Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kolorowe rabaty 23:43, 15 kwi 2012

Do góry
Za dobre jadło mają tu ptaki,żeby dać się mi spłoszyć Bogdziu

Ogrodnik mimo woli 23:36, 15 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)
Widziałam Aldonko..... tylko jakoś mi się przeoczyło, bo miałąm więcej napsiac, a potem uciekło...... Duzych bukszpanów nie chę..tzn chcę duże tylko na żywopłot.... a nie kulki........
A z powodu ciemiernika już się cieszę...bo to naprawdę cudowne kwiatki.
Dziewczynki, trzeba w końcu wbić sobie d ogłowy, ze jest taki ruch na ogrodowisku i czasami trzeba się przypomniec To nie zła wola, tylko notoryczny brak czasu..... A i tak was lubię...... Martęteż chciaż złosliwa bestyja

Wiem Aniu, ja mam strasznie dużo zajęć ostatnio. Teraz też powinnam przygotować coś do pracy, ale wolę posiedzieć na forum. Pozdrawiam

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:34, 15 kwi 2012

Do góry
Pojawiają się też świeże przyrosty na modrzewiu - jednak żyje

Wierzba już przekwita

Trzmielina odbija

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:32, 15 kwi 2012

Do góry
Kompozycję wielkanocną wczoraj wyniosłem - były to już ostatnie podrygi kwiatów

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:31, 15 kwi 2012

Do góry

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:30, 15 kwi 2012

Do góry
Na dobranoc mam dla Was trochę zdjęć

Kwitną tulipany

Ale większość dopiero będzie - choćby strzępiaste

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 23:29, 15 kwi 2012

Do góry
Na początku jest chaos 23:27, 15 kwi 2012

Do góry
Mile widziane wszystkie uwagi i podpowiedzi.
|Dodam jeszcze taki szkic

Ogrodnik mimo woli 23:25, 15 kwi 2012

Do góry
Pola napisał(a)

Mój mały cudny Alfredzik

Aniu cudny, u mnie zostaje,dzięki jesteś nie do zastąpienia

A co to jest to kwitnące na biało?
Na początku jest chaos 23:23, 15 kwi 2012

Do góry
Hej Kochani mam prośbę o pomoc w projektowaniu
Chcę zrobić rabatę frontową pod oknami, problem w tym, że nawet nie potrafię ustalić jej przebiegu. Nie mam pomyslu czy ma być płaska czy bardziej brzuchata, ani jaka ma być długa. O roślinach nie wspomnę. Danusią kiedys stwierdziła, że widziałaby tam hortensje.... przyznam szczerze , że ja też
Tylko jak to wszystko poustawiać???????????????
Rabata jest od południowej strony, na lekkim wzniesieniu i jest tam pełne slońce a to pewno ograniczy nasadzenia. Dodam że marzyło mi się tam coś efektownego, w miarę prostego. Usytuowanie roślin dodatkowo pewno ograniczą także okna - nie chcialabym żeby coś mi je mocno przysłaniało.
W chwili obecnej rośnie tam buk czerwony i swoje projekty dostosowywałam do niego. A może jego także mus wyprosić??
Powiem że w swoich wizjach widziałam tam sporo kulek i traw ale brakuje mi czegoś wyższego , centralnego............ no nie wiem już nawet czego
dam fotki tej rabaty ( żółto- czerwona)

W cieniu - zacieniona 23:22, 15 kwi 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Sobotę miałam pracowitą.Zaczęłam obsadzać donice.Wykończę je za tydzień,na razie wyglądają tak,jeszcze kilka zostało pustych.

Ja w życiu nie widziałam takich jaskrów w sklepach ::::gały z orbit mi wychodzą
Piękne.Ja myślałam,że to w przybliżeniu na zdjęciach takie ładne ,a one teraz jeszcze piękniejsze

Widzę,że nie tylko ja je lubię...jest nas więcej.
Amatorka na całego... A jak . Czyli mój mały owocowo-krzewowo-trawnikowy, amatorski ogródek :) 23:22, 15 kwi 2012

Do góry
Witajcie wszyscy ! Zdaję sobie sprawę, że zakładać własny wątek ogrodowy przy takiej konkurencji jaką zastałem na tym forum to trochę głupota , ale mimo wszystko się nie poddaję i potraktuję swoje dzieło jako świadectwo tego iż za niewielkie pieniądze zastąpione wielogodzinną i staranną pracą, można wyhodować sobie całkiem fajne miejsce na odpoczynek, grilla czy też rodzinne śniadanie.

Jeśli chodzi o rośliny w moim ogródku to sporo mamy różnych krzewów . Znajdą się też jakieś bukszpany, wierzby , bzy, forsycje kwiaty,róże migdałki i jakieś tam inne krzaczory Oprócz tego sporo na działce mam drzew owocowych tj. jabłonie, grusze, śliwy, brzoskwinie, morele,wiśnie , czereśnie, jest też orzech oraz mamy kilka winorośli. Ostatnią i moją ulubioną rośliną jest oczywiście ta najbardziej wymagająca i czasochłonna czyli mój kochany TRAWNIK ...

Odnośnie drugiej dzialki pisał nie będę bo tam też staram się teraz żeby było równie ładnie jak na tej z tytułu mojego wątku, ale tam jest taka bardziej działka ekperymentalna. Jest tam także sporo drzew owocowych, truskawki,maliny , poziomki, porzeczki,agresty i jeszcze parę innych rzeczy. A no i i oczywiście kilka dość wiekowych brzóz.

Jak już wspomniałem jestem amatorem ogrodowym, ale wydaje mi się, że brak umiejętności nadrabiam zapałem do pracy , ambitnością i wytrwałością. Nie wiem czy mogę mówić tutaj o pasji, chociaż w sumie tak to jest moja pasja. Może i prymitywna i wiele osób się ze mnie śmieje, że wolę koszenie trawy od wypadu do kina czy gry w piłkę. Owszem uwielbiam uprawiać sporty i mam jeszcze kilka innych zainteresowań,ale mimo tego, że jestem osobą towarzyską , spędzając cały dzień na kuckach podczas wyrywania grzybów w trawniku - w samotności rzecz jasna - czuję się dobrze i traktuję to jako mały sukces. Jestem perfekcjonistą . NIe lubię zabierać się za coś czego nie da się zrobić super. Chcę mieć wszystko najlepsze, nabardziej zadbane, chodnik zawsze najlepiej odśnieżony, trawę koszę pół dnia, bo jeżdżę jednym paskiem 10 razy żeby były równe ślady kół itp. Wiem wiem to choroba, wariactwo , ale to mi daje wiele radości.

Zakładam wątek ,żeby pokazać trochę efektów swojej pracy. Wstawię kilka zdjęć z lipca zeszłego roku kiedy trawnik był chyba w szczytowej formie. W tym roku postaram się zrobić więcej zdjęć. Zamierzam sobie na komputerze założyć taki dziennik , robić zdjęcia żeby sobie potem ewentualnie coś porównać i przypomnieć. Oto zdjęcia :

Tutaj chyba najładniejsze zdjęcie jakie udało mi się zrobić

Ten sam kawałek ,ale z innej perspektywy. Kurczę czy ten listek pod tym drzewkiem musiał tam leżeć ?! Nie daruję sobie,że go nie zauważyłem. Zepsuł cały wizerunek mojego ogródka Żarcik

Tutaj też dość ładna część działki, ten taki zagajnik w tle zdjęcia został już teraz trochę przerzedzony dzięki czemu jest tam luźniej i dla mnie i dla roślinek

Kolejne zdjęcie

Trawnik za domem, tutaj najbardziej lubię kosić dlatego , że dosyć długo i bez większych manewrów mogę sobie jeździć kosiarką. No pomijając obkaszanie drzew i gimnastykę w postaci schylania się pod gałęziami i uciekanie przed osami w porze kiedy są owoce

Kolejne zdjęcie

Kolejna część działki . Widać mały cis,a za nim dosyć duży chyba świerk, który zwraca uwagę wielu ludzi dlatego , że podobno w odróżnieniu od wszystkich jego kolegów rośnie gałązkami w dół

Tutaj takie zdjęcie z ulicy przez pryzmat tego wspomnianego zagajnika

Ostanie zdjęcie, takżę zrobione z ulicy

Na koniec kilka zdjęć mojego ukochanego zeszyciku, w którym notuję wszystko co robię w ogrodzie. Mam porobione legendy odnośnie wysokości koszenia itp. Tak wiem wiem jestem lekko upośledzony Mam takżę podzieloną działkę na sektory, żeby konktretnie sobie notować gdzie co kiedy robiłem.Może kiedyś ten zeszyt będzie wart miliony Oto i zdjęcia

Mam nadzieję, że mogę liczyć na Wasze wsparcie przy pielęgnacji ogrodu. Będę się starał Wam jak najmniej zawracać głowę, ale pewnie czasami jakieś problemy będą się pojawiały więc właśnie w tym wątku mam nadzieję, je rozwiązywać.

Jak już kiedyś pisałem w innym wątku, mój trawnik jak i cały ogród jest bardzo zadbany nie powiem, że nie , ale nie ma tutaj cudów i drogich roślin , super ziemi i super nasion. Wszystko jest przeciętne, ale jeszcze raz podkreślam bardzo zadbane, dosyć obficie i regularnie podlewane(ręcznie), takżę nawożenie odbywa się dosyć często. Trawnik koszony jest raz w tygodniu. Wszystkie charakterystyczne zabiegi staramy się wykonywać na czas.

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i bardzo dziękuję za tak ciepłe przyjęcie na FORUM.
Piotrek Janus

W cieniu - zacieniona 23:21, 15 kwi 2012

Do góry
Lecę w kulki... 23:21, 15 kwi 2012

Do góry
Na koniec trochę wiosny...uwielbiam takie dekoracje: stare doniczki, gałązki ciachnięte sąsiadowi ,trochę mchu z... garażu, jedyny koszt to krokusy, ale to grosze...a radości dwa tygodnie

W cieniu - zacieniona 23:20, 15 kwi 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Sobotę miałam pracowitą.Zaczęłam obsadzać donice.Wykończę je za tydzień,na razie wyglądają tak,jeszcze kilka zostało pustych.

Ja w życiu nie widziałam takich jaskrów w sklepach ::::gały z orbit mi wychodzą
Piękne.Ja myślałam,że to w przybliżeniu na zdjęciach takie ładne ,a one teraz jeszcze piękniejsze
Moje ukochane miejsce na ziemi 23:13, 15 kwi 2012

Do góry
Kochani jak miło...........
tyle cieplutkich, milutkich słów...........
Andziulko...chyba rumieniec rzucił mi się na twarz
witam Was baaaaaaaaaaaardzo serdecznie i dziękuję za odwiedzinki
duuuuuuuuuża buzka******
W cieniu - zacieniona 23:13, 15 kwi 2012

Do góry
Lek na całe zło czyli mój ogród 23:10, 15 kwi 2012

Do góry
Mój ogrodowy szkodnik.

Lek na całe zło czyli mój ogród 23:09, 15 kwi 2012

Do góry

Lecę w kulki... 23:06, 15 kwi 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)
Znalazłam, znalazłam...! Dysk ze zdjęciami z poprzedniego roku i jeszcze starsze.
Przysłowie ''szewc bez butów chodzi'' pasuje do nas jak ulał...
Maaaasa zdjęć... pozrzucana na pięć komputerów...foldery opisane enigmatycznie
Znaleźć coś... to tak jakby rozszyfrować kod Vinci,

Mieszkam z moimi rodzicami w starym, wielopokoleniowym domu.
Wybudował go mój pradziadek i zamieszkał z rodzinką, sześciorgiem dzieci...
Każdy z tej szóstki, było trzech synów i trzy córki, założył rodzinę i zamieszkał....... w tym domu.
Każda nowa rodzinka dorobiła się dwójki dzieci...
Prosty rachunek...
Musiało być tu wesoło.....
Każdy z nich, z wyjątkiem mojego dziadka, dostał kawałek ziemi i wybudował dom, teraz pół ulicy to moja rodzina...
Sąsiadów mam świetnych

Po ślubie z mężem, zrobiliśmy remont naszego mieszkania w środku, z zewnątrz nic nie ruszaliśmy...
Niestety mój dziadek z babką próbowali go unowocześnić, i go zniszczyli, zamurowując po dwa okna, robiąc jedno duże, zobaczycie to na zdjęciach,na szczęście skończyli tą twórczość na parterze.

Od tej pory trzeba było kamuflować różnice w cegle winobluszczem, na którego dziadkowie nie chcieli się zgodzić... moi rodzice dali się już namówić... i przytargałam sadzonki...

Dom w ostatnim roku przeszedł lifting
W tamte wakacje robiłam przedogródek, najwięcej czasu straciłam na...płukaniu żwiru.
Zapraszam na kolejne...kulki oczywiście

Przepiękne rabaty frontowe, jest tak czyściutko i świeżo, bardzo zachęcają do dalszej wędrówki po Twoim ogrodzie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies