Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

magnolia 09:46, 12 paź 2016

maciej_cichon napisał(a)
Kamila 66, ogród jest przepiękny ( z linku - nie mój), ale kompletnie nie umiem nic podpatrzeć Widziałem wiele realizacji i projektów i nie udało się nic zastosować u siebie nie wiem czy jest jeszcze jakaś nadzieja dla mojego ogrodu

pewnie że jest. Ale trzeba zacząć wszystko układać. najlepiej weź mapkę geodezyjną, tam jest obrys domu i terenu- z niej narysuj sobie podkład w skali np 1:100. Potem wrysuj kształt tarasu i zaznacz gdzie są jakieś rośliny , których juz nie da się lub będzie trudno przesadzić.
To będzie matryca do poszukania kształtów w ogrodzie, spójnego pomysłu na teren. Jak już to będzie, to będzie najważniejsze, zostanie komponowanie roślin ze sobą, ale będzie osnowa ogrodu.
Z planem jak go wrzucisz napewno Ci pójdzie, dostaniesz jakąś pomoc tutaj. Ja zwykle zapominam zajrzeć tu, ale postaram się choć trochę pomóc
kamila66 10:11, 12 paź 2016

maciej_cichon napisał(a)
Kamila 66, ogród jest przepiękny ( z linku - nie mój), ale kompletnie nie umiem nic podpatrzeć Widziałem wiele realizacji i projektów i nie udało się nic zastosować u siebie nie wiem czy jest jeszcze jakaś nadzieja dla mojego ogrodu

Magnolia napisała samo sedno
Bez oglądania nie ma kumania Polecam dużo oglądać, jak zobaczyłam Twoje pierwsze zdjęcia skojarzyły mi się z tym ogrodem (nie ma wiele stron obejrzyj od początku) https://www.ogrodowisko.pl/watek/1688-przedwiosnie-ogrodu?page=95
Drzewa masz już ładne i fajnie, że jest z czego pogrupować. Kosodrzewiny, niskie odmiany są ok, duże już wyglądają słabo...
Ważne jest także to jaki styl ogrodu Ci odpowiada, bo nawet jeśli ktoś tutaj zaproponuje jakąś kompozycję a nie będzie ona zgodna z Twoimi oczekiwaniami to praca nie będzie łatwa
Ja zanim tu trafiłam, też tworzyłam po swojemu, przerabiać ogród jest dużo trudniej niż tworzyć od początku, ale dzięki temu jest dość oryginalny w innym przypadku pewnie zrobiłabym jakiegoś klona
kamila66 10:26, 12 paź 2016

maciej_cichon najlepiej załóż swój wątek, jak widać pytania nie będą pojedyncze
maciej 10:32, 12 paź 2016

magnolia napisał(a)

pewnie że jest. Ale trzeba zacząć wszystko układać. najlepiej weź mapkę geodezyjną, tam jest obrys domu i terenu- z niej narysuj sobie podkład w skali np 1:100. Potem wrysuj kształt tarasu i zaznacz gdzie są jakieś rośliny , których juz nie da się lub będzie trudno przesadzić.
To będzie matryca do poszukania kształtów w ogrodzie, spójnego pomysłu na teren. Jak już to będzie, to będzie najważniejsze, zostanie komponowanie roślin ze sobą, ale będzie osnowa ogrodu.
Z planem jak go wrzucisz napewno Ci pójdzie, dostaniesz jakąś pomoc tutaj. Ja zwykle zapominam zajrzeć tu, ale postaram się choć trochę pomóc

tak zrobię i dziekuję
Jamroczek 10:43, 12 paź 2016

kamila66 napisał(a)

Pęcherznica źle wygląda zimą. Drzewa o takiej szerokości jak piszesz to fastigiata, porozglądaj się może jakiś buk Ci wpadnie w oko. Obserwuje od jakiegoś czasu ciętego w kulę klona flamingo, nie osiągnął nigdy 2,5 metra.

Też myślę, że pecherznica jest taka "nieuporządkowana" a rabatka ma być bardziej formalna. Klony piękne ale roślina ma rosnąć pod ścianą budynku sąsiada, nie może być za duża. Na ścianie docelowo ciemna hedera dlatego szukam żółtej Coraz bardziej skłaniam się do perukowca Golden Spirit tylko teraz już nie ma w szkółkach. Nie mogę terez wstawić fotek postaram sie wieczorem.
pozdrawiam Asia
mmm84 14:49, 12 paź 2016

Napiszcie proszę czy dobrze kombinuje. Chce zrobić rabatę kolo domu z różnymi wielkosciowo kulami bukszpanowymi i pomiedzy nimi posadzić odetkę wirginijska białą np alba. Chce jeszcze żeby tam się znalazły tulipany i czosnki zanim odętką będzie kwitnac. No i chciałabym jakieś trawy wkomponowanowac i tu pomysłów brak. Ogólnie chce mieć bardzo minimalistyczne, mało gatunków roślin. Przy tej rabacie jest duże okno narozne.a może darować sobie juz trawę ozdobna?
Pszczelarnia 15:11, 12 paź 2016

mmm84 napisał(a)
Napiszcie proszę czy dobrze kombinuje. Chce zrobić rabatę kolo domu z różnymi wielkosciowo kulami bukszpanowymi i pomiedzy nimi posadzić odetkę wirginijska białą np alba. Chce jeszcze żeby tam się znalazły tulipany i czosnki zanim odętką będzie kwitnac. No i chciałabym jakieś trawy wkomponowanowac i tu pomysłów brak. Ogólnie chce mieć bardzo minimalistyczne, mało gatunków roślin. Przy tej rabacie jest duże okno narozne.a może darować sobie juz trawę ozdobna?

Darować sobie raczej odętkę. Ona się położy na bukszpany i będzie tak strzeliście sterczeć do góry. Ew. mogą być zawilce japońskie (efekt jesienny) albo bodziszki białe. Mogą być też hosty 'Patriot' albo podobne. Trawę dobrze jest dać jako wypełniacz. Ważne jest, żeby nic nie leżało na kulach bukszpanowych, bo wtedy się ogołocą i zachorują. Muszą mieć przewiewnie.

Z traw to sesleria jesienna albo niska rozplenica (ale te kule muszą być jednak już widoczne, może być inna niższa sesleria szmaragdowo-zielona sesleria skalna.
Pszczelarnia 15:17, 12 paź 2016

maciej_cichon napisał(a)
Tak, będzie kwadratowa. Jedno z drzewek na pewno wyjedzie z ogrodu teraz jesienią i będzie rosła w dzikim terenie. To polecona przez ogrodnika miejscowego wierzba płacząca. Tak teraz wyglądają nasadzenia, nie robiliśmy rabat pod drzewami.

Kamila66 co radzisz z tymi pojedynczymi egzemplarzami co z tym zrobić? żeby było lepiej, do tej pory przewodnia myśl w ogrodzie to żeby się zasłonić. I wyszedł bałagan

Maciej, zobacz tę realizację Danusi, można się wiele nauczyć:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/826-miniaturowy-ogrodek
mmm84 15:54, 12 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Darować sobie raczej odętkę. Ona się położy na bukszpany i będzie tak strzeliście sterczeć do góry. Ew. mogą być zawilce japońskie (efekt jesienny) albo bodziszki białe. Mogą być też hosty 'Patriot' albo podobne. Trawę dobrze jest dać jako wypełniacz. Ważne jest, żeby nic nie leżało na kulach bukszpanowych, bo wtedy się ogołocą i zachorują. Muszą mieć przewiewnie.

Z traw to sesleria jesienna albo niska rozplenica (ale te kule muszą być jednak już widoczne, może być inna niższa sesleria szmaragdowo-zielona sesleria skalna.

Dziękuję za odpowiedź, nie bardzo rozumiem tylko ze się położy na bukszpany i będzie strzelisciee sterczec do góry. Na pinterescie jak patrze to ona zwsze ładnie pionowo się trzyma. Kule będą raczej duże. Widziałam gdzieś zdjęcie połączenia kul z sesleria skalna i bardzo mi się podoba, ale chciałam coś w kolorze białym. Jeszcze w jednym miejscu będą kule na sporo mniejszej rabacie i wtedy ta skalna bym wzięła. Host nie lubię, zawilce bardzo lubię, ale one późno startują. Ta odętka jest niby od czerwca do września. Wtedy tulipany byłyby pierwsze, potem czosnki i ta odętka.
mmm84 16:22, 12 paź 2016

https://www.ogrodowisko.pl/watek/487-odetka-wirginijska-physostegia-virginiana?page=2

Tu znalazłam, że Danusia pisała o odetcę jako roślinie stojącej, a naparstnice raczej mogą się pokładav.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies