No i właśnie- miałam już nie marudzić i nic nie wymyślać ale nie mogę, normalnie nie potrafię. Wybaczcie ale bez przerwy siedzi mi ten projekt w głowie i przedstawiam Wam kolejny efekt moich wysiłków czyli dopracowana poprzednia wersja
Lista roślin:
1. Thuja Yellow Ribbon
2. Thuja Smaragd
3. Prunus cerasifera Nigra
4. Hydrangea paniculata Vanille Fraise a przy buku Limelight
5. Picea orientalis Aureospicata lub Taxus baccata Dovastonii Aurea
6. Ilex crenata Golden Gem
7. Buxus-żywopłocik
8. rabata żwirowa w niej kule w tym jedna na pniu
9. Rhododendron
10. róża okrywowa Lovely Fairy
11. Prunus cerasus Umbraculifera
12. Taxus żywopłot
13. Picea omorika
14. Fagus sylvatica Purple Fountain
15.Miscanthus sinensis Gracilimus
16. Cotinus coggygria Ancot
17. Euonymus fortunei Emerald 'n' Gold na pniu
18. Sambucus nigra Eva
19. Pennisetum setaceum Fireworks
Trochę mu jeszcze brakuje a dążę do ideału
, więc będę wdzięczna jeśli zechcecie podzielić się
sugestiami na temat mojej kompozycji i doboru roślin.
Tym razem skupiłam się na obsadzeniu terenu wokół placyku. W poprzedniej wersji miały być Thuje i żywopłocik z bukszpanu( foto na str 6) - zrezygnowałam z nich na rzecz cisów, do brzegów trawnika chciałam całą przestrzeń obsadzić Rh ale myślę sobie że wolę mieć coś co dłużej będzie cieszyć oko kwiatami, padło więc na różę okrywową. Co o tym myślicie?
Serby będą już w trawie bo z tyłu za nimi musi być swobodny dostęp do dalszej części ogrodu a między nimi a bukiem zostawiam wąskie "szybkie"przejście.
Mam jeszcze problem z wykończeniem przy Nigrze. Nie wiem czy to miejsce obsadzić do końca ostrokrzewem czy może hortensjami czy czymś zupełnie innym -podpowiecie?
No i tak ogólnie -mogłoby tak zostać czy jednak coś się ze sobą gryzie, nie pasuje, źle się komponuje? Piszcie bo każda wskazówka jest dla mnie cenna