Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:14, 12 mar 2012

Do góry
Danusiu, czy masz może więcej zdjęć z tej realizacji? Bardzo podobają mi się te kompozycje.

Co może zastąpić CIS jako żywopłot około 80-100cm?
Pierwszy ogródek- prośba o pomoc w rozplanowaniu 10:11, 12 mar 2012

Do góry
Witam po małej przerwie.
W końcu mam się czym pochwalic, ogromny wiatrak, ktory do tej pory był na moim ogródku zniknął!
Działka ma teraz zupełnie inny wygląd, i wydaje się być jakby większa.
Poniżej wklejam zdjęcie już po rozbiórce.
Zrobiłam także mały plan ogródka, ale patrząc na to widzę jak kiepsko to zrobiłam.

Przyjęłam za 1 m 2 cm, co do rozmieszczenia drzew to tak na oko je narysowałam, gdyż nie zmierzyłam dokładnie ich odległosci.
Będę na działce cały nadchodzący weekend, pogoda zapowiada się rewelacyjnie We Wrocławiu ma byc do 20 st, więc idealna pogoda na porządków ogródkowych cd...
Tak patrzę ile mnie roboty czeka i jest tego ogrroom! Ale nigdzie się nie spieszę przecież.
Drzewka już pobielone

Pozdrawiam

p/s

co sądzicie o pomyśle by na lewej stronie domku, tej bez okna, zrobic rusztowanie pod rosliny pnące?
Przedogródek Agniechy973 10:07, 12 mar 2012

Do góry
Obadaliśmy też wielkość przedogródka i mój M zgłosił 2 postulaty

1. Poszerzamy nasadzenia łanowe, bo w tej wersji łagodnej dla kieszeni będą trochę za wąskie. Więc Magnolio raczej powrót do pierwszej wersji. Pomóż mi proszę ustalić najłagodniejszą wersję (dla kieszeni ) ilości roślin.

2. Nasadzenia przy szambie kończymy wcześniej, tzn. tak jak zaznaczyłam różową linią na obrazku. M mówi, że tamta część jest potrzebna na cele boiska. Może więc skończyć takimi półkolami jak dorysowałam ołówkiem? Może te skrawki uda mi się "wydębić" od M na rzecz rabaty.

Przedogródek Agniechy973 09:58, 12 mar 2012

Do góry
Wyznaczyliśmy wczoraj półkoliste rabaty na trawniku. Nie wiem czy będzie coś widać na zdj. ale w całości to trzeba by z dachu robić. Poustawiam zdj. tak, żeby szły od prawej do lewej po kolei z wyznaczoną rabatą. Zaznaczyliśmy kawałkami cegieł na trawniku a na ostatnich zdj. widać lepiej, bo tam żółte skrzynki wyznaczają przód rabaty. Tył słabo widać, bo to już za daleko. Na zdj. nr 2 widać przerwę między rabatami.
Jakość zdj. kiepska, bo przez okno i odbija się wszystko. Tylko ostatnie zdj. z balkonu.

Początki w Kruklandii 09:52, 12 mar 2012

Do góry

Nasz mały raj na ziemi :) 09:50, 12 mar 2012

Do góry
W piątek kiedy dzieciaki poszły spać udało się mi zrobić, po raz pierwszy w życiu wianek z gałązek
Nie było łatwo ale chyba się udało

Jeden jest duży taki 40cm

i drugi mały 20cm

Myślę że jak na pierwszy raz to chyba wyszły nie najgorzej....Widać troszkę drucik, miałam tylko taki zielony i był troszkę za twardy ale następnym razem zaopatrzę się już w odpowiednie sprzęty

Na razie stoją na kominku bez dodatkowych ozdób. Przed świętami pomyślę o dodatkach, tylko nie wiem czy będą konieczne bo w tym ciepełku zaczynają im się rozwijać listki

Do flakonu włożyłam pozostałe gałązki, dołożyłam jeszcze bazie i wyglądają bardzo ciekawie... Poszukam jeszcze drzewka owocowego i na święta pewnie pięknie rozwinął się kwiatuszki

Moje poletko 09:49, 12 mar 2012

Do góry
Witajcie w poniedziałek.
Mglisto, deszczowo zimnoTo troszkę słonecznego kolorku
Studnia w ogrodzie 09:36, 12 mar 2012

Do góry
No i mamy studnię, piorunem poszło
Tak ściślej, to w tej chwili wystaje rurka z ziemi, musimy dokupić ręczną pompę i woda będzie dostępna. Rura wpuszczona w ziemię na 20 metrów, można podłączyć pompę elektryczną, jak będzie taka potrzeba.
Z ciekawości zawiozę kiedyś próbkę do zbadania w sanepidzie, ale do ogrodu na pewno bardzo dobra, klarowna, bez zapachu, smak neutralny, roślinkom powinna smakować
Studnię robi doświadczony studniarz, można powiedzieć, że ręcznie, żadnej elektorniki, tylko trójnóg, linki, rury i ciś, co przez te rury wybierało ziemię.
Początki w Kruklandii 09:23, 12 mar 2012

Do góry
Stanowisko słoneczne.
Trawy, iglaczki, wrzosy i wrzośce ????
Wymiary rabaty ok 3,9 x 1,5m

Kształt rabaty chyba taki już zostanie...
Ogrodomania Oli 09:16, 12 mar 2012

Do góry
Przycięłam w sobotę dosyć drastycznie (mam nadzieję,że się za to nie pogniewa) mojego Garneta i nie uronił ani jednej łezki.
Na zdjęciu to oczywiście krople deszczu, pada u nas dziś od rana.

A tu jeszcze pare ocukrzonych roślinek.

]

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:48, 12 mar 2012

Do góry
Wkleję sobie jeszcze Młodą na tle rozplenic

I z czerwonolistnymi:

Miłego poniedziałku!!
Siąpi deszczyk, może po południu zasieję bób
Rośliny Egipt - Marsa el Alam - hotel Hilton oraz Sol y Mar zatoka Abu Dabab 08:44, 12 mar 2012

Do góry
Roślinki jukopodobne

Taki łysy krzak:

A tak pięknie kwitnie:

Palmy inne niż daktylowe (wszechobecne tam):

I takie które u nas można kupić maleńkie w doniczkach:

Coś cebulowego:

Werbeny??

I jednoroczne u nas:

I jeszcze rozplenice:

Więcej fotek roślin już nie mam

pozdrawiam serdecznie - to rośliny końcem lutego / początkiem marca. Fajny kontrast - gdy wyjeżdżaliśmy u nas był mróz i śnieg
Karolina
Rośliny Egipt - Marsa el Alam - hotel Hilton oraz Sol y Mar zatoka Abu Dabab 08:39, 12 mar 2012

Do góry
Bougenville:

Trawa tworząca zwartą darń w tamtejszych warunkach - odmiana ma takie dość straszne rozłogi :

A tu w środku trawnika:

Ketmie w wielu kolorach, część o kwiatach pełnych:

Na tle rozplenicy Rubrum - śliczny kontrast:

Przechowalnia sadzonek na potrzeby ogrodów hotelowych - oczywiście musiałam zajrzeć, na migi rozmawiałam z ogrodnikami w turbanach

Świeżo posadzone, mocno nawadniane:
Ogród coli 08:39, 12 mar 2012

Do góry
Poprawiłam cięcie Hakuro

Wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 08:36, 12 mar 2012

Do góry
Kapustę ozdobną będę musiała już dzisiaj powoli zacząć pikować.

Skarpa w ogrodzie 08:24, 12 mar 2012

Do góry
Tu masz bardziej prosto, nawet schemat jak sadzić możesz ściągnąć prostując to

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 08:18, 12 mar 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Pozdrawiam Wszystkich wiosennie i ja zorganizowałam sobie namiastkę ogródka dobre i to narazie.... dopóki ziemia nie wyschnie

Świetny pomysł
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 08:15, 12 mar 2012

Do góry
Część dalii mam juz posadzone w doniczkach,były mocno wysuszone,szkoda,że nie namoczyłam bulw,ale do maja mają duzo czasu.

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 08:05, 12 mar 2012

Do góry
Zatęskniłam za bluszczami

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:31, 12 mar 2012

Do góry
No i efekt końcowy

Tuż po zrobieniu ogrodu (trawa w końcu została wymieniona na nową - z rolki)

Po 3 miesiącach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies