać ładnego, ale ja nie lubię tak dużo kamyczków i ścieżek, więc nie umiem tutaj doradzić.

Wydaje mi się, że te wolne miejsca trzeba obsadzać dużymi polami kolorystycznymi - iglaki po 5-7 szt, żurawki po 25 szt, a np. wrzośce po 35 szt - 50 szt.

Tu gdzie rośnie coś żółtego dosadzaj bordowe, a tu gdzie bordo - dosadzaj żólte.
Dodaj rośliny o biało obrzeżónych liściach np. hosty, dereń biały Elegantissima, aby nie było tak nudno.
Może pole lawendy także?
Eksperyment ogrodowy Beaty 14:08, 27 maj 2011

Do góry
Dzień dobry wszystkim. Mam na imię Beata. Jakiś czas temu w poszukiwaniu inspiracji do moich eksperymentów ogrodowych : ) znalazłam stronę GARDENARIUM i od razu wiedziałam, że TO jest TO!
Byłam absolutnie oczarowana poczynaniami Danusi, jakoś tak wirtualnie poczułam, że mamy coś wspólnego i że mogłabym jej zaufać bezgranicznie w kwestii urządzania ogrodu.
Częścią wspólną są oczywiście kule bukszpanowe, które juz wtedy u mnie rosły (przesadzone z ogrodu moich rodziców). W zasadzie to od nich wszystko się zaczęło. One jako pierwsze zagościły u mnie po budowie i one w jakiś sposób ukierunkowały styl nasadzeń. Drugą rzeczą , która bardzo poboba mi się u Danusi to jednorodność gatunków roślin, umiarkowanie w ich dobieraniu, podoba mi się to, że nie ma feerii barw, tylko wszystko skomponowane z ogromnym wyczuciem.
Ja, rozpoczynając moją przygodę z ogrodem, nie miałam ani krzty doświadczenia i znikome pojęcie o roślinach, raczej bazowałam na wyczuciu. Ogród w tej chwili ma 3 lata i cały czas chciałabym coś zmienić, ulepszyć. Pokochałam to całym sercem, rękoma i kręgosłupem ) Jak w tej chwili patrzę na rozrastające się rośliny czuję ogromną radość. Po pierwsze dlatego, że jako zupełny laik poradziłam sobie a po drugie dlatego, że rośliny też mnie polubiły i odwdzięczają sie pięknym wzrostem.
Częśc frontowa jest raczej skończona - tak myślę , pewnie coś zmienię za jakiś czas, jednak teraz chciałabym zająć się częścią z tyłu ogrodu (od strony tarasu). Jest to strona południowo-zachodnia. Chciałabym obsadzić częściowo taras żywopłotem z cisa, stworzyć na tarasie taki zakątek ( jak dodam zdjęcie będzie bardziej czytelne o co mi chodzi). Nie jestem jednak pewna czy cis jest odpowiednią rośliną na takie stanowisko. W tej chwili rośnie tam świerk Conica, jednak muszę go albo przesadzić albo (gdyby jednak żywopłot z cisa okazał się niemożliwy do wykonania) czymś podsadzić, bo nistety mój pies go zniszczył od dołu i jest okropna czarna plama.
Drugą rzeczą jaką zaplanowałam to wyspa wokól istniejącej dużej sosny zwyczajnej (jedyna roślina jaka pozostała po budowie domu )
Resztę zdjęć wgram później, teraz ogólny wygląd działki. Zdjęcie nie jest zbyt aktualne. Działka ma kształt prostokąta, z tyłu działki budynek gospodarczy,w miejscu, gdzie po lewej stronie (południowa strona) widać plamę ziemi teraz stoi altana i dalej plac zabaw dla dzieci.
U Justyny 23:01, 25 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ja dzisiaj podlewałam wszystko w doniczkach "na zapas" trochę.

Tynko wylewkę zrób z miedzianej rurki.

myślałam tez o glinianej końcówce z sziszy..... poważnie
zrobię przymiarki.....
Setny ogród 22:30, 25 maj 2011

Do góry
Witaj setna ogrodniczko

Jak szybko nam przybywają ogrody, ciekawe co będzie za kilka lat?

Mnie nie będzie przez kilka dni, ale wszyscy są tutaj pozytywnie nastawieni i chętnie doradzą, podzielą się doświadczeniem lub skierują do odpowiedniego wątku czy artykułu.
Zajrzę do Ciebie jak wrócę z wystawy. Ciekawe, jak wątek się rozwinie
Problemy już na wstępie czyli brak konkretnego pomysłu 22:24, 25 maj 2011

Do góry
Tam potrzebne mocne formy, róże nie zapewnią tego.
To będzie zaczarowany ogród 22:20, 25 maj 2011

Do góry
Byłam i widziałam to wszystko, w realu jest jeszcze ładniej.
U Justyny 22:18, 25 maj 2011

Do góry
Ja dzisiaj podlewałam wszystko w doniczkach "na zapas" trochę.

Tynko wylewkę zrób z miedzianej rurki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:16, 25 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

jest jeszcze na BBC 1 od 12.30 do 13.
ale być tam osobiście...

Może coś przegapiłem i dlatego pytam . Czy może ktoś napisać o jakie relacje chodzi w BBC ? A może ktoś wie : jak mam telewizję "n" gdzie jest BBC , to to coś mogę zobaczyć ?

Zbyszku jest relacja z Chelsea Flower Show. Może w piatek zobaczycie nas??? Nawinę się gdzieś pod kamerę BBC hi,hi.

Aaaa to kapuję. Prześledzę program BBC piątkowy i możliwe że to będzie. Dziękuję bardzo i szczęśliwej podróży.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:12, 25 maj 2011

Do góry
Dzisiaj kupowałam rośliny do nowego ogrodu i nakupiłam po drodze mnóstwo kwiatków różnych do kompozycji, może uda mi się Was zaskoczyć na Święcie Róż??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:11, 25 maj 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

ale być tam osobiście...

Może coś przegapiłem i dlatego pytam . Czy może ktoś napisać o jakie relacje chodzi w BBC ? A może ktoś wie : jak mam telewizję "n" gdzie jest BBC , to to coś mogę zobaczyć ?

Zbyszku jest relacja z Chelsea Flower Show. Może w piatek zobaczycie nas??? Nawinę się gdzieś pod kamerę BBC hi,hi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:09, 25 maj 2011

Do góry
ana_art napisał(a)

Piękne wejście do domu....rabata przed domem cudowna....pięknie wyglądają te wysokie cieniutkie pnie
stają niczym na warcie żołnierze

oj tak prześlicznie wyglądają te drzewa na tle płotu i domu. Zastanawia mnie czy można tak posadzić drzewa za płotem jeśli 6 metrowa droga jest wspólna wszystkich sąsiadów?

Raczej nie można, bo będą przeszkadzały i zawęzi się droga
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 22:05, 25 maj 2011

Do góry
Zbyszku a Ciebie może Richie zabierze, zgłoś chęć zabrania się.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:10, 25 maj 2011

Do góry
Atanka napisał(a)
ale być tam osobiście...

Będę w piątek...w trzech osobach: Witek, Michał-Ronin i ja
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:09, 25 maj 2011

Do góry
czy to za płotem z bordowymi listkami to śliwa pisardi?

Nie to buk Rohan Obelisk
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:06, 25 maj 2011

Do góry
finka napisał(a)
Hej Danusiu, takie pytanko:

Gdzie kupujesz Verbenę bonariensis?!

Ona mi się rozsiewa wszędzie. Wystarczy wyskubnąć. W tym roku rozsyłałam nasiona.
Raz przywizłam z Anglii i mam takie miejsce, gdzie przywożą z Holandii. Jak będziesz u mnie, to sobie wyskubniesz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:55, 25 maj 2011

Do góry
Grzesiu napisał(a)
Zazdroszczę baaardzo wyprawy na wyspy....
a listonosz był dziś
bo jak Cię od jutra nie ma....to niedobrze

No właśnie nie ma, awizo na paczkę jest
Może Grzesia (mojego syna) wyślę jutro na pocztę z dowodem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies