Gosia , Magnolia.. powiedzcie co zrobić z białą lawendą na wiosnę? U mnie leży.. długie pędy, za nic to nie przypomina kulki, choć tak cięłam. Jak dla mnie ta biała jakaś dziwna jest
Wywalić, czy spróbować na wiosnę nisko ciachnąć? Może ona tak ma..?
Macie może z białą doświadczenia?
Magnolia napisała samo sedno
Bez oglądania nie ma kumania Polecam dużo oglądać, jak zobaczyłam Twoje pierwsze zdjęcia skojarzyły mi się z tym ogrodem (nie ma wiele stron obejrzyj od początku) https://www.ogrodowisko.pl/watek/1688-przedwiosnie-ogrodu?page=95
Drzewa masz już ładne i fajnie, że jest z czego pogrupować. Kosodrzewiny, niskie odmiany są ok, duże już wyglądają słabo...
Ważne jest także to jaki styl ogrodu Ci odpowiada, bo nawet jeśli ktoś tutaj zaproponuje jakąś kompozycję a nie będzie ona zgodna z Twoimi oczekiwaniami to praca nie będzie łatwa
Ja zanim tu trafiłam, też tworzyłam po swojemu, przerabiać ogród jest dużo trudniej niż tworzyć od początku, ale dzięki temu jest dość oryginalny w innym przypadku pewnie zrobiłabym jakiegoś klona
Dziękuję Magnolio,take będę mieć kilka wiec Twoja rada bardzo cenna. Przeczytałam trochę wątku i znalazłam tez zdjęcia Twojego ogrodu pięknie masz, obie macie pięknie dziewczyny
A powiedzcie, bo widzę ze u Gosi jest i miskant gracek i trzcinnik kf. Chciałam taki posadzić w 4 skrzynia warzywnych, bo są one w samej granicy działki. Chce się odgrodzic od sąsiadów, a wcześniej miałam posadzić tam maliny. Teraz doczytałam ze one strasznie ekspansyw e są więc wymyśliłam wysoka trawę i myślę bardziej nad tym kf. Który jest mniej przeswitujacu, wcześniej robi się wysoki, się nie poklada, ktory jest wyższy?
Moja belle-mère ma od dłuższego czasu, raz jej nie zakwitły. Muszą mieć sucho i słonecznie. Tyle wiem. I jestem ich ciekawa u Ciebie.
A ja mam jeszcze kamasje w skrzynce nie posadzone... .
pewnie że jest. Ale trzeba zacząć wszystko układać. najlepiej weź mapkę geodezyjną, tam jest obrys domu i terenu- z niej narysuj sobie podkład w skali np 1:100. Potem wrysuj kształt tarasu i zaznacz gdzie są jakieś rośliny , których juz nie da się lub będzie trudno przesadzić.
To będzie matryca do poszukania kształtów w ogrodzie, spójnego pomysłu na teren. Jak już to będzie, to będzie najważniejsze, zostanie komponowanie roślin ze sobą, ale będzie osnowa ogrodu.
Z planem jak go wrzucisz napewno Ci pójdzie, dostaniesz jakąś pomoc tutaj. Ja zwykle zapominam zajrzeć tu, ale postaram się choć trochę pomóc
bierz teraz, wale nie gorzej im będzie niż po wiosennym przesadzaniu.
Jeżówki odmianowe nie lubią jak im grzebie w korzeniach jesienią, ale Ty ich nie wymieniłaś.
Ewo, hodujesz lub w przeszłości może hodowałaś pustynniki himalajskie?
Kliknełam wczoraj , dałam się skusić, bo nęcą mnie już kolejny sezon.
Masz doświadczenia swoje?
Albo może ktoś ma ?
Dziekuje za wyjasnienia. Czyli jak ja latem nie obcielam bo caly czas kwitla i szkoda bylo to teraz juz lepiej nie ruszac niech przez zime taki wiechec pozostanie a wiosna ciecie mocne.
wiesz Marto ostatnio zastanawiałam się czy czymś posadzić brzozy u mnie na tyłach i uznaliśmy z M że takie białe pnie w samym trawniku najbardziej nam odpowiadają.i patrzeć na Twoje stwierdzam się w tym przekonaniu. Trochę trzeba będzie wycinać ale co tam
Jak będziesz miała ich kilka, to wybierz kilka odmian- z grupy wczesnych, średnich i późnych. |Wtedy okres owocowania jest długi. Każdą odmianą sprawdź pod kątem przemarzania, bo sa różnice.
Polecam Brygittę, Patriot, odmiany z Blue w nawzwie, Nelson jest bardzo słodki, ale u mnie nie chce rosnąć i chyba potrafi podmarznąć z tego co pamiętam