Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:26, 07 lis 2011

Do góry
ell napisał(a)
Ale zostawisz choć troszeczkę tego drewienka i cegiełek ?

na elewacji nie będzie ani troszeczkę drewienka ....tylko za domem będzie, takie do kominka ))
A cegiełki - będą będą, ale nie aż tyle co na rysunku choć będą również i w takich miejscach, których projekt nie przewidywał myślę, że będzie akurat
a dlaczego? a dlatego, że projekt jest domem wizualnie nowoczesnym, a ja chcę go trochę postarzyć ) ..bo zapatrzyłam się na zdjęcia z angielskich, holenderskich i innych klimatycznych ogrodów... Na zmianę projektu było już za późno, ale do wykończenia jeszcze mam trochę czasu na przemyślenia zimą zaplanujemy
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:13, 07 lis 2011

Do góry
ell napisał(a)
Projekt bardzo fajny - nie oklepany. Te cegiełki i drewno komponują się świetnie. Będę kibicować i podglądać.

dzięki Ell cegiełki w większości zniknął, zostaną tylko w niektórych miejscach, a drewna w ogóle nie będzie generalnie elewacja zmieni swój wygląd i styl takie przynajmniej jest założenie, a co z tego wyjdzie - ocenicie.... kiedyś )
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:07, 07 lis 2011

Do góry
Projekt bardzo fajny - nie oklepany. Te cegiełki i drewno komponują się świetnie. Będę kibicować i podglądać.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:53, 07 lis 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
Domek, faktycznie, jak talaladobrze, że wiesz kto ma taki sam-w'praniu' zawsze wychodzą drobne szczegóły i błędy w projekcie, a jeśli jest ktoś kto ma taki sam projekt zawsze może podpowiedzieća to, że pokazałaś projekt to dobrze-ogród zawsze lepiej planować do budynku, niż odwrotniemi się podoba taras i fajne duże okna

nawiązałam kontakt z człowiekiem, dla którego powstał ten projekt, a teraz już krąży w normalnej sprzedaży. Poza tym byłam na 2 budowach i jestem w kontakcie z innymi ludźmi, którzy również budują ten dom my zrobiliśmy wiele zmian pod nasze oczekiwania i jak już pisałam, będzie podobny ale nie taki sam poza tym wybierając projekt już myśleliśmy o zieleni, a teraz jak prace ruszyły, to wiele decyzji podejmujemy pamiętając również i o ogrodzie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:00, 07 lis 2011

Do góry
Ale jest projekt i to najważniejsze! I można dobrać rośliny do projektu ale zgodnie z własnym zaakceptowanym przez siebie upodobaniem. I to jest to!
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 15:13, 07 lis 2011

Do góry
Domek, faktycznie, jak talaladobrze, że wiesz kto ma taki sam-w'praniu' zawsze wychodzą drobne szczegóły i błędy w projekcie, a jeśli jest ktoś kto ma taki sam projekt zawsze może podpowiedzieća to, że pokazałaś projekt to dobrze-ogród zawsze lepiej planować do budynku, niż odwrotniemi się podoba taras i fajne duże okna
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 14:54, 07 lis 2011

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Witaj Kasiu,
zachwycił mnie projekt Twojego domu - właśnie taki o jakim marzę (szkoda, że 2 lata temu zbudowaliśmy inny ) Będę zaglądać i kibicować!
Pozdrawiam serdecznie

Witaj Agnieszko! dziękuję, jesteś bardzo miła Masz bardzo piękny dom i ogród, tym bardziej mi miło, że do mnie zajrzałaś choć nie ma co pokazywać będę zimą podpytywać Cię o różne materiały, kolory itd., które masz u siebie - uprzedzam lojalnie ))
Nie pokazywałam dotychczas projektu mojego domu, bo to przecież forum o ogrodach zrobiłam to na prośbę Bogdy, bo mnie już kilka razy pytała o to )) i może w sumie dobrze, bo będzie można również i to brać pod uwagę przy planowaniu ogrodu
Mnie ten projekt też zachwycił od razu jak go zobaczyłam, potem obejrzałam jeszcze tysiące innych i ..... wróciłam do tego i już z nami został zdaje się, że i ten projekt powstał 2 lata temu na zamówienie pewnego pana J. z okolic Łodzi jego dom też już stoi i wygląda bardzo ładnie nasz będzie wyglądał całkiem inaczej, choć sam kształt się nie zmieni
Pozdrawiam! i liczę na wsparcie
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 14:38, 07 lis 2011

Do góry
Witaj Kasiu,
zachwycił mnie projekt Twojego domu - właśnie taki o jakim marzę (szkoda, że 2 lata temu zbudowaliśmy inny ) Będę zaglądać i kibicować!
Pozdrawiam serdecznie
Ja też zaczynam:) 14:13, 07 lis 2011

Do góry
Odnośnie pozycji 5-posadzę świerka serbskiego ale Danusiu, wiem, pamiętam-wszędzie podkreślasz,że lubisz serby i je polecasz, bo ładnie rosną, dają się formować ale naprawdę uważasz, że na mojej niewielkiej powierzchni nie będzie ich za dużo??- ot taka ostatnia tląca się we mnie wątpliwość na temat tych świerków...
Usunę perukowca a zamiast róż dam Rh w odmianach które polecasz i tym samym uroczyście oświadczam,że tę część mojego projektu uważam za zamkniętą Yuppiii Nawet nie wiecie jak się cieszę

Dziękuję Sebastianowi, który często do mnie zaglądał i zawsze coś podpowiedział oraz pozostałym kilku osobom które zechciały napisać coś od siebie. W ogrodnictwie dopiero raczkuję więc każda wskazówka i Wasze podpowiedzi są dla mnie cenną nauką.

Największe podziękowania kieruję oczywiście Danusi,za inspiracje, za to, że zawsze cierpliwie zerkała na moje mazgrołki i analizowała listę roślin, podpowiadając jak ulepszyć projekt. Twoje doświadczenie Danusiu i chęć dzielenia się z nami wiedzą, zawodowymi projektami, realizacjami są bezcenne.Dzięki Tobie i Ogrodowisku uniknę wielu błędów,nerwów, niepotrzebnie wydanej kasy na marny efekt- tutaj to zrozumiałam, że niestety nie każdy projekt mimo,że zaprojektowany przez Projektanta będzie ładną kompozycją roślin zdobiących ogród długie lata...
Danuś z serca wielkie- DZIĘKUJĘ

Dla Was kwiatuszek

Ale.... to jeszcze nie koniec......
Zostały rabatki boczne no i przedogródek od którego tutaj zadebiutowałam, zrobiłam nawet wirtualny projekt a który jednak nie do końca spełnia moje oczekiwania (w końcu trochę się już od Was nauczyłam i zaczynam kręcić nosem ) więc chciałabym go jeszcze poprawić. Może więcej osób będzie chciało pomóc w tworzeniu moich rabatek??
Pozdrawiam serdecznie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:36, 07 lis 2011

Do góry
I'm coming back Jak pisała Boćkowa wygoniłam smutasy precz, złapałam trochę tchu, nabrałam dystansu i jest ok.
Dziękuję Wam za te ciepłe słowa i wiarę w moje siły „projektowe”.
Zabiorę się za ten projekt i już. Bez mazgajenia. wiem, że mogę na Was liczyć.
Ogród z lustrem 08:57, 07 lis 2011

Do góry
A tu ciągle nic... na miejscu inwestora denerwowałabym się, że projekt nie może się zakończyć przez gości od muru...
Nasz przydomowy ogródek 07:15, 07 lis 2011

Do góry
Zbyszku perfekcyjny projekt ja podpisuję sie pod słowami Justyny zarówno o powtórzeniu roślin jak i o berberysie 'Kobold', fajna zielona kulka latem a na jesieni ognisto pomarańczowa no i cenowo fajniejsza w porównaniu z berberysem 'admiration'
Nasz przydomowy ogródek 22:08, 06 lis 2011

Do góry
Zaglądam, czy Danusia już widziała projekt?
Zielony ... ogród 14:22, 06 lis 2011

Do góry
Właśnie skończyłam wstępny zarys ogrodu. Zmierzyłam odległości budynków, powierzchni utwardzonych, już istniejących rabat itp. i naniosłam to wszystko na papier...wygląda proporcjonalnie, więc zbyt wielu byków w obliczeniach nie zrobiłam. Teraz lecę zobaczyć jak na takim projekcie zaznacza się rośliny, bo kompletnie nie mam pojęcia. Aha, przyjęłam skalę 1m = 1cm. Może jest za mała?Pomyślałam jednak, że zawsze można zrobić projekt szczegółowy konkretnej rabaty, np. tej gdzie wystąpi duże zagęszczenie bylin, ale tak naprawdę 50 cm np. na jedną bylinę to w sam raz by miała miejsce się rozrastać. Lecę do wątku projektownia, może tam znajdę podpowiedzi.
Nasz przydomowy ogródek 13:51, 06 lis 2011

Do góry
Jestem pod wrażeniem Projekt fantastyczny
Jakie my tu mamy talenty!!!
Piwonię bardzo lubię, ale przekonałam się jak bardzo Danusia ma rację, żeby sadzić zimozielone
Nasz przydomowy ogródek 13:41, 06 lis 2011

Do góry
Zbyszku, co do nasadzeń się nie wypowiem,ale projekt mnie zachwycił -wykonanie mistrzowskie!
Pogaduchy nocnych marków...ale nie tylko o ogrodach:) 13:36, 05 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Już mi się poprawiło, właśnie rozmyślam nad artykułem :jak dobrze zaprojektować ogród" - mam parę przemyśleń

Cieszę się Danusiu może już nie będziesz tak rozpaczać tylko zauważysz dobre strony tego faktu
Ja cieszę się na myśl o temacie ,który rozpatrujesz bo moja teściowa przy okazji wiezienia mnie na zajęcia powiedziała tak cyt: "O gdyby tak ktoś wymyślił projekt obsadzeń to ja bym rośliny kupiła "na co ja oczywiście ,że nikt za darmo dziś projektów nie robi i zapadła cisza
Przy okazji wiem,że w moje "zdolności" nie wierzy ))
Pozdrawiam Danusiu ciebie i innch ze szkolnej ławki ))
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:25, 04 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A ja wiem jak na to zaradzić

Trzeba kupić rośliny, poustawiać je tak, jak wg projektu ale nie sadzić. Chodzić koło tego, patrzeć z okien, poprzyglądać się, poprzestawiać i dopiero wtedy sadzić.

I uśmiech na Twojej buzi zagości Już to widzę. Tak robiłam swój ogród. Projekt był dwa razy robiony a i tak wyszło inaczej

Do tego się jeszcze nie przyznałaś

Myślałem, że szłaś idealnie wg projekta
Ja też zaczynam:) 13:36, 04 lis 2011

Do góry
No i właśnie- miałam już nie marudzić i nic nie wymyślać ale nie mogę, normalnie nie potrafię. Wybaczcie ale bez przerwy siedzi mi ten projekt w głowie i przedstawiam Wam kolejny efekt moich wysiłków czyli dopracowana poprzednia wersja

Lista roślin:
1. Thuja Yellow Ribbon
2. Thuja Smaragd
3. Prunus cerasifera Nigra
4. Hydrangea paniculata Vanille Fraise a przy buku Limelight
5. Picea orientalis Aureospicata lub Taxus baccata Dovastonii Aurea
6. Ilex crenata Golden Gem
7. Buxus-żywopłocik
8. rabata żwirowa w niej kule w tym jedna na pniu
9. Rhododendron
10. róża okrywowa Lovely Fairy
11. Prunus cerasus Umbraculifera
12. Taxus żywopłot
13. Picea omorika
14. Fagus sylvatica Purple Fountain
15.Miscanthus sinensis Gracilimus
16. Cotinus coggygria Ancot
17. Euonymus fortunei Emerald 'n' Gold na pniu
18. Sambucus nigra Eva
19. Pennisetum setaceum Fireworks

Trochę mu jeszcze brakuje a dążę do ideału , więc będę wdzięczna jeśli zechcecie podzielić się
sugestiami na temat mojej kompozycji i doboru roślin.
Tym razem skupiłam się na obsadzeniu terenu wokół placyku. W poprzedniej wersji miały być Thuje i żywopłocik z bukszpanu( foto na str 6) - zrezygnowałam z nich na rzecz cisów, do brzegów trawnika chciałam całą przestrzeń obsadzić Rh ale myślę sobie że wolę mieć coś co dłużej będzie cieszyć oko kwiatami, padło więc na różę okrywową. Co o tym myślicie?
Serby będą już w trawie bo z tyłu za nimi musi być swobodny dostęp do dalszej części ogrodu a między nimi a bukiem zostawiam wąskie "szybkie"przejście.

Mam jeszcze problem z wykończeniem przy Nigrze. Nie wiem czy to miejsce obsadzić do końca ostrokrzewem czy może hortensjami czy czymś zupełnie innym -podpowiecie?
No i tak ogólnie -mogłoby tak zostać czy jednak coś się ze sobą gryzie, nie pasuje, źle się komponuje? Piszcie bo każda wskazówka jest dla mnie cenna
Ja też zaczynam:) 12:54, 04 lis 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
Lenko, do wiosny będziesz miała super projekt. Szkoda, że to tak długo jeszcze.

Jeszcze nigdy nie wyczekiwałam wiosny tak jak teraz...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies