Po dłuższej nieobecności wracam na forum. Muszę powiedzieć, że taka przerwa dobrze mi zrobiła, pobuszowałam trochę po waszych cudeńkach i powoli rozjaśnia mi się w głowie i układa wizja, którą chciałabym zrealizować u siebie. DZięki nieocenionej pomocy , szczególnie Danus[ i Małgosi, wiem co zrobić przy ogrodzeniu.Teraz czas na strefę wejściową i front. Mam taki oto rysunek, nie do końca jestem tego szkicu pewna, dlatego proszę o sugestie. Dodam jedynie, że jest to strona południowa i słońce operuje tam od wczesnego przedpołudnia do godziny ok 17, czyli patelnia.

Dodatkowo stoi tam skrzynka elektryczna. Może dobrze byłoby rzed nią ostawić ekran z cisa i wykorzystać rosnące tam już dwie azalie i różanecznik (widoczne rzy chodniku)i zrobić na tym trawniku wysepkę?
z opisu niewiele widać, wiec wyjaśnię. Główny szpaler stanowi Thuja smaragd, wydaje mi się, że nalażałoby zasłonić podjazd, stąd ten pomysł. środkiem biegnie tzw sucha rzka ze żwirku, a w niej kilka gatunków małych i dużych traw, rozplenica japońska , red baron, może miskant. Teraz przyszło mi go głowy, że należałoby tam dać też zimozielone kule z bukszpanu,żeby było atrakcyjnie przez cały rok. Pomyślałam też o kuli-ciurkadełku, tuż przy chodniku dołem.Natomiast od podjazdu żwirek odgradzałaby macierzanka piaskowa, albo coś inszego i trzy skupiska host. ż- na planie znaczy żurawkaMa to ręce i nogi?