Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

monteverde 01:02, 05 mar 2012

Ano
Ewa85 08:35, 05 mar 2012

VIVA napisała
Witam Cię Ewo w moim ogrodzie na Ogrodowisku (tutaj wszyscy mówimy sobie po imieniu), bardzo dziękuję za tak wiele miłych słów pod adresem mojego ogrodu.
Tak jak spodziewasz się zakładanie ogrodu na piasku jest dość trudnym zadaniem, ale możliwym do wykonania . Podstawą jest woda! Jeżeli nie ma stałego źródła wody to sadzenie roślin jest ryzykowne.
Warto też zastanowić się nad kupieniem choć niewielkiej ilości lepszej ziemi, by móc zaprawić nią dołki przed wsadzeniem roślin. My tak właśnie robiliśmy. Staralismy się też, by na działce od początku kompostować wszystko, co tylko dało się.
Pytasz o tuje; wielkość roślin nie ma znaczenia, ważne jest, by po posadzeniu pilnować wilgotności przy korzeniach, a więc w okresach suszy systematycznie podlewać. Nie wiem jak daleko mieszkacie od waszej działki, czy to jest dla was możliwe do wykonania.
Jeżeli macie na działce wodę i możecie w miarę pilnować podlewania, małymi kroczkami można działać.
Życzę Wam wielu sukcesów i radości w urządzaniu waszego miejsca na ziemi.
Jeżeli będziesz miała jakieś pytania chętnie odpowiem.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź Vivo. Wraz z działką kupiliśmy też maleńki domeczek więc mieszkamy tam już od miesiąca i będziemy mogli na bieżąco pilnować naszego ogrodu. Rzeczywiście sprawa wody wydaje się być kluczowa, więc całe szczęście, że mamy wykopana studnie głębinową, brakuje tylko pompy, która zasiliłaby ogród w wodę. Nad ziemią również już sie zastanwaialiśmy więc pradopodobnie jak tylko odpuszczą mrozy dokonamy zakupu. A co do kompostownika, to już zaczęliśmy skladowac odpadki organiczne, tylko musze jedynie poczytać sobie, co się nadaje a co nie...
Mam nadzieję, że sił i zapału nam wystarczy a tymaczsem śledzić będę na bieżąco forum i po cichutku uczyła się od Was
malgocha1960 08:43, 05 mar 2012

Viva,piękne zdjęcia wiosenne.U mnie krokusiki ledwie wygramoliły się z ziemi,ale jeszcze chwila i wyruszymy z grabiami na bój ogrodowy.Prognozy pogody są bardzo optymistyczne.
agatka123 09:11, 05 mar 2012

Viva masz cudowny ogród , ale to juz Ci wszyscy piszą .
Nie mam co dodać , ponieważ wszystkie słowa które bym chciała powiedzieć już zostały napisane .
Jestem zachwycona
hania 10:57, 05 mar 2012

..robisz przecudne zdjęcia swoim pięknym roślinkom....
Eve 11:01, 05 mar 2012

Witaj Vivo

To ujęcie mnie zauroczyło Świetne zdjęcie cudnych roślin !
Milka 16:59, 05 mar 2012

viva napisał(a)
GabiK, Sebku, Wando, Aniu,.. dziękuję

Tym czasem jesień tej wiosny

ale pięknie

wszystko u ciebie fajnie skomponowane i urzeka mnie dobór kolorów
AgnieszkaBK 17:20, 05 mar 2012

Vivo, kolejne piękne zdjęcia.... ślicznie
AniaDS 19:11, 05 mar 2012

Napatrzeć się nie mogę, piękne każde zdjęcie .
viva 08:56, 07 mar 2012

Dziękuję wszystkim za odwiedziny, Eve, agatka 123, witam chyba pierwszy raz u mnie

Niestety zima wróciła ... choć nie powiem, że nie mam co robić, ..... przycinamy teraz krzewy i drzewka.

Dla poprawienia nastroju trochę kolorowych zdjęć

Róża angielska Herbalist, u mnie zakwita pierwsza z wszystkich angielek

Pustynnik

Angela

Wkrótce będzie .....tak