Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 09:07, 16 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mi też by się przydał Mój właśnie bukszpan Ikeowy wygląda tak, właściwie wszystkie Nie wiem czy je można uratować:

Danusiu można je jakoś uratować?

To może być zamieranie pędów i liści uszkodzonych przez niską temperaturę i porażanych wiosną przez grzyb Macrophoma candollei. Źródło infekcji stanowią zarodniki, które wraz z kroplami wody przenoszone są na sąsiednie rośliny. Zdrowe krzewy, w dobrej kondycji bardzo rzadko chorują.

Co robić? - Wycinać chore pędy, a rośliny opryskiwać preparatami grzybobójczymi (jednym z nich) Sarfun 500 SC, Sportak Alpha 380 EC, Topsin M 70 WP.
I to chyba tak jest Danusiu. Teraz wygląda już dużo gorzej, bo go nie ratowałam. Wykopię, wsadzę do donicy i spróbuję reanimacji bukszpanowej.
Borówcowy raj 09:00, 16 maj 2012

Do góry
Kasiula, wrzucam zdjęcie tego derenia. Sama zobacz, wyrasta nawet wyżej niż okna sąsiada. Nie mam lepszego zdjęcia niestety, bo wyrzuciłam tę roślinę. Za dużo z nią było roboty.

Robercie, dzięki za info, myślałam, że trawy się rozsiewają i może być z nimi problem. Moje są niestety martwe, ale zapłaciłam za nie malutko i od razu mogłam się zorientować, że goście nie wyglądają na uczciwych. Kolejna szkółka do odstrzału z listy

Sebku, dzięki. Dzisiaj jadę zobaczyć, czy przyjechały kolejne takie donice, bo wyrwałam ostatnie.

Sosnowo 08:57, 16 maj 2012

Do góry
Ale za to azalia japońska rozwesela pięknym kolorem

Ogrodnik mimo woli 08:57, 16 maj 2012

Do góry
danuta_ napisał(a)
Aniu, to tez jest goryczka ( poszukałam i najprawdopodobniej - goryczka trojeściowa) . Kupiłam ją w LM jako niską 23-30 bylinę - u mnie rośnie bezproblemowo juz kilka lat, ale dorasta do 0,5 metra - widać warunki jej służą Niestety nie mam zdjęcia całej rośliny - rośnie w kępię, kwitnie obficie .

Alez jestem zamotana.... to tatrzańska piękność Mówisz że rośnie Ci w ogrodzie ...hmmm ...... leci na listę chciejstw.... bo ja mam takie niziutkie goryczki jesienne.. gentiana sino-ornata....ale one są faktycznie niziutkie i kwitną bardzo późno.... te zdjęcia są z 26 października.... dopiero zaczęły kwitnąć....

Chyba muszę się wyłączyć z ogrodowiska do wieczorka, bo mi się już placze wszystko.... tu się może poplątać, najwyżej bedzi ubaw po pachy, ale w pracy byłoby już gorzej....

Danusiu, śliczne te Twoej goryczki, w dodatku tatrzańskie ..mogłabym nimi obsadzić pół ogrodu A fotkę zrobiłąś piekną
Sosnowo 08:51, 16 maj 2012

Do góry
Marzenko, Jolu - dzięki za odwiedziny

U mnie leje, jest chwila wytchnienia, żeby zastanowić się co zrobić z zimowymi stratami- tak wyglądają tuje zniszczone przez sarny - może faktycznie uformuję kule a spód czymś podsadzę...

a tak wymarznięty kilkuletni cyprys - te obok tez nie wyglądają najlepiej;

kupiłam za 16 zł tuje kórnik (sarny w niej nie gustują, a to duży plus) - stoi obok - pojadę dokupić jeszcze dwie albo trzy - były tez chyba troszkę większe i trzeba będzie zrobić rewolucje

Ogrodowy spektakl trwa ... 08:39, 16 maj 2012

Do góry
dla równowagi kwitnienia - coś mi jednak kwitnie
nowy nabytek
pierwiosnek japoński - długo go szukałam

hiacenciki jak mi się wydaje

tez długo poszukiwany ...no...
powojnik

czosnek karatawski - zmarniał jest mniejszy ale za to więcej - muszę wykopać to może się odnowi - lubię go, bo ma ładne też liście - nie wiem kiedy wykpoać - jak tulipany ?

Ogrodowy spektakl trwa ... 08:24, 16 maj 2012

Do góry
mam masę strat po zimie - nigdy tak nie było
ale teraz wiem co to znaczy susza jesienią i nawilżanie roślin na zimę - hm

też to co cieszyło że jest - to jest ale nie w pełni
kalina nie zakwitła a liście rosną bardzo bujnie

i to co zostało mi z azalii też nie kwitnie a tak czekałam i wydawało się że pączki ok - ma nowe liście i zapomniała o kwitnieniu

w sobotę jadę do Pisarzowic do szkółki Pana Pudełka więc tam szykuję się na rekompensatę -
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 08:22, 16 maj 2012

Do góry
Ewa napisał(a)
Czekam na lawendę, żeby podrosła
[/quote
Pogoda taka, że lawenda szybko podrośnie i lada moment zachwyci kwiatami - będzie piękny lawendowy łan przed tymi tujkami
Kolorowe rabaty 08:18, 16 maj 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Takie fotki lubię najbardziej....pięknie....

U mnie już po tulipanach Podglądam u innych. Twoje śliczne
Rododendronowy ogród. 08:15, 16 maj 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
O rany ale gnasz - ja już dawno nie nadążam - ale za to wkleję zdjęcie na 800

Po spotkaniu to będę chyba najszybszego tysiąca gratulować

Sebku, jednak nadążasz bo tu jesteś.Zdjęcie bogate w azalie. Chciałoby się przynajmniej częśc przenieśc do swojego ogrodu. Dzięki za gratulacje i zdjęcie (pewnie od Pudełka).
Kolorowe rabaty 08:15, 16 maj 2012

Do góry
Takie fotki lubię najbardziej....pięknie....
ogrodoweimpresjejolki 08:11, 16 maj 2012

Do góry
Dzisiaj u mnie pochmurno, zapowiedzieli deszcz, więc najlepiej siedzieć w domku ...
Wczoraj koło ptasiego mieszkanka na gruszy kręcił się piękny rudzik, może to on tam zakłada rodzinę?
Refleksu niestety zabrakło, by go zatrzymać w kadrze

Rododendronowy ogród. 08:10, 16 maj 2012

Do góry
Haneczka napisał(a)
Znam Twój ogród od dawna,podziwiam pracowitość i pomysłowość,gratuluję kolejnej setki

Haniu bardzo dziękuję. Miłe rzeczy mi mówisz, głównie cieszy mnie to że do mnie zaglądasz. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Rododendronowy ogród. 08:06, 16 maj 2012

Do góry
Klamber napisał(a)

Witaj Bogdziu, zaglądałem tu kilka razy, ale ja żyje w wiecznym niedoczasie i rzadko się wpisuje. Powiem krótko u Ciebie to jak w raju, jeszcze tam nie byłem ale takie widoki chciałbym tam zastać. Bardzo żałuje ze nie mam czasu przyjechać i obejrzeć tego kolorowego kawałka świata a przy okazji poznać bliżej Ciebie. Zauważyłem że interesujesz się ptakami tak jak ja, na pewno było by o czym pogadać, ja u siebie na każdym drzewie mam budkę dla skrzydlatych kolesi a sam też mieszkam z pewnym Afrykaninem. Muszę w Twoim ptasim wątku pokazać swoich fotek. Masz bardzo piękny ogród, ptakom na pewno też się podoba, ja mam za ogrodzeniem las i przylatuje mnóstwo ptactwa. Pozdrawiam Cię i życzę dalszych sukcesów ogrodniczych. Ptaszek dla Ciebie

Wczoraj był tylko Twój avatarek a dzis przecudne zdjęcie. Piękne i niesamowicie złapany moment. Gratuluję refleksu. Wklej swoje zdjęcia bo jak masz takie cuda to będę z nosem na szybie monitora oglądac. Bardzo Ci dziękuję za ta radośc o poranku. Cudne zdjęcie wprawi mnie w dobry humor na cały dzień. Dzięki.
W cieniu - zacieniona 07:55, 16 maj 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Bogusia to chyba nie żeleźniak?
Aniu to najzwyklejszy Gajowiec żółty.Przyniosłam z lasu i wypełnia moje puste miejsca pod szpalerem tujowym.Idealna roślina do cienia ,liście ma pstre i dlatego Cię to zmyliło,z kwiatkami są zielone,wytwarza piękne ,długie rozłogi.
Ogrodnik mimo woli 07:53, 16 maj 2012

Do góry
Aniu, to tez jest goryczka ( poszukałam i najprawdopodobniej - goryczka trojeściowa) . Kupiłam ją w LM jako niską 23-30 bylinę - u mnie rośnie bezproblemowo juz kilka lat, ale dorasta do 0,5 metra - widać warunki jej służą Niestety nie mam zdjęcia całej rośliny - rośnie w kępię, kwitnie obficie .
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 07:51, 16 maj 2012

Do góry
Tequila - cudowna

Mur porośniety bluszczem - cudowny

Brak czasu i nałóg ogrodwiskowy - koszmar

Konar drzewa i surfinie - cudowne

Nie wszystko czytam, zaglądam pobieżnie..... nadrobię na emeryturze ... jak nie oślepnę od siedzienia przed kompem... emerytury i tak nie bede mieć, bo aby sie utrzymać muszę pracować do śmierci.... wiec chyba nigdy nei zadrobię wątków które bardzo chętnei bym przeczytała w całosci... ale nie ma co rozpacząć, bo nie mozna mieć wszystkiego... też kończe i zaczynam dzień od Ogrodowiska.... W dodatku pracuję przed komputerem..i co chwila zaglądam zamiast pracowac... co właśnie czynie.

Przeczytałam tylko kilka pierwszych stron i jedną ostatnią... bo na więcej czasu nie ma.. pozdrawiam..... i łączę się w bólu z przedmówczyniami odnośnie braku czasu ....

I uciekam do

W cieniu - zacieniona 07:51, 16 maj 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Ta żurawka na pierwszym zdjęciu to Marmaladę? Dostałam dwie nieduże sadzonki,bardzo mi się podoba.
To jest jedna z moich największych żurawek -Southern Comfort.
O....! 07:36, 16 maj 2012

Do góry

Marzenko, jak zwykle widoczki cudne - aż chciało by się wypić kawkę na tym widokowym tarasie. Pozdrawiam z deszczowego Rzeszowa
Ogrodnik mimo woli 07:35, 16 maj 2012

Do góry
Haneczka napisał(a)
Witam i dołączam do gratulacji dla najdynamiczniejszej dziewczyny na forum

Dziękuję za gratulacje..... kolejnej Ani Niedługo się ponumerujemy.......
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies