A nie! Jednak dalej lenistwo! Rodzina zażyczyła babcię przewietrzyć i ......pojechaliśmy w teren.
Zdjęć nie ma bo w ferworze pakowania aparat został ......pod stołem.Ale element niespodzianki był.........dla mnie
Zieleń już wybucha po okolicznych wzgórzach...pięknie to wygląda.
Zapomniałam. Przyjechała kora. 400 worków. Po kilku poprawkach projektu raczej nie starczy , ale bądźmy dobrej myśli.
Teraz musimy uporać się z rabatami, które robimy na własną rękę. Zaczynają nam wychodzić znowu chwasty a przede wszystkim perz. M potrakruje je Raundapem i może będzie lepiej. Narazie równamy, równamy....a potem kora
Mąż zasnął biedny i wykończony a ja robię fotki
Wieczorkiem będziemy kończyli jak upał będzie mniejszy.
Przesyłam zdjęcia z realizacji równania terenu. Szef mnie już nienawidzi za pilnowanie, żeby były spady, odpowiednia ilość ziemi na siatce przeciw kretom i tzw "stół". Źle mi z tym, ale każdy pilnuje swoich interesów.Panowie, którzy pracują dla tej firmy są fantastyczni i naprawdę bardzo pracowici, więc jest ok. No i jest naprawdę prosto.
Posadziłam wczoraj z M 100 bukszpanów wokół tarasu. Może da się je na tym zdjęciu zobaczyć. Będzie ich więcej, ale czekam na wyrównanie rabaty na prawo. Tam gdzie są puste miejsca będzie zejście z tarasu.
Kupiłam rododendrony, ale na etykiecie nie jest napisane jaka to dokładnie odmiana. Może ktoś tego "gagadka" rozpoznaje?
Przepraszam za jakość taką różę zakupiłam .Wydaje mi się,że nazwa już padała na forum ...?Jakby ktoś rozpoznał w niej swoją proszę o jakieś dwa słowa na temat
Muszą odrosnąć i siostrę bez fachu poproszę o korektę )))))))Będę inaczej nosiła te włosy.A tak prosiłam "Proszę pana tak z 40-ki na chociaż 30-ci I jeszcze muszę wam powiedzieć,że kiedy pan mył mi włosy to ja cały czas się śmiałam .Pierwszy raz byłam u fryzjera i trochę dziwnie się czułam w tej sytuacji ,która mnie peszyła i rozbawiła
Schną, bezydki kolor mają - co im jest? Szkodników, zmian na liściach nie widzę... chciaz moze te biale kropki? Jakies pajeczaki? Albo maczniak? Czym pryskac? Ten akurat chyba juz padnie...
w sumie 5 mam takich brzydkich w obwdoce z 50 bukszpanowych krzaczkow...
Skłaniam sie ku rezygnacji z ekarnu cisowego między planowanymi wiśniami
na rzecz:
- wersja A - hortensji Anabelle poprzetykanych miskantem Morning Light,
- wersja B - trzmielinami na pniu porzetykanych miskantem.
Przed oboma wariantami będzie rósł ilex Golden Gem.
Z ekranu cisowego rezygnuję, gdyz obawiam się, że będzie wyglądał dość ciężko i zmniejszy mi optycznie ogródek ("zamknę" go w tym miejscu). Na izolację od sąsiadów i tak nie mam na co liczyć (wysokie cisy posadzą po bokach tarasu), więc zaczęłam się zastanawiać czy nie pójść w inną stronę.
Hortensje Bombshell mam też w podwyższonych rabatkach, więc gdybym kontynuowała je między wiśniami, to może nie byłoby źle.
Z trzmielinami obawiam się trochę wymarzania...
Doradźcie, proszę
Wg mnie trzmieliny odpadają bo znowu wprowadzisz drzewka na pniu. A może same miskanty?
Ekran cisowy mnie się podoba, ja też mam, nie wygląda ciężko, bluszczu tu nie polecam zamiast cisa, ale cis? mógłby być.
Świetnie wyglądają te bukszpanowe stożki
Widzę, że prace trwają i oby tak dalej, a już niedługo będziesz się cieszyć swoim ogrodem
Trzymam kciuki i kibicuję
Madziu, też mam łyso w moich "głównych" rabatkach. Tam mam przeplatane miskanty z hortensjami i teraz nie wygląda to za ciekawie. Na szczęście mam całkiem fajny zapożyczony widok na kwitnące drzewa owocowe
Muszę też z przodu hortensji posadzić ilexa, wtedy nie będę miała choć trochę zieleni.
Więc może te trzmieliny na kiju...
Przepraszam za trawę, będą ją dopiero dzisiaj kosić.
Hortensja - mam ją u siebie półtorej roku. Nic nie wymarzło (w przeciwieństwie do bluszczu) i ma się całkiem dobrze. Niestety nie kwitła u mnie jeszcze. Pnie się po elewacji bez problemu.
CZasami trzeba jej "wyznaczyć" kierunek bo lubi sie pokładać na boki.
Danusiu narcyzy wymienisz , żólte wywieziesz do babci Jasi ale one też są śliczne a róże w Polsce kupowałaś? do mnie jeszcze maja przyjść 4 austinki i tantau, a Twoja Susanka pnąca?
narcyzy najpewniej pojadą do Babci Jasi. Róże od Austina są na Baletowej we Floriallu
Nawet oryginalne zielone donice mają.