Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Różaneczniki - choroby i szkodniki 09:39, 16 maj 2012

Do góry
Ten rh nie zakwitnie mimo, że ładnie rósł , pączki już nie rosną, podejrzewam fytoftorozę, ale muszę poszukać czy to to.
pojedyńcze gałązki w środku zasychają, może wiecie co to? nie pryskam grzybobójczym niczym bo zaszczepione są mikoryzą

poprawka: już opryskałam czymś grzybobójczym, najwyżej dam mikoryzę później.
z daleka nie wygląda na chorego, ale jak już pąki nie rosną to widzę że coś jest nie tak.

Na początku jest chaos 09:39, 16 maj 2012

Do góry
Stół był gierkowskie zebrano ;D na wysoki połysk brązik of course Krzesła miały obicie leśnika takie wojskowo-zielone z poliestru jakiegoś w wypukły deseń A jest tak:
Moje poletko 09:36, 16 maj 2012

Do góry

Aura dzisiaj b/z. Ale nie pada.
Wszystkim dobrego dnia

Miało być inaczej 09:34, 16 maj 2012

Do góry
i jeszcze na koniec trochę białych. Życzę Wam miłego dnia i zmykam do pracy

Miało być inaczej 09:28, 16 maj 2012

Do góry

Miało być inaczej 09:23, 16 maj 2012

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 09:21, 16 maj 2012

Do góry

hiacenciki jak mi się wydaje

Ja to kupiłam w zeszłym roku jako "Cebulica dzwonkowata różowa".
Ogród w Alei Lipowej... 09:19, 16 maj 2012

Do góry
Elfik napisał(a)
Justynko złotowłosa, ależ Ci w tych bzach... do urody...!
Jadę z czytaniem "do tyłu" no i przystopowało mnie przy trawach - kupowałaś je u Mariusza? Ciekawa jestem, czy on sprzedaje duże sadzonki, czy takie tycie, do odchodowania? Bo rozpaczliwie szukam miskanta Morning light, dostałam jesienią sadzonkę i nie przeżyła.

Elfiku wstawiam dla Ciebie jeszcze raz zdjęcie sadzonki, pisałam już że na upartego można by dzielić. Sadzonki ładne, te miskanty po 15 zł płaciłam. Więc niedrogo, tak uważam.

Miało być inaczej 09:18, 16 maj 2012

Do góry
Pada dzisiaj od rana.....może prognozy pogody się sprawdzą i do soboty się wypogodzi.......

Trochę koloru w szary dzień

Ogrodnik mimo woli 09:17, 16 maj 2012

Do góry
A ja w zeszłym roku miałam taką piękność. To goryczka tropikalna. Zasadziłam wiosną w donicy na ganku i rosła kwitła do późnego lata. Potem jej było za gorąco. Zresztą u nas jednoroczna.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 09:07, 16 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mi też by się przydał Mój właśnie bukszpan Ikeowy wygląda tak, właściwie wszystkie Nie wiem czy je można uratować:

Danusiu można je jakoś uratować?

To może być zamieranie pędów i liści uszkodzonych przez niską temperaturę i porażanych wiosną przez grzyb Macrophoma candollei. Źródło infekcji stanowią zarodniki, które wraz z kroplami wody przenoszone są na sąsiednie rośliny. Zdrowe krzewy, w dobrej kondycji bardzo rzadko chorują.

Co robić? - Wycinać chore pędy, a rośliny opryskiwać preparatami grzybobójczymi (jednym z nich) Sarfun 500 SC, Sportak Alpha 380 EC, Topsin M 70 WP.
I to chyba tak jest Danusiu. Teraz wygląda już dużo gorzej, bo go nie ratowałam. Wykopię, wsadzę do donicy i spróbuję reanimacji bukszpanowej.
Borówcowy raj 09:00, 16 maj 2012

Do góry
Kasiula, wrzucam zdjęcie tego derenia. Sama zobacz, wyrasta nawet wyżej niż okna sąsiada. Nie mam lepszego zdjęcia niestety, bo wyrzuciłam tę roślinę. Za dużo z nią było roboty.

Robercie, dzięki za info, myślałam, że trawy się rozsiewają i może być z nimi problem. Moje są niestety martwe, ale zapłaciłam za nie malutko i od razu mogłam się zorientować, że goście nie wyglądają na uczciwych. Kolejna szkółka do odstrzału z listy

Sebku, dzięki. Dzisiaj jadę zobaczyć, czy przyjechały kolejne takie donice, bo wyrwałam ostatnie.

Sosnowo 08:57, 16 maj 2012

Do góry
Ale za to azalia japońska rozwesela pięknym kolorem

Ogrodnik mimo woli 08:57, 16 maj 2012

Do góry
danuta_ napisał(a)
Aniu, to tez jest goryczka ( poszukałam i najprawdopodobniej - goryczka trojeściowa) . Kupiłam ją w LM jako niską 23-30 bylinę - u mnie rośnie bezproblemowo juz kilka lat, ale dorasta do 0,5 metra - widać warunki jej służą Niestety nie mam zdjęcia całej rośliny - rośnie w kępię, kwitnie obficie .

Alez jestem zamotana.... to tatrzańska piękność Mówisz że rośnie Ci w ogrodzie ...hmmm ...... leci na listę chciejstw.... bo ja mam takie niziutkie goryczki jesienne.. gentiana sino-ornata....ale one są faktycznie niziutkie i kwitną bardzo późno.... te zdjęcia są z 26 października.... dopiero zaczęły kwitnąć....

Chyba muszę się wyłączyć z ogrodowiska do wieczorka, bo mi się już placze wszystko.... tu się może poplątać, najwyżej bedzi ubaw po pachy, ale w pracy byłoby już gorzej....

Danusiu, śliczne te Twoej goryczki, w dodatku tatrzańskie ..mogłabym nimi obsadzić pół ogrodu A fotkę zrobiłąś piekną
Sosnowo 08:51, 16 maj 2012

Do góry
Marzenko, Jolu - dzięki za odwiedziny

U mnie leje, jest chwila wytchnienia, żeby zastanowić się co zrobić z zimowymi stratami- tak wyglądają tuje zniszczone przez sarny - może faktycznie uformuję kule a spód czymś podsadzę...

a tak wymarznięty kilkuletni cyprys - te obok tez nie wyglądają najlepiej;

kupiłam za 16 zł tuje kórnik (sarny w niej nie gustują, a to duży plus) - stoi obok - pojadę dokupić jeszcze dwie albo trzy - były tez chyba troszkę większe i trzeba będzie zrobić rewolucje

Ogrodowy spektakl trwa ... 08:39, 16 maj 2012

Do góry
dla równowagi kwitnienia - coś mi jednak kwitnie
nowy nabytek
pierwiosnek japoński - długo go szukałam

hiacenciki jak mi się wydaje

tez długo poszukiwany ...no...
powojnik

czosnek karatawski - zmarniał jest mniejszy ale za to więcej - muszę wykopać to może się odnowi - lubię go, bo ma ładne też liście - nie wiem kiedy wykpoać - jak tulipany ?

Ogrodowy spektakl trwa ... 08:24, 16 maj 2012

Do góry
mam masę strat po zimie - nigdy tak nie było
ale teraz wiem co to znaczy susza jesienią i nawilżanie roślin na zimę - hm

też to co cieszyło że jest - to jest ale nie w pełni
kalina nie zakwitła a liście rosną bardzo bujnie

i to co zostało mi z azalii też nie kwitnie a tak czekałam i wydawało się że pączki ok - ma nowe liście i zapomniała o kwitnieniu

w sobotę jadę do Pisarzowic do szkółki Pana Pudełka więc tam szykuję się na rekompensatę -
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 08:22, 16 maj 2012

Do góry
Ewa napisał(a)
Czekam na lawendę, żeby podrosła
[/quote
Pogoda taka, że lawenda szybko podrośnie i lada moment zachwyci kwiatami - będzie piękny lawendowy łan przed tymi tujkami
Kolorowe rabaty 08:18, 16 maj 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Takie fotki lubię najbardziej....pięknie....

U mnie już po tulipanach Podglądam u innych. Twoje śliczne
Rododendronowy ogród. 08:15, 16 maj 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
O rany ale gnasz - ja już dawno nie nadążam - ale za to wkleję zdjęcie na 800

Po spotkaniu to będę chyba najszybszego tysiąca gratulować

Sebku, jednak nadążasz bo tu jesteś.Zdjęcie bogate w azalie. Chciałoby się przynajmniej częśc przenieśc do swojego ogrodu. Dzięki za gratulacje i zdjęcie (pewnie od Pudełka).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies