Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:03, 27 wrz 2011

Do góry
an_tre napisał(a)

Sebek, dostań kota, lubię koty, zwłaszcza rude. Nic nie mam, mam tylko to narazie co rankiem cyknęłam bo zaraz pojechałam, byłam nawet pod Toruniem, ale nie swoim samochodem zaraz wkleję, nocką wróciłam i z burzą

jak jechałaś krajową 10 to prawie koło mnie ))

Tak, tak było blisko, ale byłam z Hanią z wyjazdów angielskich i jechałyśmy do jej ogrodu, który będzie w stylu angielskich posiadłości, miałam obejrzeć teren bo projekt tego ogrodu mam wykonać zimą Cieszę się, bo to hektar cudnego terenu.
Jak stworzyć ogród na 3000m2 pola 09:20, 27 wrz 2011

Do góry
Olgo, masz szczęście, że teraz już widzisz konieczność planowania i trafiłaś tutaj. Możesz poczytać, wiele się nauczyć, a potem planować i dopiero przystąpić do działania. Ja robiłam ogród chaotycznie, np.
-o zrobimy żywopłot z tuji, wszyscy je mają, jedziemy kupujemy tuje, a jakie, no tuje - to są jakieś rodzaje (kupiliśmy brabanty), wsadzamy (bez zaprawiania dołków, a nawet podlewania, bo na działce wody nie było, cud że się wszystkie przyjęły),
- kupimy iglaki, takie srebrne choinki, a to świerki super !
- gdzie sadzimy, a tą choinkę tu, a tą tu (bez ładu i składu)
itd itp...
A jak stwierdzisz, że nie podołasz, to może jednak projekt ogrodu, to na prawdę dobra rzecz.
Jak stworzyć ogród na 3000m2 pola 15:20, 26 wrz 2011

Do góry
Witaj, ja też mam duży ogród i doskonale rozumiem Twoją bezsenność z tego powodu. Projekt do podstawa, chociaż zarys ogólny a potem jego konsekwentna realizacja. Zastanów się w jakim stylu chciałabyś mieć ogród.
U mnie na początku tego wszystkiego zabrakło i straciłam parę lat na nieudane koncepcje, przesadzanie roślin, itp. A ogród mam w budowie ciągle, ale na tym polega frajda
Diamentowy ogród 13:55, 26 wrz 2011

Do góry
Dziękuję kochani za wsparcie Mam nadzieję jesiennymi i zimowymi wieczorami dopracować w szczegółach mój rodzący i ewolujący w mojej głowie projekt "diamentowego ogrodu". Już w tym roku nie dam rady (finansowo) zacząć nasadzeń... ale pomału zbieram okazyjnie sadzonki i co ładniejsze okazy planowanych roślin... od czegoś trzeba zacząć. Staram się na bieżąco zaglądać i nadrabiać zaległości w odwiedzinach w waszych ogrodowych pieleszach. A poza tym troszkę bawię się programami do projektowania ogrodów i muszę przyznać - wciąga mnie to niesamowicie
Ambitny plan jest, czas mam nadzieję będzie - proszę was o cierpliwość, nie zapominajcie o mnie
Ja też zaczynam:) 12:15, 26 wrz 2011

Do góry
O serbie myślałam, nawet w naszej szkółce ładne okazy były, tylko przeraża mnie, że one takie wielkie rosną -20m? Ostatnio mężowi o nich wspominałam to się za głowę złapał ...heh

Wszyscy tutaj radzą się i sadzą a ja jeszcze nie mogę ;( ,dopiero na wiosnę zacznę. Więc póki co kombinuję jakby tu jeszcze bardziej upiększyć swój projekt..

Pozdrawiam wszystkich podczytujących
Ogród amatora - proszę o pomoc 21:41, 24 wrz 2011

Do góry
Nie no super. Niektórzy to maja szczęście ..... projekt od samej miłościwie panującej wyznaczającej standardy szefowej. Brawo.
Ogród amatora - proszę o pomoc 19:44, 24 wrz 2011

Do góry
Ahh - ale Cię zaszczyt spotkał - taki śliczny projekt od samej Szefowej - dlaczego ja na to nie wpadłem jak robiłem rabatę ?
Ogród amatora - proszę o pomoc 12:57, 24 wrz 2011

Do góry
Szczęściara- masz gotowy projekt od samej Danusi....

Odnośnie agrowłókniny ja też zastanawiałam się nad rozłożeniem jej ale na Ogrodowisku większość zdecydowanie odradza,
tu masz linka poczytaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Życzę powodzenia -ja również dopiero zaczynam swoją przygodę z ogrodem więc z ciekawością będę podglądać efekt Twoich poczynań
pozdrawiam
Ogród amatora - proszę o pomoc 22:36, 23 wrz 2011

Do góry
Piękny projekt,jednak co szefowa to szefowa,bomba!
Ogród amatora - proszę o pomoc 21:18, 23 wrz 2011

Do góry
Wszystko można teraz przesadzić, nawet róże.
Projekt wymaga korekty
Wersja mini mini 16:14, 22 wrz 2011

Do góry
Co do kompozycji, to nie podpowiem, za cienka jestem, ale na pewno bym się zastanowiła nad wymianą krzewuszek na RH, to jednak krzewy krótko kwitnące, smutno będzie latem przy tarasie, jak już krzewy przekwitną. Krzewuszki owszem, wymienić, ale na coś innego, bardziej zwartego, moze ozdobnego z liści przez cały sezon?
Nie jestem też przekonana do połączenia RH i zaraz przy nich lawenda, to jednak rośliny z innych światów i pod względem słońca i gleby i wilgotności.
Tutejsi projektanci na pewno podpowiedzą Ci jakieś ciekawe aranżacje, poczekaj z zakupami aż będziesz mieć w ręku projekt i pod niego kupisz roślinki. Na większych działkach czasem bardzo trudno upchnać nieprzemyślane zakupy a u Ciebie każda roslinka musi być ściśle zaplanowana.
Mimo skromnej powierzchni na pewno uda się wyczarować piękny ogródek, trzymam kciuki!
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 09:38, 22 wrz 2011

Do góry
Ja jeszcze na wiosnę nie wiedziałam, jak która roślinka wygląda. Miałam projekt, taki amatorski, ktoś to wszystko posadził, a już zaszło sporo zmian. Na wiosnę będzie pewnie rewolucja.

U Ciebie, jak na laika i taki młody ogród, wygląda całkiem nieźle.
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 21:36, 21 wrz 2011

Do góry
Dzięki za zainteresowanie
Z tymi jałowcami to trochę prawda. Średnio nawet teraz mi się podobają. Prawda też, że trochę szkoda mi niektórych - już są trochę większe..... . Jak zobaczę jak wyglądały zaraz po posadzeniu (maleństwa) to trochę szkoda. Ale w sumie to mogę tylko żałować, że nie trafiłem TU wcześniej, albo że nie zainwestowałem w projekt. Ale wiecie jak to jest .... co, ja nie zrobię ..... a pewnie że sam wszystko zrobię, oczywiście przy założeniu, że po budowie nie było za bardzo kasy.
Ile ja się już naczytałem, naoglądałem, wszyscy się ze mnie śmieją, że jak gdzieś przejeżdżam to ludziom za płoty zaglądam. W sumie każdą wolną chwilę poświęcam na "dokształcanie" roślinne. Jeszcze 3 lata temu nie wiedziałem jak wygląda i co to jest np. smaragd, he, he.

Jeżeli chodzi o kwiaty to te pelargonie na froncie w ziemi to są przechowane z zeszłego roku. W sumie nie wiedziałem nawet jakie kolory mi przeżyły w piwnicy i to co wyglądało, że chyba przetrzymało to wsadziłem tam gdzie było goło. Parę nawet nowych samodzielnie wykonanych sadzonek (pierwszych w życiu) tam jest. To tak na usprawiedliwienie.

Oj coś czuję, że będą pewne zmiany.
Za szeregówką u Suiki 18:46, 21 wrz 2011

Do góry
Projekt rewelacja!!!

Ja także wymyśliłam sobie trawnik w kształcie koła. Być może trochę zmałpuję. Zamiast altanki posadzę ulubionego wiąza, pod nim będą stały krzesełka i mały stoliczek
Jeśli chodzi o drzewa to również przyszły mi do głowy sławne wiśnie Albo kilka cisów na pniu

Kurcze..... już to widzę u siebie Albo inaczej..... w końcu widzę wyraźnie coś u siebie
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 16:10, 21 wrz 2011

Do góry
Zaraz pooglądam projekt - ten powiększony. Po kilku latach pewnie będziesz musiał wyeliminować część roślin bo będzie busz. Jak dla mnie to za bardzo "krzyczy" ten biały żwirek. Dałbym inny kolor - jeżeli ma być żwirek.
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 14:39, 21 wrz 2011

Do góry
Już widzę projekt, będzie lepiej widać.
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 14:37, 21 wrz 2011

Do góry
Wydrukowałam sobie projekt i założyłam okulary
Ja oczywiście bym wykluczyła większośc jałowców, bo chorują i nie są na długą metę.
Jednak projekt ładnie wygląda. Dobór roślin to już inna sprawa.

Linie są mocno pogmatwane i trudno sie analizuje, niestety nie jestem w stanie ocenić dokładnie, co i jak, ale moje wrażenie jest podobne, że za dużo gatunków.

Sam rysunek jest śliczny, nie mogę uwierzyć że samodzielna praca, gratulacje
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 14:37, 21 wrz 2011

Do góry
Link do większego projektu:
projekt

Kilka zdjęć poglądowych:
Południowo-zachodni (prawy dolny) róg działki

Przy domu od południa:

Front - wejście:

Tył od północy (lewa strona projektu)

Półkole przy kostce od wschodu (u góry projektu)

Rabata od południowego-wschodu przy kostce - przy rogu tarasu:

Widok na południowo-wschodni róg działki - górny prawy na projekcie:
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 12:09, 21 wrz 2011

Do góry
A może tak dam pod ocenę cały własnoręcznie wykonany i zrealizowany "projekt". Tzn. cały czas się rozwija, w pewnych miejscach jest powiedzmy "skończony" a w innych jest sam szkielet, a w jeszcze innych tylko miejsce na rabaty. Kilku roślinek zapomniałem umieścić ale one na razie raczej znaczenia nie mają. Wiem, że ogólnie brakuje bardzo dużo wypełniaczy, niższego piętra roślin, bylin.

Jakby co to można by było coś poprzesadzać bo to wszystko jeszcze malutkie i rośnie co najwyżej 3 lata (ta część frontowa).
Tak więc czekam na krytykę.
Założyłem oddzielny wątek by zacząć od nowa (no nie tak zupełnie bo na to chyba bym nie miał siły).
Za szeregówką u Suiki 00:11, 20 wrz 2011

Do góry
Paweł, no genialny ten projekt jak patrzę na tą realizację, to zaczynam żałować, że nie będę mieć szeregówki ))) ja bym się nie zastanawiała, tylko brała takie cudo dodam sobie ten projekt do inspiracji, może choć kawałeczek do siebie uszczknę ....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies