Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

U Przemka w ogrodzie. 10:12, 29 gru 2011

Do góry
Witam Gości.
Miło mi, że moje ogrodowe poczynania spotkały się z pozytywnym odbioremDziekuję za odwiedziny i zapraszam.

W tym roku ostatnie więsze zadanie przed zimą, to była przemiana skalniaka który był kiedyś typowy małe roślinki, kamienie z biegiem czasu wszystko nie tak się rozrosło jak powinno a mnie zabrakło nerw i cierpliwości do tych tyci bylinek. W ogrodzie stosuję kamienie których mam pod dostatkiem sa moje własne i darmowe wiec dlatego tyle ich w ogrodzie, z czasem zauważyłem że właśnie dzieki temu że są jednakowe,(co kiedyś mnie raziło) stworzyły charakrer ogrodu i element łączący wszystko w całość.

Skalniak teraz będzie iglakowy wiosną przybędzie jeszcze kilka roślin i drobne poprawki, obecnie tyle zrobiłem.

Późna jesień

Wczesna jesień w tym samym miejscu.

Obsadzenie tarasu - same trudności 10:11, 29 gru 2011

Do góry
Gdyby było nawadnianie trawnika to częściowo można dać jako zejście trawnik, ale bez podlewania na pewno uschnie albo zbrzydnie.

Irga Coral Beauty albo Ursynów są takimi irgami które ładnie wyglądają i można je ciąć w wał lub poziomo w większą płaszczyznę. Jałowce odradzam, bo chorują i jak będą starsze to i tak się ich pozbędziesz z powodów estetycznych.

Studnię można częściowo wysłonić ekranem z bukszpanu lub cisa. Pomiędzy irgę polecam posadzić na kijach różnej wysokości drzewka kuliste pienne, tak jakby piłki się unosiły nad irgowym dywanem.
Zamiast irgi można też dać żółtą trzmielinę. A wtedy jako drzewka Prunus cistena (śliwa dziecięca) o bordowych listkach, albo fontannowe trawy - miskanty z tych wysokich tylko jak je potem ścinać? Nie chyba drzewka lepsze, bo do korony jest dostęp bez problemu

Stożki na skarpie z czasem zostaną zagajone przez irgę, chyba żebyś ją podcinała ukośnie w stronę stożka jak w ogrodach japońskich
To bardzo pracochłonne będzie ale efektowne, tylko zrobisz nie po japońsku (chodzi mi o pokazanie sposobu cięcia w miejscu łączenia dwóch gatunków)

Poniżej pomysł na fajny ekran, nie wokół studni tylko w poprzek

Różne byliny lub rośliny zimozielone, ale okrywowe posadzone po kilkadziesiąt sztuk, tworzące zwartą matę, potem oczywiście ciętą

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:11, 29 gru 2011

Do góry
ana_art napisał(a)
potem przyszedł czas na róże z tarasu, wykopałam dołek i do doła je "Pomagał" mi Maksym i stwierdził że to taki grobek dla róż

No ładnie, ja nie wiem jak nie trafiłam na ten wątek u Ciebie jak kombinowałam z moimi.. Coś mi się wydaje, że moje przemarzną..ale fachowo to zrobiłaś
Pszczelarnia 10:09, 29 gru 2011

Do góry
Mam rysunek.

Problemem jest obecność studni na środku ciągu komunikacyjnego. Bliskość rabaty letniej. Spad tarasu.
Może maksymalnie wyrównać poziomy tarasu i trawnika, niczym nie obsadzać tylko trawą posiać a studnię włączyć do rabaty? Albo odchudzić rabatę, żeby móc obsadzić studnię bukszpanem wokół albo irgami. Ale co z obsadzeniem tarasu? Dodam, że nie ma potrzeby zasłaniania się i ścisłych obsadzeń. Jak zlikwidować efekt wizualny studni (docelowo będzie otynkowana na szaro, pokryta płaskim dachem z łupka z lekkim spadem).

Na spadzie nie mogą rosnąc RH i azalie, chyba? Jałowce to mocny akcent. Są posadzone 3 Bonici i 1 Aspiryn na rogu w okręgu - na szybko.(???)

Studnia wygląda teraz tak a za studnią tak (kamienie i żwir zostały już uprzątnięte).

Druga strona tarasu tam gdzie da się poziomy wyzerować.

I sam taras.

Mógłby mi ktoś powiedzieć jak CAŁOŚĆ zaplanować?

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:06, 29 gru 2011

Do góry
ana_art napisał(a)
Ależ pięknie Światecznie Szarlotka się piecze, na keks przygotowane, świerki w ogrodzie udekorowane, na drzwiach zawisł wianek

Ania, ależ piękne masz wejście do domu I te donice Śliczności
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:42, 29 gru 2011

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A tak swoją drogą to moje marzenia miotają się między nowoczesnością a tym:

Piękne!!!
Wichrowe wzgórze 08:24, 29 gru 2011

Do góry
Dziękuję za życzenia. Nie było mnie jakiś czas, zajęta byłam przygotowaniami do świąt i ... robieniem bombek
Kilkanaście dni trwało moje rękodzieło zakończone opuchniętymi opuszkami palców, ale najważniejsze, że było w co ubrać choinki
Wersja srebrna:

Złota:

Z okazji zbliżającego się Nowego Roku życzę wszystkim, niech nowy 2012 rok pokaże, że nasze marzenia są zbyt skromne!
Pogaduchy skowronków 07:50, 29 gru 2011

Do góry
Ale Sebku narobiłeś. Budowlańcy i tak nie zdążą z autostradami na EURO . Mieli taką nadzieję że opóźnienie zwalą na ostrą zimę.
A co do zimy w kwietniu lub maju to nie martwcie się . Słoneczko nie pozwoli na śnieg i mrozy.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:11, 29 gru 2011

Do góry
To ja jeszcze swoją chojkę wkleję. Chojka jak chojka, ale jaki stojak mój M wykonał! Postanowiłam, że go pochwalę, bo jest za co. No nie! Nie zrobiłam samego stojaka, a tu nasz znak ogrodowiska stojak zasłonił

Wisteria - glicynia, słodlin 00:08, 29 gru 2011

Do góry
mam pytanie dotyczące usytuowania i prowadzenia wisterii przy murze...
znalazłam takie zdjecia, ktore Danusia umieściła w 'ogrodzie średniowiecznym' i właśnie w podobny sposób chciałabym prowadzić wisterię...
ale mam pytania dotyczące praktycznego podejścia do tematu - mój mur ma tylko 2 m wys, zastanawiam się jak i z czego wykonać podpory aby potem kierować pędy na boki, a także czym przytrzymywać/utrzymywać te boczne pędy w takiej pozycji?
Danusiu, proszę o pomoc
Pogaduchy skowronków 23:38, 28 gru 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Może to jest powód?!?!

Coś z tej serii krążyło na fb tylko na zdjęciu było znajome miasto ,a napis brzmiał "Lublin przeprasza ,że ma śnieg "Nie pamiętam dokładnie tekstu,ale takie miało to przesłanie ponieważ w tym czasie nigdzie w kraju śnieg nie leżał tylko tu ))
Mój kawałek raju 23:26, 28 gru 2011

Do góry
i jeszcze następna gałązka Jewel rozkwita
i jeszcze wigilijna jemioła nad stołem
Dwa światy 23:12, 28 gru 2011

Do góry
Siedzę drugi dzień nad Twoim wątkiem Haniu, ale dotarłam do końca. Masz piękny ogród, ale to już wiesz Wrzośce takie "wypasione", u mnie tylko pojedyncze kwiatki już drugi rok, a u ciebie jak koraliki, jeden kwiatek za drugim.
Nie wiem czy gdzieś przeoczyłam ale muszę zapytać o nazwę tego jasnozielonego klonu - wiesz co to? trzeba chronić przed zimnem?
I jeszcze pytanie o pernecję na poniższym zdjęciu - zimowałaś już ją?
Mój kawałek raju 21:57, 28 gru 2011

Do góry
Rozwija się Christmas Gift
[img s ize=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/8/85509/original.JPG[/img]
Nasz mały raj na ziemi :) 21:32, 28 gru 2011

Do góry
Skromny świąteczny ogródek...

Nasz mały raj na ziemi :) 21:26, 28 gru 2011

Do góry
Bałwanki

Nasz mały raj na ziemi :) 21:17, 28 gru 2011

Do góry
Świąteczny kominek...

Nasz mały raj na ziemi :) 21:14, 28 gru 2011

Do góry
Drewniany konik

Koronkowa gwiazdka

Pszczelarnia 21:09, 28 gru 2011

Do góry
Tak z dalszej perspektywy. Jak odciąć nasadzenia od trawnika po bokach. Z tarasu musi być zejście w prawo patrząc (można wyrównać prawie do poziomu zero) i prosto "w dół", tam gdzie stoi konewka, krótki odcinek. Ten róg jest problematyczny, bo w zasadzie o niego chodzi.

Nasz mały raj na ziemi :) 21:06, 28 gru 2011

Do góry
Drewniane serca z figurką chłopca i dziewczynki. To oczywiście Kubuś i Natalka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies