Danusiu, to nie szklarnia mi przeszkadza, tylko te chwasty, które przed nią rosną i wiadomo - wyglądają fatalnie.
Korony śmignęły bardzo w ciągu kilku dni. Pogoda im sprzyja
Żółte korony mnożą się a nie kwitną. W 2009 r.wsadziłam po jednej cebuli trzech odmian. Kwitły czerwona i pomarańczowa. Żółta wydala drugą cebulę a nie kwiat. W tym roku widzę trzecią - ciekawe, czy mi któraś z nich zakwitnie?
Jeśli to ma być kącik rekreacyjny to potrzebne jest wysłonięcie od wiatrów i wścibskich spojrzeń. Ja bym posadziła albo szczelny ekran z cisa (strzyżony), albo z choiny kanadyjskiej. Ale Ani pomysł z pachnącym wiciokrzewem też mi się podoba, bo miło będzie tam przebywać wąchając słodkie kwiaty, Może go gdzieś tam puścić?
Mnie się wydaje, że to jest Thuja orientalis (platycladus) - (żywotnik wschodni), ale możliwe jest także
Thuja occidentalis (żywotnik zachodni) odm. Aurescens, Europa Gold, Sunkist, Yellow Ribbon.
Czy ja ją widziałam u Ciebie?
Z cisem nie ma problemu, można go przesadzić, nawet wielkie egzemplarze. Tylko czy dacie radę go unieść? przenieść i posadzić. Cis ma drobne korzenie i zwartą bryłę.
Z cyprysikiem może być gorzej, "góra" czyli zielona część jest nieproporcjonalnie duża w porównaniu do korzeni. Takie drzewo może się "wywracać" nawet, trzeba go poprzywiązywać odciągami. Może też się obsypać z korzeni.
Perukowiec powinno sie przyciąć przed lub po przesadzeniu.
W okresie bezlistnym powinno się udać w całości bez cięcia.
Bezwględnie po przesadzeniu trzeba podlać w uformowaną miskę i zraszać "górę" wieczorem.
Ja kiedyś robiłam ogród, gdzie wcześniej właściciele wykopali hosty, postawili karpy pod jałowcami i zapomnieli. Stały tak na wierzchu chyba z dwa tygodnie, wypuściły liście i nic im nie było. Wsadziłam i żyją do dziś.
Dorosły krzew jest właśnie wyżej na zdj. Ma około 2,5 - 3 m. Natomiast one u nas wyrastają do 5 m. Nie słyszałam żeby były gdzieś większe.
W Anglii - Holandii rosną wyższe. Maja cieplej.
Niekoniecznie, mogą wypuścić silne pędy. Tylko czy zostały na nich jakieś oczka?
Można za tydzień zastosować nawóz do hortensji, żeby je pobudzić do puszczania pędów
Propozycja przeniesienia wrzosowiska na prawo od altany, a po obu stronach ścieżki dodatkowa rabata, która przechodzi z jednej strony na drugą, dobrze gdyby roślinki też miały kontynuację z jednej na drugą stronę.
Ja też dzisiaj byłam do południa w ogrodzie, ale nie swoim, wycianałam suche byliny, zruszałam glebę, pomagałam komuś kto nie bardzo może ciężko pracować. Bardzo mnie ta praca ucieszyła