Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mój ogród pod górkę... 21:10, 19 kwi 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Fiolety po żagwinach i róż z jeżówkami widzę, co tam jeszcze planujesz u siebie w kwiatach?
Jak tam siły, pewnie już zmęczeni

Szałwia, krwawnik czerwony, róże okrywowe Purple Rain, rozchodniki różne, rododendrony, azlie, perovskia - dużo tego

Zapomniałam - hortensje oczywiście
W cieniu - zacieniona 09:11, 19 kwi 2015

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

U mnie siewki szałwi na działce przezimowały,to mam z głowy.
Bogusiu czy stipe można już wysadzić na działce?
Szałwia omączona nie zimuje,to roślina jednoroczna...ale lubię jej delikatny kolorek i dlatego ją wysiewam.

W cieniu - zacieniona 08:16, 19 kwi 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Szałwia omączona

...z wcześniej wysianych uchowała się tylko jedna sadzonka...wysiałam nowe,czas je wypikować.

...z innymi szałwiami też mam w tym roku podobny problem ...

U mnie siewki szałwi na działce przezimowały,to mam z głowy.
Bogusiu czy stipe można już wysadzić na działce?
Ogród prawie romantyczny 00:03, 19 kwi 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Są tam już róże, bez palibin, będą jeszcze liliowce, szałwia, dzwonek brzoskwiniolistny, dalie i może floksy. I stipa, którą uparcie hoduję na parapecie. W tym roku trochę jednorocznych, aby na rabatce nie było pusto, a w przyszłym roku jeszcze kilka innych kwiatków

A może jeszcze dzwonek skupiony, pasowałby Ci?
Ogród prawie romantyczny 23:47, 18 kwi 2015

Do góry
Ewik napisał(a)
Ślicznie się zapowiada,co planujesz na tej rabacie?

Są tam już róże, bez palibin, będą jeszcze liliowce, szałwia, dzwonek brzoskwiniolistny, dalie i może floksy. I stipa, którą uparcie hoduję na parapecie. W tym roku trochę jednorocznych, aby na rabatce nie było pusto, a w przyszłym roku jeszcze kilka innych kwiatków
Ogród to życie 22:28, 18 kwi 2015

Do góry
Witaj kochanko Agnieszko, ależ radość Cię "widzieć"
Masz rację,świat pieknieje,życie się mnoży
Cieszy mnie że Twoja Edenka polubiła nowy dom. Moja niestety zginęła śmiercią tragiczną, będę podziwiać Twoją.
Paczuszkę dla mnie? Ale miło,moja szałwia na wąskiej różanej się nie przyjęła,chyba że jeszcze nie wykiełkowała więc za wspominaną kiedyś przez Ciebię Twoją różową z góry serdecznie dziękuję.
Wogóle, cieszę się że jesteś
buziaki
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 19:02, 18 kwi 2015

Do góry
Mam u siebie wrzosy Boskoop, tak wyglądaja na wiosnę - tak Rosną ładnie i zdrowo

Wydaje mi się, że trochę za duży miszmasz ci wyszedł na tej planowanej rabacie. Wybrałaś rośliny kochające słońce i suchszą ziemię (wrzosy, trawy) a do nich runianki (super rosnące w półcieniu, lubiące trochę żyźniejszą ziemię) oraz jarzmianki (lubiące wilgotne, urodzajne gleby i półcień). Do tego jeszcze lubiący cień i żyzną wilgotna glebę bluszcz... No nie wiem, ja bym się zdecydowała na jakiś jeden typ roślinności Może kolorowo bylinowo - roslinność łąk suchszych, czyli trawy, jeżówki, rozchodniki..? Do tego zimozielone kosodrzewiny i jałowce, lawenda, szałwia... Coś takiego znalazłam: https://pl.pinterest.com/pin/410460953509809273/ albo https://pl.pinterest.com/pin/394346511093903329/ Byliny na lepsze gleby, styl wiejski: https://pl.pinterest.com/pin/434949276488125482/ Taki uporządkowany chaos

Wzdłuż siatki zamiast bluszczu bym posadziła krzewy - będzie można kiedyś wymienić siatkę/płot bezproblemowo, hałas od ulicy będzie mniejszy... Może cisy, niższe tuje takie złotawe okrągławe, kosodrzewiny... Derenie inne niż Ivory halo rosną bardzo duże, chyba nie ma tam dla nich zbyt dużo miejsca. Pęcherznice złote są ładne, nie rosną zbyt duże, mogą ładne tło stanowić dla ciemniejszych czy fioletowo kwitnących roślin. Sorry, wiele widać nie pomogłam, ale może na początek zdecyduj, jaki charakter ma mieć ta rabata. Wrzosy według mnie źle wyglądają w miszmaszu roślin, najpiękniejsze są w dużych plamach z kosówkami i jałowcami U siebie je posadziłam pod wilgociolubnymi hortensjami, nie wiem co mnie napadło
Życie w wiejskim ogrodzie 12:02, 18 kwi 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Tak chwalicie te szałwie, że chyba się skuszę
Szukałam przetacznika do mojej kompozycji na przedogródku, ale potrzebuję nie za duży - do 30cm. Jest taka odmiana Royal Candles, ale jak na razie nie mogę go znaleźć w sprzedaży. Może dobrym zamiennikiem będzie szałwia. Poczytam o tych gatunkach, o których pisaliście

Ewa jak będziesz na targach to może się skusisz na jakąś szałwię w bylinowym Mają duży wybór
Ja teraz kupiłem 3 odmiany przetaczników, dorastają do 50 cm
-kłosowy Inaca
-kłosowy Rosea
-goryczkowaty

Życie w wiejskim ogrodzie 09:04, 18 kwi 2015

Do góry
Tak chwalicie te szałwie, że chyba się skuszę
Szukałam przetacznika do mojej kompozycji na przedogródku, ale potrzebuję nie za duży - do 30cm. Jest taka odmiana Royal Candles, ale jak na razie nie mogę go znaleźć w sprzedaży. Może dobrym zamiennikiem będzie szałwia. Poczytam o tych gatunkach, o których pisaliście
Życie w wiejskim ogrodzie 23:57, 17 kwi 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Jeśli masz warunki możesz je do doniczek i podpędzić w domu na parapecie ale chyba najlepiej po podziale zaraz go gruntu wsadzić

Nasiona szałwii też można zakupić jeśli nie posiada się swoich W ogrodniczych rzadko je można spotkać ale w sklepach wysyłkowych są dostępne w wielu odmianach

Jest też fajna szałwia jednoroczna omączona która jest bardzo efektowna

Wysiałam w tym roku szałwię powabną. Jest jednoroczna. Zobaczymy co z niej będzie. Na razie nieźle sobie rośnie. Już ją popikowałam.
Życie w wiejskim ogrodzie 23:53, 17 kwi 2015

Do góry
Warmia napisał(a)

Ale po podziale od razu do ziemi, czy do doniczek i poczekać aż się ukorzenią?

Jeśli masz warunki możesz je do doniczek i podpędzić w domu na parapecie ale chyba najlepiej po podziale zaraz go gruntu wsadzić

Nasiona szałwii też można zakupić jeśli nie posiada się swoich W ogrodniczych rzadko je można spotkać ale w sklepach wysyłkowych są dostępne w wielu odmianach

Jest też fajna szałwia jednoroczna omączona która jest bardzo efektowna
U mnie, na wsi 23:42, 17 kwi 2015

Do góry
rumiankowa napisał(a)
Szałwia przepiękna
a reszta roślin, już na milion procent jesteś pewna?

Niczego nie jestem pewna, wszystko palcem pisane na wodzie, chce znaleść najlepszą opcje
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 20:59, 17 kwi 2015

Do góry
Pogoda zrobiła się paskudna więc przyszedł dzień na moje pierwsze "malunki", ostrzegam śmieszne no ale co tam trzeba się jakoś rozbawić w taką brzydką pogodę co o takim pomyśle sądzicie, może coś doradzicie lub odradzicie to, że szmata w pierwszej kolejności powinna zniknąć to już wiem (dowiedziałam się o tym niestety o wiele za późno )... kiedyś ja usunę obiecuję ale nie teraz mój M. by padł na zawał gdybym mu powiedziała że likwiduję bo jednak jest nieprzydatna wręcz szkodzi a ja na darmo wydałam kasę

od dołu:
1. Tawuła japońska "Goldmund"
2. Szałwia omoszna chyba deep blue (chodzi mi o tą niższą odmianę)
3. bukszpan kulka
4. Róża Alba Meidiland (biała)
5. Clematis Arabella (płożący, kolor niebieski)

od góry:
1. Róża (jedna odmiana ale nie wiem jaka jeszcze moje typy to: The Fairy; Lovely Fairy lub Elfrid)
2. Lawenda
3. coś będę tu musiała umieścić bo chyba mi zostanie miejsce
4. tawuła japońska "Goldmund"

Jeżeli chodzi o te wyżej skarpy "korytka" są one bardzo płytkie i na razie będę raczej testować co tam mi przetrwa zimę, musi być to roślinka z płytkimi korzeniami na razie jest tak:
1. od tarasu wolne nie mam nic chciałam lawendę ale obawiam się że nie przetrwa, jedna na próbę mogę w sumie wsadzić
2. korytko mam narazie dwa małe bukszpany, będą robione na kulkę,
3. wrzosy + thuja tuffe

W cieniu - zacieniona 18:00, 17 kwi 2015

Do góry
Szałwia omączona

...z wcześniej wysianych uchowała się tylko jedna sadzonka...wysiałam nowe,czas je wypikować.

...z innymi szałwiami też mam w tym roku podobny problem ...
U mnie, na wsi 14:18, 17 kwi 2015

Do góry
Szałwia przepiękna
a reszta roślin, już na milion procent jesteś pewna?

Widzę, że jesteśmy prawie po sąsiedzku. Możesz polecić jakieś dobre szkółki/centra ogrodnicze? Może byłaś u Łuckich w Masłomiący? Dostałam ostatnio ulotkę do skrzynki i chyba się wybiorę... tylko wiecznie albo nie mam czasu, albo leje, jak już mam chwilę i mąż jest do dyspozycji (ktoś te worki ziemi/rosliny musi dźwigać)
U mnie, na wsi 09:48, 17 kwi 2015

Do góry
Agcia napisał(a)
wpadnę i na wszystko odpisze jak tylko znajdę czas, najprawdopodobniej w sobotę. Pozdrawiam

Zapraszam, zapraszam... tylko już widzę, że te odmiany róż będą ciężkie do zdobycia, bo nigdzie nie mogę ich znaleźć, ale na pewno będą białe i może bardziej nasycone żółte róże okrywowe (żeby jak najmniej trzeba było przy nich robić) a na obwódki to na 90% szałwia omszona

pozdrawiam
U mnie, na wsi 09:36, 17 kwi 2015

Do góry
Rumiankowa i Alicja169 dzięki za wizytę - kocimiętka odpada, najbardziej do mnie przemawia, na chwile obecną, szałwia omszona ale może jeszcze zmienię zdanie i będzie lawenda
Ogródek Iwony 23:28, 16 kwi 2015

Do góry
Forsycja dopiero zaczyna kwitnąć u mnie:

Sadzonki bukszpanów czekają na posadzenie wkoło koła. Na tej rabacie zabrakło mi jeszcze dwóch ładnych kulek bukszpanowych i dwóch strażników w postaci buków Dawyck Gold.

Dalej posadziłam trzmielinę, przy forsycji młode siewki ciemierników. Dalej są nachyłki, za nimi szałwia i liliowce, a w plecach Miskant Zebrinus. Teraz efektu nie ma, wszystko dopiero posadzone, muszą się najpierw korzonki rozrosnąć, wtedy roślinki ruszą.

Porozsadzałam Frosted Carls, mój i ten od Ewy się nie różnią. Zaczęły pięknie falować na wietrze

Życie w wiejskim ogrodzie 22:00, 16 kwi 2015

Do góry

Ewa777 napisał(a)
Przemku, nie ma za co dziękować Ja Ci wysłałam wiadomość o szkółce, Ty mi o innej, i tak to leci
U mnie szałwia słabo rosła w ubiegłym roku. Nie wiem, czy to wina odmiany, czy miejsca, które dla niej wybrałam, czy źle się nią zajmowałam

Jednym słowem współpraca kwitnie

U mnie szałwia radzi sobie nawet nieźle pomimo ciężkiej ziemi Co prawda nie osiąga takich spektakularnych rozmiarów jakie powinna ale za to ładnie kwitnie

Źle się nią zajmowałaś ??? ... Ewa to niemożliwe Rękę masz do kwiatów jak nikt inny
Życie w wiejskim ogrodzie 21:43, 16 kwi 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Gosiu ja zamawiałem małe sadzonki bo byłem ograniczony gabarytami paczki

szałwia omszona Blaukonigin R, szałwia omszona, szałwia omszona Rose Queen po 5.50
szałwia omszona Mainacht po 6.50
szałwia omszona Schneehugel po 8.50

Były też większe doniczki w wyższej cenie

Teraz widzę, że cena nie była tak wysoka jak mi się wydawało i w sumie mogłam wziąść chociaż z 3 sztuki. To była chyba Mainacht, bynajmniej coś na M.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies