Dzień dobry wszystkim ogrodnikom!
Przyszła wiosna, a więc i prace ogrodowe ruszyły pełną parą. U mnie również Szukam porady w temacie jednej z moich rabat. Z pewnych względów (zakup robota - kosiarki) jestem zmuszona przekształcić rabatę w kształcie koła, którą mam przed domem tak, aby zniwelować to przejście, które zaznaczyłam na czerwono. Muszę więc połączyć rabatę ze ścieżką żwirową, utworzyć jakiś mniej regularny kształt (może to i lepiej), zrobić jakieś nasadzenia. Szukam pomysłu, może inspiracji. Czy ktoś z Państwa mógłby coś podpowiedzieć? Dołączam mój nieco prymitywny szkic oraz kilka zdjęć zrobionych wczoraj (trawnik po wertykulacji, więc jego stan jest wiadomo jaki, no ale ma być tylko lepiej ). Ogród jest młody, 3-letni. Rośliny na rabacie mają 2 lata. Będę niezmiernie wdzięczna za jakieś podpowiedzi
Pozdrawiam ciepło!
Irenko, Nie wiem gdzie ty deszcz widziałaś u mnie?
Wg mnie może padać, wody w kranie nie ma, a roślinki żyć chcą. Wstrzymuję się z przesadzaniem, właśnie z braku wody, a najbardziej rodkom potrzebna. Miłego dnia
Czyli jednak starzec. No piękny. Ciut się nacieszyłam, zobaczymy czy coś jeszcze z niego będzie, dzięki Hanuś.
Wczoraj obsadziłam na murze nowe donice rozchodnikamu kaukaskimi, w tych wyższych na drabinie.
Nie zdążyłam całego posadzić, dumam gdzie pozostałe ulokować, fatalnie się go dzieli i wykopuje.
z daleka
i z bliska
no i orka tutaj, ale pewnie szybka
fajnie kolor pokazuje klon Sangokaku
Nie jednak, to pokojowa roslina, gdybym ją wystawiała i chowała, , ale zapomniałam.
tu orka kolejna, bo rok temu zaplanowałam usunięcie podagrycznika i pociągnięcie dalej hakonek; do tego dokładam tu różowe chryzantemy do Hanusi, runianka idzie na miejsce chryzantem.
widać kamelię, 3 zima u mnie, na razie bez okrywania
jak zbliżenie zrobiłam, to widzę, że jest więcej pąków kwiatowych
Aga nie, płaciliśmy niesegregowane 112, bo 2 osoby. Jak przeszliśmy na segregację, to 56zł i bez ograniczeń ilości.
Jak jest kompostownik, to u nas ograniczenia w wywozie ilości. Okazuje się mniej korzystny.
nie wiem, co to za prymula, piękna, pełna i już tak długo kwitnie na zewnątrz w donicy
stipy zielenieją
Gosiu, co rok tak mamy, a potem u ciebie eksplozja
Ale zimna ta wiosna i sucha, u ciebie choć śnieg był, u nas nic, podawali że wilgotność gleby u nas ma tylko 40%. Kiepsko to wróży ogrodowi i rolnikom.
Buziak
Ja też obsadziłam rowerki i donice koło domu, choć miałam w planie co innego.
Ale powtykałam patyki anabelek, jak skończą bratki może sie ukorzenią i zakwitną, jak nie, wywalę i coś letniego posadzę, śmiesznie to wygląda
Dorotko, no i u mnie tak sucho, nic na razie nie przesadzam, bo woda potrzebna, a nie podłączona. Wolno rośliny ruszają, ale ponoć końcem marca ochłodzenie i deszcz, nawet na to się cieszę. Moje wnuki nastoletnie, to już inne zainteresowania mają i ukierunkowania. Kiedyś u babci było dobrze, teraz towarzystwo młodych im potrzebne do wspólnych pasji.
Po troszku to dobra metoda, sama ją stosuję. W głowie plany, a w praktyce zrobi się ile uda.
Te fioletowe i białe są boskie, pełno ich w kępie i robią wrażenie.
Powiem ci Danusiu, że faktycznie kiepsko macie z tym wywożeniem, na dodatek taka przygoda z autem. I to mnie dziwi, bo myślałam, że jak segregacja, to wszędzie to samo.
U nas 2 razy w miesiącu od listopada do lutego, w marcu 3 razy, a od kwietnia do końca października co tydzień. No i nie ma ograniczeń w ilości. Dla mnie to rozwiązanie boskie, taniej płacę i nie martwię się odpadami. No bo u mnie reszta pojemników pusta, tylko tych bio od groma.
Może dowiedz się w gminie, jak to jest i dlaczego, bo to ciut dziwne.
Aniu dziękuję.
Pogoda wczoraj była boska, gdyby nie te ranne przymrozki i susza.
Tak robię na raz w różnych miejscach, zamiast do końca w jednym.
I jednak się skusiłam i kupiłam bratki i krokusy, wiem że 2 będą fioletowe. No i jedną serduszkę różową kupiłam.
i takie coś kupiłam na fontannę solarną
naleję wody, mąż zamontuje i zobaczę, jak to będzie
W tamtym roku teren wschodni od strony domu zostsł przebudowany. Zostały wycięte 20 letnie 10 metrowe sosny i ich miejsce zajęła między innymi pergola i trawy.
Jaki gatunek kwitnącego pnącza mógłbym posadzić z obu stron drewnianej pergoli, który będzie kwitł przynajmniej cały czas od maja do września? Co posadzić fajnego w środku pergoli?