Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 20:38, 24 paź 2016

anna_t napisał(a)

zywopłot grabowy w połowie sie przyjął ale go i tak wywaliłam. po obu sronach śś i wokół byliny i trawy i zastanawiam sie czy tam też kostek nie zrobić ale niewiem, mysle.
mocznik muszę kupić, co to wogole jest?płyn jakiś? do czegoś jeszcze?

Ach ... po obu stronach ŚŚ ... myślalam, ze tylko po jednej ... ale żywoplot miła chyba zaslaniać to pomieszczenie gospodarcze nie?
https://nawozy.eu/nawozy/azotowe/mocznik-pl.html
anna_t 20:44, 24 paź 2016

zasłoniliśmy inaczej
ren133 21:03, 24 paź 2016

pogubiłam się chyba
Krys 21:53, 24 paź 2016

frezja napisał(a)

W ten sam sposób przekompostowałam liście orzecha. Mają również rok i nie wiem, czy już użyć, czy przeczekać, aby bardziej się przegryzły.

"Wszystkie części orzecha włoskiego: konary, kora, liście i łupiny zawierają substancję ograniczającą rozwój innych roślin. Substancja ta to juglon. Podłoże wokół drzewa jest także przesiąknięte juglonem. Dlatego należy dokładnie zbierać liście opadające na grządki czy rabaty. Nie należy dodawać ich do kompostu. Najlepiej palić je od razu."

Margarete 23:11, 24 paź 2016

ren133 napisał(a)

dziękuję Małgosiu kochana ... to co może brzozową pokażę?

Brzozowa tl ta po prawo od wjazdu przez bramę?
A zmieniłaś tam nasadzenia tak jak planowałaś kiedy byłam u ciebie w sierpniu?
Pokazuj, ponazuj trawy i tam na pewno podrosły, brzozy się przebarwiają, jest na pewno ślicznie
04:45, 25 paź 2016
ren133 napisał(a)

Chcesz mi powiedzieć, że prędzej czy później znienawidzę ją?

nie wiem
ja jej nie znienawidziłam ...nadal mi się podoba (będe podziwiać u innych) .....ale znienawidziłam plewienie jej! ...zwłaszcza że jest w każdej rozplenicy w każdej szałwii w każdej stipie w każdej bylinie w każdej szczelinie miedzy kostkami ....jest wszędzie!!! ...pożera mi ogród ...a nie tak miało być
Makusia 08:30, 25 paź 2016

No to już wiem jak wyglądają kompostowane liście No powiem, że wolę Twój ogród zdecydowanie niż widok worka z kompostowanymi liśćmi Ale w tym roku też zamierzam, choć wiejskie wieści z małopolski niosą, że dąb podwórkowy jeszcze liście trzyma- myślę, że wracać będę 01 listopada z worami dębiny w bagażniku
Malgosik 08:48, 25 paź 2016

prostota i elegancja
bardzo mi się podoba w Twoim ogrodzie
AgataP 09:21, 25 paź 2016

ren133 napisał(a)

Robię to po raz pierwszy qpe rozsypuję na korze i posypuję wszystko kompostem ... zobaczymy jak to się sprawdzi a na hortensjową dam jeszcze przekompostowane liście debowe sprzed roku ... o takie coś udało mi się z nich uzyskać:

A kiedy realizujesz projekt frontu?
Jaaaaki kowboj Aniu?

Renia i ja w tym roku chcę zrobić ziemię liściową, zapakuję do worów i niech sobie leżą. Miejsca jest dużo i liści też Polewałaś je mocznikiem?
Ja zrobię kilka z mocznikiem zobaczymy czy przyspieszę proces gnicia
Dużo ich zrobiłaś?

AgataP 09:24, 25 paź 2016

ren133 napisał(a)

Zboczona mówisz?
No to po prawo masz graby a po lewo co będzie? ten żywopłot grabowy przyjął się?
Liście trzymałam w workach szczelnie zamkniętych, które ponakłuwalam ale wcześniej dodałam wody z mocznikiem i ... odłożyłam za drewutnię na 12 miesięcy

już doczytałam o moczniku