Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 13:56, 15 lut 2012

Do góry

Kolorowy ogród na piasku 13:55, 15 lut 2012

Do góry
Danusiu, pochwała z Twoich ust, to miód na serce i mobilizacja do jeszcze większej pracy i staranności. Dziękuję.
Nawodnienie w tym roku mamy zamiar właśnie zmodernizować, mamy już wkopanych może 300m rur i osiem punktów czerpalnych zakończonych szybkozłączkami, (tyle zawsze chodzi zraszaczy), ale przy tak dużym ogrodzie muszą być długie węże. Myślimy zrobić więcej punktów czerpalnych, z których część byłaby zamykana zaworem, czy inną złączką, by podmieniać węże w zależności od potrzeb, byłyby krótsze i łatwiej można je schować. Myślę, że są takie końcówki?
Niektóre punkty musimy zmienić, bo są w złych miejscach np. ten przy rabacie z lawendami.

Tak nasze stożki to Coniki. Rosną po dwóch stronach chodnika wejściowego. Sadzone były w czasach, gdy mąż targował się ze mną o każdy centymetr trawnika "angielskiego" , teraz będziemy do domu chodzić slalomem .
Myślę je przycinać, by nie wchodziły na ścieżkę, chyba im nie zaszkodzę?
Mamy jeszcze Coniki na skarpie ale o tym później.

Przez nas najczęściej oglądane są z takiej pozycji.
Na tym zdjęciu widać jakiego dochowaliśmy się żywopłotu z tui Szmaragd, nie mogliśmy się dogadać co wysokości cięcia , ale decyzja już zapadła i na wiosnę będziemy działać.

Mamy też Ogrodowiskowe kule bukszpanowe, jest to odmiana rosnąca kuliście i do tej pory nie cięłam ich, ale teraz sekator pójdzie w ruch, na Ogrodowisku nie może być inaczej muszą być piękne kuleczki!

Ogródek Hanusi po zimie 13:50, 15 lut 2012

Do góry
Gratuluję Haniu 400 stron pięknych i mądrych.

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 13:50, 15 lut 2012

Do góry

Ogródek Hanusi po zimie 13:39, 15 lut 2012

Do góry
Agnieszko,Krysiu...dziękuję w imieniu własnym i Zbyszka!
Kwiatek dla Was.

W cieniu - zacieniona 13:35, 15 lut 2012

Do góry
W cieniu - zacieniona 13:34, 15 lut 2012

Do góry
Tłusty czwartek tu ż...tuż....
W cieniu - zacieniona 13:26, 15 lut 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Bogusiu, piękna różyczka dla Ciebie. Walentynkowa
Dziękuję.
Mój przyszły ogród 13:15, 15 lut 2012

Do góry
Jestem! Wersja z bukiem jest piękna! Żurawki mają wtedy kontynuację kolorystyczną. Te tawułki muszę pooglądać, bo nie znam. Kiedy spojrzałam pierwszy raz to też pomyślałam o tym bukszpanowym płotku - ale Twoja argumentacja Ewo przekonała mnie.No i skoro nawet szefowa zgłasza weto - dam kamyczki szare pod ławkę i na placyk. Myślę, że do tego fragmentu nie ma się już co przyczepić. Zostawmy go tak.
Męczy mnie cały czas ta wschodnia ściana. Może idąc dalej tropem tych kół zrobić takie półkoliste rabaty przy ścianie domu a na podmurówkę tylko bluszcz? Może uda mi się po południu narysować o co mi chodzi.
Ewo - to dla Ciebie. Dziękuję za pomoc i proszę o jeszcze
Kolorowy ogród na piasku 13:02, 15 lut 2012

Do góry
Witajcie, odcięło mnie wczoraj od internetu, trafiłam na wymianę nadajnika i wszystko co napisałam uleciało, ale dzisiaj już jestem.

Wando, też mam dużo sąsiedzkich kotów, ale nie zauważyłam, by mi niszczyły kocimiętki, może w dużym ogrodzie nie znalazły ich , nasza koteczka przychodzi tylko wąchać .
Kocimiętka na zdjęciu, to odmiana Walker's Low, jest wyższa, mniej się pokłada i mniej pachnie, może ta nie spodoba się kotom.

Marto, moje piwonie krzewiaste są jeszcze małe, więc mogę je okrywać.

Ewo, komponowanie rabat z liliami sprawia mi najwięcej kłopotu, bo jak kwitną to są królowymi, a jak przekwitną są mało ozdobne. Sadzę je na rabatach z wiosennymi cebulowymi, wiosennymi bylinami, na rabatach różanych, bo w większości mijają się z nimi kwitnieniem.
Przeglądam swoje zasoby i okazuje się, że nie mam sensownych zdjęć, fotografowałam same lilie.
Teraz na potrzeby Ogrodowiska będę fotografować inaczej.

Gabrielo, witam Cię i pozdrawiam, też mam co podglądać w Twoim ogrodzie , wybieram się do Ciebie.

Orienpety

Lilia z grupy LO Gizmo, ogromne, pachnące kielichy, z białych największe jakie mam.

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 12:54, 15 lut 2012

Do góry

Małgosiu, ten rozchodnik ma bardzo fajny kolor ... czy on jest taki niski, czy po prostu to jeszcze młoda roślina?
Pomalutku w ogródku 12:43, 15 lut 2012

Do góry
pod ogrodzeniem
Ogrodnik mimo woli 12:42, 15 lut 2012

Do góry
Tu jest liliowiec rdzawy pełny..(prawy górny róg) Musze zrobic Ci sadzonke.

Pomalutku w ogródku 12:39, 15 lut 2012

Do góry
pod oknem

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 12:36, 15 lut 2012

Do góry
FLAMINGO

GARDEN OF ROSES

GRASTEN
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 12:26, 15 lut 2012

Do góry
Chociaż dawno mnie tu nie było, to nie znaczy, że na stałe zniknęłam z Ogrodowiska i porzuciłam myśli o stworzeniu swojego wymarzonego ogrodu.
Zima nie odpuszcza, ale nic w tym dziwnego... w końcu mamy luty...
A ja tęsknię za wiosną, ciepłem, zielenią...
Chciałabym już pić poranną kawę na tarasie, a potem zakasać rękawy, założyć kalosze, chwycić narzędzia i z radością przystąpić do pracy. Ale na to jeszcze muszę poczekać
Tymczasem powstają kolejne rysunki, plany...

... a wiosnę przywołuję, rozstawiając w całym domu wiosenne kwiaty Może "czary" pomogą i wiosna przyjdzie tak szybko, jak to tylko możliwe
U Kasi w ogrodzie ... 12:25, 15 lut 2012

Do góry
sylllwia napisał(a)

Śnieg z błękitem nieba świetnie wygląda. Chociaż zimy nie lubię, na tym zdjęciu jest urocza. Pozdrawiam
To zdjecia z Doliny Olczyskiej, nie zapomniane widoki, magiczny czas ! Spacer byl wspanialy w milym towarzystwie...
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:18, 15 lut 2012

Do góry

I taki ogólny rzucik na jedną rabatę - tamto wybulenie za hakuro to rododendron - tak wyglądają wszystkie na dzień dzisiejszy Bardzo się cieszę, że nagarnęło śniegu pod sam dom, bo nie leżało go tam ani odrobinkę - teraz jest znacznie lepiej

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:14, 15 lut 2012

Do góry
Brabanty

Bukszpanów oczywiście pominąć nie można

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:12, 15 lut 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies