Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:44, 18 kwi 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
To różowe to floks szydlasty.

Dziękuję Bożenko czytałam o floksach i nie wiedziałam, że mam

i ciągle magnolia, tak ja lubię, a jeszcze cała nie kwitnie

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:38, 18 kwi 2012

Do góry
widok z okna w kuchni

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:34, 18 kwi 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
Irenko, piękne Twoje magnolie. Kwiaty mojej jeszcze w berecikach, ale lada chwila zakwitnie.

Wczorajsze plany upadły, było tak strasznie zimno, zrobiłam foty magnolii i uciekłam do domu, a w nocy kaszlałam jak diabli, chyba zmarzłam za bardzo; w nocy był przymrozek, a rano ) stopni i potem powoli doszło do 8

Weroniko, lepiej niech jeszcze bereciki chronią, bo pogoda okropna;

a tu dalej moje wariacje gwiaździste

Rododendronowy ogród. 10:27, 18 kwi 2012

Do góry
Dzień dobry Bożenko
nam ciśnienie wczoraj dokuczało i był w sumie nieciekawy dzień; podsyłam magnolię na lepsze samopoczucie

Zielona Pasja 10:27, 18 kwi 2012

Do góry
Gosiu, dziękuję W moim zakątku jest sporo bylin. Gdy kwitną, jest rzeczywiście bajecznie. Jednak jak to z bylinami, po przekwitnięciu - łyso. Strasznie mnie to denerwowało. Dlatego przesadziłam wszystkie byliny na razie z dwóch rabatek, do doniczek. Jak rozplanuję nasadzenia iglakowe powsadzam je z powrotem.

Pokazuję to, co zrobiłam do tej pory.
Zaczynając od rogu ze słupem elektrycznym Jedna filar obsadzony jest trzmieliną zielono-żółtą. Mam nadzieję, że go pokryje. Na drugi filar przesadziłam zapomnianą trzmielinę spod płotu. Chyba się zregeneruje??? Ta jest zielono-biała. Obok słupa rośnie przepiękna róża, z drobnymi, pełnymi kwiatami. W zeszłym roku kwitła bardzo długo. Przemarzła od góry więc ja solidnie obcięłam, ale odbija już ładnie od dołu.
Nie przesadzałam bzu (biały) i tego jałowca płożącego. Reszta wyleciała.
było:

jest:

dalej, od słupa w stronę domu, na tej rabacie był totalny misz-masz:
było:

jest:

i prawa strona tej rabatki:
było:

jest:

Na ostatnim zdjęciu, przed modrzewiem, rośnie azalia. Nie wiem czy mogę ją przesadzić już teraz, czy lepiej po kwitnieniu? Zabłąkany tulipan do wyjęcia.
Za modrzewiem (macie jakiś pomysł jak go wyprostować? żadna podpora nie wytrzymuje wiatrów) wsadziłam krzewuszkę i jałowca z tej rabaty fasolkowej na środku trawnika, która jest do likwidacji:

Próbuję to wszystko jakoś uporządkować. Pewnie łatwiej byłoby z planem, ale ja mam sto pomysłów na minutę więc to nie wchodzi w grę. I tak pewnie jeszcze kilka razy to poprzesadzam.

Tak, czy owak - wszelkie sugestie mile widziane. Jeśli cokolwiek przychodzi Wam to głowy to proszę o komentarz. Konstruktywna krytyka bardzo potrzebna

Jak tylko pogoda będzie pozwalała - działam dalej
Ogród w lesie 10:27, 18 kwi 2012

Do góry
przez 5 stron w napięciu czekałam na foto ogrodu i najpierw psinki cudne(uwielbiam zwierzeta) a potem no prosze ! w jakim pięknym miejscu ogród ! na grzyby masz jak ja jeden krok( ja chodze w piżamie dosłownie!)brak tylko wody, mi żal by było rozwalania, ale ty pewnie masz pomysł na te przemeblowania więc czekam na dalsze zdjęciajeśli sie nie obrazisz wstawię zdjęcie z mojego ogrodu(jak cos to wyrzucę)

jeszcze dodam że super nick wymyśliłaś

Mój jesienny ogród 10:18, 18 kwi 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Witaj Aniu, oglądałem Twoje pomidorki super, skąd bierzesz nasiona? Owocki smakowicie wyglądają i na pewno jeszcze lepiej smakują. Wiem coś o tym, nie ma jak to swój pomidorek lub ogórem palce lizać. Pomidorów sklepowych w ogóle nie kupuję, są nie zjadliwe. Napisz coś o szklarence (folii) chciałem sobie kupić taką 4x3 m ale zabrakło kaski. Spróbuje za rok. Czy na zimę zdejmujesz folię a potem łatwo się zakłada? Danusia się pytała ale się nie doczytałem. Mam spory warzywnik ale u mnie ziemia kiepska, że kiepska to pół biedy bo i tak wyciskam z niej niezłe plony

ale woda mi niszczy moje uprawy, przez ostatnie 2 lata prawie wszystko mi zgniło. Pokaże Ci trochę swojego ogródeczka.

Co roku daję obornik a w tym roku zastosowałem EMy, zobaczę czy będzie poprawa. Dzięki za adres, straszne puchy u niego nic nie ma co mi się podoba

.

Na razie wszystkie trawy mam zdobyczne (z wymian) Mam dużo roślin i założyłem szkółkę aby się mieć czym wymieniać. Jak na razie mi nie źle idzie, Przez 2 lata nie wydałem złotówki a przywiozłem już kilka samochodów roślin. Nawet takie rzadkości na które polowałem kilka lat, cypryśnik błotny ,różowiec, leszczynowiec, miłorząb, pigwa właściwa. Wszystko to przywiozłem z gruntu wsadziłem w wigilie i myślałem że padło ale wczoraj zobaczyłem że jedna pigwa żyje super i cypryśnik też, platan wygląda żywo ale nic nie puszcza reszta też. Czas pokaże, powinienem to powkładać do wiader i schować razem z doniczkami do budynku. Doniczki wszystkie mi ruszyły prócz 2 traw ale może i one się namyślą, jeszcze wcześnie jest. Ja też nie lubię tłoku jak Ty, w sezonie nigdzie nie jeżdżę a na pewno tam gdzie są ludzie. Od kilku lat jeżdżę nad Biebrzę tam mam ciszę i spokój tylko ja i przyroda to jest to co lubię. Grzybki uwielbiam zbierać.

No wiesz warzywnik masz przepiękny, a te cukinie i cebule to po podlaniu w tej wodzie, czy ona tam Ci tak stoi?może Danusia ma rację abyś zrobił staw w najbardziej zalewowym miejscu? ja na swój warzywnik daje kompost, mam bardzo zasadowy ph 7,pochodzi od resztek roślinnych i skoszonego trawnika, obornik, ale w granulacie i gołębie guano po przerobieniu, nic innego nie używam Nasiona pomidorów kupuję zawsze u p.Ani tu masz linka http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=517396 a ma jeszcze pomidorlandia.pl, 100% wschodów zawsze mam ja mam folię 6 x 3 x 1,9 m, i właśnie na ta zimę nie zdjęłam folii, bo była wkopana, nie chciało mi się , i była trochę źle naciągnięta, no i jednego ranka poleciały pałąki, ale wczoraj przyszły nowe(gratis) i nowa folia,mamy zakładać dzisiaj jak dobrze pójdzie także raczej trzeba zdejmować zakłada się łatwoodkąd mam swoje pomidory innych nie jadam, bardzo je lubię.Robert nie hoduj takich dużych cukinii są nie smaczne najlepsza cukinia to do 35 cm Pigwę właściwą mam w starym ogrodzie w tamtym roku miała więcej owoców więc zrobiłam dżemy i nalewkęowoce mojej mają kształt antonówki a jeszcze są o kształcie gruszki, będę Ciebie odwiedzała i zapraszam do mnie też mam troszeczkę rarytasików, ale nie trawek
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:17, 18 kwi 2012

Do góry
Dałam je od najwyższej do najniższej. Nie wiem jak wyglądają szczepione, ale jak je oglądalam od spodu to wydaje się że to jeden pień, ale ja się nie znam...

idę płakać chyba....
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:15, 18 kwi 2012

Do góry
przymierzyłam szybko... tylko proszę się nieśmiać z tej niebieskiej łopatki bo to mojego pomocnika, złamał poszedł bo sie obraził
nie wiem czy dobrze widać bo wokół syf... tam w tej chwili rosną bukszpany na pniu, ale będą eksmitowane, do przymiarek nie chcialam im tego robić, jest też kula cisowa 50cm i widać że jest za duża... może takie mniejsze kulki bukszpanowe takie z 30cm?
co myślicie?

Pobojowisko czas zmian 10:01, 18 kwi 2012

Do góry
Marta napisał(a)
na tej rabacie zawijasek poprowadziłabym tak

O tak, tak! Jesli ma byc tutaj jednak, a nie na czesci zwirowej! W ogole tutaj chyba mu lepiej bedzie
Ela dobrze radzi, zywoplot przy tym krawezniku - pomiedzy czescia trawiasta a zwirowa to super pomysl!!!
Mój kawałek raju 09:59, 18 kwi 2012

Do góry
Moje poletko 09:58, 18 kwi 2012

Do góry
Pozdrawiam słonecznie.
Pogaduchy skowronków 09:57, 18 kwi 2012

Do góry
witajcie u mnie tez był solidny przymrozek

ale słonko jest !
W cieniu - zacieniona 09:52, 18 kwi 2012

Do góry
Marta napisał(a)
Śliczne masz jaskry Pozdrawiam
Dziękuję.
Ogród Dominiki 09:42, 18 kwi 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Twoje zdjęcia same wywołują uśmiech na twarzy
Ogródkowe perypetie:) 09:33, 18 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Tak to sobie wymyśliłaś ???

Uwielbiam jak Syla coś takiego narysuje! Od razu wszystko widać ! Szkoda, że 3 serby się nie zmieszczą, a jak mają być dwa, to posadziłabym różnych rozmiarów - jeden trochę większy od drugiego.
Aguś 3 nie wejdą.. ale 2 będą też super, tyle, że na taki efekt trochę poczekam
Mój jesienny ogród 09:28, 18 kwi 2012

Do góry
Karolino, nie mogę znaleźć ładniejszych zdjęć, muszę się przyznać że funkie były prze ze mnie nie docenione i to z tego powodu nie mają ładnych fotek. Ale widzę że u mnie mają się dobrze więc do nich mój stosunek się zmienił, na plus. Jeszcze mam całą zieloną dużą ale teraz znaleźć w tej ilości fotek nie daję rady ale poszukam.
Małgosiu, trawy gorąco Ci polecam, zdobią ogród prawie całą zimę. Są też i małe, znajdzie się coś do każdego ogródka.
Ogródkowe perypetie:) 09:26, 18 kwi 2012

Do góry
Syla napisał(a)

Uwielbiam jak Syla coś takiego narysuje! Od razu wszystko widać ! Szkoda, że 3 serby się nie zmieszczą, a jak mają być dwa, to posadziłabym różnych rozmiarów - jeden trochę większy od drugiego.
Fotografowanie ogrodu 09:22, 18 kwi 2012

Do góry
Jak z Hickoka...tylko tamte były trochę większe..

Ogródkowe perypetie:) 09:17, 18 kwi 2012

Do góry
Syla napisał(a)
tylko dwie choiny jak radziła Magnolia...ta trzecia od skarpy odpada i tak by się już nie zmieściła. O i już widzę, że troszeczkę rabatę muszę poszerzyć, ale to nie problem. Dzięki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies