Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój mały raj na ziemi :) 19:50, 24 kwi 2012

Do góry
a teraz kilka ujęć z dnia dzisiejszego - wiosna !

na tarasie stoją już mebelki, nieśmiało wyciągam poduchy, posadziłam hortensję w donicy drewnianej (nie pasowała mi przed wejściem , jednak muszę tam mieć kulki bukszpanowe), kwitną bratki i stokrotki....

przy tarasie klon budzi się do życia , zimę przetrwał też modrzew szczepiony
Wichrowe wzgórze 19:44, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jako przedłużenie cisów choinę kanadyjską i też możesz ciąć, potem tuje żółte np 3 szt, a przed tujami bordowy pas berberysu też go ciąć. Przed choiną cyprysiki żólte, a przed cisem białe miskanty. Dobieraj na zasadzie różnicy kolorów nie wszystko zielone i nie wszystko żólte.

Danusiu, tam jest tylko przerwa między kolejnymi cisami. Mam już zamówione te brakujące. Powinny przyjechać lada dzień. Muszę jednak przyznać, ze Twój pomysł na obsadzenie baaaardzo mi się spodobał.
Białe miskanty - jakie to są? Jaka odmiana?
Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:40, 24 kwi 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Cos takiego???
Po srodku sosnica, po bokach anabelka, w obu kacikach trzmielina na pniu, pod sosnica jakas trawka, albo trzy kulki bukszpanowe....

Jak od czoła ma być lawenda to może zamiast trawek jeżówka?
Wichrowe wzgórze 19:39, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cisy tnij teraz.

Pod daglezją posadź trzmielinę. Koło kulek posadź różne rośliny paskami albo kreskami i żurawki i wrzośce (Golden Starlet? )pachysandrę.

Za kulkami może trawy? Miskanty rozplenice, tylko takie nie kładące się.

Trzmielinę - jaką odmianę? Żółtą - Emerald Gold, jak z przodu domu?

Pachysandra mi się bardzo podoba - nie będzie zbyt trudna do opanowania? W jakiej odległosci między doniczkami sadzić?
Miskanty Gracillis kupiłam właśnie. Widziałam też w ogrodniczym Zebrinusy, ale nie wiem, czy one lubią mój ogród. Z ubiegłorocznych tylko w jednej kępie coś zielonego wychodzi, a pozostałe 3 śpią lub przemarzły.. ?

Wrzośce - tak, właśnie te Golden Starlet mam - troszkę zmarzły w zimie niektóre krzewinki (niestety nie były zbyt duże), ale mam nadzieję, że się rozbudują jak je przytnę.

Ogród do poprawki :) 19:39, 24 kwi 2012

Do góry
EwaG napisał(a)

Taki bedny jest ten mój buk więc jakos nie widze jego przyszłości na tej rabacie

A czy na tę rabatę nie spada śnieg? Może dlatego wygląda jak skrzywdzony przez los.

Właśnie mąż mi podpowiada że raczej rzadko od południowej strony mamy zjazdy śniegu, a także dach jest mocno wysunięty i lawina omijałby buka. Ewo myślę, że on ma słaby pieniek a długie i ciężkie przyrosty i to one go ciągną do dołu, zresztą u niego nie widze pnia i szczepienia w pewym miejscy tylko ma gałązki na różnych wyskościch
Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:38, 24 kwi 2012

Do góry
Dzisiejsza dostawa zdjec

Moj osobisty patent na wykorzystanie formy do ciecia bukszpanow z Tchibo. Do ciecia sie srednio nadaja, ale jako stelaz dla powojnika moze sie sprawdza. Bede donosic o rozwoju sytuacji

Barwinek kwitnie

Szalwia omszona tez sie obudzila

A goryczka za chwile zakwitnie

Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:37, 24 kwi 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Z tej rabaty wyjechaly berberysy i thuja, a ja wciaz nie mam na nia pomyslu.
To co jest pewne to fakt, ze sosnica absolutnie zostaje, w doniczkach annabelki
Uprasza sie o niezwracanie uwagi na balagan, ktory zniknie w tym tygodniu

Boćku a sośnica w naszych warunkach zimuje? Bo ja słyszałam ze nalezy ją chowac na zimę.
I lawende chyba by trzeba było w półkole przyciąć, żebyś miała takie naj w Prowansji

A pomysł na kompozycje bardzo mi sie podoba
Ogród do poprawki :) 19:32, 24 kwi 2012

Do góry
Linka napisał(a)
Taki bedny jest ten mój buk więc jakos nie widze jego przyszłości na tej rabacie

A czy na tę rabatę nie spada śnieg? Może dlatego wygląda jak skrzywdzony przez los.
Ogród do poprawki :) 19:21, 24 kwi 2012

Do góry
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:16, 24 kwi 2012

Do góry
Zakwitła po raz pierwsz amanogawa, ma dopiero 1,5 roku

Magnolia, którą kupowałam jesienią bez etykiety okazała się być Susan

I czekam otwarcie pąków River Yellow

a zakuione hortensje pasion you & me zostaną posadzone do donic i będą zadołowane w gruncie a na zimę przeniosą się do garażu.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:05, 24 kwi 2012

Do góry
i pod magnolią mają być bordowe

i jakiegoś niokreslonego koloru

i ubiegłoroczne , które zostały wyeksmitowane koło kuchni
.
Widowiskowe trawy 19:04, 24 kwi 2012

Do góry
nie wiem czy ta bedzie widowiskowa ale może wiecie co to zacz?

Dostałam 3 szt i nic o niej nie wiem.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:02, 24 kwi 2012

Do góry
Wczorajszy zakup hortensji

i tulipany w lawendzie pod wiśniami

Kolorowe rabaty 18:59, 24 kwi 2012

Do góry
Matuś .... ja będę u siebie również ciachać trzy cisy połączone w jeden stożek a Twojego to pewnie przycięłabym tak jak na rysunku (czarne kreski po skosach) ..... ale ja się mogę na tym nie znać .... U siebie wiązać nie będę ale może to racja , nie wiem ...

Mam nadzieję , że jak Danusia wróci z fotografowania magnolii to zerknie na te krechy ....
Cis wolno rośnie ale wiem , że po ciachaniu ładnie się zagęszcza ....
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:59, 24 kwi 2012

Do góry
Irenko myśl myśl o kwaitkach
A teraz fotki tarasu po liftingu. Okazało się, ze jasny olej jest jasny dopóki nie wyschnie... Ale i tak ten ciemnoszary na palącym słońcu (taras jest od strony południowej) wypłowieje i bedzie jasnoszary...

I taras z meblami. Poduchy nierozpakowane bo strasznie wieje i nie będę ich zbierać z całego ogrodu. Muszę kupić skrzynię na poduchy.
Ogródki ziołowe - zioła 18:59, 24 kwi 2012

Do góry
juz mam

Ogród Sylwii od początku :) 18:48, 24 kwi 2012

Do góry
Syla napisał(a)

TEŻ CHCĘ TAKĄ!!!!!!

a tulipanki śliczne. moje dopiero dziś rumień dostały.
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 18:42, 24 kwi 2012

Do góry
o k a teraz warzywniak.
Kochana Danusia uwzględniła go na projekcie:

a potam się zaczęło. Najpierw wycinanie darni:

nieco później

Niestety nie mam zdjęć z układania cegły i nawożenia jesiennego.
Każda kwatera w zależności od tego co będzie w niej sadzone dostała odpowiednia dawkę nawozu: to obornika to popiołu drzewnego to przekompostowanych lisci.

W końcu zaczęliśmy kłaść deski;

Niezły bałagan:

Potem było dosypywanie ziemi. Wcześniej przesypanej przez sito posadziłam też truskawki i zioła.
resztę posieje i posadzę wkrótce:

Cegły trochę poosiadały ale mi to nie przeszkadza. W szpary przyjdzie biały piaseczek:

I zielnik:

Mój 4 arowy azyl... 18:34, 24 kwi 2012

Do góry
Gratulacje Troszkę może przyspieszone...ale chociaż nie spóżnione
Ogrodnik mimo woli 18:25, 24 kwi 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Te floksy to bym zjadła. Są słodkie dosłownie i w przenośni. Kolory moich ulubionych lodów. Frycka nie przesuszyłaś, bo on przyjechał mokry, zlany prawidłowo. Zbadamy, wstawimy na obserwację, odżywimy i postawimy Frycka na nogi.

Ja te żółte

No to grozi ci śmierć głodowa.... bo zostało sie go mało po zimie i po przenosinach resztek...
Może w takim razie inne menu????
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies