Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 18:58, 01 sie 2012

Moi drodzy, mam problem z tymi schodami i ze skarpą, zastanawiam się czy nie obsiać jej po prostu trawą i już, bo na kolejną bylinową rabatę już mnie chyba nie stać, to jest mnóstwo pracy i zachodu, a jak wiecie ja już mam kilka takich rabat i to dużych.
Z drugiej strony, korci mnie, żeby przy samych schodach jednak coś było.
Z trzeciej strony, nie bardzo jednak wiem co by to miało być, żeby było dobrze również zimą, chociaż częściowo.
Schody są dokładnie na wprost założenia jekylowego, jak urośnie żywopłot, będzie można z niego wychodzić na te schodki, wygląda to teraz tak, że tam gdzie schody i po ich prawej stronie jest łagodna skarpa, za jakiś czas po tej prawej stronie będzie zacieniona przez żywopłot.

A tu detale tej rabatki: bukszpany, lawenda, bodziszki, fiołki, róże Pomponella, które wreszcie mają pąki na obu krzaczkach równocześnie, szałwie omszone. Biała koniczynka zostanie dzisiaj jeszcze potraktowana Starane, bo usiłuje zawładnąć tym ogródkiem i wyplenić trawę.

Gabriela 19:23, 01 sie 2012

irena_milek napisał(a)
u Ani może się dowiem coś dokładniej na temat drinka

Irenko droga, nie spotkamy się u Ani, bo ja już od dawna wiedziałam, że jutro wyjeżdżam na krótkie wakacje, więc nawet nigdzie nie wspomniałam że się wybieram. Ale będę z Wami duchem, a Ell poproszę jeszcze o pozdrowienie Was wszystkich jeszcze raz ode mnie.
Przepis na Pimms dla Ciebie:
Bierzemy dużą szklankę, nalewamy ok. 1/4 Pimms'a, czyli takiego angielskiego likieru, u nas do kupienia w internetowych sklepach typu "świat alkoholi", do tego dodajemy kostki lodu, plasterki cytryny, limonki, zielonego ogórka, albo zamiast ogórka - maliny, truskawki, brzoskwinie, jabłka. Zalewamy do pełna Mountain Dew i pijemy przez słomkę. Oczywiście dobrze jest gdy Pimms i Mountain Dew wcześniej stoi w lodówce.

popcorn 20:11, 01 sie 2012

Cudna ta bylinówka

Może na skarpie posadź coś niewymagającego, np irgę? Ładnie obrasta ziemię, szybko rośnie... nawet na włókninie (nie lubianej tutaj). Za rok-dwa tak zarośnie że będziesz mogła włókninę zabrać?

Pomponelle super!! Może kiedyś znajdę

Chciałam Ci się pochwalić, że lawendka od Ciebie pięknie rośnie! Ta którą dostałam u Bogdzi od Ciebie! Czy ona przetrwa zimę u nas? pozdrawiam!
Gabriela 20:48, 01 sie 2012

Irgi płożące mam na skarpie od drogi, długiej na ponad 60 metrów, stromej i wysokiej, właśnie na nielubianej włókninie, ale gdyby nie ona, to nie wiem, czy coś by tam wyrosło, zanim by zarosło. Po zimie trochę przymarzła, ale nie całkiem i teraz włókninę widać tylko w tej stromej części, tam gdzie się chodzi, już w trzecim roku wszystko zarosły irgi. Przyznam, że też o niej myślałam, ale już tyle jej jest, że może faktycznie jako dodatek do czegoś jeszcze. Mój sąsiad ma fajnie obsadzoną skarpę, będę musiała ją obfocić, jakoś zapominałam do tej pory.
Karolino, lawenda ode mnie nie zimuje, niestety trzeba ją przetrzymać w donicy tak jak francuską, albo teraz ukorzenić parę sadzonek w niedużej doniczce i przezimować normalnie, w domu. Moja teściowa tak robi i co roku ma nową, hoduje sobie na balkonie.

aptenia 13:00, 02 sie 2012

Ale ogród!!!
Chyba po raz pierwszy taki widzę! Wspaniały!!!
co to ta wysoka roślina ta tym foto?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/4/49384/original.jpg
Milka 15:43, 02 sie 2012

Gabriela napisał(a)

u Ani może się dowiem coś dokładniej na temat drinka

Irenko droga, nie spotkamy się u Ani, bo ja już od dawna wiedziałam, że jutro wyjeżdżam na krótkie wakacje, więc nawet nigdzie nie wspomniałam że się wybieram. Ale będę z Wami duchem, a Ell poproszę jeszcze o pozdrowienie Was wszystkich jeszcze raz ode mnie.
Przepis na Pimms dla Ciebie:
Bierzemy dużą szklankę, nalewamy ok. 1/4 Pimms'a, czyli takiego angielskiego likieru, u nas do kupienia w internetowych sklepach typu "świat alkoholi", do tego dodajemy kostki lodu, plasterki cytryny, limonki, zielonego ogórka, albo zamiast ogórka - maliny, truskawki, brzoskwinie, jabłka. Zalewamy do pełna Mountain Dew i pijemy przez słomkę. Oczywiście dobrze jest gdy Pimms i Mountain Dew wcześniej stoi w lodówce.

bardzo dziękuję, za przepis, wpisałam w kajet szkoda, że nie będziesz, ale wiadomo jak jest
jednak mimo trudności, tę skarpę po bokach schodó obsadziłąbym rioślinami, a nie trawą, najwyżej zrobisz to za rok, może i pomysł lepiej się wyklaruje
miłego odpoczynku
popcorn 16:00, 02 sie 2012

Gabi dzięki za info. Nadal rośnie w doniczce od Ciebie, więc ją przetrzymam na strychu razem z agapantem i mieczykami pozdrawiam!!
wanda7 19:00, 02 sie 2012

Gabrielo, nieustannie zachwyca mnie twoj taras i widoki z niego. Oglądając piękne rabaty, zobaczyłam u ciebie roślinę, którą właściwie poznałam niedawno i od razu się nią zachwycilam. Chodzi mi o cleome. Ale mam pytanie. Zarówno u ciebie, jak i u innych widziałam ją tylko w kolorze różowym. Czy w innych kolorach nie występuje? Nie wtym rzecz, że nie podoba mi się ten różowy, ale oprócz niego chciałabym na prrzykład biały. Istnieje biała cleome? Czy to w ogóle jest bylina?
Pszczelarnia 20:03, 02 sie 2012

Gabrysiu, ja lata świetlne u Ciebie nie byłam. Przez to, że rozmawiałyśmy i miałyśmy kontakt bezpośredni.
A tu takie zmiany i rozmach. Powstaje prawdziwy ogród angielski (wiesz, Maja powinna do Ciebie trafić...).
Rabaty cudne - to wiesz. Koper fantastyczny - u mnie też lepiej rośnie i mniej ma mszycy jak jest w towarzystwie innych kwiatów, zauważyłam.
Co do schodów - pomyślałam jak Sebek. Dokładnie tak czuję to miejsce. Mnie się zestawienie bodziszków z przywrotnikiem podoba ale nie wiem, czy o takich kolorach myślisz. Majtkowa róża i żółty .... .
Pokazałaś nowe zakątki, ujęcia, wyszłaś poza znak firmowy (okno firmowe na świat - swoją drogą to pomyślałam, że dobrze jest mieć coś absolutnie "autorskiego", bo przecież rośliny zawsze inaczej się prezentują w ogrodach, zwłaszcza kwiaty). Gabrysiu, rozumiem Twoje zmagania myślowe z kolejną rabatą na pochyłości, może to nie musi być rabata bylinowa? Nie wiem. Na skarpie też trudno utrzymać wilgotność trawnika.
I owoce dorodne. Gladiole zwane u nas mieczykami też - very romantic.
Co do pimsa i przepisu: wielkie dzięki. To jest coś niesamowitego w smaku. Może uzależnić, dobrze, że źródło dostaw ograniczone.
Ale się nagadałam. Lepiej byłoby się spotkać. Zdecydowanie.
Gabriela 21:13, 03 sie 2012

aptenia napisał(a)
Ale ogród!!!
Chyba po raz pierwszy taki widzę! Wspaniały!!!
co to ta wysoka roślina ta tym foto?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/4/49384/original.jpg

Ta najwyższa na zdjęciu to kwitnący zawilec, po prostu
Cieszę się, że mój ogród wzbudził takie pozytwne emocje.