Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z perspektywą na przyszłość 13:37, 23 maj 2012

Do góry
Zakochałam się w Dereniu Kousa...mmmmmm piękny. Teraz na pierwszym miejscu moich zakupów

U Oci ... 13:35, 23 maj 2012

Do góry
ocia79 napisał(a)
Z nowosci :
rabata z trawami, kamyki wysypane za fontanna

Witaj Asiu, ciekawie się zapowiada u Ciebie, fajna ta rabatka minimalistyczna, trawki+ żwirek to zawsze udane połączenie. Mam jeszcze pytanie o te cudne lampy - wiszące kule Gdzie się takie kupuje, bo pierwszy raz je widze, a wygladają fajnie i oryginalnie. Czy to lampy solarne?
Borówcowy raj 13:14, 23 maj 2012

Do góry

O!! tu wysokość o jakiej marzymy? Pięknie ile Twój żywopłocik ma lat?
Borówcowy raj 13:11, 23 maj 2012

Do góry

Borbetko jeśli się dobrze wczytałam to masz żywopłot z jałowca. Czym go pielęgnujesz? Jakieś nawozy i ochrona przed szkodnikami? powiem Ci że jest imopnujący. my po bokach naszej działki posadziliśmy jałowce Blue Arrow i cierpliwie czekamy aż osiągną taką wysokość jak u Ciebie.))
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 13:04, 23 maj 2012

Do góry
Dziękuję Wam wszystkim za zainteresowanie.
Z chwastami mieszkaliśmy dwa lata....dla jednych to może niewiele ,ale dla mnie to był horror.
Zdjęcia będę dodawała stopniowo, jeszcze mam parę fotek pomiędzy tym co było a co jest teraz.Wieczorkiem dodam kilka zdjęć.A już póżniej będę leciała z tym co mam i oczywiście czego mi brakuje, nad czym nie mogę zapanować i z pytaniami oczywiście
Gdybym tak nagle zaczęła dodawać te wszystkie zdjęcia których mam masę i które uwielbiam robić to bym wszystkich zanudziła....
Cudowny okaz - oczywiście nie z mojego ogródka hahaha .Zdjęcie zrobione w Hiszpanii

Mogłabym mieć u siebie takie cudo
Żywopłot strzyżony z cisa 13:02, 23 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Noo fajniej wygląda

podsadzić mniejszymi egzemplarzami i przyciąć na stożek

nie kumam,
jakimi mniejszymi egzemplarzami?

Tłumaczę przy pomocy prostego schematu wyrysowanego tym co mam pod ręką.

Chodzi o to, że jeśli masz zbyt wąski albo nieforemny okaz i chcesz otrzymać z niego stożek, to za nic nie otrzymasz, to rozumie każdy, bo widzisz że mu brakuje do stożka dużo.

Wtedy szarakuła podwiązujesz, dosadzasz mu luki z boku, ale rozumnie żeby uzupełnić tam gdzie brakuje, dobierasz przy tym specjalnie okazy małe, dostawiasz i przymierzasz. Jak już podsadzisz (czyli dosadzisz pod spodem cisa) docinasz wszystko w stożek.

Po kilku cięciach nie będzie widać gdzie się łączą.
Robisz to już w gruncie, nie w donicy bo po prostu się nie da, w powietrzu nie posadzisz. musisz mieć ziemię. No i stabilnie musi być i pewnie że zimą nie zmarznie jak się już tyle napracowałaś.

Jeszcze co do wiązania tego co pokazałaś

Nie tak mocno i nie okręgiem otoczyć wszystko jak miotłę, tylko pojedyncze gałązki każdą z osobna żeby je utrzymać i żeby się nie rozkładały na boki, ale miotła nie może być. Zrób to z wyczuciem wyobrażając sobie że każda gałązka musi "oddychać" a nie mieć ściśnięte "gardło". To finezyjna robótka wymagająca wyobraźni, ale tym powinien się charakteryzować ogrodnik od topiarów, czyli żywych rzeźb. Wiązanie jest po to, aby śnieg i deszcz, kiedy gałazki są ciężkie nie rozwalił Twojej pracy. bo szkoda.
Uff

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

Dodatkowo jako instrukcja link do artykułu o topiarach.

wow
jak Szefowa cos wytłumaczy to człowiek nie ma już wątpliwości-ja przynajmniej nie mam

po pracy pędzę rozwiązywać mojego cisa coby się nie udusił i spróbuję finezyjnie go podwiązać

pozdrawiam serdecznie P. Danusiu i dziekuję

Mały eden Ewy 12:33, 23 maj 2012

Do góry
krzewuszka

złotlin

Ogrodnik mimo woli 12:32, 23 maj 2012

Do góry
asc napisał(a)

Super bonsai wyszło z akacji! A z akacja ma problem moja teściowa. Kupiła różową, która kilka lat w ogóle nie kwitła, a w tym roku zakwitła na biało. I pyta się mnie dlaczego, a ja pojęcia nie mam.

Bo są akcje które kwitną na biało..też taką mam, ale jakoś biały kolor na drzewie mi nie leży... chciałąm ją wyciąć, ale M sie zbuntował ......wiec uwaliłam ją na jeża..... i jeszcze nie kwitnie z tego powodu w tym roku.... wiec foto z przed kilku lat, takie miałąm pod ręką, teraz to jużdrzewo, a nie taki wypierdek zaraz po posadzeniu..... poza tym akcje ładniej kwitną jak się je wiosna tnie i to mocno.... tak mi powiedział pan w szkółce.... i faktycznie przycinane akcje ładniej kwitną....

No ale najpierw była różowa, a potem stała się biała. Mutację jakąś przeszła? Po wybuchu w Fukushimie?
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 12:30, 23 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mój miłorząb ma pozwijane listki, czy coś mu dolega?

Może brak składników w glebie?

Dzięki Danuś, chyba masz rację.
Natychmiast podsypałam go kompostem i podlałam florowitem (rozcieńczonym oczywiście).
Mój jesienny ogród 12:23, 23 maj 2012

Do góry
Ewo, mieszkałem w bloki połowę swojego życia, to coś wiem w tym temacie. Lecz mnie zawsze ciągnęło do przyrody i byłem z nią b. blisko.
Majka, Ty farciaro, ciekawy jestem czym Ci sypnęli. Postaram się o lepsze foty swoich host, normalnie sam się nie mogę napatrzyć na nie, ciekawe jak zakwitną. nawet te podzielone są b. ładne, nie widać wcale że je pociąłem tek się rozrosły że nie widać która jest która.

kwitnący berberys

Kwitnąca dąbrówka

Kwitnąca trzmielina oskrzydlona

szafirek zapomniałem

Ogrodnik mimo woli 12:21, 23 maj 2012

Do góry
bialofiolet napisał(a)
Super bonsai wyszło z akacji! A z akacja ma problem moja teściowa. Kupiła różową, która kilka lat w ogóle nie kwitła, a w tym roku zakwitła na biało. I pyta się mnie dlaczego, a ja pojęcia nie mam.

Bo są akcje które kwitną na biało..też taką mam, ale jakoś biały kolor na drzewie mi nie leży... chciałąm ją wyciąć, ale M sie zbuntował ......wiec uwaliłam ją na jeża..... i jeszcze nie kwitnie z tego powodu w tym roku.... wiec foto z przed kilku lat, takie miałąm pod ręką, teraz to jużdrzewo, a nie taki wypierdek zaraz po posadzeniu..... poza tym akcje ładniej kwitną jak się je wiosna tnie i to mocno.... tak mi powiedział pan w szkółce.... i faktycznie przycinane akcje ładniej kwitną....
Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 12:02, 23 maj 2012

Do góry
O jaki wspaniały temat. Ja to nigdy nie wiem czy coś tanie czy nie. Dwa dni temu kupiłam na przykład Conica za 9.99 i budleje chyba za 17 zł z groszami. w Tesco. I do końca nie wiedziałam czy brać czy nie, bo nie orientowałam się w cenach.
Ogród Danuszy - odsłona 2 11:52, 23 maj 2012

Do góry
z wizyta w szklarence

oleandry od Gabi maja sie dobrze

Ogród Danuszy - odsłona 2 11:51, 23 maj 2012

Do góry

trzykrotka

Nerium - oleander 11:47, 23 maj 2012

Do góry
Ja też się pochwale swoimi maleństwami
tu jest ten sam tylko w innym świetle

a tu już teszta
różowy

łososiowy

biały

niestety żółty i czerony jeszcze u mnie nie kwitły i zobacze czy takie faktycznie będą
Rabaty do wymiany :) 11:45, 23 maj 2012

Do góry

zaznaczyłam na fotach to co już zaplanowane
Ogród Leny. 11:23, 23 maj 2012

Do góry
Haniu dziękuję
Czekam cierpliwie na moje kuleczki...dokładnie - dadzą efekt o jaki od dawna mi chodzi

Ewo miło cię gościć
Ta "szarość" to piękna Maga włoska Chciałam jeszcze dokupić ale już nie było.
Azalia "Schneegold" ale nie bardzo wiem o którą roślinę ci chodzi obok?
Odnośnie ziemi...otóż mam okropnie kiepską ..gdy coś sadzę ,daję z worka - ma to ten minus że podziemne skrzaty od razu ją wyczuwają i kopią do bólu...
Jakie szare skrzynki masz na myśli...nie posiadam takich...
A donice kupiłam dwa lata temu w uroczym sklepiku z dekoracjami do domu

Dzisiaj dokupiłam żurawek - po 4zł...
Sadzenie wieczorkiem

Biało-Fiolet 11:16, 23 maj 2012

Do góry
Mojemu synkowi nie podoba się na ogrodzie tak bardzo jak mi. Mam nadzieję że z czasem mu przejdzie
Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:55, 23 maj 2012

Do góry
magja_ - moja kochana
mój różanecznik którego ogołociłam z liści - odbija (miał mączniaka)
ale ... wydaje mi się że te jego liście - pąk - są dziwne - pokryte białym nalotem, bez życia
-oprysk na mączniaka miał robiony 2x

Kiedyś będzie tu pięknie ... 10:52, 23 maj 2012

Do góry
Marzenko czy to Twoja salaterka została u mnie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies