Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Małej Mi 2017 18:06, 09 kwi 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Oznak wiosny już sporo u Ciebie .
I rewolucji w ogrodzie również … ale za chwilę się zazieleni i pustka przestanie być widoczna
Pozdrawiam wiosennie

U mnie nie ma żadnych rewolucji w ogrodzie Mam je tylko w głowie. Chociaż przed wczoraj , przesadzałam piwonie, wydzierałam z krzaków i w miejsce zdechłych cyprysów posadziłam. Wątpię czy po takiej nocnej i wiosennej akcji zakwitną . Wykopane, połamane i wrzucone w nowy dołek. Profanacja ogrodnictwa

Natomiast nie narzekam na pustkę. Ja nie mam pustki Ja mam wszystko zagracone, bo nie wycięte w porę Walczę przy latarce po nocy , ale to głupiego robota Wszystko rozdeptane, ale ręce mam jeszcze całe (!!!!!), w sieczkarni ( to jeden z najlepszych zakupów) wszystko leci na drobne kawałki. Nie rozłożyło zeszłorocznego bogactwa i muszę powiększyć kompostownik. Nie mam kiedy wiec zbieram w worki. Wygląda przed domem jakbym się wyprowadzała Sterta niebieskich worków .. Ale kilkanaście worów to nie problem. Sieczkarnia rozwiązała problem co z odpadami

To zeszłoroczne foto mojej cudownej maszyny do zmniejszania objętości odpadów

W zeszłym roku też byłam opóźniona z pracami, ale i tak byłam szybsza ... o miesiąc

Oj sobie ponarzekałam.. sobota.. a tu deszcz.
W samym słońcu 18:00, 09 kwi 2022

Do góry
Wiola, zobacz te moje. Mam je od 2019 roku a one tak marnie wyglądają i latem też nie są jakoś super zagęszczone... zastanawiam się czemu one tak słabo rosną..

Ogród Małej Mi 2017 17:56, 09 kwi 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Aż nie wierzyłam jak mi wyświetliło twój wątek i tyle wpisów Zima piękna bo ogród dojrzały i wielowymiarowy Ale wiosenne kolorki miodzio. Widzę, że masz pomieszane krokusy z iryskami i super to wygląda, ja planuje irysów jesienią dosadzić sporo na bank w łąkę, ale i w rabaty też jeszcze chcę One nawet w pochmurne dni ładnie wyglądają, a krokusy pozamykane wtedy.
Będę zakładała lotosowe przedszkole z nasion, w Twoim się zakochałam, a teraz Kasia Bawarka wrzuciła takie cudne relacje lotosowe, że mi się znowu zachciało i zmówiłam nasiona
Machamy wiosennie

Po cholerę sie szarpać z nasionami, to dobre dla "fanatyków" jak Mariusz Z pasji próbują uzyskać roślinę z nasiona. Dla takich zjadaczy chleba jak ja wystarczają mi moje kłącza których mam co roku za dużo. W tym roku nie będzie nadmiaru bo nie mam kiedy ich przesadzić. A już puściły liście i za późno na rozsadzanie. Trochę szkoda. Za rok.

Odpaliłam strumień w oczku i filtry, ilość glonów nitkowatych przeraża, nigdy tyle nie było

Woda na foto brudna bo wyławiałam z dna osady i wymieszałam całe bajoro Chociaż klarowność wody i bez mącenia pozostawia dużo do życzenia

Małymi krokami-Ogród Wioli 17:51, 09 kwi 2022

Do góry
sarenka napisał(a)
Wiola,mogłabyś wrzucić jak sesleria wygląda u Ciebie?
Ile sztuk jej masz posadzone?

Ale że miskanty już u Ciebie takie duże to u Ciebie pogoda chyba z miesiąc do przodu jest. Prócz seslerii, trzcinnika to stipa ruszyła,a ja najpóźniej przycielam.

Sesleria jesienna
Najstarsze kępy już takie

Młodsze

Roczniaki

Nie wiem ile mam sztuk,ale mam ją na 8 rabatach

Miskanty te przy tarasie tak oszalały,słoneczko je przygrzało

Ale mam i takie w cieniu co są teraz i mają milimetrowe przyrosty, więc wszystko zależy od stanowiska.

Na miskanty czekamy,bo one lubią ciepło
Ogród Małej Mi 2017 17:49, 09 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Aniu, a nie mówiłam, że im starsze rośliny tym trudniej??
U nas takie wielkie, ze coraz trudniej, a pewnych rzeczy nawet nie ruszamy.
Jest wiosna i 10 lat jesteśmy na O. Pozdrawiam

Zdecydowanie trudniej. Może mniej pielenia, ale za to wszystko większe. Drzewa, krzewy, hortki, miskanty jeszcze nie ruszone.. walczę z wycinaniem bylin. Jak bym mogła dziś to akurat pada. Za tydzień święta, a za dwa tygodnie już nie wejdę by to wyciąć, wszystko ruszy. Już ruszyło Jeszcze nigdy nie byłam tak zacofana z pracami w ogrodzie
U mnie tak

Blaski i cienie nowego życia 17:42, 09 kwi 2022

Do góry
Z sukcesem ukorzeniły się zeszłoroczne patyczki anabelki w tym roku do ziemi poszło następnych kilkadziesiąt.
Chyba trzeba je przyciąć żeby puściły z dołu kolejne gałązki, ktoś może podpowiedzieć?

Blaski i cienie nowego życia 17:37, 09 kwi 2022

Do góry
Piwonie od znajomej też ruszyły, to jakieś stare odmiany...jestem ciekawa

bodziszki już też w formie, to naprawdę żelazne rośliny, potrafią z dnia na dzień wyprostować się i zdobić rabatę.

Bodziszek od Sylwi też jest widoczny na liliowcowej.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:36, 09 kwi 2022

Do góry
Sylwia, żeby nie było, że nie pamiętam o obiecanych sadzonkach przegorzanu Nie mogłam nigdzie dostać nasion w okolicznych marketach ale się udało. Wysiałam na próbę- chciałam zobaczyć, czy w ogóle wzejdzie, bo tamte co wysiałam latem i posadziłam jesienią nie wiem czy przetrwały.
A tu niespodzianka, i chcą rosnąć jednak, także i dla Ciebie i dla Gogo będę mieć

Blaski i cienie nowego życia 17:28, 09 kwi 2022

Do góry
Drzewa ruszyły nagle: beż palibin, grujecznik, jabłonie

Tawuły też i bardzo je lubię za to wczesne stadium, mam 2 rodzaje żółte i pomarańczowe
Blaski i cienie nowego życia 17:23, 09 kwi 2022

Do góry
Magleska napisał(a)
potwierdzam są świetne mam je od Uli ( Ula dzięki ) i super się rozrastają

Kiedy je mogę zacząć dzielić ? teraz po kwitnieniu ?

Najlepiej po kwitnieniu bo teraz szkoda

Coś takiego mam i nie wiem co i od kogo, może z jakąś roślinką to mnie przywędrowało? Fajny wiosenny akcent

Ciemiernik długo cieszy pomimo mrozów i deszczu

ogród (nie)Mocy 17:20, 09 kwi 2022

Do góry
A ja znowu mam pytanie dręczące mnie tym razem odnośnie jeżówek- posiałam a) cherry brandy b) jakąś czerwoną z nasion od sąsiadki.

W dużej palecie takie jasne, z włoskami listki- czy to by była Cherry ?

a na drugim zdjęciu niby ta z nasion..ale wiele mi ich nie wzeszło i jakieś mizerne jeszcze- zastanawiam się, czy da się wysiać takie inne niż zwykłe purpurowe z pozyskanych nasion czy też nie powtórzą cech matecznych? Mogą wyrosnąć na zwykłe? Liście się różnią od tej na górze.

Blaski i cienie nowego życia 17:18, 09 kwi 2022

Do góry
anpi napisał(a)
Ula te białe, czy kremowe pierwiosnki masz śliczne i chyba szybko przyrastają, muszę się kiedyś uśmiechnąć do ciebie...o sadzoneczkę

Podaj na PW adres to wyślę jak będę dzielić.
sadzonki z zeszłego roku, choć małe to cieszą

A dwuletnie to już pokaźne kępki, dziś zmęczone deszczem ale dają radę. Wśród traw i hortensji są latem schowane, co lubią.

Blaski i cienie nowego życia 17:12, 09 kwi 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Pierwiosnki śliczne. U mnie chyba jeszcze tak nie kwitną przez te zawirowania zimowe wszystko stanęło. Nawet pod blokiem żonkile w pąkach od tygodnia.
Kancik spełnia zadanie i jedno i drugie. Jak woda stoi to jest dalej od korzeni, a jak sucho to zawsze trochę tej wilgoci więcej w glebie. Przekonasz się jak róże będą się na to zapatrywać.

To prawda zobaczymy jak róże zaakceptują ten stan

U mnie wreszcie wiosennie, po deszczach
Te znikające pierwiosnki są zawsze wiosenną niespodzianką

A tą miodunkę najbardziej lubię w tym stadium beż pełnego rozwinięcia kwiatków
Ogrodowe wariacje 16:55, 09 kwi 2022

Do góry
Pamiętacie rabatę, którą stworzyłam jesienią nie jest jeszcze wysciolkowana i wszystkie roślinki mają się dobrze. Cebulowe też ładnie się zapowiadają. Teraz nie ma jeszcze uroku bo jest nieskończona ale już niedługo
Widzę że będzie można jeszcze coś dosadzic

Ogrodowe wariacje 16:08, 09 kwi 2022

Do góry
Brakuje mi kwiatów hortensji ogrodowej, moje w ogrodzie nie wiem jakie będą w tym roku więc zakupiłam sobie do kuchni taką małą słodycz

Ciemiernik - Helleborus 16:08, 09 kwi 2022

Do góry

Elly 9 kwietnia.

Prince Double Red (prawdopodobnie).... ....... ......................... Nn

Roses White

Przedogródek pod dębem 15:56, 09 kwi 2022

Do góry
i takie tam

Świeżo zrobiona rózanka. Obsadziłem ją bratkami
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 15:45, 09 kwi 2022

Do góry
Dosadziłam rozplenice, żeby róże nie czuły się samotne. Dzieląc je odkryłam, ze wystartowały!!
Efekt końcowy i jedna z róż od Martki
Przedogródek pod dębem 15:42, 09 kwi 2022

Do góry
Wiosna robi swoje. Zdjęcia sprzed kilku dni.
W balii wzrasta brunnera

Bardzo lubię runiankę

Wśród rozplenic startują żonkile

Bardzo lubię pierwiosnki. Muszę je równiutko rozsadzić wzdłuż drogi
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:41, 09 kwi 2022

Do góry
Kocimiętki też tak podzieliłam,tylko że nożem

Ale numer z tą parocją, w przyszłym tyg.wypusci pewnie już listki bo już jej pąki pękają myślałam że ona tak później rusza a zdaje się , że wyprzedzi graby
Chyba osłonięcie domem od zachodnich wiatrów jej służy

A wy jak tam popracowaliście coś w ogrodzie ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies