Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 22:24, 11 mar 2012

Do góry
Piękne zdjęcia robi ten aparat, a jak się nazywa? mnie najbardziej spodobał się wiewiór sowy 2 lata temu miałam zimą cale olbrzymie stado, siedziały na orzechu i śliwie z przodu i wcale nie uciekały, a potem był wypadek od tamtej pory boję się sów

Hirutkowy raj:)) 22:22, 11 mar 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)

A ja zauważyłam u Ciebie świetny dzban gliniany, czy w sezonie coś w nim rośnie? Nie widziałam jeszcze takiego, z okrągłą dziurką w środku.

Gabrysia stawiam na nim tylko doniczki z kwitnącymi jednorocznymi ,to z gliny niewypalany,trochę kruchy.Mam jeszcze większy

Ogródkowy chaos u monitki 22:20, 11 mar 2012

Do góry
Dzisiaj była u nas piękna pogoda, wiosenna, w słoneczku było bardzo ciepło.
Wybrałam się dzisiaj z młodszą córcią do teatru dla dzieci a potem do parku. Było super, krokusiki na szczecińskich Błoniach coraz śmielej wychylają się z trawy. W pełni rozkwitu, trawa pomiędzy platanami jest dosłownie usiana krokusami. Piekny widok, mam nadzieję, że uda mi się go uchwycić i pokazać Wam.

U mnie w ogrodzie też już widać oznaki wiosny
pierwszy kwiat na miodunce

orliki

jakieś niebieskie kwiatki nie mam pojęcia co to

no i moje krokusiki
Skarpa w ogrodzie 22:17, 11 mar 2012

Do góry
Moje skarpy też spędzają mi sen z powiek ( Kasiu będę podglądać Twoje zmagania )

Jedną z moich skarp niby już obsadziłam ( niestety póki co z matą przeciw chwastom ), ale mam wątpliwości jak to będzie wyglądać jak urośnie ... Zrobiłam taki misz masz ( różne rodzaje jałowców, a do tego golteria, irgi, trzmielina i runianka ) a teraz się zastanawiam czy nie powinnam była podzielić skarpy na jakieś trójkąty czy kwadraty i posadzić roślinki grupami ... ?

Wygląda to teraz tak :

Mam pytanie, czy gdybym chciała przesadzać te roślinki, to czy mogę to robić już w tym sezonie, skoro były posadzone w zeszłym ? Ktoś mi powiedział, że powinnam dać im choć jeden sezon bo inaczej po prostu padną ... ??

a tutaj co mnie jeszcze czeka, czyli kolejne skarpy, te z kolei są w cieniu i też mam problem co posadzić. Na wyglądzie tej pierwszej mi tak bardzo nie zależy, bo jest przed drzewami, ale ta druga musi już jakoś wyglądać bo znajduje się po stronie tarasu :

Rośliny Egipt - Marsa el Alam - hotel Hilton oraz Sol y Mar zatoka Abu Dabab 22:17, 11 mar 2012

Do góry
Hilton Marsa Alam Nubian Resort - koniec lutego / początek marca 2012:

Obiecane piórkówki - rozplenice:

Tu widać jak odrastają - też musiały przejść okres spoczynku (kiedy??) i zostały przycięte, ale dość wysoko...:

tu japońskie - też jeszcze widać stare, suche pędy:

Wszędzie linie kroplujące, w końcu to pustynia... dziw że tak tam wszystko rośnie na suchym piasku...

Tutaj piękne, wyrośnięte, w pełnym rozkwicie:

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 22:09, 11 mar 2012

Do góry

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 22:07, 11 mar 2012

Do góry
Ptasie scenki w parku

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:55, 11 mar 2012

Do góry
W piątek byłam na targu i zrobiłam zakupy hurtowe Chciałam jeden lub dwa kosze, ale w hurcie było taniej. Do tego jeszcze była duża donica w komplecie, ale nie załapała się na zdj.
Jakie zestawy kwiatków proponujecie? Mam już jakieś wizje, ale chętnie pooglądam lub poczytam o Waszych typach.

Mój nietypowy hiszpański ogródek 21:54, 11 mar 2012

Do góry
Witaj Sebek,

Dziękuję za wsparcie
Cały weekend przeglądam wasze ogrody i w poszukiwaniu inspiracji...

Nad warzywniakiem muszę jeszcze pomyśleć...
Mój nieszczęsny trawnik pozostawia wiele do życzenia... głównie z powodu braku czasu, a deszcz też u nas nie zagościł od wielu miesięcy... Myślę, że zastąpie trawę białym żwirkiem/kamykami, a w miejscu gdzie będzie stał stół zrobimy drewniany podest... chyba dodam też kilka jasnych płytek na żwirku... jutro będę planować dalej...

Pozdrawiam,

Ogród Magdalenka 21:54, 11 mar 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Cześć Justi

proszę

w skrzyneczkach będzie zielenina

Cuuuuudowne i w takiej pieeeeeeęknej kuchni!
Teraz żałuję, że kupiłam do wawrzynów lechuzza zamiast pure round. Ale chciałam mieć z nawadnianiem. Ale tak sobie myślę, że kule rzeszowskie bukszpanowe w tych donicach byłyby piękne

Noemi mój taras też zostanie przemalowany na szaro
Ogród w budowie - nieustającej 21:51, 11 mar 2012

Do góry
Gabrysiu, obiecana foremka z Bolesławca. Nie robiłam zdj. bo przeczytałam, że Pszczelarnia już ma dla Ciebie formę i taką jak chciałaś, ale skoro się upominasz...
Ta na babkę to z Bolesławca, a ta keksówka to jakaś stara poniemiecka, o ten styl Ci chyba chodziło. Obie się świetnie sprawują.

Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 21:49, 11 mar 2012

Do góry
Po dłuższej nieobecności wracam na forum. Muszę powiedzieć, że taka przerwa dobrze mi zrobiła, pobuszowałam trochę po waszych cudeńkach i powoli rozjaśnia mi się w głowie i układa wizja, którą chciałabym zrealizować u siebie. DZięki nieocenionej pomocy , szczególnie Danus[ i Małgosi, wiem co zrobić przy ogrodzeniu.Teraz czas na strefę wejściową i front. Mam taki oto rysunek, nie do końca jestem tego szkicu pewna, dlatego proszę o sugestie. Dodam jedynie, że jest to strona południowa i słońce operuje tam od wczesnego przedpołudnia do godziny ok 17, czyli patelnia.
Dodatkowo stoi tam skrzynka elektryczna. Może dobrze byłoby rzed nią ostawić ekran z cisa i wykorzystać rosnące tam już dwie azalie i różanecznik (widoczne rzy chodniku)i zrobić na tym trawniku wysepkę?
z opisu niewiele widać, wiec wyjaśnię. Główny szpaler stanowi Thuja smaragd, wydaje mi się, że nalażałoby zasłonić podjazd, stąd ten pomysł. środkiem biegnie tzw sucha rzka ze żwirku, a w niej kilka gatunków małych i dużych traw, rozplenica japońska , red baron, może miskant. Teraz przyszło mi go głowy, że należałoby tam dać też zimozielone kule z bukszpanu,żeby było atrakcyjnie przez cały rok. Pomyślałam też o kuli-ciurkadełku, tuż przy chodniku dołem.Natomiast od podjazdu żwirek odgradzałaby macierzanka piaskowa, albo coś inszego i trzy skupiska host. ż- na planie znaczy żurawkaMa to ręce i nogi?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:45, 11 mar 2012

Do góry
krokusy

Kiełki tulipanów - po jednej stronie calkiem zielone, a tu czerwone. Rosną w doniczkach i czasami podtapia je woda - ale doniczek wyjąć nie można - może się coś im stać?

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:42, 11 mar 2012

Do góry

Zmarznięte liście rh - choć w całości był pod śniegiem w czasie mrozów

Cieszę się na to sprzątanie jak bałwan na wiosnę

Mój ogród w cieniu drzew 21:41, 11 mar 2012

Do góry
Dzięki Sebek za odpowiedź Na świerki na pewno miejsca nie ma, na cis byłoby. Tak się jednak zastanawiam, czy nie powinnam być konsekwentna i skoro posadziłam tą tuję Kórnik tam dalej po lewej od domu, to czy tu też nie powinnam jej jednak posadzić ... ? To jednak prawie ta sama linia przy kostce ... ? Być może kiedyś dosadzimy nawet przy tej "zawrotce" i to się wszystko wtedy połączy ... nie wiem czy dobrze kombinuję ...

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:40, 11 mar 2012

Do góry

Zmarzła trzmielina - choć przykryta była śniegiem

Te krokusy chyba już nie zakwitną..

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:39, 11 mar 2012

Do góry
U mnie wiosna powoli się pojawia, ale to na razie pączki

Przypalone liski konwalników

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:37, 11 mar 2012

Do góry

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:37, 11 mar 2012

Do góry

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:36, 11 mar 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies