Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia

lindsay80 20:49, 28 maj 2015

fajnie to już wygląda.
Czy poza żaglem boki pergoli też będą jakoś zabudowane?
Magda70 20:49, 28 maj 2015

4x4 przynajmniej...
leon60 20:53, 28 maj 2015

Tak coś czułam, ze to może być właśnie to, oglądałam kiedyś te kolorki w castoramie i bardzo ładnie na próbkach wyglądały
katiaxx 21:34, 28 maj 2015

Taras już wygląda świetnie ale tak najbardziej na świcie zazdroszczę ci dachówki, mieliśmy taką mieć ale nie dla psa kiełbasa
wszystko się bardzo ładnie komponuje
jalos 22:15, 28 maj 2015

Jutro robię coś, czego nie powinnam,biorąc pod uwagę ilość doniczek z roślinami stojących za garażem.

Mam tam:
5 hortensji Limelight
4 kuli bukszpanowe
3 rozchodniki NN - podobno czerwono kwitnące
24 lawendy

Potrzebuję kupić coś, co będzie dobrze wyglądało z hortensją (duet z O. to miskant ML - dobrze pamiętam?), przed hortensje jakaś żurawka w bordo czy może w niebieski - jakaś szałwia (nie wiem tylko jaka, bo tyle ich ogladałam na O. a odmian nie spisałam).

Potrzebuję również towarzystwa dla bukszpanowych kulek. W zeszłym roku miałam czerwone rozplenice, które zimy nie przetrwały, ale były tak piekne, że z chęcią kupie je raz jeszcze.
Chyba nieźle wyglądałyby z bukszpanami?

lindsay80 00:40, 29 maj 2015

masz rację z hortensją często komponowany jest miskant ML, fajny jest też miskant Gracillimus.

Ja kupiłam szałwię Sensation Deep Blue, tu zobaczysz:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=65

dorasta max do 40 cm.

Jeśli chcesz wyższą to ciekawa jest Caradonna, dorasta do 50-60 cm i ma takie bordowe łodyżki, tu u Any na przedpłociu obok bordowej żurawki:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1910

Co do towarzystwa do kulek bukszpanowych to pokaż to miejsce, ktoś na pewno coś doradzi ciekawego.
katiaxx 08:30, 29 maj 2015

jalos napisał(a)
Jutro robię coś, czego nie powinnam,biorąc pod uwagę ilość doniczek z roślinami stojących za garażem.

Mam tam:
5 hortensji Limelight
4 kuli bukszpanowe
3 rozchodniki NN - podobno czerwono kwitnące
24 lawendy

Potrzebuję kupić coś, co będzie dobrze wyglądało z hortensją (duet z O. to miskant ML - dobrze pamiętam?), przed hortensje jakaś żurawka w bordo czy może w niebieski - jakaś szałwia (nie wiem tylko jaka, bo tyle ich ogladałam na O. a odmian nie spisałam).

Potrzebuję również towarzystwa dla bukszpanowych kulek. W zeszłym roku miałam czerwone rozplenice, które zimy nie przetrwały, ale były tak piekne, że z chęcią kupie je raz jeszcze.
Chyba nieźle wyglądałyby z bukszpanami?

Jesli chodzi o hortensje to to jest moje ulubione połączenie
ale jesli dasz na tło miskanta to już na dół trawy nie bo za dużo.

https://pl.pinterest.com/pin/305470787201820276/

ja nie lubię zurawek więc nie dałabym ich przed h. chociaż gdybym musiała decydować dałabym zielone liście i czerwone kwiatki (nie pamiętam jak ta żurawka się nazywa) ale jesli lubisz to sadż ) kulki z rozplenicami super, ładnie wyglądają z zawilcami niskimi (nie japońskie)chyba ma Jola Lojalna z rdestem niskim, z lawenda

poszukaj zestawień na pintereście, jest tego mnóstwo, wybierzesz co jest najbardziej w Twoich klimatach.
atena35 11:04, 29 maj 2015

Przyszłam się przywitać
jalos 18:26, 29 maj 2015

Katia, dziękuję za inspirację.

Tosiu witaj

Poszalałam dziś z Asią Wietrzyk, oj poszalałam

kupiłam red barony, rozplenice, szławie stipę i żurawki. Idę pstryknąc foto.
Magda70 20:36, 29 maj 2015

ja już czekam...