Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Skrzydłokwiat - Spathiphyllum 17:02, 24 sty 2012

Do góry
Też mam takiego pstrokatka , mój to Skrzydłokwiat 'Gemini'

Od planów do... spełnienia marzeń 16:58, 24 sty 2012

Do góry
Ogrodnik mimo woli 16:57, 24 sty 2012

Do góry
Tak już mi się zakładki pomyliły, że zamiast do Ciebie Bożenko, to wstawiłam życzenia do siebie..... Więc fotki już zostawię i u mnie, ale one są dla Ciebie.. i u Ciebie też je wstawię.. I pociągnę w takim razie wątek z moimi różami....
Posadziłam je jesienią 2007 roku...i białego powojnika też.. siatki jeszcze nie było, ale chciałam by ją w przyszłości zarosło. I tak było w czerwcu 2008:

Za rok róże dostały płotek antymisiowy i towarzystwo bylin.... Za płotem sąsiad jeżdzi traktorem, a tego żaden misiek nie oduści...... sama już nie wiedziałam, czy bardziej mi szkoda podrapanego psa czy połamanych róż... ale 2009 rok mile mnie zaskoczył... To była burza kwiatów..

Niestety zima przyszła sroga i wymroziło mi wszystkie róże.... myślałam, że już po nich, ścięłam je wiosną do zera...wybaczyły mi to ciachanie...i odbiły pięknie. Tylko byliny co to były małe w zeszłym roku, już w tym nie były małe i zasłoniły wszystko.....:

Podjęła męską decyzję (co już widać na wcześniejszym zdjeciu) i kazałam mojemu M wypalić metr zielska pod poszerzenie mojego tzw "ogródka wsiowego". Takie róże nie będą zasłaniane, przekopuję wszystko.... W ferworze walki z łopatą i takami piachu.....osadziłam obwódkę (krawężnik z folii wkopany w ziemi by trawa nie przerastała)...i nagle zjawia się mój M i mówi....."chciałaś tylko metr, a zabrałaś 2, przecież miałem tu układać rury do nawadniania!!!!) Fakt zapomniałam....... Więc chwyciłam znów za łopatę i przychodzi M i mówi, "wiesz co.....weż i te 2 metry, jest większa szansa, że na 2 lata wystarczy .....bo co rok to metr dalej".... I tak widać powyżej te 2 metry wiecej na moje wiejskie kwatuszki Płotek antymisiowy też przestawiliśmy.....
W tym roku to już znów był szał ciał............. i znów ich nie zabezpieczałam....za dużo tego mam.....muszą radzić sobie same....... Zresztą raz na kilka lat muszę je i tak przycinać, bo rosną w górę i na boki strasznie.... to wyższe od siatki.

Nie mam pojęcia jak się one nazywają... są pnące, ale z tych co się same nie pną.... u mnie rosną jak chcą......a za płotem u siąsiadów tym bardziej... Kwitną najładniej w czerwcu, potem coraz mniej, by późnym latem znów szaleć wściekłymi kolorami różu aż do śniegu lub mrozów.. Niczym ich nie okrywam, nawt nie kopczykuję, mają podsypaną korę przy korzonkach przez cały rok. Do nich to ja juz nie dojdę Zelsko na długiej lancy wypalam hyerbicydami... a gdzie sięgnę to podpieram gałęzie czym się da i walczę....wyglądam potem jak po walce ze stadem dzikich kotów. Nie przepadam za kolorem różowym.... ( w komunie były majtki różowe i niebieskie, bluzeczki z jakiegoś włókna sztucznego różowe albo niebieskie..... w dodatku kolory wyblakłe ). Jednak ten róż toleruję i nawet mi się podoba. Może ktoś potrafi ustalić ich odmianę......

Od planów do... spełnienia marzeń 16:56, 24 sty 2012

Do góry
Kamienne płyty łamane 16:55, 24 sty 2012

Do góry
Po latach narasta na kamienie i można się pobawić ręcznie albo naszym szpadelkiem-nożem do kancików.

Przed cięciem

Po cięciu

A to szpadelek. Mamy go w ogrodowiskowym sklepie. Te kanty trawnika też nim robione.

Od planów do... spełnienia marzeń 16:52, 24 sty 2012

Do góry
Od planów do... spełnienia marzeń 16:46, 24 sty 2012

Do góry
Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem 16:33, 24 sty 2012

Do góry
Igor napisał(a)

Wiem, że pokazujesz tutaj zwłaszcza pięknego liliowca ale ja chciałam zapytać o tę różę. Przywiozłam taką albo podobną z Anglii i nie wiem jak ona się nazywa?
Ogród w parkowym stylu 16:07, 24 sty 2012

Do góry

Ogród w parkowym stylu 16:03, 24 sty 2012

Do góry
Ania- monteverde takiego bodziszka też mam

Sebek - miło, że ktoś tu zagląda

pamelka - a ja się nie załapałam na nasiona od Marty, za póżno się obudziłam .
Wydaje mi się, że najlepiej wysiać je na wiosnę, bezpośrednio do gruntu .
Ja ze swoich zebrałam nasiona i zaraz je wysiałam. Wzeszły chyba wszystkie
i jak przeżyją zimę, to będę miała plantację sasanek . Szkoda ,że to nie
Papageno, tylko takie zwykłe

Ewa od pszczółek Mój ogród jest wolny, nawet ogrodzenia nie ma
Bardzo się ciesze ,że Ci się u mnie podoba

Dzisiaj przedstawię kilka liliowców -chyba wszyscy je lubią

Bonsai i niwaki 15:58, 24 sty 2012

Do góry
boguslaw_r_kucharski napisał(a)
ten staruszek wymaga sporo pracy i czasu ale.......

Modrzew ma ładny pień, grab (jeśli dobrze poznaje)kształt ma super,buczki zarąbiste podstawa taka wiekowa z jednego utworzyłbym "korzenie na skale"
Zazdroszczę powierzchni ogrodu masz gdzie pracować wszystkie drzewka sadzisz u siebie ?
Mam na oku kilka takich perełek ale miejsca zero może jak dokupię kawałek ziemi
Ogród Ewy :) 15:35, 24 sty 2012

Do góry
Charles Austin to następna austinka, róża zachwycająca zmiennością koloru kwiatów i urzekającym zapachem. Zdjęcia 28 V 2009

Zgodnie z zasadami forum wklejam w 1 post tylko 4 zdjęcia, ale mam wrażenie, że to głupio wygląda, że tyle postów piszę w tak krótkim czasie.
Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem 15:32, 24 sty 2012

Do góry
Zrzut cicho ciemnych ,czy co?Co się nowy ktoś zakłada wątek ostatnio,okazuje się,że już ma tu przyjaciół,którzy od niedawna tu są i chwalą!
Witam wszystkich nowo przybyłych! Nie ogarniam chyba już postaci,ale miło widziec nowe ogrody! Wszyscy tu są serdecznie witani!

Ogród Ewy :) 15:23, 24 sty 2012

Do góry
Witajcie Riche i Syla

Marto cieszę się, że mogłam ci pomóc

Wracając do moich róż i historii ogrodu, pokażę Wam ukochanego Abrahama Darby, którego już nie ma tam gdzie pięknie rósł przez 4 lata

Było to naprawdę wielkie krzaczysko obsypane cudownymi pachnącymi kwiatami. Ponieważ mocno pochorował się po przemrożeniu, musiałam go usunąć, na szczęście mam jeszcze jeden krzew w innym miejscu

Nic nie jest wieczne i o tym muszą pamiętać wszyscy ogrodnicy
Klon strzępiastokory 15:12, 24 sty 2012

Do góry
Klon strzępiastokory Acer griseum - w ogrodzie w Bressingham

Przedogródek Agniechy973 14:54, 24 sty 2012

Do góry
ale i tak Wam ja pokażę- kostrzewę owcza. To chyba najbardziej podobne zdjęcie do takiej jaka znam
Paeonia - Piwonia 14:54, 24 sty 2012

Do góry
Elawroclaw napisał(a)

Piwonie delavaja

Mają mniejsze kwiaty , ale kwitną bardzo obficie.

Elu,mam pytanie do Ciebie,czy jakoś przycinasz na wiosnę tę piwonię ?
Enkiant - Enkianthus 14:48, 24 sty 2012

Do góry
Moj enkiant już raz łaskawie zakwitł

Skrzydłokwiat - Spathiphyllum 14:44, 24 sty 2012

Do góry
Mój skrzydłokwiat Variegata

Cały rok w ogrodzie 14:38, 24 sty 2012

Do góry
Wytropiłam wschodzącą śniezycę wiosenną

...oczar też już niedługo rozkwitnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies