Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hiacynty - Hyacinthus 19:58, 08 lut 2012

Do góry

Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem 19:51, 08 lut 2012

Do góry
Przemki dwa myślałem nad tym, żeby iść na ogrodnictwo, a po tym jakaś dwuletnia architektura.
Zawsze to coś więcej w CV i dla własnej satysfakcji. W tym roku ukończę jeszcze kurs florystyczny i prawko kat. B i T

Marzenko, Cześć masz rację.. te puste ogrody obsadzone ze wszystkich stron tują mnie dobijają.
Nie wiem czy ktoś godny się znajdzie zastąpić za xxxx lat Danusię

Haniu, to tylko taka amatorska twórczość.. nie zawsze jest dostęp do maszyn i programów.
To tylko raczej na potrzeby własne.

Oglądałem materiał z czasów gdy Danusia i ekipa depilowali jałowca na bonsai
Zachciało mi się tak z moim świerkiem hahaha
Chyba nigdy się nie zdecyduje na taki krok bo mam za dużo do stracenia.
Szkoda, że nie można zrobić a jak się nie spodoba to cofnąć.
Ogrodnik mimo woli 19:51, 08 lut 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Zobacz Zbyszku, jakie czyste paluszki ma ta nasza, wesoła ogrodniczka

Widać robi wszystko w białych rękawiczkach..

Nie cierpię rękawic..... chyba że mam ochotę kogoś zamordować, wtedy tylko białe.... po przeczytaniu postu od razu poleciałam szukać z jakimi brudnymi łapami wstawiłam zdjęcie.....
Na szczęście nie jest źle... wrzucałam na szybko i co znalazłam, nawet nie zastanawiałam się .... a tu taki stres. ircia, Ircia....zawału przez ciebie dostanę..
A paluszek jest nie do kopiowania linii pailarnych tylko do porównania jakie są malutkie kwiatki ..
Ja Wam wiosnę..... a tu takie śmiechy - chichy......
Postanowiłam i ja pokazać kwiatuchy, bo tak tylko o zwierzyńcu i jeszcze Szefowa mi każe się wynieść na forum zoologiczne.... a tu tak fajnie
Proszę wieć podziwać moje kwiatki, a nie paluszki

Często używam rękawic kupowanych w aptece. Tanio i lepsze niż z ogrodniczego sklepu. Ale rękawice to tak na krótko i jak jest chłodniej..latem sie nie da. Poza tym wypadam na chwilkę z domu, tu skubnę tam skubnę....a rękawice w domu. Łapska ciągle umorusane....
Ogród pełen motyli...... 19:50, 08 lut 2012

Do góry
Basiu, dziękuję Ci za zdjęcia mojego bzu. Popatrz, jak to jest; Ty masz duże zdjęcie mojego bzu, a ja mam tylko skromną gałązeczkę, bo polikwidowałam wszystkie zdjęcia. Jeszcze raz dziękuję.
Aniu, to jest róża hybrydowa: przepiękna- w pąku żółta, rozwija się w kolorze żółtoróżowym, kwitnąc, zmienia barwę na ciemnoróżową, a przekwita, jak widać.

Rose doble delight. Tak wygląda, gdy się rozwija.

Tak wygląda dwuletni krzew.

W szczytowej fazie rozkwitu
.
zaczyna przekwitać......

Kapusta ozdobna - Brassica oleracea 19:49, 08 lut 2012

Do góry
Moje zawsze przypominają modelki z długimi nogami
Wyjściem jest wsadzenie jej w późniejszej fazie wzrostu do głebokiej donicy lub podsadzenie innymi roślinkami albo .... polubić te długie nogi

Nie mam zdjęć wybarwiajacej się na kremowo, ale zapewniam, że też są śliczne
W cieniu - zacieniona 19:48, 08 lut 2012

Do góry
Dzisiaj wiosennie....dziwaczek....

Przed tygodniem wysiałam dziwaczka.
Nasionka wykiełkowały bardzo szybko.
Z piwnicy przyniosłam 2 kłącza wielkości dużej, grubej marchewki - zaczęły wypuszczać kiełki i musiałam wsadzić do doniczek.

Ogród pełen motyli...... 19:38, 08 lut 2012

Do góry
A to Lenki bez sfotografowany 31 maja 1910 roku podczas wizyty na Jej działce
Przepiękny kolor tej odmiany! A jaka obfitość kwitnienia!!!
Kapusta ozdobna - Brassica oleracea 19:37, 08 lut 2012

Do góry
Ja kapustę ozdobną wychwalam już dawno w moim wątku i zachęcam do jej uprawy. Wysiewam ją rokrocznie sama z nasion i cieszę sie tymi roślinami przez długie miesiące.Nasion na przyszły sezon juz kupiłam i za kilka tygodni wyladują w pojemniku na parapecie.
Na ponizszym zdjęciu jest juz przeniesiona na balkon, gdyż na działce zimą rzadko bywam

Dopiero 20-sto stopniowe mrozy nadszarpnęły jej urodę.
Kapusta ozdobna - Brassica oleracea 19:22, 08 lut 2012

Do góry
Witam wszystkich! Zdecydowałam się dodać ten wątek,ponieważ nie znalazłam na forum nic o,moim zdaniem niedocenianej, roślinie jednorocznej,kapuście ozdobnej. Ja cenię tę,według mnie,piękną roślinę,za jej lekko egzotyczny wygląd,wielobarwne liście i łatwość w uprawie. Moim zdaniem nadaje ona rabatom dużo uroku,można wypełnić nią puste miejsca. Poza tym zdobi ogród nawet po przymrozkach i w czasie lekkiej zimy.
Kapustę ozdobną można wyhodować samemu z nasion lub kupić gotową rozsadę i wysadzić w maju do gruntu lub pojemnika.
Może ktoś napisze coś ciekawego na temat tej wartej uwagi rośliny. Może jakieś fotki jak zdobi Wasze rabaty? A to te z mojego ogrodu:

Mój ogród 19:14, 08 lut 2012

Do góry
Na mojej skarpie mam kilka host. Nie są to jakieś wyjątkowe okazy, no ale są. Zadziwiająco rosną tam dobrze - jest półcień a i kompostu na dobry start im nie żałowałam. W zeszłym roku dosadziłam kilka maluchów. Problem w tym, że jak każdy początkujący ogrodnik nie przywiązywałam znaczenia do nazewnictwa. Funkia to funkia. Teraz to się zmieniło. Właściwie to rozpoznane mam tylko dwie.
Te rozpoznane to: Halcyon . Tu ona z nieznaną mi hostą. Może mi ktoś podpowie.

Tu " Halcyon" kwitnaca.

Ładna hosta, niestety nn

"Grat Expectations" jeszcze nieduża

I jeszcze jedna nieznana, kupiona w Biedronce, zapowiada się że będzie miała duże liście

Przypomniałam sobie że z rozpoznanych mam Golden Tiarę, ale nie mam jej zdjęcia.
Może ktoś rozpozna jakąś moją hostę? Z góry dziękuję.
Drzewa i krzewy liściaste - gatunki niepolecane 18:50, 08 lut 2012

Do góry
Rokitnika też mam i potwierdzam, że odrosty ma paskudne. Szkoda, że o tym nie wiedziałam zanim go posadziłam... O sumaku octowcu wiedziałam, więc go w ogrodzie nie mam. A rokitnik czasami w różnych gazetach polecany jako nietypowe drzewko owocowe, o owocach prozdrowotnych. I zwróciłam uwagę, że prawie nigdy nie ma mowy w tych artykułach o tych odrostach. U mnie owoców jak na lekarstwo, bo on obcopylny, a je się nie zdecyduję na drugiego. Chyba nawet zdecyduję się na wycięcie tego co mam, choć b. tego nie lubię. Widać go w rogu po lewej. W sumie to mi się podoba taki srebrzysty w stylu śródziemnomorskim, tylko te odrosty. Widziałam w miejscowości koło siebie rokitnika, który się wymsknął z posesji - rozwalił asfalt, masakra!
Ogród pełen motyli...... 18:48, 08 lut 2012

Do góry

.

Podlewanie ogrodu.....

Teraz królują lilie...

To jest ismena
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 18:04, 08 lut 2012

Do góry

Ja też zaczynam:) 18:03, 08 lut 2012

Do góry
EwaG napisał(a)
Lenko, dziś rano zajrzałam do Twojego wątku. Wydaje mi się, że problemem jest zestawianie fajnych pomysłów, ale brak spójnej koncepcji tego przedogródka. Jak widzę w ogrodzie głównym masz pomysł na zastosowanie koła. Może cos w tym stylu?

wow ... bardzo mi się podoba ciekawa jestem co na to Lenka ???
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 17:54, 08 lut 2012

Do góry
Kupiłam jeszcze dwa hipki Arctic White

zaczarujcie je, żeby jak najszybciej zakwitły
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 17:54, 08 lut 2012

Do góry

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 17:49, 08 lut 2012

Do góry
Wiecie co, chyba wiosna się zbliża, bo nie mogę oprzeć się zakupom nasionek.
Moja nowa kolekcja.

Pomidorki planuję zasadzić w donicach. Jak sądzicie to dobry pomysł, czy lepiej wsadzić do gruntu?

I oczywiście kwiatuchy - w moim ogródku musi być kolorowo. Nie wiem tylko czy doczekam się na dzwonki, bo chyba dopiero w drugim roku będą kwitły.
Ja też zaczynam:) 17:49, 08 lut 2012

Do góry
Lenko, dziś rano zajrzałam do Twojego wątku. Wydaje mi się, że problemem jest zestawianie fajnych pomysłów, ale brak spójnej koncepcji tego przedogródka. Jak widzę w ogrodzie głównym masz pomysł na zastosowanie koła. Może cos w tym stylu?

Placek drożdżowy (wystarczy wymieszać) 17:41, 08 lut 2012

Do góry
Coraz bardziej podoba mi się na Ogrodowisku! Nie dosyć, ze dowiaduje się wielle cennych rzeczy na temat ogrodów i kwiatów w moich domowych doniczkach, to jeszcze znalazłam tu kilka smacznych przepisów.
Dzisiaj upiekłam drożdżowe, według tego przepisu. Oto moje drożdzowe ślimaczki:
na początku wałkuję ciasto smaruję je dzemem lub marmoladą i zwijam wałek:

następnie tnę go na grubsze plastry, które ustawiam na blaszce wysmarowanej olejem, potem posypka:

i do pieca:

a tu już gotowe ślimaczki do jedzenia:

taki sposób ustawiania ciasta podejrzałam w ubiegłym roku w programie Między kuchnią a salonem w TVN (swoją drogą szkoda, że już go nie ma).
Dzisiejsze ślimaczki robiłam z połowy składników, pewnie gdybym użyła całości wyszłaby pełna blaszka. Takie ciasto można kroić na kawałki albo "wyrywać" ślimaczki

Dziękuję za przepis na ciasto! Bo strasznie nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego a dzisiaj miałam okazję zrobić je bez stresu
Kruche ciasteczka na każdą okazję 17:29, 08 lut 2012

Do góry
ele2001 napisał(a)
(...) niestety jestem na diecie(...)

a co to za dieta? chciałabym zrzucić kilka kilogramów do maja, może skorzystam?
a ciasteczka są jak napisałam dla babci i dziadka
a tu była wersja na Walentynki ale za wcześnie upieczone i już znikły bo mam w domu 3 ciasteczkowe potworki, 2 małe i jednego dużego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies