Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moje roślinki 19:10, 28 kwi 2012

Do góry
Nasza gruszka trzyletnia,może w tym roku będzie miała pierwsze owoce?

Szalejący lubczyk

Widok na mój warzywnik

Moje roślinki 19:08, 28 kwi 2012

Do góry
Aniu,szkoda floksów szydlastych.Ja miałam ich jedna kępkę,teraz staram się je rozmnażać i chcę dokupić jeszcze w innym kolorze jak gdzieś trafię.

Karolinko,Twoje życzenia ciepłego dnia się spełniły.Mieliśmy dzisiaj 33 stopnie w cieniu!!!

A to trochę dzisiejszych zdjęć

Może ktoś wie co to za roślina???

Ogródek Hanusi po zimie 18:07, 28 kwi 2012

Do góry
A nie! Jednak dalej lenistwo! Rodzina zażyczyła babcię przewietrzyć i ......pojechaliśmy w teren.
Zdjęć nie ma bo w ferworze pakowania aparat został ......pod stołem.Ale element niespodzianki był.........dla mnie
Zieleń już wybucha po okolicznych wzgórzach...pięknie to wygląda.

To widok z okna.
A to na parapecie....i obok!

Właśnie zakwitła moja werbena trzymana w domu.
Pobojowisko czas zmian 17:11, 28 kwi 2012

Do góry
Ciąg dalszy

Pobojowisko czas zmian 17:08, 28 kwi 2012

Do góry
Dzisiejsze dzieło

Ogród z perspektywą na przyszłość 17:07, 28 kwi 2012

Do góry
Zapomniałam. Przyjechała kora. 400 worków. Po kilku poprawkach projektu raczej nie starczy , ale bądźmy dobrej myśli.

Teraz musimy uporać się z rabatami, które robimy na własną rękę. Zaczynają nam wychodzić znowu chwasty a przede wszystkim perz. M potrakruje je Raundapem i może będzie lepiej. Narazie równamy, równamy....a potem kora
Mąż zasnął biedny i wykończony a ja robię fotki

Wieczorkiem będziemy kończyli jak upał będzie mniejszy.

Ogród z perspektywą na przyszłość 16:55, 28 kwi 2012

Do góry
Przesyłam zdjęcia z realizacji równania terenu. Szef mnie już nienawidzi za pilnowanie, żeby były spady, odpowiednia ilość ziemi na siatce przeciw kretom i tzw "stół". Źle mi z tym, ale każdy pilnuje swoich interesów.Panowie, którzy pracują dla tej firmy są fantastyczni i naprawdę bardzo pracowici, więc jest ok. No i jest naprawdę prosto.

Posadziłam wczoraj z M 100 bukszpanów wokół tarasu. Może da się je na tym zdjęciu zobaczyć. Będzie ich więcej, ale czekam na wyrównanie rabaty na prawo. Tam gdzie są puste miejsca będzie zejście z tarasu.

Kupiłam rododendrony, ale na etykiecie nie jest napisane jaka to dokładnie odmiana. Może ktoś tego "gagadka" rozpoznaje?

Kolorowe rabaty 16:47, 28 kwi 2012

Do góry
Przepraszam za jakość taką różę zakupiłam .Wydaje mi się,że nazwa już padała na forum ...?Jakby ktoś rozpoznał w niej swoją proszę o jakieś dwa słowa na temat
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 16:38, 28 kwi 2012

Do góry
magja_ napisał(a)

Dzielę problemy na osobne wątki, żeby było łatwiej odpowiedzieć

Tu miodówka bukszpanowa, dzisiaj popryskam Mospilanem - wieczorem? Po jakim czasie powtórzyć oprysk?

Tego z miodówką jakieś 2-3 tyg temu obcięłam - też popryskam?
Brzydko mu zasychają obcięte listki - czy z tym da się coś zrobić??

Popcarol - jeszcze było odrobinkę za wcześnie na pryskanie czymkolwiek.
Znalazłam taką informacje odnośnie cyklu rozwojowego miodówki

Miodówka bukszpanowa (Spanioneura buxi) zwalczana jest w czasie wylęgania się larw z jaj zimowych. Od 1 do 15 maja przy STE 47-70 stopniodni wylęga się 10% larw, co zbiega się z pełnią kwitnienia kaliny hordowiny (Viburnum lantana).
źródło: prof. dr hab. Gabriel S. Łabanowski

Dlatego pierwszy oprysk powinien być w tym terminie a następne po około 10 dniach - 2 tyg. I potem jeszcze następne
U mnie hordowina jeszcze nie kwitnie. Ona jest wyznacznikiem a nie sztywny termin kalendarzowy.

Działa na nie tylko Mospilan ale i np Actellic 500 EC (0,1%) lub Provado Plus AE (preparat w aerozolu), Confidor badź też Pro Agro 100 - podawany przez Janusza z PO, który służy zarówno do oprysku jak i do podlewania / lanca doglebowa zwiększa jedynie skuteczność w podaniu doglebowym - na glebach ciężkich podlanie może być bowiem mniej skuteczne/. Od października do kwietnia Promanal - ale nie znalazłam inf. potwierdzającej czy działa na miodownice bukszpanową.

Jeszcze tylko dopisze że zasady stosowania środków ochrony roślin, mówią o tym, iż danym środkiem robimy oprysk tylko jeden raz w sezonie / więcej razy - tylko jeśli jest wyraźne zalecenie producenta w przypadku danego szkodnika/, potem stosujemy inny.

Powodzenia

Kolorowe rabaty 16:35, 28 kwi 2012

Do góry
Muszą odrosnąć i siostrę bez fachu poproszę o korektę )))))))Będę inaczej nosiła te włosy.A tak prosiłam "Proszę pana tak z 40-ki na chociaż 30-ci I jeszcze muszę wam powiedzieć,że kiedy pan mył mi włosy to ja cały czas się śmiałam .Pierwszy raz byłam u fryzjera i trochę dziwnie się czułam w tej sytuacji ,która mnie peszyła i rozbawiła
Kolorowe rabaty 16:33, 28 kwi 2012

Do góry
Tu przed i po, a miałam być Sharon Stone i Whitney Houston

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 16:10, 28 kwi 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Schną, bezydki kolor mają - co im jest? Szkodników, zmian na liściach nie widzę... chciaz moze te biale kropki? Jakies pajeczaki? Albo maczniak? Czym pryskac? Ten akurat chyba juz padnie...
w sumie 5 mam takich brzydkich w obwdoce z 50 bukszpanowych krzaczkow...

Wersja mini mini 15:59, 28 kwi 2012

Do góry
stychaz napisał(a)

Skłaniam sie ku rezygnacji z ekarnu cisowego między planowanymi wiśniami

na rzecz:
- wersja A - hortensji Anabelle poprzetykanych miskantem Morning Light,
- wersja B - trzmielinami na pniu porzetykanych miskantem.
Przed oboma wariantami będzie rósł ilex Golden Gem.

Z ekranu cisowego rezygnuję, gdyz obawiam się, że będzie wyglądał dość ciężko i zmniejszy mi optycznie ogródek ("zamknę" go w tym miejscu). Na izolację od sąsiadów i tak nie mam na co liczyć (wysokie cisy posadzą po bokach tarasu), więc zaczęłam się zastanawiać czy nie pójść w inną stronę.

Hortensje Bombshell mam też w podwyższonych rabatkach, więc gdybym kontynuowała je między wiśniami, to może nie byłoby źle.
Z trzmielinami obawiam się trochę wymarzania...

Doradźcie, proszę

Wg mnie trzmieliny odpadają bo znowu wprowadzisz drzewka na pniu. A może same miskanty?

Ekran cisowy mnie się podoba, ja też mam, nie wygląda ciężko, bluszczu tu nie polecam zamiast cisa, ale cis? mógłby być.
Pobojowisko czas zmian 15:57, 28 kwi 2012

Do góry
mira68 napisał(a)

Świetnie wyglądają te bukszpanowe stożki
Widzę, że prace trwają i oby tak dalej, a już niedługo będziesz się cieszyć swoim ogrodem
Trzymam kciuki i kibicuję
Wersja mini mini 15:30, 28 kwi 2012

Do góry
Witaj Irenko

Madziu, też mam łyso w moich "głównych" rabatkach. Tam mam przeplatane miskanty z hortensjami i teraz nie wygląda to za ciekawie. Na szczęście mam całkiem fajny zapożyczony widok na kwitnące drzewa owocowe
Muszę też z przodu hortensji posadzić ilexa, wtedy nie będę miała choć trochę zieleni.

Więc może te trzmieliny na kiju...

Przepraszam za trawę, będą ją dopiero dzisiaj kosić.

Hortensja - mam ją u siebie półtorej roku. Nic nie wymarzło (w przeciwieństwie do bluszczu) i ma się całkiem dobrze. Niestety nie kwitła u mnie jeszcze. Pnie się po elewacji bez problemu.

CZasami trzeba jej "wyznaczyć" kierunek bo lubi sie pokładać na boki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:59, 28 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

ŁAŁ! ale widoczek cudny
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:51, 28 kwi 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Danusiu narcyzy wymienisz , żólte wywieziesz do babci Jasi ale one też są śliczne a róże w Polsce kupowałaś? do mnie jeszcze maja przyjść 4 austinki i tantau, a Twoja Susanka pnąca?

narcyzy najpewniej pojadą do Babci Jasi. Róże od Austina są na Baletowej we Floriallu
Nawet oryginalne zielone donice mają.

Dwa światy 14:39, 28 kwi 2012

Do góry
...odwiedziłam moją ulubioną szkółkę FLORIBRAS...kulki,stożki ,itp.

Wymarzony ogród 14:11, 28 kwi 2012

Do góry

Zaczyna się szaleństwo nad wodą.
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 14:03, 28 kwi 2012

Do góry
Joanka napisał(a)

Joasiu,pomocnik z kosiarką słodki

To pochwalę się jeszcze bratankiem
Za miesiąc kończy dwa latka, mówi całymi zdaniami, liczy do pięciu, a jak pływa.....

Widać, ze skóra zdarta z mojego brata hihihihihi

super malec i można juz z takim pogadać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies