Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród. 22:23, 08 maj 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Bożenko.gniazdko śliczne., a może to kos?On ma takie niebieskie jajeczka,i jak dobry rok ,to i 6 wysiedzi....

Jaja kosa są w brązowe cętki a te pokazane są bez cętek i mają dosc intensywny kolor. Fakt że sugerował rudzika skłonił mnie do pleszki bo tez ma rude piórka, a niebieskie jaja bez cętek znoszą oprócz pleszki pokrzywnica i płochacz halny, a jasno niebieskie bez cętek : białorzytka, nagórnik, muchołówka białoszyja i żałobna i szpak. To wszystkie wiadomości z ksiazki p Andrzeja Kruszewicza ,, Ptaki Polski" bo ja aż taka mądra nie jestem.
Ogródek Hanusi po zimie 22:20, 08 maj 2012

Do góry
Dziś zaległe wizyty w mieście i goście zapowiedziani w domu wieczorem.
Miłego dnia wszystkim.....mało mnie będzie we dnie.... dopiero po 18-tej.....może.
Zostawiam jeszcze kwitnące tulipany na straży.

I żurawka po zimie też będą kwiatki

I bukiet z pierwiosnkiem

Ogródek Hanusi po zimie 22:19, 08 maj 2012

Do góry
Dziękuję za wizyty i załączam wygląd moich azalii

Niestety bujnego kwitnienia nie będzie,a Rh,ma pomrożone pąki.
Ogród w Alei Lipowej... 22:18, 08 maj 2012

Do góry
justi napisał(a)

Witaj Justi,
pooglądałam sobie Twoje nocne zdjęcia - bardzo fajne. I poczytałam o Twojej walce o niebiską hortensję. Nie doczytałam niestety jaka jest sytuacja zastana - czy Ty walczysz o hortensję , która dopiero ma zakwitnąć czy o taką ze szklarni, która juz kwitnie? Bo w tym pierwszym przypadku masz spore szanse, natomiast w drugim niestety żadnych. Jeśli są już kwiaty to nie ma takiej siły, która zmieniłaby je z różowych na niebieskie. Podlewanie ałunem trzeba zacząć kilka tygodni przed kwitnieniem i wtedy są efekty. Przynajmniej ja nie słyszałam, ani nie widziałam, żeby komuś udało się zmienić kolor w trakcie kwitnienia, ale może się głeboko mylę i zaraz się dowiem, że jak najbardziej jest to możliwe. Człowiek uczy się całe życie.
A piesek cudnej urody

Witaj Agatko!
Co do hortensji to kupiłam w zeszłym sezonie niebieskie, przesadziłam do większych donic. Po kwitnieniu zabrałam na zimę do domu. Zgubiły listki, przeszły stan spoczynku. SZybko zaczęły wypuszczać nowe listki i pączki. Wtedy podlewałam już nawozem Niebieska hortensja. Teraz jak czytałaś robię różne koktajle nawozowe, a one ciągle różowe.
Widziałam w Belgii hortensje w gruncie, które rosną gdzieś tam zapuszczone i często są niebieskie lub pół na pół. Nikt o nie nie dba i dają radę. A tym bardziej nie podlewa ich żadnym nawozem.

Myślisz, że już się nie uda?

ewolucja moich upartych hortensji

dzisiejsze zdjęcie

No nie, to byłby prawdziwy cud! Spróbuj w przyszłym roku i zacznij ją podlewac ałunem albo dodaj siarczanu, albo nawozu do niebieskich hortensji, ale wiosną, o ile będzie zimowała na zewnątrz i odpowiednio wcześniej jeśli w domu. Skoro kwitnie teraz to znaczy, że ma jakies 2 miesiące przewagi czyli powinnas ja zacząc zasilać gdzieś w lutym, a może nawet styczniu. jeśli znowu ją zabierzesz do domu. I wtedy te wyczekane niebieskie kwiaty powinny się pojawić. Tyle wynika z mojej mocno ograniczonej wiedzy ogrodniczej. Może znajdzie się ktoś, kto ma jakiś sposób, żeby zniebieściała już teraz? Sama chętnie się dowiem.
Ale fakt, że czasem widuje się takie prawie dzikie hortensje niebieskie. ALe to tylko dlatego, że gleba w której rosną jest w sposób naturalny kwaśna. Na przykład moja teściowa ma taką - w życiu nie słyszała, że rh i azalie powinny mieć kwaśną glebę, wsadziła po prostu do ziemi w ogródku i to jest jeden z piękniejszych okazów azalii, jakie znam. A teściowa strasznie się ze mnie śmiała, że zakwaszam glebę dla swoich rh i myślę, że uważa mnie za osobe co najmniej dziwną. ALe ona ma u siebie naturalnie kwaśną ziemię, o czym nawet nie wie. I tak to zapewne było z tymi belgijskimi hortensjami.
Mój kawałek raju 22:18, 08 maj 2012

Do góry
Aniu zerknij czy tak wygląda to Twoje oregano, bo znalazlam u siebie w ogrodniczym

Początki w Kruklandii 22:17, 08 maj 2012

Do góry
Anabellka coś słabo rośnie

Za to jeden liliowiec gna jak szalony
Spotkanie w ogrodzie u Szmitów 5 maja 2011 22:17, 08 maj 2012

Do góry

powiadają : kto późno przychodzi ten sam sobie szkodzi....
albo lepiej późno niż wcale

i to jest kwintesencja mojego pobytu na spotkaniu

spóźniłam się straszliwie i minęło mnie spotkanie przy cytrynowym cieście na spokojnie i co najważniejsze wycieczka z właścicielami po szkółce - całe szczęście, że są zdjęcia

w każdym razie byłam na koniec chwilkę, - wchodzę wszędzie głośne rozmowy, ludziska kupują aż się dymi , ja oczopląs, serce wali - w końcu jestem - słońce mocno świeci - pogoda jak drut!!

szkółka z pięknymi klonami i dereniami i ....

fajna belka z mchem

pięknie ułożona trzmielina podsadzona białymi bratkami - ale musi być cudna jesenią

Ogród w Alei Lipowej... 22:15, 08 maj 2012

Do góry
Teraz się nie śmiejcie, hiciora pomidora dziś takiego posadziłam Sąsiedzi pomyślą...zwariowała, codziennie robi zdjęcia i pomidora do góry nogami sadzi

chyba za małą sadzonkę wzięłam

Rododendronowy ogród. 22:15, 08 maj 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A ja dopiero zobaczyłam.

Witaj Ewo.
Rajski ogród Ani 22:14, 08 maj 2012

Do góry

Początki w Kruklandii 22:12, 08 maj 2012

Do góry
Rabata z runianką nic się nie zmieniła.
No może runiankę tylko po prawej stronie trochę spaliło

Grysik wylazł spod ziemi...miałam kory nie sypać i poczekać aż runianka się rozrośnie, ale chyba nie wytrzymam
Ogród w Alei Lipowej... 22:10, 08 maj 2012

Do góry
Żurawka, jedną mam taką, ma już młode listki i bardzo włochate łodygi. Chciałam podzielić, ale chyba jeszcze się nie da. Odmiana nn

Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 22:09, 08 maj 2012

Do góry
nika napisał(a)
Wszyscy mają skrzynki... mam i ja
Jeszcze zimą wyszperałam u rodziców w piwnicy strasznie zniszczoną, brudną i nadgryzioną zębem czasu (a raczej przez korniki) drewnianą skrzynkę.

Witam Nie będę orygialna, jeśli napiszę, że i ja uwielbiam fotki "przed i po". Ładnie tu u Ciebie, schludnie i konsekwentnie I tak świeżo, zielono) Skrzyneczka super, kto by pomyślał, że dziurki po kornikach moga wyglądać tak uroczo
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 22:08, 08 maj 2012

Do góry
Spóźnione gratulacje 200 stron Elu

Ogród w Alei Lipowej... 22:06, 08 maj 2012

Do góry
Hosty

Początki w Kruklandii 22:05, 08 maj 2012

Do góry
Jedne wyglądają tak:

Inne wyglądają tak:

A trzy sztuki wyglądają tak:
Ogród w Alei Lipowej... 22:02, 08 maj 2012

Do góry

...jeszcze parę zdjęć, bo coś mi się nie chciały wgrać

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:55, 08 maj 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Nie no... pomysł na te dwie kule i zawijaski mega!! Świetnie to wymyśliłeś, super pasuje do kształtu rabaty i w ogóle jako przedłużenie.. poręczy

Puszczając wodze fantazji, można by było te ostatnie bukszpany 'wyhodować' do wysokości poręczy, a dalej niech linia swobodnie obniża się w kierunku kulek
Ogród u stóp klasztoru 21:17, 08 maj 2012

Do góry
Ogród w Alei Lipowej... 21:16, 08 maj 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Stroz pilnuje Ma madre oczy

Dziś mnie rozśmieszyła... siadła w rabacie. i pewnie myśli.....a co nie wolno

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies