Czyli odradzasz? A poleciałaś byś coś do zadarnienia powierzchni pod jabłonią? żeby łatwo wybrać jabłka i żeby można było po tym deptać? do półcienia.
ps. myślałam może o Przytulie wonnej "Asperula odorata"
Czy to drzewo, mogłabym ewentualnie zamienić na kolumnę z cisa?
Jeśli jednak lepiej będzie wyglądało drzewo, to jakie? Tam nie ma zbyt dużo miejsca na większą/okrągłą koronę, myślałam o grabie Fastigata, może polecisz mi jeszcze inne? tylko korona musi być wąska/smukła.
Ponieważ całość chcę wysypać żwirem (takim jak podjazd), czy dawać matę pod ten żwir? wiem, że dla roślin to nie jest dobre, ale obawiam się chwastów w
kamieniach, a tego się nie da wyplewić. Co dać pod spód? Pod korę daję kartony, ale tu się nie sprawdzą, bo jest lekki spadek terenu i kamienie będą zjeżdżać.
Zastanawiałam się też, czy nie zrezygnować z tych berberysów i zostawić tylko lawendę w większej ilości - co o tym myślisz?
Edit: Właśnie wróciłam z ogrodniczego, mają piękny okaz dużego, szczepionego graba Monument w znośnej cenie - brać?? nada się?
ja do tej pory docinam brzegi nożyczkami ale trochę to robi się męczące,
trawnik odpukać nie przysycha, pilnowałem aby tego betonu za dużo nie położyli, macie jakiś pomysł aby to zrobić szybciej i dokładniej?
czy np. coś takiego tu się sprawdzi? https://twoja-gazetka.pl/lidl-gazetki/gazetka-46944-34
Już pisałam wcześniej, dęba posadziłaś za daleko, ustawiłaś na rysunku dobrze a potem spaprałaś na brzeg.
Dla tui 'Danica' z czasem brzeg będzie za blisko, urośnie i trzeba będzie poszerzać rabatę. Za mało roślin i za bardzo rzędem. przełam to czymś kolorowym w środku ale nie równolegle do tego co już jest,.
Proste linie, a w środku też proste, dużo lepiej to wygląda.
Kulki co 50 cm i ciąć.
Lawendy za mało, co najmniej dwukrotnie. Kratki bym zlikwidowała, brzydko to wygląda, zdejmij je a na płocie i ścianie posadź zimoezilony bluszcz, co najwyżej pokaż na nim powojniki o białych kwiatach, ale same powojniki - nie, zdecydowanie nie. Jałowiec ciąc w kulę.
Do połowy sierpnia łubin żółty, peluszka i seradela, a więc spiesz się. Jeszcze łubin wąskolistny. Facelię możesz wysiać jako poplon w warzywniku i łubin też jest dobry do warzywnika, bo wzbogaca w azot, np. dla roślin o jadalnych liściach.
Trochę później możesz wysiać wykę ozimą i żyto ozime.
Pani Danusiu dziękuję za odwiedziny
Zmieniłam miejsce Dęba bo pomyślałam że jak urosną cisy to będą wchodzić na niego
Co mam pozmieniać ,proszę o radę ,mogę poprzesadzać i pozmieniać tak to jest jak człowiek nic nie wie i robi na czuja
U nas, po miesiącu z tej biblioteki mało by zostało Polska to nie Anglia jednak, u nas co leży - to się bierze jak swoje. Też bym tak zrobiła, ale kasy brak na kupowanie bez końca. Wszyscy ludzie odwiedzający - nie uszanują niestety tego. I to jest duży ból. Wiem coś o tym