Brzozy Doorenbos, a rozplenica NN Jest duuużo większa od Hameln, ma kaśniejsze liście i na początku bordowe kotki. Pokrój też ma inny...taki fontannowy bardziej.
Cześć Juziu
bardzo łądna ta jesień u Ciebie
... mozesz zdradzić jaka to odmiana brzozy? Ma bardzo ładną białą korę...
A powiesz mi jeszcze kochana czy rozplenica pod brzozami to hameln?
Dokładnie taki mam zamiar, Aśka. Sama jestem ciekawa, co w niej znajdę. Wygląda to tak, jakby od środka grasowało coś, co ma siłę, by wybrzuszyć pień na grubość śliwek ułożonych jedna obok drugiej. Przerobiłam już trociniarkę czerwicę (fuj! ohydnie cuchnący i okropnie wyglądający szkodnik, który załatwił nam niemal cały szpaler brzóz brodawkowatych - została jedna sztuka), ale teraz nie jestem pewna, z czym mam do czynienia.
Juzia - mam sporo chorych egzemplarzy w obwódkach. Od dołu niemal łyse, ale na czubkach już wypuszczają liście. Wolałabym ich nie usuwać, ale wiesz co... Mam w pamięci taki odcinek Gardeners World, w którym Monty Don wykopuje swoje wieloletnie bukszpanowe ramy... Płakałam razem z Nim Obyśmy nigdy nie musiały chwytać za łopaty w takim celu.
Co do brzozy - bardzo jej żałuję. Ponad rok walczyłam i już miałam nadzieję na wygraną, ale szkodniki mnie przechytrzyły. Wyczyściłam korytarze, zalepiłam dokładnie maścią ogrodniczą wszystkie otwory, a one chyba się w środku rozmnożyły... Albo po prostu od nowa zaatakowały drzewo.
Ostatnie chwile chorej brzozy. Bardzo mi żal, że nie udało się jej uratować. Pień pusty, powykręcany, ze szkodnikami w wybrzuszonych korytarzach. Czekałam, aż się przebarwi i zrobiłam pamiątkowe zdjęcia.
Gosiu Witam Cie cieplutko u siebie Pod kamyczki na pewno pójdzie folia, aby nic tam sie nie siało
Żwierk ciemno szary albo jasno szary - szukam odcieni jak na kostce. Będzie nie za drobny nie za duży - taki w sam raz.
Ja na tym ogrodzie to niejedne i swoje i córy buty rozwaliłam. Kaloszki jako jedyne kolejny sezon wytrzymują
Dziękować, dziękować
Asiu moja 13-sto latka ma już rozmiar 40. Przerosła mnie o 1 nr...ale był czas, ze w moich butach najlepiej jej się chodziłoMam nadzieję, że to już koniec rośnięcia stópek
Jeżeli chodzi o wzrost to właśnie zrównała się ze mną....
Aga, taka cisza u Ciebie, ale czytałam u Ani, że brzozy dokupiłaś. Czyli powiększasz brzozową jednak . U mnie wszystkie sześć już posadzone Kawał rabaty będzie 21x4 metry. Jak ja to obsadzę...
Przyszłam się przywitać chodząc ściezkami koleżanek z forum Super ogród się tworzy
Jeśli i moje doświadczenia się przydadzą to powiem,ze nie liście brzozy sa problemem a ...nasiona! Dla mnie w tym roku to była masakra. Miałam je nawet w wannie
Prawdopodobnie frontowa będzie wyglądała tak:
Drzewa - eM stwierdził, że jemu podobają się brzozy.... Ja myślę
Trawy - z tyłu ML a w nogach buksów ? - wybór na wiosnę,
Białe tulipanki i czosnki ivory queen.
Żwirek do wyznaczenia...ale będzie na nim jeszcze miejsce na akcent kulkowy
Trzymam kciuki za cisy. Moje zielone z czerwonymi koralikami, ale podlewałam cały sierpień i wrzesień, raz w tygodniu po konewce na łeb, czyli na sztukę. Za to brzozy chore, liście całe w plamkach.
Przez tę pogodę to planu nie wyrabiam....O ponurej szarości już pisać nie będę -jestem ciepłolubna Owszem, lubie jak jest 1-2 dni szarości, pluchy i wiatru - tak na odpoczynek z książką i kocykiem, ale to już 3 tydzień taki się zapowiada....
Aniu, ja też liczę na ładną pogodę w tym tygodniu, chociaż prognozy nie napawają optymizmem. Przytargałam w sobotę brzozy, dwie purpurowe jeszcze dojadą. Jak dla mnie, a raczej planów na nowe rabaty, to zimy mogło by nie być
Adelko,
cieszę się bardzo, że mogłyśmy się spotkać. Pamiętaj, proszę o moim zaproszeniu. Będzie mi bardzo miło, jeśli będziemy mogły się odwiedzić.
Serdecznie Cię pozdrawiam.