Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ania i róże i cała reszta :) 09:46, 17 lut 2012

Do góry
To dbaj dobrze o Nadię i niech szybko zdrowieje.A to dla choruszka.

Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 09:44, 17 lut 2012

Do góry
Paweł, a ja mam tylko picea abies Hanutkowo
Teraz pungens się jeszcze szykuje

A takie cudeńko

Picea omoroca Wodan /świerk serbski, choć na GardenWeb'ie były sugestie, że to może być hybryda ze świerkiem Brewera/. Jakoś nie sądzę .....
Miało być inaczej 09:39, 17 lut 2012

Do góry
Jednego podeślijcie do mnie a najlepiej parke.Ale co będzie jak podeślecie takiego?

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 09:36, 17 lut 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)
Agnieszko, Moniko, Ewa, Irka Dla was NIEZAPOMINAJKA

Piękne..... kolejne fotki też...Wandziu , miłego dnia życzę
Rododendronowy ogród. 09:24, 17 lut 2012

Do góry
Marzenko, Aniu i Agnieszko, witam Was w tym mam nadzieje miłym dniu. Dla Was świeżutki kwiczoł , jeszcze siedzi na drzewie.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:22, 17 lut 2012

Do góry
Nie stosowałam hydrosiewu, nie mam więc opinii na ten temat. Z rolki jest dużo bardziej precyzyjnie i chwastów nie ma bo trawnik zadusi nasiona chwastów, ale też na pewno drożej. Na tak dużej powierzchni pewnie się opłaci hydrosiew, a firma robi hydrosiew no to wiadomo że preferuje taki włąśnie sposób siewu. U nas ktoś ma z hydrosiewu, poszukam i wkleję link.

Najpierw rabaty, odchwaścić, przekopać dosypać ziemi, wytyczyć linię trawnika i dopiero potem robić trawnik.

Kolorowy ogród na piasku 09:22, 17 lut 2012

Do góry
Przedstawię Wam następny zakątek naszego ogrodu.
Przez środek naszej działki przechodzi naturalny rów, na wiosnę jak są roztopy, albo po dłużej trwających opadach zbiera wodę z okolicznych łąk. Był on dla nas trudnym miejscem do zagospodarownia, na wiosnę z wodą, w lecie pustynia. Jednocześnie przy naszej lekkiej glebie robił sie coraz głębszy, woda wymywała go. Wyłożylismy więc jego dno zwykłą czarną folią, a na niej ułożyliśmy kamienie.
W 2007 roku to miejsce wyglądało tak

Lato 2011

Na wiosnę po prawej stronie rowu będą zmiany, zrobię inne nasadzenia, by odsłonić kamienie.

Przejście przez mostek
Co z tym skalniakiem...? 09:19, 17 lut 2012

Do góry
goniak napisał(a)

Może ktoś ma pomysł jak przerobić moją skalniakową skarpę przy tarasie?
W tej chwili rosną tam same byliny i kilka niskich iglaczków. Pomyślałam że ją troszkę powiększę, zaokrąglę bardziej i podzielę na dwa poziomy obkładając kamieniami. No ale pewności żeby tak zrobić nie mam. Myslałam również aby zamiast kamini ułożyć podkłady kolejowe.

Te kamienie zupełnie tu nie pasują
Podkłady kolejowe przy samym tarasie to chyba też nie najlepsze rozwiazanie
Tę rabatę pociagnęłabym aż za róg nadając jej miękki, zaokrąglony kształt, podsypałabym ziemi i wykończyła kamieniem w formie murka oporowego. Trudno narzucać rodzaj kamienia, bo to w znacznym stopniu zależy od pojemności portfela . Myślę, że mógłby to być nawet piaskowiec.
Na krańcu rabaty, z prawej strony posadziłabym jakieś soliterowe drzewko szczepione na pniu. W zależnosci od upodobań może to być buk czerwony pendula, modrzew pendula, miłorząb kulisty, brzoza youngii....
Samą rabatę obsadziłabym niższymi trawami, kolorową szałwią lekarską i omszoną, jakąś różyczką miniaturową, karłowymi iglaczkami... wybór jest ogromny
Przy samym murku dałabym floksy szydlaste, jałowca płożącego Golden Carpet, który miękko spłynie po kamieniach i inne byliny poduchowate.
Wybór oczywiście należy do Ciebie

Ale masz na myśli sposób ich ułożenia czy żeby je wogóle wyrzucic? Bo jakbym robiła murek to chyba muszą zostać takie własnie.Tylko do murka to powinnam dołorzyć jeszcze jedną ich warstwę chyba?? Wokół oczka i w środku mam ten rodzaj i jakbym dała teraz jakiś piaskowieć to by chyba mi sie mocno gryzły...
Rododendronowy ogród. 09:18, 17 lut 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Witajcie o poranku! Bożenko,Jak ciśnienie?Zdrowia życzę!

Witaj Haniu. U mnie nie jest źle 169/91 da się życ. Również miłego dnia Ci życzę.Do zyczeń dodam kwiatka jaki właśnie rozwija sie u mojej córci w Auatralii (dzis dostałam). Nie sadziła, nie siała , sam wyrósł.

Ogród pełen motyli...... 09:16, 17 lut 2012

Do góry
Ależ oczywiście; moja działka znajduje się w Wójtowej Wsi / dzielnica Gliwic/ vis a vis poligonu wojskowego.

Aniu, moja działka choć niewielka, mieści wiele kwiatów, bo rosną one na najmniejszym skrawku ziemi, zdarza się, że rosną nawet na kompostowniku np. naparstnica....

Bardzo ładnie na kompoście wygląda nasturcja.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:15, 17 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A teraz wspomniany deser zamiast pączków

6 pierwiosnków

Jakie wiosenne.....śliczne
Co z tym skalniakiem...? 09:06, 17 lut 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Nieszko, ale tak regularnie ułożone kamienie nie będą dobrze wygladały
jeśli ma być trochę śródziemnomorsko i lubisz swoje kamienie, to możesz ułożyć je nieregularnie w takie niby naturalne głazowizko - u góry zgrupowac a resztę "rozsypać" w stronę dołu rabaty, tak jakby same zaczeły się staczać w jednym kierunku, po skosie
i posadzić jałowce kolumnowe udajace cyprysy, kosodrzewinę,róże okrywowe, lawendę i niskie byliny kwitnące, z tych zadarniających i słońcolubnych

Ewalm czyli masz na myśli żeby pozbyć się tych ułożonych wokół tylko zostawić te niby spadające w dół? W sumie leniwcom którym się nie chce iść do schodów było by łatwiej wchodzić na taras
A pozbycie sie kamieni wokół ma swoje dobre strony bo cieżko wykaszać wogół nich i kanty też za dobrze nie wyglądają
Hmm... muszę przemyśleć. Zwłasza że nie daleko mam oczo w którym są też zwykłe otoczaki...
Ogródek Hanusi po zimie 09:04, 17 lut 2012

Do góry
Witajcie! Już 405 strona,a goście niezmiennie z kwiatkami docierają! Karolino,Bogusiu- dziękuję za pamięć.
Na Pomorzu mgliście i deszczowo.Ale wstawać trzeba,mimo,że musu nie ma.
Jakieś zajęcie na cały dzień naszykować,chałupkę ogarnąć i czekać na gości .
A w międzyczasie...Ogrodowisko!

Wszystkim składającym mi ,,setkowe " życzenia dziękuję serdecznie za piękne kwiaty i życzę zdrowia !

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 09:00, 17 lut 2012

Do góry
an_tre, cieszę się, że o mnie nie zapominasz i wpadasz czasem zobaczyć co i jak

Dzidka, moja pragnia rosła sobie na początku grzecznie i powoli się rozrastała, ale jak już ruszyła, to muszę ją teraz przycinać, żeby nie zarosła wszystkiego. Jako roślina zadarniająca jest świetna.

VIva, no powiem ci, że po prostu zazdroszczę takich pustych miejsc i tyle Moim marzeniem jest mieć trochę pustego miejsca, bo planów miałabym wtedy cały ocean A teraz, gdy kupię jakąś roślinę, to chodzę z doniczką po ogrodzie i drapię się w głowę, gdzie mam ją wsadzić albo co mam wyrzucić.

Zielony CIEMIERNIK

Pogaduchy skowronków 08:57, 17 lut 2012

Do góry
Halo,halo!Zmiana pogody!Deszcz,mglisto,ślisko. wskaźnik podjechał na +2.
Plusowo jest,ale mi po kościach ,,łamie"-tyle wilgoci w powietrzu.Zanim spłynie te 0.5 m śniegu tydzień będzie niezbyt korzystny zdrowotnie....
Skowronków mimo wszystko budzę,czas przejrzeć zapasy nasion,może coś dokupić?
Co niektórzy z Was już sieją,ja poczekam jeszcze z tydzień.Może więcej słońca będzie na moim parapecie.
A póki co.......kawa,coś do niej i .....Ogrodowisko!
Miłego dnia,Jutro weekend!

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 08:30, 17 lut 2012

Do góry

zaspy po kolana

kosodrzewiny nie widać

a na koniec mój zimowy bukiet
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 08:26, 17 lut 2012

Do góry
Jeszcze nie pokazywałam Wam mojego ogródka zimą.

Kilka dzisiejszych zdjęć.

Co z tym skalniakiem...? 08:17, 17 lut 2012

Do góry
nieszka napisał(a)

Może ktoś ma pomysł jak przerobić moją skalniakową skarpę przy tarasie?
W tej chwili rosną tam same byliny i kilka niskich iglaczków. Pomyślałam że ją troszkę powiększę, zaokrąglę bardziej i podzielę na dwa poziomy obkładając kamieniami. No ale pewności żeby tak zrobić nie mam. Myslałam również aby zamiast kamini ułożyć podkłady kolejowe.

Te kamienie zupełnie tu nie pasują
Podkłady kolejowe przy samym tarasie to chyba też nie najlepsze rozwiazanie
Tę rabatę pociagnęłabym aż za róg nadając jej miękki, zaokrąglony kształt, podsypałabym ziemi i wykończyła kamieniem w formie murka oporowego. Trudno narzucać rodzaj kamienia, bo to w znacznym stopniu zależy od pojemności portfela . Myślę, że mógłby to być nawet piaskowiec.
Na krańcu rabaty, z prawej strony posadziłabym jakieś soliterowe drzewko szczepione na pniu. W zależnosci od upodobań może to być buk czerwony pendula, modrzew pendula, miłorząb kulisty, brzoza youngii....
Samą rabatę obsadziłabym niższymi trawami, kolorową szałwią lekarską i omszoną, jakąś różyczką miniaturową, karłowymi iglaczkami... wybór jest ogromny
Przy samym murku dałabym floksy szydlaste, jałowca płożącego Golden Carpet, który miękko spłynie po kamieniach i inne byliny poduchowate.
Wybór oczywiście należy do Ciebie
Ogrodnik mimo woli 07:17, 17 lut 2012

Do góry
Ty mnie żegnałaś wieczorem to ja Cię powitam rano.Miłego dnia.

Ogrodnik mimo woli 02:26, 17 lut 2012

Do góry
Aniu trochę późno , ale szczere życzenia , gratuluję i życzę następnych seteczek no i obowiązkowo różyczka z mojego ogrodu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies