Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:02, 23 mar 2015

Do góry
Dzisiaj z przyczyn dentystycznych nie wykonałem żadnych zaplanowanych rzeczy.
Niestety odziedziczyłem 'fundamenty' ząbków po tatusiu, 1,5 godzinne usuwanie i okropny ból....

Za to miałem czas poprzeglądać zdjęcia z zeszłego roku Dokładnie rok temu pewna rabata wyglądała tak:

Lilie też były już duże

W tym roku opóżnienie w stosunku do poprzedniego to około 2 tygodnie.

Jak się uda to w tym tygodniu ponawoże cebulowe i Rh, pozbędę się trawnika na nowej rabacie i zakopie w trawniku rury do nawadniania. Powoli chyba będę się brał za czyszczenie żurawek bo mam tego kilkaset.
Kilka żurawek z własnych sadzonek mi padło po tej zimie i w ogóle bardzo różnie żurawki wyglądają.
W przyszłym tygodniu chyba zacznę już przesadzać niektóre rośliny, które tego wymagają

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:52, 23 mar 2015

Do góry
Luki a jak daleko masz posadzone smaragdy od plotu? Ja dziś wsadzilam 12szt 40cm od plotu i tak myślę czy nie za blisko???
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:55, 23 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Czekam na książkę i ciekaw jestem czy będzie prezentem na Wielkanoc, czy prezentem po Wielkanocy

Melduję że dziś od rana odhaczam każdą stronę celem uzupełniania podpisów, bo zdjęcia dochodzą, opisy rozszerzam jak jest miejsce. Zbliża się finisz a robię to z prędkością światła

Zdjęć będzie z tysiąc a nawet może więcej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:02, 23 mar 2015

Do góry
Danusiu Twój ogród to obowiązkowy przystanek w codziennych wizytach na Ogrodowisku, ale śladu zazwyczaj nie zostawiam
Czekam na książkę i ciekaw jestem czy będzie prezentem na Wielkanoc, czy prezentem po Wielkanocy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:26, 22 mar 2015

Do góry
Agato kupowałem w jakimś markecie budowlanym nie pamiętam dokładnie. Kupowałem jednak w dzień dostawy więc nie były przesuszone i od razu poszły do gruntu. Kupowałem w rozmiarze 80-100cm za 15,99. Gdybym je regularnie podlewał i nawoził były by większe, ale narzekać nie będę bo ładnie rosną
Ogród pewnej ogrodniczki 11:30, 22 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Żurawka jeżeli trzyma się ziemi to nic jej nie jest. Tak wyglądają żurawki po zimie Brzydkie listki możesz wyciąć i czekać aż zacznie wypuszczać nowe

O, dzięki za inforamcaję bo w przyszłym tygodniu planuję powiększać rabatę i miałam je wyrzucic. W takim razie tylko poprzesadzam.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 11:17, 22 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Zimno i śnieg się u Ciebie trzymał długo, a i tak wiosna bardziej zaawansowana niż u mnie. Musze się w poniedziałek po jakieś kwiatki do doniczek wybrać bo pusto jakoś

Łukasz jak donice obsadzone to zaraz weselej
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:10, 22 mar 2015

Do góry
Rewolucja bardzo sprawnie przeprowadzona. Nawet nie widać, że w sumie już spore brzozy zniknęły. Nowe są bardzo ładne i dorodne. Najważniejsze, że ta sama wysokość
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:09, 22 mar 2015

Do góry
Niby tyle roślinek wyciętych, a nadal jest tak elegancko. Widoczki z ogrodu zimowego masz świetne
Ogród cioci czyli ciociogród :) 11:06, 22 mar 2015

Do góry
Zimno i śnieg się u Ciebie trzymał długo, a i tak wiosna bardziej zaawansowana niż u mnie. Musze się w poniedziałek po jakieś kwiatki do doniczek wybrać bo pusto jakoś
Ogród pewnej ogrodniczki 11:03, 22 mar 2015

Do góry
Żurawka jeżeli trzyma się ziemi to nic jej nie jest. Tak wyglądają żurawki po zimie Brzydkie listki możesz wyciąć i czekać aż zacznie wypuszczać nowe
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:00, 22 mar 2015

Do góry
Dorotko już biegnę

Kasiu teraz zburczałem Wiesz jak to jest doświadczenie nabywa się latami, a ja już swoje lata w ogrodzie siedzę i nie jedną roślinę zmarnowałem, rośliny swoje odchorowały i uczę się na swoich błędach

Małgosiu czystka mnie cieszy ale jest jeszcze jeden problem natury technicznej, mam nadzieję, że uda się go rozwiązać

Paweł ja się zastrzegałem, że róż sadzić nie będę, ale jednak się złamałem i będę próbował. Jak róże nie będą rosnąć lub będą chorować to zamiast różanki będzie bylinówka lub posadzę różaneczniki, które u mnie rosną bardzo dobrze

Marzenko no jaki trawnik tutaj będzie wielka rabata, a ta cześć gdzie był płot przeznaczona jest na róże Trawnik to ja najchętniej bym zaorał
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:54, 22 mar 2015

Do góry
Bogusiu wiesz wszędzie tak różami straszą to człowiek ma obawy tymbardziej nie mam doświadczenia z sadzeniem roślin z odkrytym korzeniem, chociaż patrząc z drugiej strony jak przesadzam jakieś krzewy to zawsze są z odkrytym korzeniem bo piasek się osypuje

Agato moje Smaragdy posadzone są co 55cm i uważam, że jest to idealny rozstaw. Taki najbardziej optymalny rozstaw to 60cm. Dla mnie sadzenie w większym rozstawie nie ma sensu jeżeli chce się uzyskać szczelną prostą ścianę. Te po lewej za dwa lata już będą szczelną ścianą, a rosną 4 lata. Te po prawej mają 3 lata, sadzone rok później.
Oczywiście posadzone rzadziej też się połączą, ale kiedy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:14, 21 mar 2015

Do góry
Luki - ponieważ jesteś specem od żurawek wpadnij do mnie i LUKNIJ )
Moja codzienność - ogród Oli 19:12, 21 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Pytanie nie do mnie, ale chyba mogę odpowiedzieć. Z Cortenu rdza może spływać nawet do 3 lat zanim cała powłoka osiągnie odpowiednią 'dojrzałość' więc trzeba zamocować ją tak aby nie wystąpiły zacieki na inny materiał

To ja zostane przy nierdzewce...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:10, 21 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Zmieniłem dzisiaj plany i w sumie bardzo mnie to cieszy Padam na twarz, ale teraz już będzie robiło się coraz czyściej

Niknął niepotrzebny płot, wielkie chaszcze obrastające go. Gruz, deski, siatki, które pod nim leżały i słupki które były w fundamencie, na którym można by autostradę zbudować. Tragedia dopuścić mojego tatę lub szwagra do zalewania fundamentów... nie ma szans żeby był za mały.

Oczywiście nie ma co pokazywać bo jest tylko wyczyszczony teren, ale za to jaka przestrzeń się zrobiła

I troszke wiosny zostawiam

Tulipany też już wysokie.

No no świetna robota a szmaragdy cudo, co ile masz je posadzone? Kiedy moje takie będą
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:22, 21 mar 2015

Do góry
Kasiu ja nadal masy roślin nie znam i nie wiem jak je uprawiać, ale takich staram się nie kupować, a zazwyczaj nie ma z nimi żadnej filozofii
Z różami to inna sprawa, tutaj trzeba się troszkę po edukować, żeby nic nie zmarnować

Dalej nie wiem co wybrać Pissardi czy Nigre. Pissardi jade i kupuje za super cenę, Nigry muszę szukać, w sumie mam jedno źródło, ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi z ceną
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:20, 21 mar 2015

Do góry
Zmieniłem dzisiaj plany i w sumie bardzo mnie to cieszy Padam na twarz, ale teraz już będzie robiło się coraz czyściej

Niknął niepotrzebny płot, wielkie chaszcze obrastające go. Gruz, deski, siatki, które pod nim leżały i słupki które były w fundamencie, na którym można by autostradę zbudować. Tragedia dopuścić mojego tatę lub szwagra do zalewania fundamentów... nie ma szans żeby był za mały.

Oczywiście nie ma co pokazywać bo jest tylko wyczyszczony teren, ale za to jaka przestrzeń się zrobiła

I troszke wiosny zostawiam

Tulipany też już wysokie.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:50, 21 mar 2015

Do góry
Wojtku, Agato rady zakodowane

Ludwiko z jednej strony to fajny etap bo jest świadomość, że ogród już jest i wszystko rośnie, ale z drugiej strony brakuje tego okresy kiedy można było sobie bardziej poszaleć. Mam jeszcze jedną dużą rabatę do obsadzenia i dwie do skończenia, ale lista roślin jest zrobiona i trzeba się pilnować, aby nie kupić nic ponad plan

Olu dziękuje bardzo, teraz już nie muszę szukać. Wszystko łopatologicznie wytłumaczone i nawet jak postępować z różami po posadzeniu. Szkoda tylko, że rozsypałem resztę przekompostowanego obornika na rabatę.
Ogród na glinie 08:04, 21 mar 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
Zrobię dzisiaj fotki mojej żórawki to mi powiecie czy cos z niej będzie jeszcze bo nie bardzo się orientuję. A Ty masz zurawkę??

Ma kilka odmian.
Ale specem od żurawek jest tu Luki.
A ma coś zielonego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies