Dzisiaj kupowałam rośliny do nowego ogrodu i nakupiłam po drodze mnóstwo kwiatków różnych do kompozycji, może uda mi się Was zaskoczyć na Święcie Róż??
jest jeszcze na BBC 1 od 12.30 do 13.
ale być tam osobiście...
Może coś przegapiłem i dlatego pytam . Czy może ktoś napisać o jakie relacje chodzi w BBC ? A może ktoś wie : jak mam telewizję "n" gdzie jest BBC , to to coś mogę zobaczyć ?
Zbyszku jest relacja z Chelsea Flower Show. Może w piatek zobaczycie nas??? Nawinę się gdzieś pod kamerę BBC hi,hi.
Piękne wejście do domu....rabata przed domem cudowna....pięknie wyglądają te wysokie cieniutkie pnie
stają niczym na warcie żołnierze
oj tak prześlicznie wyglądają te drzewa na tle płotu i domu. Zastanawia mnie czy można tak posadzić drzewa za płotem jeśli 6 metrowa droga jest wspólna wszystkich sąsiadów?
Raczej nie można, bo będą przeszkadzały i zawęzi się droga
Ona mi się rozsiewa wszędzie. Wystarczy wyskubnąć. W tym roku rozsyłałam nasiona.
Raz przywizłam z Anglii i mam takie miejsce, gdzie przywożą z Holandii. Jak będziesz u mnie, to sobie wyskubniesz
Danusiu,dziękuję. Musiałam posadzić moje hortensje jeszcze przed Twoją odpowiedzią i zrobiłam im rozstaw 110cm, no nic trudno Mam jeszcze jedno pytanie, jaka roślina na bardzo słoneczne stanowisko byłaby odpowiednikiem eleganckiej i dostojnej hortensji? Na mojej rabatce od oknem jest straszny skwar, pasowałaby tam niebieska hortensja, ale boję się, że chociaż pilnowałabym tam wilgoci, nie poradzi sobie na takiej południowo - zachodniej patelni.
Proponuję miskant "Gracillimus", ja taki zestaw mam.
Jotka, cudownie ujęłąś ten widok : "mieć świat u swoich stóp". Toż to niebo, a nie ogród
Widzę, że Ogrodowisko skupia wyjątkowych ludzi, powiem : artystów, co kochają kwiaty i to takie kolory jak ja. Przepełniona jestem radością że hej, mogę świat zdobywać Pozdrawiam Ciebie i wszystkich Ogrodowiczan.
Tyle kwiatów dzisiaj kupiłam i nie zdążę Wam ich pokazać
Witam Was
Co prawda mam już wątek w dziale nasze ogrody ale stwierdziłam, że póki co chyba lepiej będzie jak założę wątek tutaj gdyż jest on bliższy mojej obecnej sytuacji. W wątku drugim będę na bieżąco wklejać zdjęcia z postępów powstawania ogrodu. Mam nadzieję, że się nie gniewacie i proszę Was o pomoc.
Są to zdjęcia frontu mojego domu, jak widać nie ma tu zbyt dużo miejsca. Po obu stronach wymiary są takie same. Słońce operuje tu od godziny 10-11 do wieczora. Mam kilka niepełnych pomysłów nasadzeń ale ciągle nie mogę tego zebrać w jedną całość. Oczywiście podstawą pomysłu jest bukszpan posadzony dookoła w formie niskiego żywopłotu z lewej strony tam gdzie widać ścieżkę prowadzącą do ogrodu ma być przejście pomiędzy bukszpanami. Jednym z pomysłów jest posadzenie dodatkowo pod oknami ekranów z cisa do których dochodziłby żywopłot bukszpanowy. Tylko nie wiem czy nie wyjdzie trochę ciężko jak na tak małej powierzchni. W środku chciałabym jakieś kule bukszpanów, róże może mały dereń, który zimą byłby dodatkową ozdobą no i coś większego może na pniu kulkę albo jakiś stożek tam gdzie jest kółko. Co myślicie o tym?
Stożek nie, raczej kula na pniu. jeśli stożek to w towarzystwie dwóch kulek i bardziej na prawo, żeby proporcje były lepsze.
Będzie nowocześnie. Przesledź zdjęcia Chelsea Flower Show wcześniejsze lata 2004-2005 są tam takie ogrody, to i inspirację znajdziesz