Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku II 10:33, 23 mar 2022

Do góry
AlinaP napisał(a)
Cudny jest ten świat w skali mikro
Dziękuję
Alinko, czy Ty masz swój ogród?

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 10:27, 23 mar 2022

Do góry
O tak przycięłam po przesadzeniu
Za drzwiami do ogrodu... 09:50, 23 mar 2022

Do góry
anpi napisał(a)

Oraz wiosenne gałązki, które przyozdabiały wnuki z moją pomocą.

Wyglądają jak prawdziwe fajna twórczość. Teraz już chyba ruszysz z pracami w ogrodzie.
Ogród do odnowy 09:17, 23 mar 2022

Do góry
Kalina Dawn

i postrzyżyny

i doroczny dylemat - ciąć stipę czy później wyciągać?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:51, 23 mar 2022

Do góry
Dzień dobry wszystkim ogrodnikom!
Przyszła wiosna, a więc i prace ogrodowe ruszyły pełną parą. U mnie również Szukam porady w temacie jednej z moich rabat. Z pewnych względów (zakup robota - kosiarki) jestem zmuszona przekształcić rabatę w kształcie koła, którą mam przed domem tak, aby zniwelować to przejście, które zaznaczyłam na czerwono. Muszę więc połączyć rabatę ze ścieżką żwirową, utworzyć jakiś mniej regularny kształt (może to i lepiej), zrobić jakieś nasadzenia. Szukam pomysłu, może inspiracji. Czy ktoś z Państwa mógłby coś podpowiedzieć? Dołączam mój nieco prymitywny szkic oraz kilka zdjęć zrobionych wczoraj (trawnik po wertykulacji, więc jego stan jest wiadomo jaki, no ale ma być tylko lepiej ). Ogród jest młody, 3-letni. Rośliny na rabacie mają 2 lata. Będę niezmiernie wdzięczna za jakieś podpowiedzi
Pozdrawiam ciepło!
Sezon 2017 u Hanusi 08:48, 23 mar 2022

Do góry
Irenko, Nie wiem gdzie ty deszcz widziałaś u mnie?
Wg mnie może padać, wody w kranie nie ma, a roślinki żyć chcą. Wstrzymuję się z przesadzaniem, właśnie z braku wody, a najbardziej rodkom potrzebna. Miłego dnia

Ogród do odnowy 08:08, 23 mar 2022

Do góry
Tak sobie dla pamięci notuję - pączki Suzan zaczynają pękać... niby wiosna nastała

i Leonard..

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:35, 23 mar 2022

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Irenko, to jest starzec-cyneraria-popielnik.
Roślina doniczkowa. Kwitnie- luty, marzec. PO zawiązaniu-i dojrzeniu nasion-zamiera.

Czyli jednak starzec. No piękny. Ciut się nacieszyłam, zobaczymy czy coś jeszcze z niego będzie, dzięki Hanuś.

Wczoraj obsadziłam na murze nowe donice rozchodnikamu kaukaskimi, w tych wyższych na drabinie.
Nie zdążyłam całego posadzić, dumam gdzie pozostałe ulokować, fatalnie się go dzieli i wykopuje.

z daleka

i z bliska

no i orka tutaj, ale pewnie szybka
fajnie kolor pokazuje klon Sangokaku
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:31, 23 mar 2022

Do góry
Urszulla napisał(a)

Może to jest stokrotka afrykańska?

Nie jednak, to pokojowa roslina, gdybym ją wystawiała i chowała, , ale zapomniałam.

tu orka kolejna, bo rok temu zaplanowałam usunięcie podagrycznika i pociągnięcie dalej hakonek; do tego dokładam tu różowe chryzantemy do Hanusi, runianka idzie na miejsce chryzantem.
widać kamelię, 3 zima u mnie, na razie bez okrywania

jak zbliżenie zrobiłam, to widzę, że jest więcej pąków kwiatowych
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:28, 23 mar 2022

Do góry
kasiek napisał(a)
Susza wszędzie, nie lubie suchej wiosny bo wtedy cały rok sporo trzeba podlewac... No a z drugiej strony jak ciurkiem pada to uroku nie ma

To prawda Kasiu. Nigdy nie ma idealnie.
Ja nie cierpię podlewania.

tu te 3 donice w bratkach i tez patyki anabelek, ciekawe co to dalej będzie
bratki miniaturki muszą nabrać masy

Misia ujada do kolegi pod bramą, a on taki przyjazny

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:25, 23 mar 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Irenko, to za wywóz bio dodatkowo płacicie?
Pytam, bo u nas zgłosiłam kompostowniki w gminie i nie wystawiam bio odpadów, miejsce mam przecież na to.

Niebieska (fioletowa) prymulka jest prześliczna. To chyba z serii belarina .

Aga nie, płaciliśmy niesegregowane 112, bo 2 osoby. Jak przeszliśmy na segregację, to 56zł i bez ograniczeń ilości.
Jak jest kompostownik, to u nas ograniczenia w wywozie ilości. Okazuje się mniej korzystny.

nie wiem, co to za prymula, piękna, pełna i już tak długo kwitnie na zewnątrz w donicy

stipy zielenieją

w końcu wkopałam, ale ciężki
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:20, 23 mar 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Fajne te wiosenne porządkowanie I wszystko tak równiutko poprzycinane.No super!
Masz duze drzewa to i widoczki też dużo ładniejsze

Aniu ale super avatarek, pewnie twoje dzieło.
Tak powoli schludnie, brak tylko wody i świeżości.
dzięki

zbliżenia bratków w rowerkach, to miniaturki niebieskie i różowe

kolorystycznie gra z krokusami
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:17, 23 mar 2022

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Wiosna pełną gębą u Ciebie U mnie ziemia zmarznięta na kamień. Sadzę tylko w donicach i na noc przykrywam bo mrozy 7-8 stopni.Buziak

Gosiu, co rok tak mamy, a potem u ciebie eksplozja
Ale zimna ta wiosna i sucha, u ciebie choć śnieg był, u nas nic, podawali że wilgotność gleby u nas ma tylko 40%. Kiepsko to wróży ogrodowi i rolnikom.
Buziak

Ja też obsadziłam rowerki i donice koło domu, choć miałam w planie co innego.
Ale powtykałam patyki anabelek, jak skończą bratki może sie ukorzenią i zakwitną, jak nie, wywalę i coś letniego posadzę, śmiesznie to wygląda

przed

po
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:03, 23 mar 2022

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

uprzejmie donoszę że to raczej śnieżnik

pozdrawiam Dolny Śląsk

Zbyszek, w necie opis cebulica, jak zwał tak zwał, kwitną, dzięki i pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:00, 23 mar 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Irenko ja już od kilku dni ten mój piach podlewam. Było tak sucho, że woda nie wsiąkała w ziemię. Dziś nic nie robię, bo mam młodszego wnuka. Bardzo lubię spędzać czas z chłopcami, a synowa może wtedy wyskoczyć sobie na zakupy.
Staram się co dzień coś w ogrodzie zrobić, chociaż troszkę, żeby było do przodu.

Dorotko, no i u mnie tak sucho, nic na razie nie przesadzam, bo woda potrzebna, a nie podłączona. Wolno rośliny ruszają, ale ponoć końcem marca ochłodzenie i deszcz, nawet na to się cieszę. Moje wnuki nastoletnie, to już inne zainteresowania mają i ukierunkowania. Kiedyś u babci było dobrze, teraz towarzystwo młodych im potrzebne do wspólnych pasji.
Po troszku to dobra metoda, sama ją stosuję. W głowie plany, a w praktyce zrobi się ile uda.

już kwitnie
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:55, 23 mar 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Zazdroszczę łanów krokusów. Piękne są

Zazdroszczę również, że wywożą Ci wszystkie pojemniki i worki, które wystawiasz.
U mnie od listopada do kwietnia wywożą raz w miesiącu. Wystawiłam wczoraj pojemnik i 10 worków, w których były liście z drzew sąsiada Zabrali tylko suche hortensje z pojemnika
Następny wywóz za miesiąc, więc podstawiłam moje Clio, załadowałam wory i postanowiłam pojechać na pocztę i na PSZOK. Załatwiłam sprawę na poczcie, wsiadam do pojazdu pełnego śmierdzących liści, a on ani drgnie
Zostawiłam samochód z ładunkiem przed pocztą, wracałam do domu 4 km piechotą i całą drogę życzyłam zdrowia panom z Remondisu.

Te fioletowe i białe są boskie, pełno ich w kępie i robią wrażenie.
Powiem ci Danusiu, że faktycznie kiepsko macie z tym wywożeniem, na dodatek taka przygoda z autem. I to mnie dziwi, bo myślałam, że jak segregacja, to wszędzie to samo.
U nas 2 razy w miesiącu od listopada do lutego, w marcu 3 razy, a od kwietnia do końca października co tydzień. No i nie ma ograniczeń w ilości. Dla mnie to rozwiązanie boskie, taniej płacę i nie martwię się odpadami. No bo u mnie reszta pojemników pusta, tylko tych bio od groma.
Może dowiedz się w gminie, jak to jest i dlaczego, bo to ciut dziwne.
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:50, 23 mar 2022

Do góry
an_tre napisał(a)
Irenko u ciebie zawsze trafiam na ruch w ogrodzie, jesteś niespozyta i pełna pomysłów i wszystkie ciekawe i ważne. Ogród żyje i zachwyca.

Aniu dziękuję.
Pogoda wczoraj była boska, gdyby nie te ranne przymrozki i susza.
Tak robię na raz w różnych miejscach, zamiast do końca w jednym.
I jednak się skusiłam i kupiłam bratki i krokusy, wiem że 2 będą fioletowe. No i jedną serduszkę różową kupiłam.

i takie coś kupiłam na fontannę solarną
naleję wody, mąż zamontuje i zobaczę, jak to będzie
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:46, 23 mar 2022

Do góry
Joku napisał(a)
Irenko ten twój starzec to domowa (przynajmniej u nas) roślina i jednoroczna.

O masz, mogłam tylko w domu trzymać. No ale choć chwilę się nacieszyłam
Metamorfoza ogrodu przydomowego na Podkarpaciu 00:41, 23 mar 2022

Do góry
Chciałbym Was prosić o poradę.

W tamtym roku teren wschodni od strony domu zostsł przebudowany. Zostały wycięte 20 letnie 10 metrowe sosny i ich miejsce zajęła między innymi pergola i trawy.

Jaki gatunek kwitnącego pnącza mógłbym posadzić z obu stron drewnianej pergoli, który będzie kwitł przynajmniej cały czas od maja do września? Co posadzić fajnego w środku pergoli?

Macie jakiś pomysł? Proszę o porady.
Metamorfoza ogrodu przydomowego na Podkarpaciu 00:29, 23 mar 2022

Do góry
Witam Was. Wklejam kilka fotek z grudnia tego roku. Wyglądało wszystko bardzo ładnie w śniegu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies