Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem
17:20, 05 mar 2012
a to ostatnio jeden z moich ulubionych obrazów
chyba nie muszę mówić dlaczego.. szkoda tylko że wszystkie zasadzone nie wzeszły...
GabiK, Sebku, Wando, Aniu,.. dziękuję![]()
![]()
![]()
Tym czasem jesień tej wiosny
![]()
![]()
![]()
![]()

Cis podetniesz i się zregeneruje, świerk tez powinien. Aniu a to wszystko co robiłaś w tym miejscu gdzie kulki ceramiczne to też do zmiany? (jakoś nie wiem które to miejsce na projekcie)
.
i ja też, ale chyba w innym kompie mam
podrzucęa czy twoja pachnie?
Witam serdecznie, mam pytanie. Odziedziczyłam starą różę pienną, która niestety stała na drodze nowego płota i musiała zostać ostro ścięta i przesadzona, to było wiosną 2 lata temu. Nigdy nie widziałam jak zakwita. Nie mam kompletnie doświadczenia z różami i chciałam zapytać, czy ten wiosenny "zabieg" mógł jej zaszkodzić. Czy jest szansa że jeszcze zakwitnie? Czy powinnam ją wiosną krótko przyciąć, czy zostawic naturze? Dzisiaj wyglada tak:
![]()
.W sobotę było u nas dość ciepło, wzięłam się za porządki ogrodu od południowej strony. Za domem wciąż miejscami zalega śnieg, jest mokro i sporo błota. Tam się nie da na razie zrobić nic.
Przycięłam winogrono, powojniki i trawy ozdobne. Pozrywałam resztę liści z róż, odkryciem były... całkiem żywe, zieloniutkie mszycena żywych, zielonych liściach u jednej z róż.
Co za... Jeszcze wiosny nie ma a one już muszą...
Ja im pokażę w tym roku.
Zgrabiony trawnik pod razu poprawił mi nastrój, wspaniała sobota
![]()
Ciemiernik cuchnący - na razie najbardziej efektowna roślina w ogrodzie
![]()
![]()