Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:49, 19 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Brrrr - wrzuć coś wiosennego choćby kiełki, bo zimno mi się zrobiło

Mówisz- masz

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:39, 19 mar 2012

Do góry
na razie ich nie podcinam, poczekam do kwietnia, niech się zaaklimatyzują, bo one rosły w takiej gliniastej glebie, a mój czarnoziem, da im powera pozostałe 21 pójdzie na prawą stronę ogrodu i posadzone zostaną w formie ekranu, koło cedrów; brzydkie zabezpieczenia miłorzębów znikną, bo już mają ochronę z bukszpanów; psiaki wszystko wąchały i oczywiście nadzorowały

główny wykonawca

pod murem posadziłam bluszcze, bo chcę zakryć nieciekawe widoki sąsiedztwa

a tu kulki z jałowca, cięte ręką M.; w jednym miejscu pośpieszył się

na 3 od lewej, nie potrzebnie usunął gałąź, ale odrośnie i powoli uzyskamy idealne kulki, w końcu to pierwsze cięcie; o boziu jak tam pachniało tym jałowcem, psy dosłownie szalały i zajadały się owocami jałowca
Ogród Ewy :) 12:36, 19 mar 2012

Do góry
Weekend był cudowny! Cieplutko, słonecznie, aż chciało się wyjść do ogrodu

Wystawiłam większość roślin z garażu, poza agapantami, które mają słoneczko a są najwrażliwsze na przymrozki.

Oleandry jeszcze zawiązane, tak, żeby można je było szybko schować.

Wawrzyn,oliwka, rozmaryn już na tarasie, zrobiło się prawie jak w lecie

Kupiłam piękne fioletowe goździki, pachną!, które stoją w donicy przy donicy z oliwką
Bubusiowy ogród 12:33, 19 mar 2012

Do góry
Witaj, postaram się wkleic jakiś projekt, ale chcę Ci uzmysłowić, że tak wielka działka wymaga strasznie dużo pracy. Musisz zorganizować pomocników w domu, ponieważ zdrowie jest najważniejsze.

To sporo pracy dla sprzętu a co tu mówić o tym, że masz tylko dwie ręce. To zbyt wiele dla nich.

Cały teren trzeba przeorać, nie wiem czy u Ciebie można wypożyczyć operatora ze sprzętem i przeorać cały teren i wyrównać?

Tego by wymagało przygotowanie działki do nasadzeń.

Jak nic Twój ogród przypomina układem ten ogród

U góry jako żywopłot rosną tuje.
Brabanty są tanie i można nimi obsadzić ogrodzenie. O zywopłotach poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1399-zywoploty-strzyzone-iglaste-inne-niz-cis

https://www.ogrodowisko.pl/watek/556-zywoploty-strzyzone-z-cisa
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1405-zywoploty-strzyzone-lisciaste

Popatrz na styl nasadzeń na tym projekcie. Jednorodne żywopłoty są po prawej stronie i u góry, natomiast w pozostałych częściach są mieszane, ale po kilka sztuk jednakowych.
Mały eden Ewy 12:32, 19 mar 2012

Do góry
Wiosna 2012

rozchodnik

orliki

cebulica

przebiśniegi
Radosna twórczość Ani 12:26, 19 mar 2012

Do góry
A tak chciałabym obsadzić altanę. Nie wiem tylko czy nie będzie za ciemno jak zostaną posadzone tuje dookoła. W tej chwili rosną tam tylko leszczyny 3 szt Może zamiast rh dać różyczkę pnącą?
To tą część działki będę się starała w tym roku zagosposarowć

A tak chcę aby porośnięta była altanka

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:25, 19 mar 2012

Do góry
Agnieszko i Marzenko, jakoś nie chciałam budować napięcia, ale jak pracuję w ogrodzie to zapominam o całym świecie

o 8 rano pojechaliśmy do Bukszpanowego Pana po pierwszą partię 50 bukszpanów zielonych; tyle się mieści na przyczepie; po drodze podziwiałam piękno tamtego rejonu, bo pogoda wymarzona; przywitały nas milusińscy gospodarza

a to pierwsza partia, cieszyłam się jak dziecko; szkoda, że przyczepa nie jest z gumy i nie dało się więcej wpakować

imponująco wygląda ta ilość w jednej kupie

tu już wypakowane i M. szykuje się do kopania dołków, a ja latałam z konewkami i podlewałam, w sumie tam posadziliśmy ( wokół miłorzębów) 29 szt, czyli tachałam 29 konewek po 10l, ale się zziajałam

w drugim poście cd.
Rododendronowy ogród. 12:14, 19 mar 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
500 - setka minęła? Nie do wiary!!! Gratulacje!

Basiu bardzo dziekuję.Piękny clematis.
Kosaćce, irysy (Iris) 12:14, 19 mar 2012

Do góry
To moje - dobrze myślę, że to syberyjskie?
ogrodoweimpresjejolki 12:11, 19 mar 2012

Do góry

A w zeszłym roku podlewałam takie:

Kapitalny pomysł. I teraz żałuję, bo miałam podobną wagę i nie potrafiłam jej wykorzystać

Czasami nietypowe zastosowanie rzeczy ratuje im żywot. U moich znajomych ta waga miała wylądować na śmietniku, a ja od razu widziałam ją na swoim balkonie. W tym roku też będzie tylko jeszcze nie wiem czym zakwitnie
Mam też pojemnik do lodu, w którym zamieszkał fiołek od Ani Monteverde i własnie zdecydował się zakwitnąc

Ogrodus Pospolitus, czyli: jak zagospodarować przedogródek? 12:10, 19 mar 2012

Do góry
Witam serdecznie,

nie będą oryginalna jeśli powiem, że śledzę wątki Ogrodowiska od długiego czasu i niemal tak samo długo przymierzam się do poproszenia Danusi i Was o pomoc w zaplanowaniu ogrodu.
Ale tak własnie jest
A że wiosna zbliża się ogromnymi krokami dochodzę do wniosku, że nadeszła ta wiekopomna chwila, aby wkleić kilka zdjęć mojego ugoru i poprosić Was o sugestie co zrobić, aby zaczął cieszyć oko.

Mam do zagospodarowania wschodnią ścianę domu, widoczną zaraz po wejściu na posesję. Ma ona wymiary 8m (patrząc wzdłuż elewacji) x 3m zwężające się do 1,5 m.

Marzy mi się kompozycja raczej nowoczesna, skupione kilka roślin wokół siebie, tak, aby wzdłuż chodnika poprowadzić niewielki trawnik. Zastanawiam się czy dobrze byłoby w kompozycji ująć roślinę główna wyższą, wokół mniejsze. Mąż sugeruje, że chciałby, aby jedna z nich kwitła.

Podobają nam się raczej proste, nowoczesne ogrody. Bez łuków, wyobleń, zakrętasów. W których roślin może być sporo, ale niewiele gatunków. Kolory to zieleń, biel i fiolety/róże.
Natomiast dom ma tradycyjną formę - dwuspadowy dach, raczej "wiejski" kształt i zastanawiamy się, jak jedno z drugim pogodzić.

Pozwolę sobie wkleić zdjęcia fragmentu ogródka, od którego chcemy rozpocząć prace.
Zerknijcie proszę i doradźcie, jak sobie z nim poradzić

Pozdrawiam,
Aga

Widok po wejściu na posesję

Widok od frontu

Widok od północego-wschodu

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:02, 19 mar 2012

Do góry

Witaj Irenko
Specjalnie dla Ciebie zrobiłam dziś zdjęcie w naszym Ogrodzie Botanicznym
Poznajesz to cudeńko ?

Super

Piekny okaz Miłka Amurskiego!

ciągle się nim zachwycam i ubolewam, że jeszcze nie mam!
Hirutkowy raj:)) 12:00, 19 mar 2012

Do góry
Krys napisał(a)

Z duszą na ramieniu tamtędy bym szła
Bądź, co bądź piękny wąwóz!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:58, 19 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Witaj Irenko
Poznajesz to cudeńko ?

Super

wszystkie Miłki są super, ha, ha
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:53, 19 mar 2012

Do góry
ircia napisał(a)

Witaj Irenko
Poznajesz to cudeńko ?

o rany, Ircia, tylko nie mów, że to Miłek Wiosenny

bo ja go nie mam a chcę!!

Mimo że nie chcesz to mówię TAK. Ja też go chcę Jest naprawdę śliczny, a Ty MUSISZ przecież go mieć

no tak co to za Miłek, bez Miłka Wiosennego!!
A u Ani asc wypatrzyłam trawę - Miłka okazała i zaraz ją zamówiłam, śliczna jest!!

Irciu, wiesz, że łacińska nazwa Miłka Wiosenngo to Adonis?

Wiem Irenko I uważam że w pełni zasługuje na to miano
A tej trawy nie znam - zaraz poszperam.

No to się niedługo Irenko „zamiłkujesz„

muszę Miłka mieć i zamiłkuję się na total, w końcu nazwisko Miłek
Rododendronowy ogród. 11:43, 19 mar 2012

Do góry
500 - setka minęła? Nie do wiary!!! Gratulacje!

Ogrodnik mimo woli 11:25, 19 mar 2012

Do góry
Wandziu w ogrodzie, w moim ogrodzie Gdyby nie to, że dzisjaj zimno i pochmuro byłoby ich więcej
A to dowód..specjalnie pobiegłam z aparatem I przy okazji zobaczyłam kolejną odmianę krokusków które się pokazały.... Teraz już nic wiosny nie zatrzyma ...

Początki w Kruklandii 11:20, 19 mar 2012

Do góry
Też sie zastanawiałam czy ogrodowiskowej Juzi dziś życzeń nie złozyc, choc wiem ze nie dzis Justyny ale co tam akurat Ci zdrówko potrzebne więc Juziu zdrówka życzę.

Rododendronowy ogród. 11:13, 19 mar 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Bogdziu, na razie zostawiam gratulacje z okazji 5oo-tki, a potem doczytam wszystkie stronki, bo dużo ich przybyło i pachnące hiacynty przesyłam

Irenko , bardzo dziękuje . ale zapachu to masz mnóstwo z tych sześciu kwiatów, wyobrażam sobie.Pieknie wygladaja , takie dorodne. Dzięki.
Rododendronowy ogród. 11:11, 19 mar 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)
Bogdziu, moje wielkie GRATULACJE. Pół tysiączka to już spore osiągnięcie
Przyjmij ode mnie z tej okazji skromny fiołeczek.

Wandziu bardzo mi miło Cie widziec bo ostatnio nawet w swoim watku nieczesto bywasz , a tu taka niespodzianka. Bardzo ci dziękuję.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies