Komentarz specjalisty od owadów:
"Szkodnik 1 to oleica, będę wdzięczny jak uda się jej trochę odłowić
do butelki z alkoholem (uwaga wytwarza groźny związek kantarydynę!).
Drugi to widelnica."
Czyli po mojemu:
pierwszy lubi miód i jajeczka pszczele.
Drugi jest bioindykatorem (wskazuje na czystość środowiska: "Widelnica to grupa owadów o dość długim rodowodzie, ich przodkowie żyli w czasach, gdy po ziemi chodziły dinozaury i mimo tak długich, milionów lat, właściwie, stworzenia te nie zmieniły się od tamtych czasów. Dorosłe owady spędzają czas siedząc na nadwodnych roślinach i od czasu do czasu chodząc po nich, mimo posiadania skrzydeł, raczej niechętnie z nich korzystają. Owady te dysponują aparatem typu gryzącego, który wykorzystują do zjadania glonów oraz porostów. By widelnice mogły się dobrze rozwijać potrzebują obecności czystych zbiorników wodnych, głównie rzek i potoków. Tam bowiem żyją ich larwy, które pędzą żywot chodząc po ich dnie. Mimo niepozornego wyglądu, warto zwrócić uwagę na te owady, bowiem ich obecność świadczy o czystości wody, którą zamieszkują.).
Czy ktoś może pomóc rozpoznać co to za drzewko????
Na zdjęciu moje "przyszywane" wnuczki od "przyszywanej" córci..i to ich drzewko. A z racji "prawie" skoligacenia, to częsciowo moje Fotki trochę niewyrażne, ale robione telefonem komórkowym.
Budynek główny widoczny z autostrady i przejście nad autostradą na tereny wystawowe.Wśród wystawców takie kraje ,jak Czechy,Słowacja,Boliwia.Korea,Filipiny,Izrael,Boliwia,Bhutan,Tajlandia,Meksyk,Turcja ,Bangladesz,Tunezja,Jemen itd.Polski nie ma! Dlaczego nie?Szkoda,bo mamy co pokazać. W takich gigantycznych "kaloszkach"rozpoczynamy zwiedzanie.
Bożenko cudowne zdjęcia!!! Karnawał barw i kwiatów rozpoczęty!!!
Zdradź mi proszę tajemnicę co to za gatunek drzewa o bordowych liściach po rpawej stronie zdjęcia. Na klon palmowy za duży...?
Marzenko to klon palmowy Atropurpureum , wyrósł bo nie był cięty a w Rogowie są trzy razy większe.Pod nim to jasno ziekone to też klon palmowy ale w tej chwili nie pamietam nazwy , gdzies mam , poszukam.
Aniu,u mnie nie przetrwały ani lewizje, ani delosperma różowa (była pod szybką).
O ostatniej zimie nie wspomnę bo straty duże, w krokusach, różach i chryzantemach, których mialam sporo i nawet zrobiłam plan jak je podzielę jedną na cztery i obsadzę cały ogród. Będę miała ze dwie żółte i jedną różową zamiast 20 czerwonych.Twój ogród pomimo "trzepaka" mi się podoba coraz bardziej, a "mimo woli" dodaje smaczku, dowcipu. Dobrze, że tych cynii nie podwiązałaś jak pnących ogórków.
O dziwo moje chryzantemy przezimowały dobrze..ale musiałam je przesadzić, bo tradycyjnie posadziłam źle. Czerwonych chryzantem nie mam.
Mój ogród to jeden wielki dowcip.... i powstaje tak jak moje cynio-ogórki. Patrzyłam sobie wczoraj na te moje "ogórki" i zadowlona jekie fajne, że trzymaja się prosto i nie musze ich podwiązywac jeszcze, a cierpię na kompletny brak czasu..... wiec każda rzecz którą moge zrobic potem cieszy.... Wracam tak sobie ze szklarni i myślę o ogókach jakei fajne ... W mojej głowie zastukało jak dla pomysłowego Dobromira z dobranocki. Napewno pamiętasz tę bajkę Zwrot na pięcie i bieg do szklarni....
Dziś rano wydzierałam roślinkę, która miała być białą kocimiętką. Niestety nie jest ani biała, ani koci, ani miętka..... zadarnia cały ogród, ma specyficzny zapach (trochę jak tułacz), rozrasta się jak tułącz kłaczami..kwitnie na niebiesko i długo..... Mogłaby być ta pseudo kocimiętka, jakby mi nie zarastała całego ogródka. Nie mam pomysłu co posadzić w tym miejscu wiec jej jeszcze nie zlikwidowałam... ale muszę ją wydzierać systematycznie, bo szybko bedę miec tylko ją.....
Czy ktoś wie co to jest???
Jak ktoś chce takie coś, moge oddać w dużych ilościach......
Tak wyglada teraz....
A tak kwitnie przez lato...takie fioletowe po lewej...
Może ktoś zna taką bylinkę? Pani powiedziała, że to ,,Weronika"
Nie mogę jej znaleźć w swoim atlasie roślin
Weronika to przetacznik..... z łaciny. U mnie pan w bylinowym mówi Weronika na Veronica Christa® ... popatrz na mojego.... liście mają bardzo podobne..... najpiękniejszy przetacznik Rosnie dość wysoko, nie jest ekspansywny, rozrasta się w kępkę i naprawdę długo kwitnie z seledenowymi kogutkami na wierzchołku. Jeżeli ktoś ci juz odpowiedział i lepiej zdiagnozował to sorki.., bo czytam po kolei i nadrabiam zaległości .
Ale jak usiąść w odpowiednim miejscu, to widok o wiele sympatyczniejszy
Niesamowite, identyczny widok ma moja koleżanka...mogłabyś być jej sąsiadką Ślicznie, powodzenia w zakładaniu ogrodu...z Twoim doświadczeniem pójdzie Ci pioruńsko szybko
ciepło dziś narazie bez słonka, z ranka w zupełnej ciszy pochodziłam popieliłam zwróciła na mnie uwaga cisza z drogi czyzby drogowcy zaczęłi juz weekend?
nocne koncerty żab sa naprawdę fajne a do tego słowik szary treluje
Gardenarium napisał(a)]Z tyłu ogrodu, we wnęce, znajduje się ściana wodna. Obok stoją donice z kordylinami australijskimi i hortensjami. Naprzeciwko ustawiłam ławkę tekową, którą zdobyłam dopiero w tym roku, a szukałam jej już od pięciu lat. Za ławką rosną róże odmiany "Chopin", moje ulubione.
Wiesz co, ja się za bardzo na szkodnikach nie znam, ale ta mgiełka jak dla mnie zbyt intensywna jest. Nie wygląda na zwykłą pajęczynę tylko na coś wysnutego przez jakiegoś zjadacza sosen. Przyjrzyj się temu dokładnie.
A co do rabaty "mydlanej" to rzeczywiście trochę za dużo szarego. A nie myślałaś aby usunąć ten szary grys i całość pasów zrobić roślinną. A skoro mydlana kostka to może dodać na brzegu zieleni a pośrodku też coś jednolitego wyższego coś o złocistych liściach, bez iglaczka?
Agatko uzytkownik InternetTrade czy jakos tak. Tunel to wloknina w ksztalcie tunelu, 10metrowa, przycina sie wg potrzeb. latwiej tym niz zwykla wloknina (zawijalam a i tak przy wietrze furkotalo) otulic krzak... Zbierak kupilam bo tylko 4,5 zl kosztowal, a zawsze wiecej sie trawy czy lisci wezmie, wyglada tak:
Sekator zwykly, nic specjalnego, kolo 10 zl.
Pistoletu zadnego nie mialam do tej pory, zobaczymy - pewnie tez trzeba bedzie lepszy, bo ten tylko pare zl..
pozdrawiam!!
do liści też są dobre szczególnie na jesieni używałam już w tamtym roku
ale piękna kompozycja ! ooo takie, takie lubię z tym Clematisem to chyba kalina koralowa? ale mogę się mylić co by to nie było, to moje kolorki chciałabym kiedyś mieć u siebie takie zestawienie