Przedogródek Iny
22:33, 12 kwi 2012
Melduję się ponownie. Drzewka owocowe posadzone, będzie wyglądać to mniej więcej tak
Mam natomiast prośbę w rozplanowaniu obsadzenia skarpy. Zakupiłam właśnie tuje smaragd , posadzę je na skarpie wzdłuż płotu. Ale chciałam pociągnąć ten temat dalej i zaplanować także dół.
Jak wpisać w te pasy poszczególne rośliny, żeby miało to ręce i nogi?
Przestudiowałam wątki o skarpach, wybrałam rośliny, ktore chciałabym tam mieć i które się do trudnych warunków nadają. Mam problem z rozplanowaniem pod względem wielkości i kolorów. Oto lista:
1. berberys czerwony, nie wiem czy nadaje się np golden ring?
2. kosodrzewina
3. tawuła japońska
4. lawenda/szałwia omszona
5. Juniperus horizontalis "Limeglow"
6. trzmielina,
7. turzyca
8. wrzośce(rózowe, żółte)
9. kosaćce białe White Excelsior, Imperator (ciemny niebieski)
10. macierzanka
11. barwinek Vinca minor 'Illumination
sezonowo też tulipany,
Dodam, że skarpa ma 25m długości, ale nie jestem pewna, czy nie jest tego zbyt dużo?
Jeśli ktoś chciałby pomóc, byłabym wdzięczna
Mam natomiast prośbę w rozplanowaniu obsadzenia skarpy. Zakupiłam właśnie tuje smaragd , posadzę je na skarpie wzdłuż płotu. Ale chciałam pociągnąć ten temat dalej i zaplanować także dół.

Jak wpisać w te pasy poszczególne rośliny, żeby miało to ręce i nogi?
Przestudiowałam wątki o skarpach, wybrałam rośliny, ktore chciałabym tam mieć i które się do trudnych warunków nadają. Mam problem z rozplanowaniem pod względem wielkości i kolorów. Oto lista:
1. berberys czerwony, nie wiem czy nadaje się np golden ring?
2. kosodrzewina
3. tawuła japońska
4. lawenda/szałwia omszona
5. Juniperus horizontalis "Limeglow"
6. trzmielina,
7. turzyca
8. wrzośce(rózowe, żółte)
9. kosaćce białe White Excelsior, Imperator (ciemny niebieski)
10. macierzanka
11. barwinek Vinca minor 'Illumination
sezonowo też tulipany,
Dodam, że skarpa ma 25m długości, ale nie jestem pewna, czy nie jest tego zbyt dużo?
Jeśli ktoś chciałby pomóc, byłabym wdzięczna