Idąc za twoją radą: Lawendę chce posadzic przed thujami mirjami tak, żeby wypełniły te luke (musze dzisiaj dokupić). Tam gdzie wcześniej planowałam lawende dam szałwię albo odmianę lawendy Munstead. Zamiast thuji aurea nana, posadze trzecia thuje mirjam. Czekam też jeszcze na bukszpany, które mój teść obiecał mi ze swojej działki. Mam nadzieję, że uda mi się je uformowac, bo to są kilkuletnie dorodne krzaki. W ślimaku chcę posadzić żółte żurawki albo trzmielinę, natomiast nie mam pomysłu co zrobić z przestrzenią pod sosną. Kiedyś to będzie duże drzewo, więc nic wysokiego tu nie może być posadzone. Jakieś sugestie? Czekam na trawy:red baron i nigra i z nich chce zrobic jaką kompozycję.
A wczoraj wiatr głowy urywał, co chwilę padał deszcz, raz drobny grad - jednym słowem warunki do pracy straszne, ale moi dzielni chłopcy posadzili wsystkie 40szt. cisów! Wygląda to teraz tak:
Wróżko myśl , wróżko myśl .... mój Kuba ciągle sobie powtarza jak nad czymś intensywnie myśli (zaczerpnięte z bajki ) Aniu nie czuję się w żaden sposób wykorzystywana, absolutnie....
A na dowód podsyłam jeszcze coś ...... Myślę jedynie , że bonsajowi było by o wiele lepiej na słoneczku ???? a laurowiśnia zostaje w tym koncie gdzie rośnie
U mnie temperatura dochodzi do 10 stopni!Ależ urozmaicona pogoda! U niektórych ponoć śnieg leży....
Witajcie kochani w świąteczną niedzielę!Miłego odpoczynku wszystkim.
U was śniegi,a u mnie już maj! Pierwsze kwiaty na moich Rh ! Egzemplarz dostany,nazwy nie znam,ale już kwitnie,co mnie cieszy,bo krokusy juz odeszły,tulipanów jeszcze nie ma,a ten gatunek wstrzelił się jak na zamówienie!
No a w międzyczasie przywiozłam dwa spore bukszpany, których zadaniem jest zatkanie dziury w starym bukszpanie. Obydwa nowe mają po ok.1m wysokości. Właściwie to chciałam jedną dużą kulę w tym miejscu. ALe trafiły się dwa stożki i w sumie tez nieźle. Kupione po 10 euro czyli 40 zł za sztukę od kogoś, kto chciał się ich pozbyć z ogródka. Jeden jechał razem z moim dzieckiem na tylnym siedzeniu, bo mi się obydwa do bagażnika nie chciały zmieścić. Trzeba je jeszcze przyciąć, ale niewiele.
Tak wyglądały po wyładunku:
A tak po posadzeniu:
a tak podczas przymiarki do trawy carex Snow Line:
I ta ostatnia kombinacja chyba mi się podoba. Oczywiście bez doniczek, a trawy będzie więcej. Teraz mam taką koncepcję, że jeszcze między tymi stożkami, a laurowiśnią wschodnią (uratowana z pogromu, bo stała tuż przy starej komórce) posadzę ze trzy kule, ale tym razem mniejsze, najlepiej różnej wielkości i całość podsadzę tą trawą - aż do laurowiśni. Od laurowiśni do fundamentu starej komórki polecą konwalie (tez tutejsi mieszkańcy), a z drugiej strony, pod starym bukszpanem dam trzmielinę japońską Kathy. Będzie chyba dobrze się komponowała z hostami Oh Cindy, którer polecą aż do rododendronów. Ufff! ALe się nagadałam. Jak zwykle bardzo liczę na wasze opinie.
Stożki bardzo ładne. Super to będzie wyglądało, tym bardziej, że zakryjesz tą dziurę w bukszpanie. Po rozbiórce od razu zrobiło się przestronnie i świeżo. Jak trawę zrobią to będzie duża metamorfoza.
Fajnie masz z tymi roślinami z drugiej ręki. Duże okazy za dobrą cenę.
ps.pozdrowienia dla M.,bo widać, że pracowity facet z niego. Musimy go troszkę tu pochwalić, to jeszcze większego zapału do prac ogrodowych dostanie
Laurowiśnie u Was pięknie rosną. Ja przywiozłam do Polski i nawet okrtyte na zimę trochę przemarzły i bardzo wolno rosną. Twój okaz jest już dość duzy. Ja uwielbiam szpalery z tych roślin. Takie soczyste, zbite formy.
Dla tak gustownie skomponowanego ogrodu pozwól sobie podarować na prima aprylis moją ulubioną wersję Słowika,George Friderica Handelahttp://www.youtube.com/watch?v=-TGKJ9MgCOQ
Skusiły mnie kremowe kwiaty jednoroczne - to ketmia południowa inaczej hibiskus letni.Wyrastają dosyć wiotkie łodyżki i uszczknęłam,pokazują się teraz w kątach nowe odrosty.Nie mam pojęcia jak będzie wyglądać,chyba dam jej podpórki do towarzystwa.
Bardzo jestem ciekawa tej ketmii Zapowiada się piknie