Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Mexico City 07:25, 30 mar 2011

Do góry
Czyli aksamitki u nich, to coś jak u nas chryzantemy?
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 07:24, 30 mar 2011

Do góry
Ja mam stałe źródło kory, jakoś się przyzwyczaiłam kupować w workach, na wywrotki często jest nieładna, ze śmieciami.
Pogaduchy skowronków 07:21, 30 mar 2011

Do góry
Witam z porannym słoneczkiem. U mnie minus 1, dziś zamierzam poobcinać żurawkom stare, brzydkie listki.
Żurawka - Heuchera 06:57, 30 mar 2011

Do góry
Pokażcie swoje żurawki jak się mają po zimie.
Żurawka - Heuchera 06:50, 30 mar 2011

Do góry
Moje żurawki w lutym lepiej wyglądały niż teraz. Brak śniegu i spore mrozy zrobiły swoje. Już powinnam im obciąć zniszczone przez mróz listki i chyba dziś to zrobię
Trochę goło wyglądają po cięciu, ale lepiej teraz obciąć listki niż jak już ma mnóstwo świeżych. Potem trudniej się dostać do tych starych i można przy okazji uszkodzić przyrosty.

Żurawki przy sprzyjającej pogodzie przezimują idealnie, jednak jeśli zima jest bezśnieżna wyglądają niestety nieciekawie.
Czy coś już robiliście ze swoimi żurawkami?

Moje żurawki "Citronelle" nieco zrudziałe i poskręcane mają listki, ale będzie dobrze

Tutaj troszkę lepiej widać

Inna, Heuchera 'Lime Rickey' ma się lepiej

Ogród Sylwii od początku :) 06:44, 30 mar 2011

Do góry
Moje żurawki w lutym lepiej wyglądały niż teraz. Brak śniegu i spore mrozy zrobiły swoje. Już powinnam im obciąć zniszczone przez mróz listki i chyba dziś to zrobię
Trochę goło wyglądają po cięciu, ale lepiej teraz obciąć niż jak już ma mnóstwo świeżych. Potem trudniej się dostać do tych starych i można przy okazji uszkodzić przyrosty.
Przesadzanie starszych drzew iglastych 00:27, 30 mar 2011

Do góry
Pozwoliłam sobie przekleić z innego wątku, opis jak przesadzać tuje, ale można wykorzystac w tym przypadku:

"Tuje mają drobne korzenie, więc można je przesadzać. Przed całą akcją ziemia powinna być odpowiednio podlewana, aby sucha nie obsypała się z korzeni podczas wyciągania z podłoża.
Można także roślinę "obtrzepać" delikatnie z suchych igieł, co są w środku, oczyścić. Od razu zrobi się ładniejsza. Robimy to jak jeszcze rośnie w starym miejscu, igły wygrabiamy i przystępujemy do akcji.

Wiosna to dobry termin, tylko przede wszystkim trzeba się do tego odpowiednio przygotować. Chodzi o sprawy siłowe. Taka duża tuja z bryłą ziemi to także duży ciężar, więc musisz zorganizować ludzi, co odpowiednio wykopią bryłę, wyciągną ją z dołu i nasuną, najlepiej na mocną płachtę materiału, potem złapią ściśle i wniosą na wózek i przewiozą w nowe miejsce. Można też ciągnąć na tej płachcie. Nie ciągniemy gołej bryły, bo się rozpadnie.

Nowy dołek powinien być odpowiednio większy o około 30 cm (po 15 z każdej strony) i głębszy, aby można było zaprawić żyzną ziemią o pH lekko kwaśnym. Nie sadzimy zbyt głęboko, ale też nie za płytko. Najlepiej tak, aby szyjka korzeniowa znajdowała się w takim samym położeniu, jak rosła do tej pory. Musimy też uformować wał wzdłuż wszystkich tui, albo misę wokół każdej z osobna, aby woda po podlaniu nie uciekała na boki.

Przy sadzeniu ustalamy jej położenie, do widoku kierujemy zawsze najładniejszą stroną, a nie pozbawioną gałęzi, albo rachityczną. Oczywiście udeptujemy, aby rosła pionowo, a nie pochylona na boki, bo będzie brzydko wyglądała".

Obkopać trzeba najpierw po obrysie korony, aby było miejsce do wyokrąglenia bryły.

cd. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/400-pomoc-przy-thujach
Feng Shui w ogrodzie 00:22, 30 mar 2011

Do góry
Mają angielskie, ja też oglądałam program jak Japończycy uprawiali róże angielskie.
Cały rok w ogrodzie 00:21, 30 mar 2011

Do góry
Postanowiłam wykupić jesienią przecenione krokusy, tym razem białe i fioletowe. Żeby mieć łany krokusów.
W cieniu - zacieniona 00:11, 30 mar 2011

Do góry
Jakieś tysiące siewek rośnie, a gdzie się z tym podziejesz? Pikowanie jest bardzo mozolne, ale potem ile satysfakcji z własnej produkcji
Zasady konkursu 00:08, 30 mar 2011

Do góry
Jasne zawsze po konkursie jest podsumowanie, bardzo chętnie udzielę Ci miejsca Michale, bardzo jestem ciekawa Twoich refleksji. Decyzję podejmie Roninek
Ogrodowa biżuteria i ogrodowe dodatki, ozdoby 00:03, 30 mar 2011

Do góry
Model sfery niebieskiej

Połyskliwa ściana wodna

Ogrodowa biżuteria i ogrodowe dodatki, ozdoby 23:59, 29 mar 2011

Do góry
Altana z rzeźbami - elfami

Połyskliwe donice

Biżuteria kamienna

Ogrodowa biżuteria i ogrodowe dodatki, ozdoby 23:57, 29 mar 2011

Do góry
Ogrodowa biżuteria to nie są meble, to coś dzięki czemu ogród błyszczy.
To jak kolczyki lub pierścionek, niby niepotrzebne nikomu - a jakże ważne

Źródełko z polerowanej stali z pięknymi kwiatami wokół.

Łańcuchy

Rzeźby z brązu przedstawiające zwierzęta ogrodowe

Fantazyjne korzenie o obłych kształtach

Mój ogródek na Suwalszczyźnie 23:46, 29 mar 2011

Do góry
Bogda napisał(a)

Ja mam super odmianę "Cunningham's White" jest ładnie zagęszczona i ma prawie kulisty, zwarty pokrój.

Danusiu, już wiem, że muszę kupić takie właśnie Rh, pisałąś, że kupujesz duże dla klientów, tzn. jak duże są wtedy?i jaka jest mniej więcej ich cena?a czy są takie w kolorze kremowym?

Duże ostatnio 1m wys. i 1 m średnicy kupowałam po 80 zł, ale kupowałam też po 290 zł. Wielkie około 2 m średnicy są po 490 zł. tzn, były w zeszłym roku. Różne są ceny, zależy gdzie się kupuje.
Dwa światy 23:43, 29 mar 2011

Do góry
Ja już poprzycinałam róże. Jak zaczną puszczać i będzie widać co i jak, zrobię korektę.
Mój 4 arowy azyl... 23:41, 29 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Basiu, korony już całkiem spore, a szklarnia nawet mi się podoba

Danusiu, to nie szklarnia mi przeszkadza, tylko te chwasty, które przed nią rosną i wiadomo - wyglądają fatalnie.

Korony śmignęły bardzo w ciągu kilku dni. Pogoda im sprzyja
Żółte korony mnożą się a nie kwitną. W 2009 r.wsadziłam po jednej cebuli trzech odmian. Kwitły czerwona i pomarańczowa. Żółta wydala drugą cebulę a nie kwiat. W tym roku widzę trzecią - ciekawe, czy mi któraś z nich zakwitnie?
Moje miejsce na ziemi ;) 23:38, 29 mar 2011

Do góry
Świetny widok
Rajski ogród Ani 23:37, 29 mar 2011

Do góry
Jeśli to ma być kącik rekreacyjny to potrzebne jest wysłonięcie od wiatrów i wścibskich spojrzeń. Ja bym posadziła albo szczelny ekran z cisa (strzyżony), albo z choiny kanadyjskiej. Ale Ani pomysł z pachnącym wiciokrzewem też mi się podoba, bo miło będzie tam przebywać wąchając słodkie kwiaty, Może go gdzieś tam puścić?

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 23:33, 29 mar 2011

Do góry
Mnie się wydaje, że to jest Thuja orientalis (platycladus) - (żywotnik wschodni), ale możliwe jest także
Thuja occidentalis (żywotnik zachodni) odm. Aurescens, Europa Gold, Sunkist, Yellow Ribbon.
Czy ja ją widziałam u Ciebie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies