Aniu jest w kapersie, ale zaczyna powoli coś tam już wypuszczać. To jednak ją posadzę do donicy i przeniosą do piwnicy, nie jest za ciemno więc może wytrzyma. Czytałam właśnie o niej i zaczyna mi się podobać
Nie wiem czy to dobrze, ale moja róża szczepiona, która właśnie stoi sobie w garażu ma już takie niezłe pączki, tyle, że jasne i wiotkie.
włóż ta różę do donicy jak Ania radzi, jak mina przymrozki to do ziemi docelowej z nawozem, dla mnie to ona jest różą mniej wartościową, prawie wcale nie pachnie i potrzebuje opieki na zimę(okrywania)
Witam serdecznie, mam pytanie. Odziedziczyłam starą różę pienną, która niestety stała na drodze nowego płota i musiała zostać ostro ścięta i przesadzona, to było wiosną 2 lata temu. Nigdy nie widziałam jak zakwita. Nie mam kompletnie doświadczenia z różami i chciałam zapytać, czy ten wiosenny "zabieg" mógł jej zaszkodzić. Czy jest szansa że jeszcze zakwitnie? Czy powinnam ją wiosną krótko przyciąć, czy zostawic naturze? Dzisiaj wyglada tak:
W sobotę było u nas dość ciepło, wzięłam się za porządki ogrodu od południowej strony. Za domem wciąż miejscami zalega śnieg, jest mokro i sporo błota. Tam się nie da na razie zrobić nic.
Przycięłam winogrono, powojniki i trawy ozdobne. Pozrywałam resztę liści z róż, odkryciem były... całkiem żywe, zieloniutkie mszyce na żywych, zielonych liściach u jednej z róż.
Co za... Jeszcze wiosny nie ma a one już muszą...
Ja im pokażę w tym roku .
Zgrabiony trawnik pod razu poprawił mi nastrój, wspaniała sobota
Ciemiernik cuchnący - na razie najbardziej efektowna roślina w ogrodzie
a mnie się ona podoba ze względu na kwiat i też żółty środek
Mnie też.
Piękny zestaw barw a sam środeczek jest wyjątkowo uroczy
tu mam jeszcze fotkę pędów
Aniu, dziękuję za odpowiedź.
Różyczka cudownej urody, płatki jak aksamit i z tą żółcią miód .
Aniu, robisz piękne zdjęcia swojego pięknego ogrodu, gatulacje
Przycięłam winogrono, powojniki i trawy ozdobne. Pozrywałam resztę liści z róż, odkryciem były... całkiem żywe, zieloniutkie mszyce na żywych, zielonych liściach u jednej z róż.
Co za... Jeszcze wiosny nie ma a one już muszą...
Ja im pokażę w tym roku .
Zgrabiony trawnik pod razu poprawił mi nastrój, wspaniała sobota
Ciemiernik cuchnący - na razie najbardziej efektowna roślina w ogrodzie
Witam serdecznie, mam pytanie. Odziedziczyłam starą różę pienną, która niestety stała na drodze nowego płota i musiała zostać ostro ścięta i przesadzona, to było wiosną 2 lata temu. Nigdy nie widziałam jak zakwita. Nie mam kompletnie doświadczenia z różami i chciałam zapytać, czy ten wiosenny "zabieg" mógł jej zaszkodzić. Czy jest szansa że jeszcze zakwitnie? Czy powinnam ją wiosną krótko przyciąć, czy zostawic naturze? Dzisiaj wyglada tak:
Mamunia , to jest róża pnąca, pienna rośnie 'na nodze'.
To częsta pomyłka, poprawiłam Cię na zaś, żeby się w razie czego kiedyś z kimś lepiej dogadać .
Mam nadzieje, że się nie gniewasz.
To faktycznie stara róża, jaki ma pień .
Radziłabym Ci zostawić wszystkie te żywe pędy, stare róże często nie powtarzają kwitnienia, kwitną raz w roku na dwuletnich i starszych pędach. Takie róże tnie się dopiero po kwitnieniu, zwykle celem prześwietlenia.
Jak już będzie dobrze widać, gdzie róża ma pąki to zobaczysz, w którym miejscu jest sucha i to można przyciąć.
Ten pieniek od lewej jest chyba suchy, wytnij tego suchego ile się da.
Pozostałe pędy, jeśli będziesz dała radę - przygnij jak najniżej do ziemi, to spowoduje, że róża wypuści kolejne pędy z uśpionych oczek, zrobi się gęsta i za rok na tych pędach zakwitnie.